България е междинна дестинация за мигрантите, обяви говорителят на главния прокурор

Говорителят на главна прокуратура прокурор Румяна Арнаудова.

© Георги Кожухаров

Говорителят на главна прокуратура прокурор Румяна Арнаудова.България е междинна дестинация за мигрантите, като тяхната цел е Западна Европа и Германия. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг във връзка със заловените в събота мигранти на българо-гръцката граница.


В събота МВР съобщи за задържането на над 80 нелегални имигранти край границата с Гърция. Това стана повод премиерът Бойко Борисов да свика съвещание в Благоевград във връзка с нелегалното преминаване на границата.


През нощта на 27 срещу 28 май в България са влезли две групи мигранти, обясни Арнаудова. Едната е включвала 54 чужденци, които са минали границата с товарен влак. По случая прокуратурата не е образувала досъдебно производство, тъй като те са били върнати веднага на гръцките гранични власти. Мигрантите са били заблудени, че ще преминават границата с Македония, откъдето ще продължат към Германия, като не знаели, че са се озовали в България. Затова според прокуратурата няма умишлено извършено престъпление по член 279 - незаконно преминаване на границата.


"Те на практика са били заблудени, че ще бъдат превозени през Македония и, че следващият път, когато някой отвори вратата на вагона, те ще бъдат в Германия", коментира Арнаудова.
Втората група наброявала 34 души, граждани на Ирак и Сирия. Групата е навлязла на българска територия в района на Кулата. Те са тръгнали от Идомени, а целта е била да стигнат до Централна Европа, обясни Арнаудова.


"България е една междинна дестинация, през която са взели решения да преминат, за да достигнат до Германия", каза Арнаудова. По думите им те са се самоорганизирали и не споменават за каналджия, който да им е искал пари. Движили са се пеша и са хванати на т.нар. зелена граница. От тях 17 са пълнолетни – 6 от Сирия и 11 от Ирак. Непълнолетни са 4-има, а останалите 13 - малолетни.

Пълнолетните мигранти са обвинени в незаконно преминаване на българо-гръцката граница.


По време на брифинга се разбра, че прокуратурата е сключила споразумения с тях, които са в Районния съд в Петрич за одобрение.


Арнаудова заяви, че на 26 май прокуратурата в Свиленград е имала подобен случай. След проверка на влак, превозващ руда от Турция, са намерени 23-ма нелегални мигранти от Сирия и Ирак. Случаят отново е завършил без образуване на досъдебно производство, тъй като държавното обвинение е преценило, че мигрантите не са смятали да преминат границата нелеално, а са имали намерение да дойдат у нас, за да ползват правото си на убежище. Същевременно Арнаудова обясни, че по думите на 23-мата, те са били организирани от каналджия в Истанбул, на когото платили по 500 евро, за да бъдат транспортирани до Германия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK