Парламентът разреши "пожизнените" мандати на директорите на БНТ и БНР

Водещият на предаването на БНТ "Панорама" Бойко Василев, изпълнителният директор на БНТ Вяра Анкова и шефът на отдел новини Даниел Чипев на скорошно обсъждане за обществените медии в комисията по култура.

© Анелия Николова

Водещият на предаването на БНТ "Панорама" Бойко Василев, изпълнителният директор на БНТ Вяра Анкова и шефът на отдел новини Даниел Чипев на скорошно обсъждане за обществените медии в комисията по култура.Парламентът разреши окончателно "пожизнените" мандати на директорите на обществените медии БНТ и БНР. Това стана, след като днес депутатите приеха набързо в едно заседание на първо и на второ четене поправка в Закона за радиото и телевизията, с която генералните директори на БНР и БНТ ще могат да продължат да изпълняват правомощията си дори с изтекъл мандат, ако няма избор на нови.


Поправката, внесена от представители на всички парламентарни групи, беше приета на първо четене без дебати със 103 гласа "за" и 12 "въздържал се".


В дебатите за второ четене обаче зам.-председателят на парламента Янаки Стоилов (БСП) намекна, че текстът е свързан с предстоящите президентски избори, преди които изтича мандатът на сегашния генерален директор на БНТ Вяра Анкова. Мандатът й изтича на 1 август и се предполага, че конкурсът за неин наследник трябва да започне през юни. Засега обаче няма знаци както управляващите, така и самият екип на обществената телевизия да са готови за промяна на ръководството.
Този текст изглежда рутинен и логичен, но ако погледнем последиците от подобно удължаване на мандата, ще разберем, че това се превръща в практика, а не в изключение - то стана с Комисията за защита на конкуренцията, вероятно ще стане с Комисията за финансов надзор и с други органи, посочи Стоилов. "Не е въпросът за оценка на работата на ръководството на БНТ, но това, че им се удължава мандатът, означава не че няма потенциални кандидати, а че много по-удобно е да въздействаш върху хора, които знаят, че е изтекъл мандатът им и докато приключат президентските избори или други важни събития, нещата трябва да са такива, каквито са сега", добави Стоилов.


По думите му това е политически, а не технологичен въпрос и вижда замаскирани причини зад поправката, които не са посочени нито от вносителите, нито от водещата комисия по култура и медии. Ролята на регулаторите е да бъдат независими и да осигуряват широко представителство, а не да пригласят на всяко управление, отбеляза още депутатът.


Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт се усъмни в юридическата компетентност на колегите си от комисията по култура и медии, чийто председател е Полина Карастоянова от неговата парламентарна група. Той се съгласи с Янаки Стоилов, че с промяната мандатът на шефовете на БНТ и БНР се превръщат в безсрочни и пожизнени. Байрактаров предложи срок до 3 месеца след изтичане на мандата, в който Съветът за електронни медии да проведе конкурс и да направи избор.


Зам.-председателят на парламента Иван Иванов от гражданската квота на Реформаторския блок подкрепи предложението на Байрактаров и посочи, че с липсата на срок за конкурс "казваме, че СЕМ е несъстоятелен да проведе конкурса за нов генерален директор". Според него обаче съставът на СЕМ с избора на генерален директор на БНР доказа, че може да си свърши работата много професионално.


Атанас Атанасов от ДСБ също подкрепи предложението на Байрактаров и критикува колегите си, че не са се събудили сутринта и са допуснали в едно заседание да се гласува и на второ четене промяната. Ако няма срок, това би дало възможност до безкрай да тече временното управление, добави той.


Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обаче възрази срещу предложения от Байрактаров тримесечен срок и попита какво ще стане след три месеца, ако няма избор. Това прекъсва мандата в един момент, без да държи сметка за това какво се случва, ако не се извърши изборът, каза той. И обясни, че този 3-месечен срок би трябвало да се запише като задължителен срок за СЕМ. Въпросът, който повдигате, е трябвало да се обсъди в комисията. Нямаме друга възможност, освен да определим срок, в който регулаторът да се организира и произнесе, отговори му Атанасов.


Независимият депутат Лютви Местан коментира, че предложението на Байрактаров по същество е удължаване с три месеца на мандата и така изключението ще се превърне в правило.


Настимир Ананиев от "Движение България на гражданите" предложи директорите на БНТ и БНР да бъдат избирани от парламента, след като разпределят бюджет от 100 млн. лв., колкото е бюджетът на едно министерство, и по този начин едно такова бездействие ще бъде политическа отговорност в партиите в парламента, а не на СЕМ.


Ирена Соколова от ГЕРБ, която сред вносителите на поправката, посочи, че нейната цел е да се предотврати този момент на настъпване на криза, на каквато сме били свидетели през 2001 г. Днешната поправка се налага, за да може да предоставим осъзнат и добър избор, посочи тя.


Росен Петров от "Български демократичен център" посочи, че преклузивни срокове в Закона за радиото и телевизията, свързани с мандатите, винаги вместо сигурност са създавали хаос в системата на функциониране на обществените медии. Според него тази поправка ще осигури сигурност и спокойствие.


Таско Ерменков от БСП предложи дебатите по второто четене да бъдат отложени за следващо заседание, за да може комисията да се събере и да разгледа още веднъж съмненията и възраженията, за да са сигурни депутатите, че правят нещо по-добро, а не по-лошо. Искането му не беше прието.


Депутатите отхвърлиха предложението на Байрактаров с 36 гласа "за", 14 "против" и 65 "въздържал се" и одобриха пожизнените мандати с 88 гласа "за", 3 "против" и 30 "въздържал се".

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Аферим! Машалла! Ашколсун! Браво! Вива! Супер!

  Стабилност на мандатите. Стабилност на мизерията. Стабилност на мафията. Видими резултати. Блатото не трябва да се разбутва. Това е ясното и категорично послание.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3333 Весело

  . Засега обаче няма знаци както управляващите, така и самият екип на обществената телевизия да са готови за промяна на ръководството."Знаци откъде се чакат.

 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Как това :
  ---------
  "пожизнените" мандати
  -------------
  се връзва с това :
  -----------------------
  изпълняват правомощията си дори с изтекъл мандат, ако няма избор на нови.
  ------------------
  само и единствено Биляна Рилска знае.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1750 Весело

  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  Иначе няма никаква новина.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Сега разбирате ли за сетен път, че мандатността е основен принцип на представителната демокрация и целият ни управленски апарат е изграден на този принцип? Разбирате ли, че няма как суверенът- народът- еднолично да промени това? Осмислихте ли факта, че България е 99% представителна и само 15 пряка демокрация?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#5:"Логика"]15 пряка демокрация?[/quote]т.е. 1% пряка демокрация

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 243 Неутрално

  ами да ни е честито, егати.

 8. 8 Профил на bborisova
  bborisova
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  Не виждате ли причинно-следствената връзка? Или просто се заяждате? Ако някой продължава да изпълнява безсрочно правомощията си при изтекъл мандат, без да има конкурс, дали няма теоретична възможност да е на позицията си до края на живота? Ако прочетете до края, ще видите и какви са тълкуванията на различните парламентарни групи.

 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Бойко си осигури вечна реклама по националните медии, с увековечаването на директорите. Стабилност, да се разбира като подготовка за тоталитаризъм.

  мурзилка
 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1740 Весело

  [quote#2:"chicago514"]Знаци откъде се чакат. [/quote]
  матушката резко се стричи, тъй че - от батушката

 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  На комунистите не им пука, щото никой не им скача. Пазаруват всеки наред...

 12. 12 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  В името на стабилността и просперитета предлагам мин. председателят да е и президент, и главен прокурор и директор на радиото и ТВ.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Защо само пожизнени? Защо да не е и за няколко живота напред?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  До коментар [#10] от "extraCACA":
  ++++++++

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  "....генералните директори на БНР и БНТ ще могат да продължат да изпълняват правомощията си дори с изтекъл мандат, ако няма избор на нови...."

  Спорде мен това е по-скоро текст, който ще ускорява избора на нови директори,ако не искаме да висят старите. Не разбирам, как това води до "пожизнени мандати".Но срок за избор трябва да се определи.

 16. 16 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#8] от "bborisova":

  дали няма теоретична възможност да е на позицията си до края на живота?
  ------------------------

  Това се нарича ако не манипулация , то спекулация.
  Как пък вие си представяте не доживот, а 1 година да няма избор на нови управители на БНР, БНТ ?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 17. 17 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 628 Гневно

  Вето, г-н президент!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 18. 18 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Нека това решение да се пренесе и устава на ДСБ.
  Иван Костов - почетен председател .
  Радан Кънев - председател .
  Защото , НЯМА , НЯМА и да има по-добри , или изобщо да има други кандидатури .

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2982 Весело

  До коментар [#2] от "chicago514":

  От КОЙ

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  Изборът на директор зависи от СЕМ. СЕМ зависи от пратиите.Ако е удобен директора на управляващите може да си изкара 2-3 мандата.

 21. 21 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#20] от "hodounski":

  Ако е удобен директора на управляващите може да си изкара 2-3 мандата.
  -----------------------------
  И журналистите , опозицията , обществото ще оставят нещата така?
  Ако е от параноя, бих го рабрал.
  Само че не е параноя, а манипулация.
  Защото статията внушава, че точно това ще стане....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 22. 22 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Любопитно

  До коментар [#3] от "qwertqwert":[quote#3:"qwertqwert"]само и единствено Биляна Рилска знае. [/quote]
  Тук има нещо "пожизнено", но не са мандатите

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално

  Не е ли същия проблема с шефа на КФН, Стоян Мавродиев. Мандатът му изтича на 15 юни, но никой даже не говори за това/освен депутатите от ДСБ и част от гражданската квота/. Мандатът на заместниците му пък, е изтекъл преди една година.
  Може би тихомълком ще преизберат този мошеник отново.

 24. 24 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Отново доказахме,че живеем в абсурдна държава!

  Tony
 25. 25 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#16:"qwertqwert"]Как пък вие си представяте не доживот, а 1 година да няма избор на нови управители на БНР, БНТ ? [/quote]

  Ами като няма определен срок, нищо чудно СЕМ да се мотат докогато сами си решат или "им решат".
  Да погледнем например, как стоят нещата с КЗК.
  "На 23 септември изтече мандата на досегашния председател на КЗК Петко Николов. Идната седмица парламентът трябва да одобри процедурните правила за избор на нов състав на Комисията. И да стартира избора."
  Сега сме 02.06. Та, колко остава до 23.09.?

 26. 26 Профил на People vs ГЕРБage
  People vs ГЕРБage
  Рейтинг: 2536 Любопитно

  Проблемът е правен и не е нужно да се политизира, г-жо Рилска. Юридическото лице не търпи липсата на управление, а причините за забавянето за нов избор може да са всякакви. Свидетели сме какво се случи с Главния съдебен инспектор, нали? Изтичането на мандата автоматично прекратява правомощията на управителя, а при липса на нов, не би имало кой да подписва заповеди, да назначава, прекратява трудови договори, пуска в платен и неплатен отпуск и т.н. Дори за най-дребните разходи някой друг трябва да поема отговорност. Хипотетично е възможно избраният да си вземе шапката и да си събере багажа в деня, който неговият мандат е изтекъл. Заместниците му не могат да имат по-дълъг от неговия мандат. Какво правят тогава всички, чийто живот пряко е свързан с действия (бездействия) на управителя?!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 27. 27 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Е, нЕма такава държава!

 28. 28 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Доста едностранно написана статия с бомбастично заглавие.

  Просто се дава възможност управителите да продължат ДОКАТО има нов избор. В противен случай се създава правен абсурд - представете си фирма без управител.

  ЗАЩО не се организира нов избор при изтекъл мандат?

  Това е въпросът на въпросите.

 29. 29 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1076 Любопитно

  Хайде сега и "пожизнен" премиер!!
  И "пожизнените" директори на БНТ и БНР да съпортват Боко Т в неговата "пожизненост"


  БНТ и БНР да се преместят в Банкя, за да може Бея да ги привиква от двора си

 30. 30 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1076 Весело

  Вера Анкова ше стане баба Вера без зъбки

 31. 31 Профил на People vs ГЕРБage
  People vs ГЕРБage
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  [quote#30:"stenli1"]Вера Анкова ше стане баба Вера без зъбки[/quote]
  Много умно, няма що... Ти няма ли да станеш "дедко Стенли" без нещо друго?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 32. 32 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Да очакваме скоро да приемат, че и депутатстването е пожизнено и ще се предава по-наследство, значи?!!!Както и министър-председател, президент, съдия, прокурор, шеф на МВР!!!
  Това ни е демокрацията!Аман!

 33. 33 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#28] от "хм":

  Е, да де, но ако никой не иска да насрочва нов избор, тогава стария шеф ще си стои до живот.Все едно - трябва да има избори на 5 години за президент, но държавата не иска да ги прави?!!

 34. 34 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Защо са си губили времето да гласуват само за пожизнен мандат? Трябвало е направо да гласуват за наследствен!

 35. 35 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#31] от "Непукистка":

  Няма, не бери грижи

 36. 36 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Сега, Боко, Цацата, Пеевски и Доган да си гласуват и те пожизнени мандати...и да се свършва.

 37. 37 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да допълня колегата от пост № 1, ами така се прави стабилност. Като се назначават свои послушковци на възловите постове и като се възнагражданват богато с пари и привилегии.
  Това е още от Римско време та до ден днешен и то в целия свят, без значение какъв е обществения строй.
  УБО никога не е отменяно или разформировано, просто се смени името. Мерцедесите и те са си същите, само че по-нови.

 38. 38 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ченгеджийско-руско-баджанашките крепости не се предават.Ще си гледате как Пъпеша лиже Симо Крадеца,Сидеров и подобни по талавизора,докато остареете.Или докато не направите нещо...

 39. 39 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#33] от "chinaski":

  нелепо е толкова дребен правен казус да се политизира така боНбастично (в стил ШОК, ПИГ и т.н.).

  прочетете пост 26, където много ясно е описана причината за тази промяна.

 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4445 Любопитно

  То бива,то може ,ама чак пък толкоз............................?!

 41. 41 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4445 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  ++++++++++++++++++++++++++
  Присъединявам се към вашето мнение на 100%

 42. 42 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Шефовете на БНТ, БНР и БТА са политически назначения.
  Затова и дефакто няма как да останат несменяеми...
  Разправиите ще бъдат доколкото всяка политическа сила пробута свои хора на някое ниво, както и какво ще получи в замяна на подкрепата си!

  I Want To Believe
 43. 43 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#23:"Роси"]Не е ли същия проблема с шефа на КФН[/quote]

  Проблемът на КФН тепърва ще започне, ако се издигне за шеф Караиванова. Тогава по-добре да се закрие свободния пазар, защото така или иначе няма да има финансова атмосфера. Човек, който е написал в данъчните си декларации, че има една Шкода и едно апартаментче за 30 000лв., а в действителност е укрил близо 300 000лв. от акции не може да е на такава длъжност. Дали тя няма да е втория Пеевски? Но поне няма да питаме #КОЙ я назначи, защото ще е ясно от самото начало. (Домусчиев)

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 44. 44 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Поредният абсурд. Богопомазани ли са ? Тия в парламента, кой им натиска копчето?

 45. 45 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Комунизъм и кадруване до дупка!

 46. 46 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 730 Неутрално

  БНТ, хайде малко по-жизнено, вместо пожизнено!

 47. 47 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Да, така мислиш ти и сигурно е логично, но не знаеш какво може да се случи от това недомислено решение.Възможно е а стане доста опасно и да се обслужват нечии интереси.Има доста такива примери у нас.

 48. 48 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  [quote#45:"arcanum"]Комунизъм и кадруване до дупка![/quote]
  Точно! Всичко е закономерно - съграждайки мизерна демокрация, сега духаме супата на демократичната мизерия.

 49. 49 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Парламентът разреши "пожизнените" мандати на директорите на БНТ и БНР?!

  Дупетатите да вземат да "върнат" и татова(та) конституция с чл. 1 за ръководната роля на "партията" - ясно е коя е тя и тогава всички проблеми в държавата ще изчезнат, не че сега ги има - "стабилност" та дрънка?!!!!

 50. 50 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 468 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK