Парламентът ще гледа на първо четене Закона за МВР

В средата на март министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че очаква близо 65 милиона лева икомомиии за МВР след приемането на подготвяните промени в закона.

© Юлия Лазарова

В средата на март министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че очаква близо 65 милиона лева икомомиии за МВР след приемането на подготвяните промени в закона.Намаляване на обезщетението при напускане системата на МВР от 20 на 12 заплати, за постъпилите след приемането на закона служители, и намаляване на размера на платения годишен отпуск от 30 на 25 дни. Това предвижда проектът за изменение на Закона за МВР, който днес парламентът ще разглежда на първо четене.


В средата на март министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че очаква близо 65 милиона лева икономиии за МВР след приемането на подготвяните промени в закона.


Две са големите групи от предлагани промени в законопроект, е записано в мотивите към него. От една страна са структурните промени, а от друга – тези, свързани със статута на служителите в министерството.
Проектът предвижда например преобразуването на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в агенция "Пожарна безопасност и защита на населението". Вносителите на проекта аргументират тази промяна с цел постигане на максимална децентрализация и самостоятелност при осъществяване на функциите на пожарната. Промените предвиждат и създаването на друга изпълнителна агенция – "Управление на собствеността и социалната дейност", която ще ръководи провеждането на обществени поръчки.


Основно място в представения законопроект заемат разпоредбите, които уреждащи промяна на статута на държавните служители, заемащи т.нар. "административни длъжности". Към настоящия момент те са държавни служители по Закона за МВР, а предложението е да станат такива по Закона за държавния служител. По този начин те няма да получават привилегии, които имат служителите по Закона за МВР - като броя на заплатите, които се дават като обезщетение при напускане на системата; размера на платен годишен отпуск и други.


В проекта е изрично записано, че обезщетението от 20 заплати се запазва за действащите към момента в МВР държавни служители. Проектът предвижда още да отпаднат задълженията на МВР да охранява безплатно някои институции и държавни структури. Вместо това тази дейност ще се заплаща на МВР по сключени договори за охрана.


Сред предложенията са и въвеждане на централна комисия, която да преценява дали да допуска даренията за ведомството, за да се осигури прозрачността им. Гаранция за която е и публичния регистър на даренията.


Друга планирана стъпка е изнасяне на административните услуги като изваждане на документи за самоличност или регистрация на автомобили в отделно държавно предприятие, в което трябва да бъдат прехвърлени около 1 400 служители. Предвижда се финансирането на дейността му да се осъществява основно от събиране на такси за извършваните услуги.


Сред останалите реформи влизат въвеждане на административни ръководители в главните и областните дирекции, за които няма да бъдат използвани нови щатни бройки, а ще се пренасочат вече назначени в системата служители. Както и възможност за делегиране на правомощия от министъра на ръководни длъжностни лица и главния секретар на МВР.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1090 Весело

  Намаляване на обезщетението при напускане системата на МВР от 20 на 12 заплати, за постъпилите след приемането на закона служители, и намаляване на размера на платения годишен отпуск от 30 на 25 дни.
  ============

  Това ще започне да действа чааак след 20 - двадесет години когато започнат да се пенсионират сега постъпилите в МВР.
  Какъв им е проблема с един анекс към договора да вкарат и сега действащите и който му изнася ще подпише а който не му изнася да се изнася в частния сектор където и без това на черно заработват.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 2. 2 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Какво "постигнаха" екипа на Бъчварова, които си я подвеждат както си искат с реформата до момента?
  1. Със слухове и промени в редица закони изгониха от МВР над 6000 човека, които се пенсионираха и лежат на пенсия, на по 45-55 години.
  2. Част от местата са им запълнени с хора без стаж, но от герб, калинки, които въртят интриги и доноси защото това в гроп се цени и на това са научени. Против шефове, колеги както си му е реда. Ходят с едни тефтерчета задавали тъпи въпроси и сътворяват доноси, състоящи се от един два реални факта и гербава теория на конспирацията.
  3. Малкото професионалисти, които са си позволили да кажат че реформата не е реформа не спестява пари или че устройва с пенсия и заплата хиляди полицаи от стария набор за сметка младия и средния набор никога да не се пенсионират, са сменени със скалъпени обяснения. Както за ректорката на академията, че е махната заради хулиганска проява на курсанти, която е станала...след махането и.?!?!?
  4. Системно в медиите бе насаждано настроение срещу администрацията и редовите служители на МВР, с цел разгрома на министерството да мине в условията на инженерна медийна, да се разбира обществена подкрепа. Никой не казва че администрацията, демек управлението на едно министерство е важна задача, за да може и полицаите да си вършат работата.
  5. Никой началник не смее да предложи разумно решение, защото ще бъде изритан. Така министърката благодарение на неблагодарното и обкръжение завинаги е лишена от обективна информация какви реформи е нужно да се правят. И тя не знае или се прави че не знае, че това което се предлага не е реформа а антиреформа и не спестява пари а изважда пари, само за 2015 г. над 300 милиона от антиреформата.
  6. Разбира се законопроекта ще мине защото десега се правиха поредните задкулисни догховорки, а вчера се харизаха 2 милиарда за оръжия, ще правим големи кораби като Англия, и никой не попита в говорилнята колко ще е поддръжката им всяка година с която ще се източва бюджета на МО както с кугърите по 50 милиона губи МВР, а сега щели да се спестят с ганврата 60 милиона.
  7. Като отнемаш категорията труд на служителите, спази закона и им плати заплатите, парите за вещево доволствие, които са малка сума а не се подигравай с тях да им ги плаща другото правителство. Елементарна честност е това.
  8. Що не кажат реформаторите около Бъчварова че проектът им е нужен не за друго, а те самите да се уредят на шефски места без стаж в МВР, а да изтикат в още по-затънтен ъгъл професионалистите.
  9. Най-жалкото е че истината си проби път във вътрешната комисия и хора като Атанас Атанасов със стаж в системата направиха на пух и прах нещото наречено за пропаганда реформа, но после се задействаха договорките и сега демутати, които по обективни причини не са наясно с цялата гавра, ще направят мнозинството, включително е и позорна позицията на ДСБ че ще подкрепи това нещо, не може да се нарече законопроект.
  10. Не се чудете, че сле днес още стотици некорумпирани и кадърни ще напуснат МВР и ще бъдат заменени от пенсионери, които няма да треперят за 20 заплати ако се издънят, защото са си ги взели и ще са много по-склонни да лапат. Като за последно. Щото от работодателя си не могат да очакват предвидимаст.
  11. Бойко защитил Академията, с нея разправата ще стане, ако не със закон, с подзаконови актове или съкращения. Па и с всяка друга служба.
  12. Има ли шенс проектът да не мине - никакъв ДПС и ДПС-2, Валери Симеонов от тях човек не може да очаква принципност, от Кунева също. Това е истинският бастион на властта. Затова и ДСБ излязоха в опозиция. Не са нужни, а с тях се заяждаха да ги изгонят целия мандат.
  13. От приятелските ни посолства от НАТО дават ли си сметка как уж техните хора съсипват МВР? Мисля че и те са подведени от един кръг от пенсионери съветници в МВР и от такива които са хем съветници хем нямат ден специализиран стаж като студентка по право и Томчо Биков Пръмов.
  14. Ако не е трагедия да е камодия.

 3. 3 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  МВР загуби администрацията си, а сега се назначава гербава администрация. Кадърното си отива не търпи унижения, остава бездарното и новото гербаво, такива некадърници са много удобни, защото те могат например по заръка да предложат .- да се извадят документите за самоличност в предприятие, което пък да се приватизира и който си ще да си напълни джобовете.
  Други неща също могат да подпишат а като стане факт далаверата, като подписали ще го играят бушони, нищо, че сами не са се облажили и с лев.
  Комисарите със стаж вън, за шефове в администрацията да идват бушоните без стаж, еднодневките.
  И после Брюксел ни критикува, за корупция за некадърна администрация, ами да реформите все повече я правят такава.
  Система управлявана задкулисно, с насаждане на страх и неграмотност. Спокойно даста напуснаха, включително и аз и ще постигнете още забележителни успехи по пъта на разрушението, който сте поели.

 4. 4 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Предвижданите за назначение административни ръководители които са със стаж в системата хахаха, това ще са сега набутаните калинки с по един месец стаж, които ще прескочат всички и ще им станат шефове. Ей затова е зора с гербавата реформа да се назначат техните си хора направо на шефски места, щото по ЗМВР трябва да служат с години от редови служители за да станат шефове, но с нарушаването на справедливия кариерен принцип нашите хора ще бъдат уредени. Затова и служителите със стаж виждат тн чудо на чудесата че не е реформа а РАЗФОРМИРОВАНЕ

 5. 5 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Частните охранители длъжностни лица - институализация и на мутрите ли? Да им дадем по една шерифска значка и едно палка или по-добре свикнали са бухалка и да закриваме меверето?
  След като Йовчев закри МВР охранителната дейност цените скочиха ли, скочиха.

 6. 6 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  щЕ ИМА ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ НЕДОСТИГ ОТ ЗАПЛАТИ НЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМАТ ПОЛИТИЦИТЕ РУШВЕТИ, ОТ КОРАБИ И САМОЛЕТИ МОЖЕ И ОЩЕ КАК.
  И В МВР има недостиг на полицаи и администрация, които са оплювани от платените тролове, а има хеликоптери, които са напълно безполезни за борба с престъпността, но пък може да возят политици да режат ленти.
  Утре гаврата с МВР продължава с пълна сила от бандата от осемте партии на олигархията в парламента.
  Стотици некорумпирани ще напуснат и ще бъдат заместени от педерастчета, които са от младежкия ГЕРБ. Под педерастчета да се има предвед не задължително гейчета а топвръзкарчета-некадърници!Трябва да се срине МВР та тия новоназначени връзкари да станат началници, а сегашния закон не позволява иска поне 5 години стаж. Как може да ни управляват толкова некадърно и бездарно, толкова корумпирано и комисионерски

 7. 7 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1578 Любопитно

  [quote#2:"ivanivanovv"]изгониха от МВР над 6000 човека,[/quote]

  Какво лошо има в това да се гонят полицаи от МВР ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 8. 8 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Вчера парламента задължи държавата с 2 милиарда и отгоре за оръжие, днес ще пести от заплатите на хората и от отпуските им. ЦИНИЧНО!
  Ей така нашите политици си купуват спокойствие да си лапат, да са си корумпирани, да мъчат обществото ни и народа ни, сега едни комисионни щке потекат към тях от западните ферми коя да отмъкне от българския народ 2 милиарда.
  Другия проблем е че правителството с тия камъни задължава не само страната ни но и бъдещите правителства с което горантира беднотия и мизерия.
  И разбира се платеното зад граница псевдогражданско общество няма да протестира.
  Утре осемте партии, които са всъщкност една, партията на оригархията и айдуците ще се изгаврят като приемат скандалния закон за МВР, писан от некадърните съветници на Бъчварова с което стотици некорумпирани ще напуснат МВР моментално , а безродниците ще продължат да го съсипват.
  ПОЗОР, ПОЗОР, ПОЗОР!!!
  с кой ще ни пратят на война тия политици?
  Те досега успешно воюват хибридно срещу българския народ и са му осигурила бедност, безработица, заплати - за подигравка и ниска раждаемост, висока смъртност, изпростяване и етнически промени в полза на две малцинства.

 9. 9 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ПОНЕ ЕДНО Е СИГУРНО, никой полицай няма да гласува за партия подкрепила днес тоя безумен закон. С роднините, деца, родители и приятелите това са си 10% от избирателите, около 250000, а може и повече да са.Олигархията ще удържи пирова победа. Герб ще загуби най-много като вносител на безобразието.

 10. 10 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1578 Весело

  До коментар [#9] от "ivanivanovv":

  По-леко бе ушев, целата тема си наспамил. Всички полицаи, без Онито едно изключение са боклуци, успокой се

  15.02.1989 - 07.02.2018
 11. 11 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Разбира се от синдиткатите полицаите не може да очакват помощ, защото те са "назначени" от ГЕРБ. Удобни и некомпетентни, както си му прилича на всеки техен кадър.

 12. 12 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#10] от "Бедният вилончелист":

  Добре, като гледам и ти се стараеш доста, оставям ви темата, за да може ироничния ти и троловете така да я коментирате че да създадете вид за всенародна подкрепа за другарката Бъчварова.

 13. 13 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "Танас":

  А ти знаеш рли с колко стотачки на държавните служители без стаж и не по ЗМВР ще е по-висока заплатата, тогава ще се радваш ли? Целта е връзкарите новобранци да идват и да вземат не една шапка пари а шапка и половина и директно да прескочат другите и да им станат шефове. Освен това по ЗМВР хората нямат право на пари по европроекти, изпълняват ги само срещу заплатата си, а по закона за държавния служител имат. Ей така ще се """"спестят пари"""", нали? хахахаха

 14. 14 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Аз и Атанас Атанасов не сме прави, вие сте прави, разбирате от футбол и балет едновременно, от опера и МВР.

 15. 15 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 665 Неутрално

  От написаното в статията става ясно, че се правят козметични промени, които не премахват корупцията. Имитация на реформи! Това е характерна черта на управлението на ГЕРБавите. Ще отпаднат някои привилегии, ама след време.
  "Друга планирана стъпка е изнасяне на административните услуги като изваждане на документи за самоличност или регистрация на автомобили в отделно държавно предприятие, в което трябва да бъдат прехвърлени около 1 400 служители. Предвижда се финансирането на дейността му да се осъществява основно от събиране на такси за извършваните услуги."

  МВР не трябва да се занимава с бизнес!!! Подозирам че това държавно предприятие за документи за самоличност и за регистрация на автомобили ще е под шапката на МВР и корупцииката и далаверката ще си продължат. Реформа ще има, ако авто номерата се продават от частни фирми и хората могат да ги притежават и продават. Регистрацията на автомобили трябва да става в общината по местоживеене, а МВР автоматично от нея да получава информацията. Трябва да се премахне и прехвърлянето на автомобили да става при нотариус. Не трябва да се вписва в талона и номер на двигател, защото той е резервна част. Какъв е смисъла да се прехвърля кола за 1000лв при нотариус? Толкова струва смартфон или телевизор. Ами, да ги прехвърляме и тях при нотариусите.
  Хората в цивилизования свят тези неща отдавна са ги измислили. Ние само трябва да приложим техния опит. Уви, ГЕРБавата мафия мисли по друг начин. Няма такава мутрясала държава в Европа!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 16. 16 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Да се включи точка - ДА ИМ СЕ ПЛАЩА САМО ЗА СВЪРШЕНА РАБОТА, както е за всички останали, нищо лично.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Много генгста на таа снимка, Бъчвата..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 19. 19 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2246 Весело

  Гледам днес по телевизията репортаж за масов побой в софийски квартал, а патрулката не дошла щото май нямали били бензин... и си мисля, като пропускат опасната част от работата, за къв са им обезщетения по 20 заплати заради рискове?
  Да бе, знам — пазят ни, ама вчера пък един на пътя пребил друг шофьор и пак нямало кой да си заработи 20-те заплати за поети рискове...
  Та си мисля, при толкова много компютри и свободна памет, що не се въведе коефициент за тези 20 компенсиращи заплати. Примерно, всеки си има район, и ако пропусне меле докато е на смяна да му се намаля коефициента. Така който се скатава ще има да връща едни пари, а който си върши работата нека да докара и 40 заплати за компенсация. За пазене на "пълнежа" на "бели автобуси", коефициента няма да се увеличава, щото там става дума за суверена дето иска отчет от назначените от него политици.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 20. 20 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Пропуснах: да се увеличава коефициента и за спокойствие в поверения район. Примерно ако тушират напрежението преди да се е стигнало до юмруци и ритници, също да получават увеличение на кинтите. Да и обратното, ако има много оплаквания, дори и за дребни престъпления и нарушения на обществения ред, коефициента да намалява. Това са все неща, които могат да се преброят, оценят и качат на компютър за да се натрупват докато дойде време на служителя да излезе от системата. Така дори като новобранец да се издънва яко, то в последствие може да навакса и да си вдигне коефициента ако се окаже схватлив и кадърен. За вземането на рушвети също ще се реже от коефициента, но с нарастващо наказание, та първите един два пъти само да се "опари" и да не пипа такива неща, а не да го "качат на кладата" за петолевка. Така де, хората сме си хора, изкушаваме се, грешим, страхуваме се ама и учим от грешките си и "втори път не пипаме горещата печка"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 21. 21 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Според мен,полицаите трябва да са финансово обезпечени,за да
  се намали корумпираността им,поне в белите държави е така. Съв
  сем друг въпрос е как и какво работят нашите и дали това може
  да проработи в БГ.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 22. 22 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#21] от "С С К":

  Като им се намали щата наполовина, тогава. Пълно безумие е да сме лидери по ченгета на глава от населението!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 23. 23 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ето че поредната коалиция ад хок за далаверата е факт. Срам и позор.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Бъчварова поне едно нещо да направи докрай. Не са полицаите тези, дето ще казват какви реформи трябва да има в МВР, след като резултатите са толкова ниски.

 25. 25 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#24] от "Роси":

  Гледам по закона за държавния служител някои си докарват по 10000 на месец. Явно приближените на Бъчварова затова искат да са по този закон, да лапат, а останалите да им работят. Иначе по ЗМВР им остава сал една заплата, и работата. Явно ще се спестят едни пари не е за дума.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK