Днес е Денят на Ботев

Днес е Денят на Ботев

© Юлия ЛазароваДнес се отбелязва Денят на Христо Ботев и се отдава почит на загиналите за свободата и независимостта.


Всяка година на 2 юни в 12 ч. сирените в цялата страна в продължение на три минути оповестяват отдаването на почит. На 2 юни 1948 г. точно в 12.00 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.


Денят за всенародна почит официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев, и на загиналите за свободата на България.
Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен е с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. За първи път се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив.


От 11 ч., в Борисовата градина пред бюст-паметника на Христо Ботев ще се състои тържествена церемония, посветена на 140-та година от гибелта на българския поет и революционер и в памет на загиналите герои за свободата и независимостта на България, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.


В програмата ще участват актьорът Мариус Донкин, вокален ансамбъл "България" с диригент акад. Валентин Бобевски и Гвардейският представителен духов оркестър.


Отново ще се проведе инициативата "Ученици четат Ботев в метрото". За пета поредна година Регионален инспектор по образованието – София-град и Столичната община провеждат инициативата "Ученици четат Ботев в метрото". По повод 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, и тази година ритуалното четене ще се осъществи в метростанция "Софийски университет "Св. Климент Охридски" с участието на повече от сто ученици от близо двадесет софийски училища, от 11.00 ч. до 12.15 ч.


"Проектът има за цел да възстанови процеса на инициация – личностна трансформация, осъществяваща се чрез преход от едно ниво на съзнанието към друго, по-висше. Съгласно теорията на проф. Панов, изследовател на Ботевата поезия, този процес е заложен в творбите на гениалния поет, но е закодиран в начина на подреждането им в сборника "Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова", пише в съобщението на Столичната община.


И се добавя: "Чрез прочита на поетичните текстове и по определен ред участниците навлизат в замисления от Ботев ритуал на поетапен отказ от личното, битовото и делничното и възприемането на обществения идеал като водещ мотив в решенията и постъпките на индивида. Така егоистичното у човека, осмяно в сатирите "Неи" и "Патриот", които се прочитат в началото, бива категорично отхвърлено и заменено от решението за лична жертва в името на всеобщото благо – свободата."


От 18.00 часа Градският съвет на БСП София и Българският антифашистки съюз организират честване на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България на паметника "Братската могила" в Борисовата градина.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Поклон пред загиналите за свободата и независимостта на Отечеството.

 2. 2 Профил на ggt58498274
  ggt58498274
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Поклон и признание към Ботев и всички наши герои загинали за свободата и независимостта ни,
  за да е свято името България.
  Напълно съзвучни са думите на Вазов и за нашите герои
  "... аз ще те обриша от калта
  и в твоя чистий бляск ще те покажа,
  и с удара на твойта красота
  аз хулниците твои ще накажа".


 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  Почит на загиналите, поклон пред саможертвата им, вечна памет и отпор до последния българин на престъпните домогвания и апетити на Турция към земите на Родината ни. Нека Бог и св. Иван Рилски пазят и закрилят България На политиците ще кажа - внимавайте много защото народът помни и възмездие ще получи всеки, дори и тези, които са си въобразили, че са недосегаеми !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Днес трябва да отдадем почит на загиналите за свободата на България.Да млъкнат тези,които говорят за турско присъствие.

 5. 5 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Поклон !
  Само лудите и безумно смелите могат с пушка и нож чета да събират и Империя да тръгнат да свалят !
  Да се бориш за правда и за свобода на своя народ - по голяма чест от това няма.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  До коментар [#5] от "pavelsilistra":

  ако народът е въоръжен както в Швейцария малко агресори ще се осмелят да ни закачат. Страхът обаче на нашите политикви от народната любоФ направи България разграден двор.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Така е. Ако родните революционери можеха да провидят в какво ще се превърне страната през 21-ви век, може би щяха да си спестят усилията. Все пак поклон пред тях и пред всички, които са загинали за свободата и независимостта на България.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.
  Христо Ботев !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  Имаме си Ботев, значи положението не е безнадеждно. Горе главите!

 10. 10 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 352 Весело

  Единствената реална полза от този празник е, че в 12 ч. преброяваме простаците, които не спират/че ако ги види някой техен познат ще им лепнат някой срамен прякор от рода на ГошЕ Културнийо, от който не могат да се отърват цял живот/

 11. 11 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#6:"КМЕТ В СЯНКА"]ако народът е въоръжен както в Швейцария малко агресори ще се осмелят да ни закачат. Страхът обаче на нашите политикви от народната любоФ направи България разграден двор[/quote]
  Защо скверните паметта на героите, като замесвате имената им във собствените си политически тежнения ? Кажете "Слава", "Вечна им памет", "Благодаря" и спрете да ги принизявате като приравнявате към днешната политическа ситуация. Животът тогава е бил друг, ситуацията- различна, а и мотивите им са били обусловени от съвсем други фактори.

 12. 12 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Препрочетете малко позабравения Ботев и ще се учудите колко актуално звучи днес!

  Поклон!

  Голям мъж, голям герой!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Добре, че не е жив Ботев да види тържеството на кадесарския чорбаджилък, на "православните скотове", на рубладжиите и на намесата на пак тиранична Русия в Отечеството му.

 14. 14 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Бог да ги прости лудите-млади глави дръзнали да се бият за свобода срещу вековния тиранин! Поклон! Спете тихо, герои!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 15. 15 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Почивайте си герои. Няма защо да ги прощава някой, те си беха изрядни хора. Тия, които мислет, че сме били по- добре под турско , ромейско или руско , ги съветвам да са обективни. Най- добре е да си свободен. Свободата няма цена . Също и проглеждането чрез образование и чрез полагане на труд. Нека просто си помагаме.

 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Дълбок поклон и вечна слава на всички, отдали живота си за свободата и суверенитета на България! Помнете- много българи са дали живота си, за да я има България- ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ.Третата българска държава е възстановена на етнически принцип- обхваща голяма част от българското етническо землище- т.е. земите, населени с над 90% българско етническо население. Спомнете си това, когато ЕС ни призове да гласуваме на референдум за прекратяване на българската независима държавност и държава и за превръщането ни в щат на сещ- съединени европейски щати!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 237 Весело
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  На много небългари не им харесва, че българите си имаме собствена държава. Време е да свикнат с това. Ботев не е борил за България- щат на сещ, русия, сащ, турция, и т.н., а за отделна, суверенна и независима държава на българите. Това е положението.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#18] от "Логика":

  Ботев е бил гениален творец, и за такива като вас е писал, госпожо.

 20. 20 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#15] от "grayeagle":

  +++

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#19] от "Циклонален вихър": Не знам кои са тези "такива като мен". Факт е всичко останало, написано в моите коментари.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9228 Неутрално
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на нихилист
  нихилист
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Поклон и слава на загиналите герои за свобода и независимост.

  Казана дума, хвърлен бумеранг. От в. Стършел
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#23:"gullwing"]Това добре е описано в есето "Васил Левски - идеал или идол"[/quote] Вие правите ли разлика между есе и исторически източници/ извори/?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Поклон и вечна слава пред загиналител

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Поклон пред героите на България!
  "От 18.00 часа Градският съвет на БСП София и Българският антифашистки съюз организират честване на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България"
  И на този ден , разделени.

 32. 32 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално
 33. 33 Профил на НА ОРЪЖИЕ, БРАТЯ!!!
  НА ОРЪЖИЕ, БРАТЯ!!!
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Поклон пред загиналите. Слава на България!!!


  Настане вечер – месец изгрее,
  звезди обсипят сводът небесен;
  гора зашуми, вятър повее, –
  Балканът пее хайдушка песен!

  Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят сводът небесен; гора зашуми, вятър повее, – Балканът пее хайдушка песен!
 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#31] от "Роси":Защо разделени ? Нали е за Ботев ? АМИ ДА ИДЕМ ВСИЧКИ !
  Какво като го организира БСП или друга партия ?


 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  [quote#29:"Логика"]Небългарино, защо тролът пуска точно в днешният ден клюки и клевети за Ботев? Защо? Защото искате да окаляте в калта и прахта всички български национални светини, да ги обругаете, да ги принизите до престъпници? Тогава ще ви се въздаде справедливост! [/quote]
  ++++ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на luliak
  luliak
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Изключително приятно съм изненадана от кадрите от улиците, които видях по ТВ и в интернет!

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Гневно

  [quote#11:"newgenerations"]

  ако народът е въоръжен както в Швейцария малко агресори ще се осмелят да ни закачат. Страхът обаче на нашите политикви от народната любоФ направи България разграден двор- цитат на коментар #6 от “КМЕТ В СЯНКА”

  Защо скверните паметта на героите, като замесвате имената им във собствените си политически тежнения ?[/quote]
  и къде е оскверняването ?
  май ти си този, който е неуважителен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Поклон и надежда да се родят нови герои!

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  До коментар [#29] от "Логика":

  Удари и една "анатема" че да ти олекне на сърцето!
  Да ти припомня ли че повечето ни национални герои са предадени от "етнически" българи? Да ти припомня ли Захари Стоянов и срещата му с човека който ги издава с Бенковски на турците? Да ти припомня ли занаменитата фраза "Народе???"
  Не каза ли Левски че чистата и свята република ще бъде за българи, турци , арменци и всички които живеят на територията и? Не предадохме ли сами националния суверинитет и гордост овластявайки със завидно постоянство шайка разбойници и низки люде да ни управляват?

  klimentm
 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#39:"klimentm"]Да ти припомня ли че повечето ни национални герои са предадени от "етнически" българи? [/quote]
  Както е видно, под тази статия само небългари или лица с малцинствен произход ругаете Ботев и разпространявате идиотии за Левски! Стига вече! Имате ли елементарна човешка смелост да напишете-да- аз не съм българин, но съм бг. гражданин и да- аз НЕ ОБИЧАМ българите, но съм принуден да живея с вас, тъй като живея само в България и нямам пари да отида да паразитирам в други държави от ЕС?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#39:"klimentm"]Не каза ли Левски че чистата и свята република ще бъде за българи, турци , арменци и всички които живеят на територията и? [/quote] Кога Левски е казал, че " турци, арменци и всички, които живеят на територията ни", е добре да МРАЗЯТ българите, всячески да ОСМИВАТ българските национални герои в деня на честването на подвига им? БЪЛГАРСКАТА поговорка е- "Който ни мрази- ПОД НАС ДА ЛАЗИ" ,а не - да му слугуваме на българофобията!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#39:"klimentm"]Не предадохме ли сами националния суверинитет и гордост [/quote] НЕ! Вие може да пишете нонстоп българофобски коментари, но НЕ СТЕ българин и е време най- накрая да си го признаете!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#42:"Логика"]НЕ! Вие може да пишете нонстоп българофобски коментари, но НЕ СТЕ българин и е време най- накрая да си го признаете![/quote]

  Ох, дано наистина е тролски акаунт, защото ако действителна личност стои зад него.... Боже, пази Бълагрия, с такива "защитници" !

 44. 44 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#37:"КМЕТ В СЯНКА"] къде е оскверняването ?
  май ти си този, който е неуважителен.[/quote]

  Тук е място за зрели хора, коментари от типа на " аз не съм такъв, ти си такъв" са подходящи за детска градина. Ако не разбирате смисъла на коментара ми, съжалявам, проблемът не е у мен.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#42] от "Логика":

  Това да си българин някакъв бонус ли се явява? Българин съм и толкова. За съжаление ми се е случвало в чужбина, като стане дума, че съм от България, да ми кажат, че са виждали българи, ама...не били като мен/деликатно, за да не ме обидят/

 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#44:"newgenerations"]коментари от типа на " аз не съм такъв, ти си такъв" са подходящи за детска градина. [/quote]
  Ти не си цензур и не можеш да слагаш лимит на думите на български гражданин, написани в български форум на български език, след като този гражданин не нарушава с коментара си българската конституция и българските закони! В България ИМАМЕ свобода на словото! На когото това не му харесва- да отива в германия- там има цензура на свободата на словото, подкрепяна лично от меркел и федералното им правителство...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#46:"Циклонален вихър"]Българин съм и толкова[/quote]
  Да, де- може да си български гражданин, но не си българин. А видно от коментарите, небългарите се гаврят с паметта на българска национална светиня. За това и аз ще направя същото, за да ги заболи- ататюрк е еврейска свиня, престъпник и масов убиец. Е- как е- заболя ли ги всички турци? Малко им е!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#48] от "Логика":

  Оттеглям се от дискусията. Вие победихте.

 50. 50 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Вечна слава на героите дали живота си за България. Нещо няма ли да има и пред бюста на Хр ботев на кръстовището на бул Хр Ботев и бул Ал Стамболииски

 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#49] от "Циклонален вихър": Не е въпроса аз да победя- това го правя в съдебна зала и за това получавам адвокатски хонорар. Въпросът е да се преустанови стигматизиращата българите традиция в този форум, на всяко честване на българска национална светиня, да се появяват по 1- 2- 3 коментара, които се гаврят с личността и делото на тези български национални светини. И за празника на Съединението- 06.09 е така, и за честване на независимостта на България е така, и за честването на Ботев и Левски е така. Време е това ДА СПРЕ веднъж завинаги! Който мрази българите и нашите национални герои, да си излива омразата към нас в чуждите форуми.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#51] от "Логика":

  Ами хората мислят това, което пишат, а и политиката на изданието е да приобщава българите към западната цивилизация, тяхна е медията, ще имат каквато решат политика.
  Най-добронамерено ви казвам, че има такъв сегмент в общественото мнение/вие ще го наречете антибългарски, а е по-скоро критичен/ и този сегмент има право да има място за изява. Ако не ви харесва, преместете се вие в друг форум, ако се дразните и хабите емоционално.

 53. 53 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#52:"Циклонален вихър"]Ами хората мислят това, което пишат, [/quote] Този форум се подчинява на БЪЛГАРСКАТА конституция- КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.(2) Това право НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА НАКЪРНЯВАНЕ НА ПРАВАТА И ДОБРОТО ИМЕ НА ДРУГИГО, и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, КЪМ РАЗПАЛВАНЕ НА ВРАЖДА или към насилие над личността. Ботев не е жив, за да се защити от клеветите, обругаванията и гаврите с името му и с неговото дело!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 54. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#52:"Циклонален вихър"]Най-добронамерено ви казвам, че има такъв сегмент в общественото мнение/вие ще го наречете антибългарски, а е по-скоро критичен/ и този сегмент има право да има място за изява. [/quote] Стига да спазва законите на България, а именно: НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС Чл. 162. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или ОМРАЗА, ОСНОВАНИ НА раса, народност или ЕТНИЧЕСКА принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#52] от "Циклонален вихър":
  И така- посоченият от Вас кръг от критикари ще спазва ли чл. 162 ал.1 от НК или докато не бъде осъден някой от този кръг за това престъпление в български съд, няма да си седнат на 4 буквието?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  До коментар [#48] от "Логика":

  Никой не де гаври с нищо уважаема Логика, само казваме че борбата за национално самоопределение, за църковна независимост, и прочие приключи преди век и половина!
  Ботев, Левски и всички други герои са скъпи на всички. Само че навън е 21 век и е крайно време да създадем съвременна и модерна държава , да изоставим тежките и много вредни исторически комплекси, това е, останалото са приказки без някакво значение.

  klimentm
 57. 57 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#47:"Логика"]Ти не си цензур и не можеш да слагаш лимит на думите на български гражданин, написани в български форум на български език, след като този гражданин не нарушава с коментара си българската конституция и българските закони![/quote] Първо, къде сте видяли да цензурирам- нямам такива права в този форум, както и вие. Просто квалифицирам Второ- след като твърдите, че сте юрист- да сте чували нещо за морал и добри нрави ? Редно е да се съобразявате с тези категории , вместо да сипете безумни, смешни и необосновани обиди към несъгласните с вашите писания.

 58. 58 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#56:"klimentm"]Само че навън е 21 век и е крайно време да създадем съвременна и модерна държава , да изоставим тежките и много вредни исторически комплекси, това е, останалото са приказки без някакво значение.[/quote]
  ++++++++++++

 59. 59 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#56:"klimentm"]Никой не де гаври с нищо[/quote]
  Да, де- за това изтриха коментар № 23 , част от съдържанието му беше: "...Още по-пикантна е материалната версия. Едното й лице е че Ботев е откраднал парите на четата (около две хиляди жълтици), дал ги на брат си (бъдещ генерал) и му казал да бяга- цитат на коментар #23 от “gullwing”.."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 60. 60 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#57:"newgenerations"]. Просто квалифицирам[/quote]
  И от кога Вашите квалификации имат задължителната сила на закон, че да гоните бг. граждани от този форум?
  [quote#57:"newgenerations"]Второ- след като твърдите, че сте юрист- да сте чували нещо за морал и добри нрави ? [/quote]
  Чувала съм - за това надигнах глас, че е низко, неморално, неетично и цинично коментатори да се гаврят с личността и делото на Ботев и да цитират НЕДОКАЗАНИ ХИПОТЕЗИ, които представят Ботев като крадец, извършител на присвояване и престъпник, без абсолютно никакви доказателства за теи твърдения!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 61. 61 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#57:"newgenerations"] Редно е да се съобразявате с тези категории ,[/quote] Редно е и Вие не само да се съобразявате с тези категории, но и да спазвате българските закони на българска територия, каквато се явява този форум, и да не пропагандирате език на омраза към българите в него.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 62. 62 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  [quote#16:"Логика"] Спомнете си това, когато ЕС ни призове да гласуваме на референдум за прекратяване на българската независима държавност и държава и за превръщането ни в щат на сещ- съединени европейски щати! [/quote]
  По времето на Ботев не е имало аналог дори нещо отдалечено напомнящо на Европейския съюз,с исключение може би на Конфедерация Швейцария,борил се е за независимост он нецивилизованата Османска империя,опитвал се е да привлече европейското обществено мнение и е коментирал събития във Франция и общоевропейски проблеми в публицистиката си,бил е доста критичен към българската църква и други групи българи,сформирал е чета в Румъния и е дебаркирал в Козлодуй с австроунгарски параход ,за да не създава проблеми на Румъния,общо взето е бил глобален за времето си човек и доколкото е позволявало времето е привличал международна подкрепа за каузата си.
  Аз съм българин,живея в България и се смятам за патриот,но в днешно време основния патриотичен дълг по моите убеждения е да се държи на къс повод и строг нашийник с обърнати навътре шипова бългаското правителство,както и приближената му олигархия и действията и бездействията му,с които вреди на гражданите и бизнеса се борят ,при това ефективно със срествата на европейското право.И това че вярвам повече на Съда на Европейските общности в Люксембург,отколкото на Върховния административен съд или това,че настоявам да се приложи разумен акт на Европейския съюз ,а не малоумен акт на родното правителство не ме прави по малко българин и патриот.И Турция и Русия,основните ни външни проблеми не са тръгнали да ни завладяват,а се опитват за съжеление в много случаи успешно да оказват натиск,основно корупционен на българските управници,както и с пропаганда и няма как да бъдат принудени да не го правят,може да се борим да не успяват и нещата пак опират до борба с корупцията и нерагламентираното влияние.Това днес е врага и наш патриотичен дълг е да се борим с него,а не с призраци от миналото.И в това инцтитуциите и правото на Европейския съюз са съюзници.


 63. 63 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#60:"Логика"] от кога Вашите квалификации имат задължителната сила на закон,[/quote]
  В моите коментари няма и дума, която да намеква омраза или "гонене". По-добре прочете и осмислете собствените си писания. И вашата работа стана : "Крадецът вика- дръжте крадеца"
  За доброто на клиентите ви се надявам поне в съдебна зала да проявявате аналитична мисъл и разсъдливост, а не само цитиране на закони, чиито текстове са общодостъпни и всеки би могъл просто да ги чете.

 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4946 Разстроено

  Поклон пред паметта на Христо Ботев и всички други български знайни и незнайни герои, които са се дали живота си за свободата на нашият народ и родина! Вечна им памет!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#39] от "klimentm":днес е ден на героите .
  На предателите са останалите дни в годината !

 66. 66 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#42] от "Логика":Ами виж му байрака !Това е знамето на Конфедерацията , южните робовладелчески щати .

 67. 67 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#50] от "shileto":ЧЕ ТАМ ИМА !

 68. 68 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#67] от "ahasver":
  Рецитиране ли, какво?

 69. 69 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#68] от "shileto":Паметник на Ботев има в градинката на площад Възраждане , на пресечката на Хр.Ботев и Стамболийски .

 70. 70 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#69] от "ahasver":
  Аз какво съм написал в коментар 50 или не четеш, а бързаш да се изкажеш, че знаеш компетентно къде има паметник. Въпроса ми беше дали ще има някакво мероприятие при него. а паметника съм описал къде се намира

 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#70] от "shileto":Извинявай ! Не съм го прочел точно.

 72. 72 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#71] от "ahasver":
  няма нищо, случват се недоразумения

 73. 73 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#13:"spiegel"]Добре, че не е жив Ботев да види тържеството на кадесарския чорбаджилък, на "православните скотове", на рубладжиите и на намесата на пак тиранична Русия в Отечеството му. [/quote]
  Това едва ли би му направило впечатление но това че в т.н. смесени райони отново "турчина бесней" със сигурност и че днес е невъзпитано да наричаме турското владичество робство.
  До коментар [#13] от "spiegel":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK