Идалго, който работи като водач и не е домашен любимец

Идалго, който работи като водач и не е домашен любимец

© Фейсбук на Виктор АсеновВиктор Асенов обича планините, членува в няколко планинарски групи, покорявал е върхове като Вихрен. Има и доста активно ежедневие в града, където е студент в Софийския университет, специалност "Педагогика", обича да кара колело на село. И е самостоятелен и независим благодарение на лабрадора Идалго. Защото Виктор е загубил зрението при раждането си, а от над две години Идалго е неговото куче-водач, с което са неразделни. Почти.


Разказахме ви за тях и редовните им срещи с деца в началото на годината, но днес те станаха герои на друга история. Следващия месец Виктор отново поема към върховете, заедно с друга незряща приятелка, също с куче-водач Карма. Те ще се присъединят към групов поход в Централен Балкан, организиран от "На планина с Иван".


Кучетата водачи обаче не са желани вътре в заслона "Ботев" и в хижа "Рай". Това става ясно, когато организаторите уреждат нощувките и резервират предварително места - те получават категоричен отказ от хижарите да допуснат кучета вътре. Организаторите на похода споделят възмутени историята във Фейсбук и до момента тя е споделена над 400 пъти.
Възмущението има своето логично обяснение. Защото не става дума за домашни любимци, а за асистенти на незрящи хора в градска среда. Неслучайно често ги наричат "очи на четири лапи".


Идалго, който работи като водач и не е домашен любимец

© Фейсбук на Виктор Асенов


Буквата на закона


Законът разрешава свободния достъп за кучета-водачи до всички обществени места, но това не пречи той да бъде нарушаван редовно.


Според Закона за интеграция на хората с увреждания "Общините в рамките на предоставената им компетентност осигуряват: 3. достъп на хората с увреждания, придружени от кучета водачи, до местата за обществено ползване." Виктор държи да цитира пред Дневник член, който регламентира: "Кучета, водачи на хора с увреждания" са кучета, обучени в специализирани училища, което се доказва със сертификат за преминато обучение, отличителна служебна екипировка и знаци."


Унизителната действителност за незрящите


Въпреки буквата на закона, Виктор и Калина често попадат в унизителни ситуации, в които не са допускани до много места и реално са дискриминирани. Случвало се е например Виктор да не може да посети парка на Военна академия, където води заниманията си с децата. Редица таксиметрови компании също са му отказвали услугите си.


Миналата година е минавал частично от Ком-Емине и на заслон Ботев не са го допуснали в хижата, затова групата му спешно променя маршрута и се пренасочват към друга хижа.


"Обадихме се на хижарите – на заслон Ботев си спомниха за момчето, но казаха, че и тази година няма да го пуснат, а за хижа Рай от дружеството бяха категорични – без куче в хижата, независимо, че е куче-водач," разказват от "На планина с Иван" пред сайта no-comment.


В края на петъчния ден обаче от заслон Ботев вече са променили категоричния тон и се извиняват, променят решението си и обещават, че ще допуснат кучетата на Виктор и Калина, разказа за Дневник Виктор. От хижа Рай обаче продължават да държат повече на вътрешните си правила.


От фондация "Очи на четири лапи" са направили специално видео, което обяснява подробно какво трябва да знаем, когато срещнем куче-водач. Явно има смисъл повече хора да го видят. Но и да спазват закона и да съдействат на незрящите хора, които и без това нямат много улеснения за придвижване в нашата градска среда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK