Дисниленд "Плиска", или Голямата базилика "до покрив"

Три различни вида "автентичен материал", използван до момента в последния етап от възстановката на Голямата базилика в Плиска

© Спас Спасов

Три различни вида "автентичен материал", използван до момента в последния етап от възстановката на Голямата базилика в ПлискаПървата камара "автентичен каменен материал", с който директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров възнамерява да възстанови Голямата базилика в Плиска, вече е стоварена на обекта. Това показа проверка на "Дневник".


За започналата поредна "консервация" на най-големия християнски храм в Европа до началото на ХV век говорят преплетените от вятъра снопове червено-бели предпазни ленти, скелето и стърчащата арматура на току-що отлети бетонни колони. Стар военен КАМАЗ с отпаднало предназначение шумно се бори с дълбок, кален коловоз.


Градежът расте само на метри от аязмото, чиято вода през лятото на м.г. Димитров обви за "вълшебна", "жива". Пак там е и т.нар. гроб на първия български светец княз Боян Енравота. За откриването му директорът на Националния исторически музей разпрати тържествени пресрилийзи, но малко след това археологът доц. д-р Павел Георгиев, ръководил разкопките в Плиска, заяви, че плътният тухлен паралелепипед е известен от години. В него обаче нямало нищо.
Част от Голямата базилика в Плиска, консервирана през 80-те години на миналия век и новото начинание на Божидар Димитров (в дясно)

© Спас Спасов

Част от Голямата базилика в Плиска, консервирана през 80-те години на миналия век и новото начинание на Божидар Димитров (в дясно)


Новата легенда


с която Димитров откри тазгодишния летен сезон са "автентичните камъни".


"След като исторически проучвания установиха, че каменният материал, от който са изградени крепостните стени, дворците и църквите в първата ни столица Плиска, е бил отнесен по заповед на Мидхат паша в периода 1866-1870 г. за строеж на гарови съоръжения по първата ж.п. линия у нас, и след като бе установено, че те са излезли отдавна от експлоатация и са полуразрушени, Божидар Димитров се обърна с молба към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски да му бъде предоставен въпросният материал". Такова дълго изречение в 3л. ед.ч. разпространи преди десетина дни самият Божидар Димитров.


От своя страна


Московски тутакси откликна


на молбата и... речено - сторено! Камъните вече се трупат край базиликата. Дали точно това са останките на древна България? - на този въпрос в Плиска отговарят само със загадъчни усмивки.


"Нямам официална информация за консервационните дейности, които се извършват в комплекса на Голяма базилика, каза в сряда Христина Стоянова, главен уредник на Националния историко-археологически резерват "Плиска". За всички въпроси по отношение на започналата реставрация се отнесете към проф. Божидар Димитров. Това, което знаем за изпълнителя и стойността на проекта научаваме от медиите. Виждаме, че се карат стари камъни, за които се твърди че са изнесени от Плиска, но също не знаем от къде са."


За растящите нови стени на Голямата базилика не искат да говорят и останалите археолози в резервата. Решават да споделят "лично мнение" само след гаранции, че имената им ще бъдат премълчани. Обясняват неразговорчивостта си с това, че "и без друго са натрупали достатъчно негативи, а сега всички в София са много чувствителни".


Възстановката на Голямата базилика

© Спас Спасов

Възстановката на Голямата базилика


Според археолозите


проектът за възстановяване на базиликата е "безумен"


Това е изключително скъп проект, твърдят те. Никой не би могъл да даде гаранции, че той някога ще бъде завършен. Консервация на базиликата е извършвана няколко пъти до сега като "пораженията" по останките на някогашната грандиозна сграда са повече от очебийни. Единственият положителен ефект от активността на Божидар Димитров е, че заради него Плиска влиза в медиите и добива популярност.


"Миналата година тук бяха наши колеги от чужбина, разказаха служителите в комплекса. Разгледаха новите бели стени и сводовете, поусмихнаха се под мустак и попитаха: А това, кога всъщност е строено?". Казахме им - през 80-те години на миналия век. "Аха, разсмяха се вече неприкрито те, мно-о-о-о-го старо значи".


Прашната поляна край Голямата базилика е паркинг. Сянка хвърля само кривото дърво в средата й. Две табели обясняват, каквото има за обяснение и толкова. Миналата година в разгара на суматохата около "живата вода" на Божидар Димитров край "паркинга" имаше и голяма, избеляла военна палатка - скривалище от жегата за очакваните


тълпи от поклонници


А до нея на дълга почистена вършина се вееше националният флаг.


Палатката, вдигната за очакваната "вълна от поклонници", които трябваше да се стекат в Плиска в края на миналото лято

© Спас Спасов

Палатката, вдигната за очакваната "вълна от поклонници", които трябваше да се стекат в Плиска в края на миналото лято


Сега сезонът на палатките все още не е открит. Край обекта има само малко строителен инвентар, дълъг маркуч и ръждив фургон.


"Ето там са останките на архиепископския дворец и манастира, сочи на север от Базиликата Христина Стоянова. Вижда се и кладенецът. Всичко това трябва да се извади от земята, за да се добие представа за целия комплекс. От другата страна са останките на първото училище. Там също има нужда от реставрация".


Според колегите й в Националния историко-археологически резерват "Плиска" начините да се създаде представа за величието на базиликата са много, а от тях възстановката е най-спорният и в същото време най-скъпият".


Може да се използва светлина, лазер, 3D компютърно моделиране, специални мрежи, с които да се очертаят грандиозните контури на сградата, обясняват археолозите. Вместо това обаче предпочетеният вариант е да се строи без каквито и да е гаранции, че възстановката ще отговаря на действителността.


Божидар Димитров обаче има друга,


героична визия за бъдещето


Мопедният "модел" червени тухли са споени с цимент

© Спас Спасов

Мопедният "модел" червени тухли са споени с цимент


" Правителството на Бойко Борисов отпусна вече 500 хил. лв. за възстановяването на Голямата базилика, а стотици граждани дариха средства и материали, написа с прессъобщението си той. Кметът на община Хитрино, Нуредин Нуредин, вече дари камъни от Плиска, собственост на общината".


Според него "използването на автентичен материал е препоръчително при засилващата се реставрация на древни крепости и храмове в Европа".


За разлика от Димитров специалистите, работещи в комплекса "Плиска", смятат, че реставрацията едва ли ще го направи по-привлекателен.


"Хората идват тук, за да видят старини, не поредния "дисниленд" от цимент и твърде спорен "автентичен материал", казват те. От някогашния град към момента е консервирана и може да бъде разгледана само вътрешната му част. Погледнете полето наоколо - докъдето ви стигат очите. Всички тези десетина зелени "острови" са църкви. Така и не се намериха пари, да бъдат извадени над земята. Пълно е с постройки - вероятно жилища, те също не са проучени. Да не говорим за нехайството, заради което


безвъзвратно са загубени хиляди артефакти


Нивите наоколо продължават да се обработват с тежка селскостопанска техника и вече няма никакви шансове да открием нещо запазено".


В сянката на двора пред археологическия музей един от екскурзоводите на комплекса започва лекция. Разказва на голяма група ученици за Карел Шкорпил:


"През 1924 г. той става инициатор за основаването на Археологическото сдружение "Българска старина", което организира провеждането на най-мащабните разкопки в Плиска."


"Момчетата да станат, веднага да станат! Да седнат момичетата!" - прекъсва я с фалцет една от учителките.


"Е, защо, госпожо?" - пита единият от подканените да освободят мястото си.


"Защото са дами-и-и, за това! - отговаря учителката с все същия фалцет. И да слушаме внимателно лекцията!"

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Много хубава статия! за безумството на един безумец. Непоправимите щети са нанесени. Безобразното строителство в Плиска напомня за това в Слънчев бряг като начин на мислене.

 2. 2 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 519 Неутрално

  [quote#1:"gmbh"] за безумството на един безумец. [/quote]

  Минимум двама са, безумците.
  На този, оня, ако не му даваше пари (защото и магаретата знаят Кой в България дава пари, строи магистрали, детски градини, ... ), хората пообиколили света, нямаше да се смеят на сътвореното от тази селска дружинка.

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2269 Весело

  Спас какво против има риклеймд матириълс на Божо Тулупа, та това е алфата и омегата на състейнъбъл дивилопмънта. Гащи от бамбук, мебели от стари талпи, стари тухли, органик куиноя, къпане веднъж в месеца и всичко необходимо за едно устойчиво развитие, което да запази един глобален, приобщаващ хабитат за поколенията.

 4. 4 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#2] от "vhv":

  Флагман на това изопачаване на археологическите дадености е БД.
  Другите са лаици в тази материя и слушат само него. Вероятно следващата крачка на БД ще е да доукраси Панагюрското съкровище.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  [quote#1:"gmbh"]Много хубава статия! за безумството на един безумец.[/quote]

  За безумците има лудница, не неброени милиони от бюджета.

  Явно нагоре по веригата има и по-големи безумци от него.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  Да не се сърдим на Божо - той копира гръцкия модел: открие се някой камък и веднага се обяви за велика археологическа находка. Ако оставим псевдонауката настрана, поне е печелившо.

 7. 7 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Според археолозите проектът за възстановяване на базиликата е "безумен"."

  Безумен,но финансиран!Ще сътворят и там някаква "Плискаленд" и това е...Не,че подобни работи са от вчера:
  https://chitanka.info/text/18659-teke

 8. 8 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Много са. Електорално подкрепени; и със самочувствие на непогрешими.

 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Голяма базилика - голямо крадене. И големи шарани в мътнопатреотичната вода на Божо и Боко.

 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  "Нямам официална информация за консервационните дейности, които се извършват в комплекса на Голяма базилика, каза в сряда Христина Стоянова, главен уредник на Националния историко-археологически резерват "Плиска".

  И това ако не е пълен абсурд от епохата на Голямото крадене!

 11. 11 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 506 Неутрално

  1000% за максимално възстановяването на Плиска, Преслав, Царевец в предполагаемия автентичен вид, характерен за времето. Няма как да учим за Златния Век на Симеон и духовното величие на средновековна Българи, дала писменост и религия на народен език на околните народи без материалния израз на това величие - църкви и дворци. И за руснаци и украинци и сърби почиващи по морето ще е много полезно да видят Голямата базилика откъдето са тръгнали буквите с които пишат и Светите книги на "старославянски" , т.е, на български език чрез които са приели християнството. Да научат веднъж завинаги кой е старшия в славянския свят и да имат респект. Това, че на 10 археолога Им е по автентично да има само 2 реда камъни в буренака не ме интересува. Утре като заведа внука си там дали ще ми повярва че тези 2 реда са величието на България и ще се гордее с това. Който не харесва идеята за пълно възстановяване на старините ни е явен българомразец, а не прикрит.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  [quote#9:"spiegel"]И големи шарани в мътнопатреотичната вода на Божо и Боко.[/quote]

  Божидар Димитров трябваше да бъде освидетелстван и запрян в лудница още когато измъкна отнякъде някакви ресторантски отпадъци и започна да ги радвява като фаланги от показалеца на Йоан Кръстител. Изобщо не трябваше да чакат да се появят и "вампирите", за да го скрият някъде като обществено опасен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Нетърпелива съм, час по-скоро да покрият базиликата с неолитен ондулин, а край нея да възстановят "историческите" заведения за обществено хранене, пиене и пушене, че да се юрне потокът поклонници на древната ни "култура" към Плиска...

  Форумът е в будна кома...
 14. 14 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#11] от "perperikon":

  Величие и респект не се помпят с компресор.
  "... пълно възстановяване на старините ни..."
  Пълното възстановяване на старините ни е една лъжа.
  За внучите ни остава едно изопачено наследство. Това е жестокото в цялата работа.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  [quote#14:"gmbh"]Величие и респект не се помпят с компресор.[/quote]

  ++++++

  Това трябва да се отпечата с огромни букви и закове над вратата на "професорския" кабинет.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  Хич не ми прилича на лудост неговото. Нито пък са луди тия, които му дават зелника.

  За още някой милион БД ще намери и черепа на Никифор, снопа на Кубрат, перодръжката на Климент Охридски, шестата глава на Йоан Кръстител и перо от лявото крило на Архангел Гавраил.

 17. 17 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#11:"perperikon"]в предполагаемия автентичен вид, характерен за времето[/quote]
  Във Ватикана, от доста години си се знае, че имат гравюри от онова време в което много от руините, след нечие присъствие, са били процъфтяващи градове.

 18. 18 Профил на alex22
  alex22
  Рейтинг: 229 Неутрално

  – За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата. – 13.12.1881 Константин Иречек . За съжаление това важи в пълна сила и днес. Горе говорящите хейтари да забият едно пиронче някаде , една тухличка да поставят, дърво да засеят. Нещо съзидаващо да направят, малко но от сърце.

 19. 19 Профил на antislav antonoff
  antislav antonoff
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ха,хахаааааааааа,Божо не реставрира никаква Базилика,а по указание Свише,строи Юрски парк,тоест зоопарк от втория период от ерата на Преходозоя.Ерата на тиквозаврите и мамутроаврите.

 20. 20 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Че Димитров върши вредни безумства е ясно. Не можах да разбера какво се имаше предвид с последните редове. Лошо е момчетата да освободят места на момичетата ли? И дори и да е лошо, какво общо има с Плиска?!

 21. 21 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#11] от "perperikon":
  До коментар [#17] от "StanDim":

  И двамата имате сериозни проблеми.

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  [quote#19:"antislav antonoff"]Юрски парк,тоест зоопарк от втория период от ерата на Преходозоя.Ерата на тиквозаврите и мамутроаврите.[/quote]  http://www.news10.bg/wp-content/uploads/2015/01/Bojidar-Dimitrov-07.jpg
  http://www.chudesa.net/wp-content/uploads/2013/05/Boiko-Borisov-11.jpg

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 475 Неутрално

  " Горе говорящите хейтари..."
  "... Нещо съзидаващо да направят..."

  Как разбрахте с какво се занимават и какво са направили?
  Или по стар навик - да мацна нещо с баданарката.

  До коментар [#18] от "alex22":

 24. 24 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Интересно само,защо след като така свирепо се критикува работата на бат Божо, който безспорно е пълна кукувица, същите тези критикари ходят и цъкат на " автентичните " паметници в Гърция, на повечето от които няма и един стар камък. Акропола например е абсолютна бутафория, но това не му пречи да бъде посещаван от милиони туристи годишно, само че в Гърция нямат " експерти " , като нашите .

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  Обществото в България е отвратително!
  Каже някой нещо и всички, без дори да са чули/видели за какво става дума, за да си създадат собствено мнение, вкупом започват да му припяват.

  Не!
  Не защитавам Божидар Димитров.
  Но не е ли по-добре да оставим специалистите да си кажат компетентното мнение по въпроса?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 519 Неутрално

  [quote#4:"gmbh"] Вероятно следващата крачка на БД ще е да доукраси Панагюрското съкровище.[/quote]

  Когато разбрах, че типове като гъ.тъпото и нему подобни, са станали "колекционери", спрях да се интересувам от съдбата на Националните колекции. Едва ли е останало нещо неподменено.

 27. 27 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Гневно

  Глупост след глупост.
  Ако чак толкова държат да строят наново базиликато, да я построят на километър от останките на истинската.
  Никой не строи наново Колизеума в Рим.
  А като говорят за "автентични" материали, веднага се сещам за пластмасовите керемиди с които покриха "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново.

 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#11:"perperikon"]Който не харесва идеята за пълно възстановяване на старините ни е явен българомразец[/quote]

  направо сложете знак между Божо и България, та да стане явно, а не скрито. който не харесва Божо и не му се покланя, той буни татковината и иска да бутне царщината.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#27:"Virgin"]пластмасовите керемиди с които покриха "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново.[/quote]

  автентична пластмаса ли са? автентична. ко искаме повече.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 519 Неутрално

  [quote#11:"perperikon"]. Да научат веднъж завинаги кой е старшия в славянския свят и да имат респект. Това, че на 10 археолога Им е по автентично да има само 2 реда камъни в буренака не ме интересува. Утре като заведа внука си там дали ще ми повярва че тези 2 реда са величието на България и ще се гордее с това. [/quote]

  В 21-ви век, респекта е за знаещите и можещите. И ти, ако беше наблягал на знанието, а не на пропагандните глупости на каскетите, щеше да знаеш, че българите малко общи неща със славяните.
  Внукът ти - най-добре да не слуша глупостите на дядо си, защото, ако опре до това, гордостта му да се крепи на далечното минало, едва ли ще има някакво бъдеще.

 31. 31 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 519 Весело

  [quote#18:"alex22"] Горе говорящите хейтари да забият едно пиронче някаде , една тухличка да поставят, дърво да засеят.[/quote]

  Къщичка за птиченца, може би?... Ганчев, ти ли си бе?

 32. 32 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#27] от "Virgin":

  Добре,че в Италия не е пълно със " експерти " като нашите,защото ако беше, досега от Колизеума щяха да са останали пет буренясали камъка....но пък щяха да са автентични.

 33. 33 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Присъединявам се към мнението на № 24 zle_platen_trol. Цитирам част от него " ...същите тези критикари ходят и цъкат на " автентичните " паметници в Гърция, на повечето от които няма и един стар камък. Акропола например е абсолютна бутафория, но това не му пречи да ....." В Охрид крепостта на Самуил е толкова автентична, колкото аз съм принц на Монако. Но всички туристи се катерят по стълбите , за да се качат горе. Не искам да влизам в полемиката, но ако нещо се направи , не е необходимо веднага да се оплюва, защото голите камъни представлявали по-голям интерес от нещо видимо като строеж.

 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#18] от "alex22":

  не съм доживял да видя във форума човек, който да ме оценява какво пиронче къде съм ковнал. отделно, че тук въобще не става въпрос за това.

  става въпрос за откровена, манипулативна, неисторическа, опашата, непрофесионална и нагла - но добре финансирана - лъжа. явно това предпочитате. тогава да не се обявява за "историческо". правим фикционални декори за "Хан Аспарух", за да крепим българщината. почти като учебниците ни по история, които са пропити от чиста пропагандна фикция, и всеки път се боря с "историите" в тях, колчем ми се наложи покрай децата ми.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#33:"stedim"]Но всички туристи се катерят по стълбите , за да се качат горе. [/quote]

  ами че те туристите се катерят по каквото има. ако горе ги чакат тройка кебапченца и студена бира, дваж пъти повече. но какво означава това за историческата наука като такава, остава загадка.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4327 Весело

  До коментар [#29] от "abdelhaqq":

  Преилича на разговор в одески магазин:
  -Кутийката от слонова кост която ми продадохте вчера е от пласмаса, не ви е срам!
  - Ами най-вроятно слонът е имал изкуствен зъб, не е моя вината.

 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  До коментар [#35] от "abdelhaqq":

  При "професора" Димитров въобще не става въпрос за наука, а за далавера маскирана като патриотичен напън.

 38. 38 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Да се възстанови Голямата базилика като музей у сред нищото, действително е нещо безумно. Обаче има една тънкост тук, която повечето не схващат. Идеята на Божо е да се построи отново храм на същото място, където е бил старият, със същите размери и по рисунка, максимално доближаваща го до автентетиката на времето. И това да бъде действащ храм, осветен и подарен на БПЦ. Това вече е съвсем друга манджа. Храмовете са се строили винаги на свято място - църквите върху тракийски олтари или храмове на езически богове, джамиите върху християнски църкви и така е било открай време.Ако успеят да я изпълнят по технология от онова време, ще стане кукла.

 39. 39 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#38] от "aleko":

  глупости. никакви кукли, никакви такива няма да се случат.
  разгледай как се прави реставрация във Франция и Италия.
  това на божидар димитров е бутафорна театралност, смесена със нарцисизъм, мания за величие и откровена бай ганьовщина.
  ааа и комунистическа крадливост.

 40. 40 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3052 Неутрално

  [quote#25:"Храбър"]Но не е ли по-добре да оставим специалистите да си кажат компетентното мнение по въпроса?[/quote]

  Не разбра ли, че специалистите не смеят да си отворят устите?
  Тези от чужбина се подсмихват.
  Преди петнадесет години се любувах на цимент, направен като арка на входа на първата столица - ужас! От тогава не желая да стъпя там. Менте има и в Преслав, но за него не знам защо се мълчи.
  Прости хора само просташки неща могат да сътворят!

 41. 41 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#39] от "mihail_p":

  [quote#39:"mihail_p"]ааа и комунистическа крадливост[/quote]
  Всъщност точно "комунистическа", нистина т.е. груба, селска и без всякакво въображение
  В 21 век има милион и един начина да се правят пари от история (даже няма нужда да се краде). 3Д модели, интересни презентации, макети и.н. Без да проверявам съм сигурен, че и ЕС кинти могат да се вземат за това.
  Ама не, най- лесно е едни наши фирми да излеят тонове финансиран от Горанов бетон върху скучните камънаци.
  Е сега някой, който се впечатлява от камък само заради това, че е изсечен преди 1000 годин, може и да се разочарова ма такъв човек, така или иначе не би гласувал за ГЕРБ

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 42. 42 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  О,безумни уроде,поради що се срамуваш да се пенсионираш?Достойно ще е!

  Tony
 43. 43 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  [quote#41:"Dexx"]скучните камънаци[/quote]
  ако ти кажа квадровия строеж как е възникнал или
  тухления строеж, като опус микстум защо такива са му размерите, на каква температура се е изпичала тухлата
  и с какво са били запълвани едно метровите зидове може ми
  ще станат по-малко скучни. но божидар димитров си е
  съветски мърляч с мания за величие. искат с вежди рашидов
  да краднат еврофондове за ганьовски диснилендове и за това
  борисов казва на красимир велчев да го уреди юридически, защото те тримцата малко не разбират за какво иде реч.
  така че и красимир велчев е за знаеш какво, защото служи на
  мафиотски интереси, а не на нас хората.

 44. 44 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#36] от "daskal1":

  на капалъ чаршъ съм имал подобен пазарлък с един космат мустакат търговец. вика, тая порцеланова топка ти я давам за 40 долара. аз му викам, ти луд ли си, "ше оставиш децата ми гладни да ходят по улицата" и пр. реторически украшения. за 25 долара ще я взема, но само ако към нея притуриш и тая кутийка за бижута. той вика, само тя струва 40 долара, виж има слонова кост отвътре. аз му викам - тва слонова кост бе, чиста пластмаса. той вика - е да, верно! ама не ръждясва!

  בני אתה אני היום ילדתיך
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на drakon
  drakon
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ужас, какъв безподобен кич...

 47. 47 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  [quote#24:"zle_platen_trol"]Интересно само,защо след като така свирепо се критикува работата на бат Божо, който безспорно е пълна кукувица, същите тези критикари ходят и цъкат на " автентичните " паметници в Гърция, на повечето от които няма и един стар камък. Акропола например е абсолютна бутафория, но това не му пречи да бъде посещаван от милиони туристи годишно, само че в Гърция нямат " експерти " , като нашите .[/quote]Това имах предвид и аз в пост #6

 48. 48 Профил на Хъм
  Хъм
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Няма ли кой да спре това безумие вече? Колко паметника още трябва да бъдат съсипани, докато ни дойде умът в главите?

 49. 49 Профил на drakon
  drakon
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#38] от "aleko":

  И защо трябва някой да се съобразява с идеите на "Божо"? Всъщност, защо този човек не е в някое психиатрично отделение...

 50. 50 Профил на drakon
  drakon
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Извинявам се, но какви туристи, какъв Акропол... – миналото лято преминахме през Търново и си тръгнахме с двеста – няма къде да се паркира, хаос и тежък ориент навред. Т.нар "главна" е пълна с наизлязли пушещи продавачки, които не могат да посочат елементарни туристически обекти в каква посока са. Вътре в стария град има няколко китни улички, заведенийца, сувенирни магазинчета и това е. Църква като Свети Никола, по която е работил К.Фичето, никой не я знае къде е, а е в сърцето на стария град, в двора й някой сади домати и краставици.. Вътре бяхме единствените туристи, една леля ни се накара още от входа да не си и помисляме да извадим фотоапарат и ни следваше като хрътка през цялото време да ни разпитва откъде сме дошли и как сме разбрали за това място. Църквата е в огромна нужда от реставрация, всичко е почерняло. Ето това е истински туристически обект, а не някакви бутафорни крепостни стени...

 51. 51 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#24] от "zle_platen_trol":
  До коментар [#25] от "Храбър":
  До коментар [#33] от "stedim":

  Интересно, че няма инициатива да се събори, до основи Царевец. Той е правен по същия модел, от няколко реда камъни са доиззидани крепостните стени. Реставрация, правена от 1930 до 1981 година. Тя вече сама по себе си е история!
  Така че, дали любимото българско охулване е уместно и тук? Колко хора ходят сега в Плиска, и колко ще ходят после? Дали на умиращото българско самочувствие тази реставрация му е проблема. Дали това не е здравословен допинг, една от малките стъпчици, която би помогнала държавата ни да прескочи трапа. А след 100 години, ако има кой, би могло да се подменят надстроеното. Хубавото в случая е, че все пак се надстроява! Което само по себе си консервира основите.

  Ако енергията на оплюването може да се оползотвори, няма да ни трябват никакви ядрени централи! Могъща работа!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 52. 52 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 791 Неутрално

  № 49 пита: "....Всъщност, защо този човек не е в някое психиатрично отделение..."
  Защото почне ли се от него, веднага отиваме на Стамболийски 17 и на Дондуков 1.

 53. 53 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3361 Весело

  [quote#45:"abdelhaqq"] важното е да се подхранва косматото патриотарство на бай ганя[/quote]
  Е па космат е бай ти/ни ганя...Не е депилиран умело като бай ви соломон.

 54. 54 Профил на Румен Русев
  Румен Русев
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Спорът дали е правилно или не да се "реставрира" Голямата базилика е безпредметен! Достатъчно е да се види каква обемна реставрация правят гърците на Акропола и как дори не се използва "автентичен" материал. Ако се вгледаме по-отдавна ще видим, че дори прочутия Стоунхендж всъщност е бил изграден през 1950 година. За тези, които не вярват прилагам линк: https://newsununity.com/2016/05/11/stonehenge-a-fake-fix/ Възстановяването на Голямата базилика не е Дисниленд, а жест на почит и признателност към строителите на Първото Българско Царство.

 55. 55 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#38] от "aleko":

  " И това да бъде действащ храм, осветен и подарен на БПЦ."

  Всичката Мара втасала, само нямахме досега хубав подарък за БПЦ. Всички други си получиха подаръците

 56. 56 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Любопитно

  [quote#18:"alex22"]Горе говорящите хейтари да забият едно пиронче някаде , една тухличка да поставят, дърво да засеят. Нещо съзидаващо да направят, малко но от сърце. [/quote]
  Е добре де, ако някой от тях рече да ти забие пирончето в коленцето, та да стане по-здраво, нема ли да е по-лошо, отколкото ако не е пробвал нищо съзидаващо?

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Не е луд, който яде зелника, а даващите са много.

 58. 58 Профил на komitata
  komitata
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Пак пари се харчат по един безумен начин и вместо да се продължат проучванията на всички останки в стара Плиска, да се консервират и приведат във вид достатъчно автентичен и атрактивен за туристите, се обслужват щурите псевдо-патриотични идеи на премиерския любимец и бивш активен член на комунистическата партия.

  komitata
 59. 59 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 519 Неутрално

  [quote#49:"lenilaf"]Всъщност, защо този човек не е в някое психиатрично отделение...[/quote]

  Закриха ги и нуждаещите се, както сме свидетели, са оставени да се правят кой на професор, кой на държавник, а на североизток има един, който си е въобразил, че е Наполеон, но и той го докарва само на ръст...

 60. 60 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ало, българомразците по-кротко, че в Ада спешно търсят точно такива като вас да стоят край казаните - да натискат вдигналите глава. Сигурен съм, че повечето от вас са оплювали и паметника на Самуил със "светещите" очи, но народа масово го хареса. Аз лично не съм виждал по-въздействащ паметник в България. И разберете, важно е мнението на народа, а не на плювачите като вас. Май ви е непоносима мисълта, че някой прави неща които народа заобичва, но не и вие. Ако възстанови и базиликата Божо наистина ще остане в историята, а народа ще го помни столетия. Това ви е непоносимо??? Започвайте да плюете и пречите веднага - нали това е единственото което умеете, ментални уроди. Хванахте се, познахте се в гореописаното!!! Хаа, хаа, ха.....

 61. 61 Профил на Aloha
  Aloha
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#11] от "perperikon":

  Може би трябва да четете по-внимателно, ето един цитат от статията:

  "...начините да се създаде представа за величието на базиликата са много, а от тях възстановката е най-спорният и в същото време най-скъпият."

 62. 62 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  [quote#14:"gmbh"]За внучите ни остава едно изопачено наследство. Това е жестокото в цялата работа. [/quote]

  Единствената надежда и утешение е, че тези ''възстановени старини'' скоро след откриването си ще започнат още по-автентично да се рушат, както сме свидетели при Ларгото.

 63. 63 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  [quote#25:"Храбър"]Но не е ли по-добре да оставим специалистите да си кажат компетентното мнение по въпроса?

  [/quote]


  Какви ти специалист - да дори и полуслепите ще успеят да видят колко фалшиво изглеждат тези ''автентични'' камъни. Проблемът е, че народът масово изпростя и фалшивият патриотизъм съвсем му обърква възприятията, затова безсрамни мошеници като Б. Димитров продължават да си разиграват коня и да усвояват европейски пари. От цялата тази дейност след десетина години няма да има и следа, камо ли да привличат туристите.

 64. 64 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  [quote#38:"aleko"].Ако успеят да я изпълнят по технология от онова време, ще стане кукла. [/quote]

  Каква ти технология от онова време - нима не виждаш снимките. Синтетичните тухли са опънати като от компютър.
  Всичко изглежда точно като КОМПюТЪРНА ГРАФИКА!

  Повдига ми се само от снимките, а не искам дори да си представя как изглежда на яве тази отвратителна бутафория!

 65. 65 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#47] от "volarok":

  Говориш измислици. Дай пример?

 66. 66 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#60] от "perperikon":

  Важно е мнението на народа.... ти добре ли си?
  Иди на лекар и вместо на рентген да те пратят на врачка искаш ли? И да се допитаме до народа как да те лекуват!

 67. 67 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#54] от "Румен Русев":

  Вие намерихте най-достоверния източник. Прочетохте ли поне какво пише в тоз пасквил?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK