Парламентът ще гледа на първо четене Закона за МВР

В средата на март министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че очаква близо 65 милиона лева икомомиии за МВР след приемането на подготвяните промени в закона.

© Юлия Лазарова

В средата на март министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че очаква близо 65 милиона лева икомомиии за МВР след приемането на подготвяните промени в закона.Намаляване на обезщетението при напускане системата на МВР от 20 на 12 заплати, за постъпилите след приемането на закона служители, и намаляване на размера на платения годишен отпуск от 30 на 25 дни. Това предвижда проектът за изменение на Закона за МВР, който днес парламентът ще разглежда на първо четене.


В средата на март министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че очаква близо 65 милиона лева икономиии за МВР след приемането на подготвяните промени в закона.


Две са големите групи от предлагани промени в законопроект, е записано в мотивите към него. От една страна са структурните промени, а от друга – тези, свързани със статута на служителите в министерството.
Проектът предвижда например преобразуването на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в агенция "Пожарна безопасност и защита на населението". Вносителите на проекта аргументират тази промяна с цел постигане на максимална децентрализация и самостоятелност при осъществяване на функциите на пожарната. Промените предвиждат и създаването на друга изпълнителна агенция – "Управление на собствеността и социалната дейност", която ще ръководи провеждането на обществени поръчки.


Основно място в представения законопроект заемат разпоредбите, които уреждащи промяна на статута на държавните служители, заемащи т.нар. "административни длъжности". Към настоящия момент те са държавни служители по Закона за МВР, а предложението е да станат такива по Закона за държавния служител. По този начин те няма да получават привилегии, които имат служителите по Закона за МВР - като броя на заплатите, които се дават като обезщетение при напускане на системата; размера на платен годишен отпуск и други.


В проекта е изрично записано, че обезщетението от 20 заплати се запазва за действащите към момента в МВР държавни служители. Проектът предвижда още да отпаднат задълженията на МВР да охранява безплатно някои институции и държавни структури. Вместо това тази дейност ще се заплаща на МВР по сключени договори за охрана.


Сред предложенията са и въвеждане на централна комисия, която да преценява дали да допуска даренията за ведомството, за да се осигури прозрачността им. Гаранция за която е и публичния регистър на даренията.


Друга планирана стъпка е изнасяне на административните услуги като изваждане на документи за самоличност или регистрация на автомобили в отделно държавно предприятие, в което трябва да бъдат прехвърлени около 1 400 служители. Предвижда се финансирането на дейността му да се осъществява основно от събиране на такси за извършваните услуги.


Сред останалите реформи влизат въвеждане на административни ръководители в главните и областните дирекции, за които няма да бъдат използвани нови щатни бройки, а ще се пренасочат вече назначени в системата служители. Както и възможност за делегиране на правомощия от министъра на ръководни длъжностни лица и главния секретар на МВР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK