Писмо до Борисов: Управляващите блокират реформата в системата за закрила на детето

Писмо до Борисов: Управляващите блокират реформата в системата за закрила на детето

© Валентина ПетроваУправляващите официално декларират намерения за реформа в системата за закрила на детето, а реално блокират всяка промяна.


Недупостими действия и отношение на ръководството на Министерство на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане към гражданските организации, работещи с деца и родители.


Недобра координация и сътрудничество между различните органи, които имат отношение към закрилата и правата на детето.
Това са чат от проблемите, които Национална мрежа за децата - обединение на 137 организации, които работят за и с деца, изброява в отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и с копие до всички ангажирани с темата институции.


Ето пълния текст на писмото, подписано от директора на Национална мрежа за децата Георги Богданов:


Обръщаме се към Вас, за да изразим своето безпокойство по повод продължаващите с години нерешени спешни въпроси, свързани със закрилата и правата на децата в България.


Като обединение на 137 граждански организации, работещи с и за деца и семейства в цялата страна, сме изключително разтревожени от системния регрес на системата за закрила на детето, който се отразява върху децата и техните родители, които имат досег с нея.


Сред проблемите, които открояваме като най-съществени, са продължаващата с годините висока натовареност на работещите в системата за закрила, липсата на изисквания за специализирано висше образование и професионални стандарти, качествена подготовка и последващи обучения, мониторинг, супервизия и други. Вярваме, че тези проблеми няма да бъдат решени с прехвърлянето на Отделите за закрила на детето от една агенция към друга и създаването на мегаагенция, която да отговаря за децата, семействата, възрастните и хората с увреждания, както бе наскоро предложено от депутати от ВМРО.


В същото време и на фона на обезпокоителните данни за това, че децата в България продължават да живеят в бедност, да отпадат от училище и да бъдат разделяни от семействата им, намираме за обезпокоителни и притеснителни политиката, действията и отношението към гражданските организации, работещи с деца и родители, от страна на ръководството на Министерство на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане.


Непрекъснато се сблъскваме с прояви на противоречие между официално декларирани намерения за реформа за въвеждане на интегрирана система за закрила на детето и реално блокиране на всяка промяна сред управляващите; между официалното споделяне на европейски демократични принципи и ценности и реално практикуване на принципи и ценности от тоталитарното минало, сред които и неглижиране на гражданското общество. Гражданското общество е и ресурс и коректив, но преди всичко е неотменна характеристика на демократичното общество. Ето защо приемаме тези прояви като заплаха за демокрацията.


От 28 до 31 май в гр. София се проведе Годишната среща на Национална мрежа за децата. Това е най-голямото ни събитие през годината, което събира над 200 представители на организации, местни власти, специалисти, работещи с деца, и млади хора от цялата страна, като целта му е да предостави възможности за обмяна на опит и практики, взаимно научаване, обучение, откриване на партньори и поставяне на общи проблеми и възможни решения. Изключително сме разочаровани от липсата на участие на представители на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за социално подпомагане (АСП) на политическо ниво, които не уважиха форума и поканата за участие в дискусионен панел на тема "15 години система за закрила – успехи, предизвикателства и перспективи", въпреки предварителното потвърждение. В последния момент бяха изпратени експерти от страна на Министерството и Агенцията, с които се познаваме от участия в работни групи и оперативната работа по конкретни проекти и услуги на наши колеги от организации, членове, но които не могат да вземат политически решения и да поемат ангажименти за съвместни действия и намиране на работещи решения в името на децата и семействата.


Намираме за недопустимо демонстрираното от ръководството на МТСП и АСП отношение към колегите ни и младите хора от цялата страна и споделяме нашето разочарование от този ясен знак за липса на диалог и търсене на решения на наболелите с годините въпроси.


Продължава политиката и тенденцията неправителствените организации да бъдат третирани като хора и организации, които се интересуват само от личния си интерес и целят прокарването на "техния опит и/или практика" и слагането на всички под общ знаменател без ясни критерии и подходи за оценка на ефективността на различни програми и практики. Формално сме включени в редица работни групи, но често нашите предложения са отхвърляни и/или не се приемат с аргументи, че те са по-подходящи за стратегия и/или няма как да бъдат изпълнени. Искаме да припомним, че ние, гражданските организации, бяхме основните партньори в процеса на деинституционализация, като подкрепихме реформата, защитавахме я заедно с държавните институции пред международните организации и Европейската комисия, за да бъде подкрепен Планът за нейното изпълнение с над сто милиона евро само за първия програмен период. Тогава, когато имаше трудности – пак ние бяхме тези, които помагаха на държавните институции, включително и със собствени ресурси, да намираме решения в кризи.


Продължава и тревожната тенденция от предходния планов период голямата част от средствата по Оперативните програми да бъдат разпределяни между институциите чрез директно предоставяне на средства и да се подценява процедурата за конкурентен подбор на проекти от различни заинтересовани страни. Това оставя впечатление, че програмите се използват за системно финансиране на основните системи на пазара на труда, образованието и социалните услуги, измествайки ангажимента на държавния бюджет, както и че програмите се превръщат в механизъм за преразпределяне на средства между основните правителствени институции, дофинансиране на работата им и осигуряване на финансиране за дейности и проекти, които не са намерили своята устойчивост. Примери за това са развитието с приемната грижа и проекта "Социална включване", подкрепен и от Международната банка за възстановяване и развитие. Считаме продължаването на тази тенденция за недопустимо и настояваме за търсене и намиране на подходящ баланс между процедурите за директно предоставяне на средства и конкурентния подбор на проекти, подадени не само от общини, но и неправителствени организации и други заинтересовани страни.


Друг изключително сериозен за нас проблем е и недобрата координация и сътрудничество между различните органи, които имат отношение към закрилата и правата на детето. Примери за това са противопоставянето на системата за закрила и правосъдието, отхвърляне на резултати от иновативни проекти с насмешка и доводи, че държавата не е длъжна да прави нещо заради някакво "проектче", провалът в нормативното и финансово регламентиране на интегрираните услуги, за които бяха похарчени над 16 милиона лева от европейските структурни фондове и националния бюджет, както и липсата на споделено разбиране за интегриран подход.


Настояваме за спешен краткосрочен план за решаване на проблемите в системата за закрила и дългосрочен такъв, който да е ориентиран към цялостна законодателна и административна реформа, целяща повишаване благосъстоянието на всички деца и родители в страната, а не само закрила на уязвими групи.


Необходима е и системна промяна в начина на работа и отношение към гражданските организации и хората, работещи в тях, като се създадат среда и условия за ефективен диалог с различните заинтересовани страни и взимане на решения, базирани на доказателства и външни оценки, а не описания на дейности!


Вярваме, че участието на гражданите и гражданските организации в процеса на формиране на политики и на вземане на решения, е условие за демокрация, за открито, отговорно и ефективно управление.


Молим за среща в удобно за Вас време, на която да обсъдим поставените проблеми и възможни начини за тяхното преодоляване. Потвърждаваме нашата готовност да партнираме конструктивно за намирането на системни решения на поставените въпроси и да отстояваме висшия интерес на децата като отправна точка в процеса.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Айде и тия недоволни. Имате си магистрала и половина, южна дъга и кръгово на телевизионната кула. С какви очи изобщо искате правителството да се занимава с подобни неща като "закрила на детето"?

 2. 2 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Нямам много наблюдения, но 137 организации,загрижени за децата ми идва множко! Няма пари за всички ли,що ли!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Абе... извеждането на децата от детските домове принципно не е правилна стъпка. А най-циничното нещо, може би в целия свят, е настаняването на деца в приемни семейства. Това е лудост и противоестествено- двама съпрузи да се грижат ПРОФЕСИОНАЛНО за деца без родители, като през 2-3 месеца сменят децата...Децата не са вещи и предмети и нямат нужда само от чисто легло, баня и обяд и някоя подхвърлена дрешка или играчка. Децата имат нужна от родители, но и от стабилност на семейната среда- да има едни и същи хора, които приемат за родители и в последствие тези хора да осиновят детето, а не след 2-3 месеца детето да привиква с други хора и чужди характери.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Национална мрежа за децата - обединение на 137 организации, които работят за и с деца
  --------------------------------------
  Интересно на колко деца помагат тези 137!!!! организации.
  Колко народ взема заплати в тях и колко пари "усвояват" за тази си работа.
  Защото ако всяка от тях помага на 10 деца, то няма да има нужда от друга помощ.

 5. 5 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Да, бройката 137 е голяма, но повечето от тези организации успяват да се грижат за по 15-20 деца максимум. ЗАЩОТО един дневен център за деца с увреждания помага на 20; едно защитено жилище може по закон да приюти 6 до 8 деца. Хората там са всеотдайни и професионалисти- говоря като доброволец на такива сдружения. Ето ви и конкретни хубави примери : Агапедия, Конкордия, център св.Мина и т.н. А от системата след закриването на домовете има 10 000 деца , за които е нужно да се изградят близки до семейната среда домове. Как , ако държавата вместо да си сътрудничи с НПО сектора, пречи и блокира смислените решения ?

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8630 Неутрално

  Това могат, това правят. Ма и тези организации, не са ли множко.

 7. 7 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Писмото е много точно и фиксира действителни проблеми. за да го коментира, човек трябва да ги познава - иначе с лека ръка пиша - "Айде и тия ли..."
  Само че е твърде наивно да пишеш до премиера за неуредици, които са в резултат на целенасочената държавна политика (и в тази сфера)...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK