Двама са кандидатите за декан на най-големия медицински факултет в България

Снимката е илюстративна

© Георги Кожухаров

Снимката е илюстративнаНай-големият факултет в България – по медицина в Медицинския университет – София ще избира декан във вторник. Общото събрание е от над 1000 души (то ще се състои в НДК) – 850 преподаватели, членовете на студентския съвет и администрацията. Във факултета се обучават 2835 студенти, от които 1800 са чуждестранни. Медицинският факултет е и най-желаното от българските кандидат-студенти лечебни заведения – за едно място се конкурират 4-5 души.

Кандидатите за декан са двама


чл. кор. проф. д-р Иван Митов, който оглавява Катедра "Медицинска микробиология" и от два мандата е заместник-декан на факултета по учебната част и проф. д-р Здравко Каменов, който оглавява катедрата по вътрешни болести.
От средата на април Медицинският университет има нов ректор – проф. д-р Вихра Миланова. След като мандатът на предишния акад. проф. д-р Ваньо Митев изтече, той пое поста на първи заместник-ректор. През май и Фармацевтичният факултет избра нов декан – проф. д-р Николай Данчев.


Сега изтича вторият четиригодишен мандат на декана на Медицинския факултет и във вторник двамата кандидати ще представят своите стратегии.


"Дневник" разговаря с чл. кор. проф. Иван Митов, който коментира, че в неговата програма е залегнало факултетът да продължи да увеличава заплащането на преподавателите на щат с около 10% годишно и да увеличи рязко възнаграждението на преподавателите, които практикуват в университетските болници и едновременно преподават на студенти и специализанти. (Интервю с чл.-кор. проф. д-р Иван Гергов Митов четете тук.)


Кандидатът за декан предлага за първи път от следващата година Медицинският университет да прави подбор на чуждестранните кандидат-студенти, като критериите ще бъдат успех от дипломите за средно образование и степен на знание на английски език. В момента университетът обучава около 2000 чуждестранни студенти от 57 държави, като таксите, които те заплащат се използват за увеличение на заплащането на преподавателите, обновяване на базата и общежитията за студенти, както и за покупка на апаратура за университетските клиники.


Кои са кандидатите


Чл.-кор. проф. д-р Иван Гергов Митов, дмн е завършил Медицинска академия, София през 1976 г. Първоначално е бил специалист в Института по микробиология на БАН, а след 1979 е постъпил в Катедрата по микробиология при Медицинския Факултет към МУ – София, която оглавява от 2000 година. Освен в България е специализирал в "Макс Планк институт по имунобиология" в Германия. Преподава на студенти-медици, стоматолози и фармацевти, както и на студенти по медицина на английски език и в курсовете по следдипломно обучени на лекари и биолози.


Има 230 научни публикации, 90 публикации в международни списания с импакт фактор, общият му импакт фактор е 189.96, цитиранията – 1330. Има 11 изобретения и патенти, съавтор е на шест учебника.


Той е заместник-декан на Медицинския факултет през последните два четири годишни мандата.


Другият кандидат за поста е проф. д-р Здравко Каменов, дмн, който оглавява катедрата по вътрешни болести.
Той е завършил медицина през 1985 г. и има специалности по ендокринология и болести на обмяната и вътрешни болести в Медицински факултет на МУ-София. Освен това има магистърска степен по здравен мениджмънт във Факултета по обществено здраве и квалификация по сексуална медицина от Европейското дружество по сексуална медицина.


Специализирал е в областта на ендокринологията във Великобритания, Дания, Япония, Австрия, Италия и САЩ. Председател е на Българската асоциация по сексуална медицина. Проф. д-р Каменов има над 180 публикации, включително четири монографии, 8 учебника/ръководства и др. с импакт-фактор 115. Трудовете му са цитирани над 500 пъти, като 400 са в чужбина.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Обучението в МФ е на критичния минимум. Няма материал за упражненията па анатомия. Преподавателите са закостенели и замръзнали като преподаване някъде около последните години на социалзма. Модерни методи за преподаване- никакви. Стари учебници по съветски образец. Добрите асисетнти са прехвърлени към чуждестраните студенти защото там са парите. Вижте съотношението - 2800 студенти , от които 1800 чуждестранни.Въобще Медицинскя академия София лежи на стари лаври. Да не говорим за клиничното обучение. Никаква заинтересованост. Формалност.Ако не е четеното от учебника на съответния преподавател или помагало - тормоз. Да не продължавам , че няма да ми стигне мястото. Но всички си мълчат , голама част от студентите просто искат да вземат някаква диплома и да се измъкнат навън, да карат нощните и уйкенд дежурствата на немските лекари и да кажат , че не са България.

 3. 3 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "djb95":

  Статията е за Медицинския факултет към СУ. Не е за МА.

  То и Дневник допринасят за объркването, понеже един път говорят за факултет, друг път - за университет.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 4. 4 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Най-големият факултет в България – по медицина в Медицинския университет ..."

  факултети, университети- сложна работа!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 5. 5 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "mr. wonderworld.":

  Напротив. Става си въпрос именно за Медицинска академия или Медицински университет сега. В тего са Медицинския факултет , Факултета по дентална медицина , Фармацефтичния и т.н.Заместник на Ваньо Митем беше вече избран , сега се провеждат избори за пъководители на факултетите. А къкв джип вози Ваньо Митев. Шофьор , коли , бородове на болници - жива далавера си ей .

 6. 6 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Да внесем малко яснота:

  https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/medicinski_fakultet2

  Хахаха, журналистите би трябвало да са завършили същия университет и да са наясно с терминологията!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 7. 7 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#5] от "djb95":

  Да, прав си , разбира се, извинявам се на теб и на Дневник, ма още спя!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 8. 8 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  [quote#3:"mr. wonderworld."]Статията е за Медицинския факултет към СУ. Не е за МА. [/quote]
  Боже ... свещена простота!!!!ЗАМЛЪКНЕТЕ!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK