Кадиев внесе в парламента предложенията на Мая Манолова за вота в чужбина

Георги Кадиев

© Юлия Лазарова

Георги КадиевОтцепникът от БСП и независим депутат Георги Кадиев внесе промените в Изборния кодекс, изпратени от омбудсмана Мая Манолова по желание на българи, живеещи в чужбина.


В понеделник Манолова изпрати до председателя на Народното събрание Цецка Цачева предложения за промени в Изборния кодекс, чиято цел е да се възстановят отменените облекчени условия за гласуване на българските граждани в чужбина.


Манолова предлага да бъдат върнати отменените правила за образуване на избирателните секции извън страната, действали през 2014 и 2015 г., въведени по настояване на българите в чужбина.
Сред предложенията й са създаване на многомандатен избирателен район "Чужбина", създаване на възможност за автоматично разкриване на секции там, където на предходни избори са гласували не по-малко от 100 избиратели, създаване на секции с 40 заявления извън посолствата, дипломатическите и консулските представителства, активно участие на българските общности в процеса на създаване на секции.


Според проекта на Манолова, внесен от Кадиев, броят на мандатите в многомандатните изборни райони се определя в зависимост от броя на населението по данни, предоставени от Националния статистически институт на база на резултатите от последното преброяване на населението - за изборните райони в страната, и броя гласували на предходните два избора за Народно събрание - за изборния район извън страната.


В проекта е предложено и подробно изчисление и разпределение на мандатите в страната и в чужбина.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK