Просветното министерство започва реформата в образованието от смяна на имената на училищата

Диян Стаматов и Меглена Кунева координират разработването на държавните образователни стандарти, с които ще се прокарва реформата.

© Юлия Лазарова

Диян Стаматов и Меглена Кунева координират разработването на държавните образователни стандарти, с които ще се прокарва реформата.Реформата в образованието, която ще се прокарва с приетия миналата есен от ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) изцяло нов закон за предучилищното и училищното образование, започва с преструктуриране на държавните и общинските образователни институции. Първата стъпка е смяната на имената на училищата и детските градини, "технологичният" срок за осъществяването на която е между 40 и 50 дни. Това става ясно от изготвения от Министерството на образованието и науката (МОН) проект за държавен стандарт за образователните институции, който е един от стандартите, чрез които ще се прилага новият закон.


Това на практика значи, че средните общообразователни училища (СОУ), езиковите гимназии (ЕГ), математическите и природо-математическите гимазии (МГ и ПМГ) ще имат нови имена още на 15 септември т.г., тъй като законът влиза в сила от 1 август. "Средните общообразователни училища (СОУ) стават средни училища (СУ), а езиковите и математическите гимназии - профилирани гимназии", обясни пред "Дневник" зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, който доскоро бе директор на 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София. От думите му стана ясно, че покрай името директорите трябва да сменят и трудовите договори, и печата на училищата.


След промяната например 32-ро СОУ "Св. Климент Охридски" в София ще трябва да се казва 32-ро СУ "Св. Климент Охридски" - име, което може да се бърка с това на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Английската гимназия в Пловдив, която носи името на града, вече ще трябва да се казва ПГ "Пловдив". Очаква се специализираните училища - спортни, училища по култура, училища по изкуства и духовни училища, да продължат да носят имената си. Помощните училища поетапно ще бъдат преобразувани в Центрове за специална образователна подкрепа.
Кунева ще поставя "национално отговорни задачи" на училищата


Друга промяна, която може да влезе в сила още от предстоящата 2016/2017 учебна година, ще зависи лично от образователния министър Меглена Кунева - тя ще може да поставя "национално отговорни задачи" на училища и така да им дава статут "национални". От МОН обясниха, че такива са "задачите, чието изпълнение е с трайно значение за обществено-икономическия живот в най-малко 15 области в страната и за което е осигурено целево финансиране от държавния бюджет". Например, математическа гимназия може да стане национална, ако в извънучебно време "ученици, учители и родители инициират и апробират нов електронен продукт за развитие на математическата логика".


Статутът "национално училище" е гарантиран за 22 училища, за които в момента отговаря Министерството на културата, в т.ч. са и националните художествени гимназии. Останалите 20 училища, които са "под шапката на" просветното министерство може да се разделят с него, ако не отговарят на едно от две условия - да изпълняват национална задача или да имат повече от 20 ученици от други области на страната. Училища, които в момента не са национални, пък ще могат да кандидатстват за такъв статут по същите критерии. Той ще се дава за 4 години най-вероятно от учебната 2017/2018 година, като вече има разписана процедура за предварителното му отнемане, обясниха експертите от просветното ведомство.


Всяко училище ще може да се пише "иновативно"


Всяко от близо 2500-те училища у нас ще може да кандидатства за названието "иновативно", което обаче няма да бъде вписвано в неговото име и на първоначален етап няма да му носи допълнително финансиране. Условие за "иновативност" е поне в една от паралелките да се провежда "различно образование" - "с нови технологии, чрез песни и танци, нови методи на преподаване, ново учебно съдържание и други", обясниха от МОН.


За да влязат в този списък, училищата ще трябва да кандидатстват с проекти до 31 януари 2017 г., като изрично условие е да променят най-много 30 на сто от задължителната учебна програма. Два месеца по-късно специална комисия ще отсее проектите и на практика училищата ще почнат да ги реализират за срок от 4 години от учебната 2017/2018 година. Ако иновативните програми го налагат, учебната година за тези училища ще бъде удължена с 2 седмици - от 36 на 38.


На въпрос дали няма да се правят експерименти с деца директорът на столичното 51-во СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров, който в момента е съветник на Кунева, отвърна: "Томас Едисън е правил 10 000 опита преди да открие крушката". Той даде и предложение за иновативност - предмет "Българско възраждане" в някое от училищата в Калофер. От МОН пък поясниха, че комисията ще може прекратява иновативното обучение, ако се види, че то не работи. Поради тази причина през първата година от ведомството няма да мислят за допълнително финансиране за такива проекти на училищата.


Тежката реформа остава за общинските съвети


Най-тежките решения за преструктурирането на училищата ще трябва да бъдат взети от общинските съвети. До 31 май 2017 г. те ще трябва да преценят дали основните училища в съответната община да останат такива, като обаче да бъде съкратена една паралелка - осми клас, което вероятно ще доведе и до съкращения на учители. Или - да ги превърнат в обединени училища - до десети клас, когато според новия закон ще се завършва първия гимназиален етап.


Налага се подобно решение да бъде взето за около 1325 училища, в които в момента се преподава до осми клас. То ще е в следствие от новата структура на образованието, според която основно образование ще се завършва след седми, а не след осми клас. Макар и надеждите да са, че повечето училищата в малките населени места ще се разширят до обединени и така ще се задържат млади хора в регионите, очакванията са, че заради липса на финансиране, кадри и ученици ще стане точно обратното.


Частните училища и детски градини, които от учебната 2017/2018 година също ще получават държавно финансиране, ще трябва да се пререгистрират по Търговския закон, стана ясно още днес.

Ключови думи към статията:

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 334 Весело

  Браво! Първо ще сменим имената на училищата, щото е най-важно. Пръмова умора няма с нейните глупости.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 2. 2 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Кунева се развилнява.Да не се окаже само буря в чаша вода....

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8083 Весело

  Втората още по-важна за реформирането на образователната система стъпка, ще бъде смяната на номерата на училищата !
  Луда работа !

  [email protected]
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Гневно

  УЖАС. Смяната на имената ще донесе огромни разходи, на КОЙ толкова му пречат !!!

 5. 5 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Че то какво да очакваме от Пръмова? Комунистическите традиции са здрави във семейството и.

  Имената са виновни - не програмите.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  И какво ще се промени, като от СОУ, станат СУ.

 7. 7 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 272 Неутрално

  [quote#1:"Rock J"]Пръмова умора няма[/quote]
  Само се пОти.
  Пък и от какво да се умори. Първа стъпка от реформата - по-мързеливо изписване на имената на училищата.

  И това на фона на поне една сбъркана задача за тазгодишното НВО. Където някой е бил твърде уморен да си провери условието:
  http://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Drama-s-izpita-po-matematika-Kak-shte-se-otceniava-sbarkana-zadacha_630120.html

 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  поредните простотии на поредните идиоти ,накрая ще изгонят и последните хора от малките населени места ,както и учениците ,жалко за държавата , най много от промени се нуждае висшето образование ,а именно ,закриване на 80% от измислените университети ,които бълват безработни с измислени или фалшиви дипломи ,за което държавата ,тоест нашите данъци плащаме нахалост на десетки измислени студенти и поддържаме скрита форма на безработица ,а по селата не остана никой ,нито един млад ,защо да работи ,като може да не прави нищо ,тоест ще учи за сметка на останалите данъкоплатци ,след което ще продава нещо ,ама ще е с диплом на юрист или икономист,велико ,няма що .

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Разстроено

  Браво! Със смяната на имената на училищата МОН може да се похвали, че реформата в образУванието е приключила успешно!

  Не в имената е проблема!

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Гневно

  Засрами се кунева и си скъсай дипломата (ако имаш такава). Явно ти е подарена. Имаш ли представа какви са последствията за стотици хиляди хора . Какво като уволните неудобните. скоро народът ще ви уволни вас (с малка буква за малки люде) !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3583 Весело

  Асен Александров, който в момента е съветник на Кунева, отвърна: "Томас Едисън е правил 10 000 опита преди да открие крушката". Той даде и предложение за иновативност - предмет "Българско възраждане" в някое от училищата в Калофер. "
  къде е той , къде сме ние .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Гневно

  НА КАЛПАВ МИНИСТЪР ИМЕНАТА МУ ПРЕЧАТ> БОЙКО СЪБЕРИ СИ ВЕРЕСИИТЕ>УЖАСНО ВРЕДНИ СА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1730 Любопитно

  [quote#0:"съветника на Кукувицата"]Той даде и предложение за иновативност - предмет "Българско възраждане" [/quote]

  WTF?!?!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 14. 14 Профил на zcu00469861
  zcu00469861
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Ще има да се усвоят едни пари за печатане на нови документи ....

 15. 15 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Кунева в ролята на министър се справя точно толкова колкото и Лукарски - основната им кореспонденция е молби да не вършат нищо, за да не създават нови проблеми.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 16. 16 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#7] от "xcheffo":

  Благодаря за информацията.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 17. 17 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#6:"Роси"]И какво ще се промени, като от СОУ, станат СУ.[/quote]

  Това, което ще стане на първо място, е че трябва да се сменят табелките на всички училища за началото на новата учебна година. А това доста отговорна работа, която не бива да се оставя на случайни хора. Мисля, предвид излишъка в бюджета, няма да има проблем това да се изпълни в срок, даже преди изборите.

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 18. 18 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Кунева и герп че нищо не правят - нищо не правят, ама кой го написа това "спИциализираните"?! Неграмотността е навсякъде!

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 19. 19 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 910 Весело

  Все едно когато в един бардак не върви бизнеса, първо да се сменят леглата
  Тея избиха рибата с техните простотии. Поредното "брилянтно решение"!

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 20. 20 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Неутрално

  В България, експертите с новите предложения за имена са цяла сюрия. Кът' им е късо на верижката, почват със старите номера. Хем да им стане широко около вратовете, хем някаква дейност да отчетат.

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Неутрално

  Бих призовал министърката (а и нейният заместник) да отидат на летище София в първата неделя на септември и да попитат децата (и техните родители) летящи до Лондон защо плащат 30 000 британски паунда на година за средно образование в Англия, след като в България е безплатно! Аз лично бях много приятно изненадан, когато открих, че над 50% от летящите за Лондон са деца, учещи в Англия! Приятно ме изненада, че има толкова много български семейства, които могат да си позволят тези оргомни разходи за образование! Припомних си историята от преди 1944, когато българите са продавали нивите си, за да могат техните деца да получат добро образование!

 22. 22 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Весело

  Като чуя за 'възраждане', лошо ми става. Оставете хората по единично да се възродят, масово не става. Все едно да изискваш 100 човека да се развият едновременно по същата схема. Ами това са хора, ми не става. Пък и е уморително и напразно хабене на време за изискващите.

 23. 23 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#2:"pro_bono"]Да не се окаже само буря в чаша вода.... [/quote]

  Да не се окаже само, че в чашата няма вода...

 24. 24 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 597 Весело

  За секунда си помислих, че ще сменят комунистическите имена с български.

 25. 25 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2355 Весело

  "...Всяко от близо 2500-те училища у нас ще може да кандидатства за названието "иновативно", което обаче няма..."

  бе като няма - няма, ама баре сертификати "Иновативно училище" ще им раздават, нали

 26. 26 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 388 Неутрално

  много важна и спицялна риформа

 27. 27 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#2] от "pro_bono":Водата е в хаванче и я чукаме.

 28. 28 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Конгениално. Летоброенето започва от тях. Титани на мисълта. Заплатите на които се плащат от българските граждани данъкоплатци. Въпреки неимоверните усилия, реформаторски напъни и експерименти с българските деца, година след година, повечето от тях не се предават и оцеляват в перманентния "образователен" хаос, предизвикван съвсем целенасочено.

 29. 29 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Дърти хора ,пък с какви глупости се занимават ! Затова ли вземат министерски заплати - да имитират работа !
  Ама нищо чудно , Кунева нали е щерка на баща си . БУФОСИНХРОНИСТ !

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Разстроено

  До коментар [#21] от "vassilun":

  това са децата на миньорите и шивачките !!! ВЕРВАЙ МИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Всички досега издадени дипломи трябва ли се обновят заради имената.Това ми прилича на поредната псевдореформа.Реформаторите така и не се вразумиха.Още не могат да схванат,че нищо свястно не могат да измислят.

 32. 32 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  На реформаторите с това ще им се изчерпа реформаджийството. Със смяна на имена на няколко училища. А бай Тоше смени имената на стотици хиляди ....

 33. 33 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Очаква се спициализираните училища - ...
  Просветното министерство трябва да започне реформата в образованието от журналистите и вестниците...

 34. 34 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Все по-пълни идиоти кретени и милиционери в управлението на каквото и да е - това е гербовата повеля на времето.
  По- добре си сменете лигавниците олигофрени проклети!

 35. 35 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Абсолютен нонсенс.

  Немощ, скудоумие, арогантност, нагла имитация на дейност.
  Ама какво да очакваш от министърка, дето на първия си работен ден ходи да се кланя на килимчето на руския посланик.

 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1879 Гневно

  "Томас Едисън е правил 10 000 опита преди да открие крушката".
  Да но просто е тествал различни материали, а не различни идеи, както и не е променял името на изделието...
  Комунистически похвати — сменяш името, разбъркваш системата, променяш абревиатурите и си изпълнил плана за реформите...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 37. 37 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  На въпрос дали няма да се правят експерименти с деца.... Асен Александров, който в момента е съветник на Кунева, отвърна:
  "Томас Едисън е правил 10 000 опита преди да открие крушката"!
  Прав е опитите с децата и с тяхното образование в България никога не са спирали!

 38. 38 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  А третата разместване на кабинетите: тези от горните етажи слизат долу, а тези от долните етажи се качват горе.

 39. 39 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  малоумници, колко безсмислени усилия и разходи... и вече ЕГ и МГ ще е едно и също, минават на ПГ... идиот, по-голям идиот, най-голям идиот, ГЕР'П'; пак си ги избирайте...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 40. 40 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 921 Любопитно

  Дани бой така прави реформи-фасадно.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 41. 41 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2301 Весело

  СОУ "Климент Охридски" може да се обърка със Софийски Университет, след като се преименува.
  Проблем няма. Ще има, когато Софийски Университет се сбърка със СОУ.....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 42. 42 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  След този грандиозно правилен ход би било добре следващият да е размяната на номерата на училищата. Епохата е динамична, добре е и те да станат динамични!

 43. 43 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#41:"Gopeто"]Ще има, когато Софийски Университет се сбърка със СОУ[/quote]
  Проблемът лесно може да се разреши, като училището стане СУ "Климент Охридски", университетът - СОУ "Климент Охридски". Така ще стане напълно ясно на всеки кое какво е

 44. 44 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Значи и тази реформа няма да доведе до добър резултат, щом се почва с битовизми и дребнотемия. Преди се въведоха закуски в училище и опит да има задължителна униформа. От там нататък единственото съществено нещо бяха делегираните бюджети.
  Сега пак никой не говори за учителите и за безумната бюрокрация.
  А наименованията освен, че са безмислени са и страшно скъпи. Пререгистрации, преназначавания, смяна на печати и пр. наглед дребни неща.
  Ако искат да махат учители, могат да въведат система за оценка на резултатите. Ама за това се иска работа и акъл.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 45. 45 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2301 Гневно

  А директора на 51-во кърти мивки и всякаква ВиК посуда. Едисон е правил експерименти със стъкло и метал, не с деца.
  Явно този изрод е ученик на Благовест Сендов, който през 80-те на миналия век правеше образователни експерименти с деца. Може да попита негови жертви - т. нар. "сендовчета". Аз познавам няколко и се радвам на късмета си, че не ме хвана.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 46. 46 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  След промяната например 32-ро СОУ "Св. Климент Охридски" в София ще трябва да се казва 32-ро СУ "Св. Климент Охридски"
  ________________________________
  Ако се отиде отвъд тази тривиална промяна, училището спокойно може да назове СУ-32 "Св. Климент Охридски" и да изглежда така на сайта си:

  http://www.wou.edu/~clu06/csc625/Images/su-3234/3.jpg

 47. 47 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Е ,сега вече им тръгват нещата...,докато свърши реформата на червената реформаторка от НДСВ няма да останат ученици,освен от ''ония''.,то това е и целта.

 48. 48 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Само на мен ли този зам ми прилича на отявлен о...френ.

  А куневица (с мака буква нарочно) когато и да я подгонят с камъни все ще е късно.

 49. 49 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Му-ха-ха. Випускниците на Су-25 и на СУ-29
  Комунистическите глупости ще ги познаете по смяната на имената и фасадността. Така навремето при Бай им ТодАр Министерството на Земеделието беше ту Министерство на земеделието, ту на земеделието и горите, ту на земеделието и горската промишленост и т.н . само се сменяха табелките на 'Даме Груев' през 6месеца. И нищо като качествена промяна както теоретично е предполагал другаря им Маркс.
  Личен лекар съм на една директорка на училище , която всеки път идва разлюляна с една и съща диагноза- нервна криза и хронична неврастения....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 50. 50 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не ми е ясно защо всички, които са се захващали с реформа в образованието, смятат, че смяната на името на нещо е реформа. както смениха имената на предмети в началното училище - вече не е природознание, а човек и природа? И какво от това? То даже старите имена бяха по-хубави и подходящи за тази възраст, поне на мен така ми се струва.

 51. 51 Профил на selqndura
  selqndura
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гениално , просто гениално.Както се казва ЕВАЛАТА.Предлагам нова реформа - всички училища да започват с буквата "У" и да закрием университетите.

 52. 52 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  И още един пример от друга посткомунистическа кочина: правителствената касичка НЗОК смени номерацията на клиничните пътеки от 01.04.2016. Сега е пълен хаос в документацията и никой не е сигурен един номер по старата или по новата система е . Съответно бумащината , ровенето в наредби и списъци за справки се увеличи с N %^2.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  До коментар [#32] от "birnic":

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/05/29/2768075_dovechera_v_osem_todor_jivkov_shte_kaje_da_si_hodim_v/?p=0#addcomment

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Весело

  До коментар [#49] от "Dr_Doolittle":

  разлюляването е от друго но явно се справяш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#14] от "zcu00469861":

  И аз си помислих, че може би това е и била идеята, освен симулирането на дейност, разбира се.

 56. 56 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 748 Неутрално

  В МОН кипи безсмислен труд. Като при соца.

 57. 57 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 427 Весело

  Всичката Миглена втаса....

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 58. 58 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Куневица безропотно изпълнява безумния закон на Милена Дамянова и Й. Фандъкова, който окончателно ще срине образователната система.
  Но, по-важното е, че много депутати и министри от управляващата клика ще се похвалят, че са "реформирали" средното образование и ще се облагодетелстват финансово...

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 59. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Неутрално

  [quote#30:"КМЕТ В СЯНКА"]това са децата на миньорите и шивачките !!![/quote]

  Не ми е и минавало през ум, че децата на миньори и шивачки могат учат в чужбина! Няма страна, където това е възможно! Но е радващо, че много български семейства с финансови възможности са оценили разходите за образование на децата си не като похарчени пари, а като инвестиция в тяхното бъдеще!

 60. 60 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Весело

  Поздравления! Това са истински реформаторски реформи провеждани от Реформаторският блок на нереформираната образователна система, защото е нереформирана.
  А все отнякъде трябва да се почне

 61. 61 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  ОТ ТЕЗИ БЕЗСМИСЛЕНИ РЕФОРМИ НАКРАЯ - ДЕЦАТА НЕГРАМОТНИ - АМА НАЛИ ТОВА Е И ЦЕЛТА /ВИКАМ/

 62. 62 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 442 Разстроено

  "инициират и апробират"...
  Друго си е да си лудмилаживковче , всестранноразвита личност , така да се каже.
  @#€Ч¬Çç´¨Ж!

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 63. 63 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 583 Весело

  "След промяната например 32-ро СОУ "Св. Климент Охридски" в София ще трябва да се казва 32-ро СУ "Св. Климент Охридски" - име, което може да се бърка с това на Софийския университет "Св. Климент Охридски"
  А, това нищо не е. СОУ "Климент Охридски" има освен в София, още във Варна, Пловдив, Ямбол , Пещера , Дългопол , Бургас, Костенец, а вероятно и другаде. Който иска - ей го гугъла за справка.

 64. 64 Профил на Kiro
  Kiro
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  И покрай всички училища да се сменят и актуализират и имената на Настоятелствата им (регистрирани в съда и регистър Булстат)
  И се сещам, че по новия закон към всяко училище вече ще има и Обществен съвет (будни турци и цигани), които да следят дали съгласно новите Учебни планове в училищата има часове по религия и Майчин език, и съответно да оценяват дали директорите и учителите ги бива

  Duck
 65. 65 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  тея не са добре.
  вмест да гледат как да се оправят със
  закъсалите университети, те ми се гримират.

 66. 66 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#60] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":

  това са псевдорформите на
  скритата лимонка на любен гоцев
  в управлението меглена кунева и
  каратистчето даниел вълчев.

 67. 67 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 718 Весело

  Например, математическа гимназия може да стане национална, ако в извънучебно време "ученици, учители и родители инициират и апробират нов електронен продукт за развитие на математическата логика".

  Забравили са чистачките

 68. 68 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Едва ли някой е очаквал истински реформи от Кунева. Сега ще има много шум, много общи лафове, много изхвърляници и накрая всичко ще си остане по старому, само едни пари ще сменят сосбтвеника си.

 69. 69 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#21] от "vassilun":

  Кое му е толкова приятното?

  Децата на 1/1000 от българите летят и учат в Лондон. Останалите получават посредствено образование у нас, защото родителите им нямат възможности.

  Това е показател за тежко разслояване и латиноамериканизация на обществото ни, а не за нещо особено приятно.

 70. 70 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#59] от "vassilun":

  Да се радвате на симптоми на тежко заболяване е перверзно.

  Утре ще ни трябват триметрови огради и оръжия, за да се пазим от порасналите деца, продукт на унищоженото българско образование.

 71. 71 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Неутрално

  [quote#69:"polux"]Това е показател за тежко разслояване[/quote]

  При Тато "разлояване" нямаше! Само децата на висшите партийни функционери учеха в чужбина!

 72. 72 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Неутрално

  [quote#70:"polux"]Утре ще ни трябват триметрови огради и оръжия, за да се пазим от порасналите деца, продукт на унищоженото българско образование. [/quote]

  Прочетете по-внимателно коментара ми! По-заможните българи пращат децата си да учат в чужбина, защото отдавна са разбрали, че българското образование нищо не струва!

 73. 73 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  До коментар [#72] от "vassilun":
  Ами като са го водили все такива като Ку-Кунева напоследък....

  Еретик
 74. 74 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#71] от "vassilun":


  Кой въобще говори за това?

  А иначе смея да твърдя, че от тогава насам образованието у нас само запада. А вие как мислите?

 75. 75 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#72] от "vassilun":

  Вие прочетете по-внимателно коментара си.

  И вместо да виете от кеф, че някакви българи пращали децата си в чужбина на всяка цена, си дайте сметка какво означава това за масовото образование у нас и какъв ще бъде резултатът му в бъдеще.

  Подобна е ситуацията в Хондурас (имам приятели от там). Никое дете на заможни родители не учи в родината си. Образованието им е хронично недофинансирано и в упадък. Резултатът - най-много убийства в света на глава от населението.

  Можете да продължите да се изненадвате приятно.

 76. 76 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Неутрално

  [quote#74:"polux"]А иначе смея да твърдя, че от тогава насам образованието у нас само запада. А вие как мислите? [/quote]

  С това съм на 100% съгласен! Аз съм завършил езикова гимназия (не в София) през 1985 и твърдя, че получих много добро образование! След 1990 образованието в България започна да запада и вече е на дъното! Не само средното, а и т. нар. "висше"! Предполагам, че сме страната с най-много "университети" на глава от населението! А някои правят "реформа" със смяна на имената на училищата! Умът ми не го побира!

 77. 77 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Неутрално

  [quote#75:"polux"]И вместо да виете от кеф, че някакви българи пращали децата си в чужбина[/quote]

  Не "вия" от кеф! Дори напротив! Посъветвах министърката да отиде на летището и да попита деца и родители защо предпочитат да плащат луди пари, а не да учат безплатно в България! Изразеното удовлетворение е от факта, че все повече българи могат да си позволят обучение в чужбина (вече не сме еднакво бедни), а не че това е по-добре от получаване на адекватно образование в Родината!

 78. 78 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Това е само отчитане на дейност бе никакъв ефект върху качеството на образованието.
  Аз също имам предложение по този въпрос.
  Предлагам в образованието нищо да не се променя, защото от 25 години насам , след всяка промяна то става все по-лошо.

  Stupid people make me sick
 79. 79 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2997 Весело

  "покрай името директорите трябва да сменят и трудовите договори, и печата на училищата..." - така се развива БГ "икономика"! Българското школо си остава даскало, ама на абревиатурите им е през уроците.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 80. 80 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#77] от "vassilun":

  Съжалявам за тона си!

  Просто това, че масово се бяга от образование у нас, макар да е оправдано, ме ужасява за бъдещето на обществото ни.

  Приятна вечер!

 81. 81 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Неутрално

  [quote#80:"polux"]Приятна вечер! [/quote]

  Приятна и на Вас!

 82. 82 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 809 Неутрално

  [quote#74:"polux"]А иначе смея да твърдя, че от тогава насам образованието у нас само запада. А вие как мислите? [/quote]
  Безспорен Факт ! За съжаление ...

  Stupid people make me sick
 83. 83 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#64] от "Kiro":

  Още функции на Обществения съвет:

  Ще одобрява стратегията за развитие на училището и ще предлага мерки за подобряване на образователния процес, ще участва в част от работата на педагогическия съвет, ще дава становища за разпределението на бюджета, ще съгласува учебния план, избора на учителите, план-приемът, ще участва в комисиите по атестиране на директорите и ще сигнализира при нарушения в нормативните актове.

  Безумци!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 84. 84 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 540 Гневно

  Идиотщини на N-та степен!

 85. 85 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  това едва ли ще направи по-грамотни децата.

 86. 86 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Кой тука се съмняваше, че Кунева ще свърши работа! Това се казва решителност за реформи. Колко министри се смениха, и никой не можа да се сети, че проблема е в имената на училищата!

 87. 87 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 633 Весело

  [quote#1:"Rock J"]Браво! Първо ще сменим имената на училищата, щото е най-важно.[/quote]

  Не е най- важно, но е първата стъпка. Втората- да разменят номерата на стаите. И тогава вече започва същинската реформа, а именно- да преместят бюрата на директорите на друго място в стаята. С което реформата горе- долу ще приключи.

  Тежък труд Ви чака, госпожо Кунева! Тежък! На Вас се падна сезифовия камък! За последните 25- 30 години никой нямаше мъжеството да се нагърби с такива тежести, като смяна на имената на училищата!

  Дерзайте- България цяла сега вази гледа! И... сполай ВИ!

  До малкоте мушмуроци: Деца- не се шашкайте- леля Кунева ще ви направи много умни!

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 88. 88 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 730 Весело

  [quote#6:"Роси"]И какво ще се промени, като от СОУ, станат СУ[/quote]
  Икономия на много "О"!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 89. 89 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Пръмова-Кондьова е бюрократка и "толкова си може" (по думите на една друга трътлеста бюрократка): да мести формуляри от една папка в друга. Виж, ако става дума за истински реформи - например да се увеличат заплатите на учителите, за да се привлекат повече интелигентни и мотивирани хора (а не само последните идеалисти), да се въведат доказано работещи системи като Монтесори или тази на "Заедно в час," които действително успяват да образоват и интегрират ромчета и други бедни деца, - за такива неща Пръмова-Кондьова не я търси. Нито има интелект за тях, нито може да преодолее лакомията си.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 90. 90 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Просветното министерство започва реформата в образованието от смяна на имената на училищата?!
  [quote#4:"442"]УЖАС. Смяната на имената ще донесе огромни разходи, на КОЙ толкова му пречат? !!! [/quote]
  На няКОЙ дето се е приготвил да "усвои" едни подарени на министерството "пари" и поради което, но не и единствено "умника" предишен министър се сбогува с колектива!!!!!
  Ако няКОЙ си мисли, че екипа на това министерство се е заел "здраво да прави реформи" жестоко се лъже!!! Всичко това намирисва на едно "нищоправене" - първо да пенсионираме старите директори (лошо няма) някой от тях така здраво са се "окопали" през годините, че даже с кран не можеш да ги помръднеш, но има и свестни хора между тях, чиито опит би могъл да се използва, но това е друга бира! След това ще сменяме имената на училищата - "възродителен процес"? Май че г-жа министър(каката) трябва да си вземе за съветник Славчо и от сутрин до вечер да й пее: "ще променяме играта, ще напишем правилата"?????

 91. 91 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Пръмовица почна като навремето цар Борис, който се е опъвал като магаре на мост, да не би към България да бъде присъединена някоя час от заграбените от Сърбия и Гърция територии. Когато е трябвало да се вземе някое сериозно решение е ходил на лов! Сега тя сменя имена, но сериозните промени остават за общините!
  Ако искат реформа първо трябва да сменят директорите и да променят статуса им! Не може една полуграмотна директорка да коли и беси... Защо директорите не се назначават от съответния министър? Директорът да отговаря за финансите! Някои училища да се обединят и така да се съкратят директори и секретарки. Ако трябва ще се съкращават и учители! Да се напишат ясно правата и задълженията на учителите! Не може един даскал (даскалица в почти всички случаи) да отглежда разглезени кретенчета! Тези кретенчета си имат родители!

 92. 92 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Държавата (чиновничеството) и икономиката имат нужда от два вида кадри - специалисти и ръководители. Специалистите се създават в техникуми, ръководителите - от университетите.
  Време е да спрем с тия реформи. Време е за последната реформа: "Отменям всички реформи"!

 93. 93 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  "На въпрос дали няма да се правят експерименти с деца директорът на столичното 51-во СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров, който в момента е съветник на Кунева, отвърна: "Томас Едисън е правил 10 000 опита преди да открие крушката"

  Величината на един идиот винаги си остава неизвестна, клоняща към плюс безкрайност или идеален кръг!

  I Want To Believe
 94. 94 Профил на grisoft
  grisoft
  Рейтинг: 8 Неутрално

  на 19 юни - НАЦИОНАЛНА УЧИТЕЛСКА СТАЧКА !
  100 % УВЕЛИЧНИЕ НА УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ !
  КРАЙ! ПОВЕЧЕ ПРОСТОТИИ НЯМА ДА ТЪРПИМ!

 95. 95 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#94:"grisoft"]на 19 юни - НАЦИОНАЛНА УЧИТЕЛСКА СТАЧКА !
  100 % УВЕЛИЧНИЕ НА УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ !
  КРАЙ! ПОВЕЧЕ ПРОСТОТИИ НЯМА ДА ТЪРПИМ! [/quote]
  "Оптимистка", националните учителски стачки останаха в историята заедно със седенките на данибой и орехчо!!!!!

 96. 96 Профил на Marina Atanasova
  Marina Atanasova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Смяната на имената на училищата е за лични финансови облаги на свои хора и не е най- важното нещо в "реформата". Това е за отвличане на вниманието от основните проблеми , които създават: 1. Основното образование ще е до 7 клас( за улеснение на циганите и турците, за опростачване на българчетата - полуграмотните по- лесно се управляват, а и няма да ги искат в западните държави, остават като сигурен електорат на комунистическата мафия). 2. Ще съкратят повечето от неудобните на директорите - комунисти кадърни учители. Удобните полуграмотни учители са добре сплотени послушковци. 3. Ще обезлюдят малките населени селища и ще настанят там цигани и турци, руснаци, ТИМаджиите знаят кого и защо. 4. Преиначават тотално историята на България, по заповед на външните, тайните и явните... Предлагат История да се учи в средния курс, когато циганите и турците, а и по- мързеливите българчета няма да посещават училище, те и до 7 клас не искат да учат, с малки изключения. В Гимназиите умните ученици наблягат повече на предметите, с които ще кандидатстват, на езиковата си подготовка и няма да им е до запознаване с преиначената ни История - досещате ли се какво правят тия безродни уроди? 5. Сменят и обезличават Учебните Програми по различните предмети. Добавят разни незначителни учебни предмети за сметка на учебните часове по БЕ, Математика, История и др. 6. Между редовете се чете мнението на Асен Александров, който в момента е съветник на Кунева: "Томас Едисън е правил 10 000 опита преди да открие крушката". Той недвусмислено обявява, че ще правят експерименти с обучението на децата. И още, и още идиотщини прокарват тихомълком, докато напълно обезличат образованието. А необразованият, полуграмотен и неграмотен народ не само лесно се управлява, но е сигурна гаранция, че с безхаберието си няма и да гъкне, когато му отнемат и държавата...

 97. 97 Профил на grisoft
  grisoft
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Българският учител е този, който осъществява образователния процес.Учителят трябва да бъде в центъра на реформата в образованието.Всичко останало за смяна на имена на училища, предмети, учебни планове и програми, обществени съвети, портфолио на учителите и пр. са пълни ДИВОТИИ на службогонците от МОН.Докато учителя получава 550 лв.заплата(чистачката 420 лв) - каква рИформа, какво образование , какви 5 лв?
  ТОВА Е ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ НА ОБРАЗОВАНИЕТО В
  БЪЛГАРИЯ!
  Образованието го прави учителя.Докато този учител живее на фотосинтеза, броят на двойките от НВО и матури ще расте, терминал 2 ще се пълни с ученици и ...България си отива.
  ОСТАВКА НА мон !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK