Синдикатът на учителите ще отдава под наем къщата на Димитър Петков

Къща на ул.Неофит Рилски 64

© Анелия Николова

Къща на ул.Неофит Рилски 64Графити днес покриват част от украсената със сецесионови детайли някога фасада. От високите тавани, които преди вероятно са "подслонявали" гости от елита, отдавна тече. Така изглежда поредната къща-паметник на културата от местно значение в центъра на София.


Става дума за една от емблематичните сгради на столичната улица "Неофит Рилски" - бившия дом на някогашния министър-председател на страната (1906-1907) Димитър Петков, който се намира на номер 64. Днес собственик на оставената на произвола на времето двуетажна къща е Синдикатът на българските учители, който я получава през 2009 г. като молител. Планът е да я ремонтира, за да я отдава под наем.


Къщата на Свирчо
В къщата с огромни, арковидни прозорци на централната улица "Неофит Рилски", от чиято фасада "висят" гипсови венци, е живял Димитър Петков - вестникар, кмет на София, партиен лидер, министър-председател, баща на земеделските политици Никола и Петко Петкови.


Именно като кмет на столицата при Стамболовото управление Петков инициира голям заем от Лондонската банка, с който започва прокарването на улици и канализация в града. За това събитие Константин Иречек пише: "до стара София се изгражда нов... почти модерен град". Покрай издаването на сатиричния вестник "Свирка" Петков получава прозвището Свирчо.


Ремонт в бъдеще време


В папките в архива на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) има информация, че имотът със застроена площ от 372 кв. метра е даден на Синдиката на българските учители преди 7 години и тогавашната му данъчна оценка е 359 572 лв. От документите става ясно, че на 5 август 2014 г. - няколко дни след оставката на кабинета "Орешарски" и ден преди президентът да назначи неговия "наследник" - служебното правителство на Георги Близнашки, Министерството на културата съгласува втори вариант за силуетно предложение за "застрояване и оформяне" на сградата. Упоменато е само, че предстои да се укрепи конструкцията и да се спрат течовете, както и желанието на собственика "паметникът на културата да бъде социализиран".


"Имаме проект и финансиране - чакаме одобрение от Министерството на културата. След ремонта ще отдаваме сградата под наем", обясни пред "Дневник" председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. А по-късно поясни, че проектът е в застой, тъй като се обжалвал градоустройствения план.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK