Общините предлагат повече правомощия на общинските инспекторати (коригирана)

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи предложенията като интересни.

© Георги Кожухаров

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи предложенията като интересни.Съдържанието и заглавието на статията са коригирани в 14.00.


Общинската полиция да може във всички населени места да съставят актове на нарушители, особено когато това касае посегателство над земеделско имущество. Това предлагат от Националното сдружение на общините в България, чийто изпълнителен директор е Гинка Чавдарова. Предложенията бяха представени по време на четвъртото заседание на националния съвет за превенция на престъпността.


Предложението изисква промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация, с която да се дадат повече правомощия на общинските охранителни органи и инспекторати за установяване на нарушения. По този начин ще се избегне дублиране на функции и МВР ще се концентрира върху върху по-сериозни нарушения, обясни Чавдарова. Тя обяви, че до края на следващия месец ще бъдат подготвени идеите за законодателните промени и ще бъдат внесени в Министерския съвет за обсъждане.
Чавдарова коментира още, че чрез различни закони се създават местни комисии към общинските съвети, свързани със сигурността и превенцията на нарушаването й. От сдружението предлагат всички местни комисии да се обединят в една работеща структура, в която да има представители от всички компетентни органи като агенцията по горите, МВР, агенцията по заетостта, инспектората по здравеопазване. Така те ще разпределят задълженията помежду си.


Предложение бе направено и за по-ефективно използване на камерите за видеонаблюдение в населените места. След като бъдат въведени навсякъде, те могат да бъдат използвани и за превенция на престъпността. Глобите, установени от камерите в населените места, да постъпват в общинския бюджет е друга идея на общинското сдружение.


Чавдарова обясни още, че в някои общини има издадени наредби за защита на селскостопанската продукция, като например за проверки при съхранението й, извозването й през деня или нощта, вида на превозните средства, изкупвателните пунктове и др. Те ще бъдат разпространени и сред останалите общини и всяка ще реши кое работи за нея и може да го приеме, коментира изпълнителният директор на общинското сдружение.


Националният съвет за превенция на престъпността обсъжда годишния план за борба с битовата престъпност до 2018 г., който бе приет по-рано, както и мерките във връзка с предстоящия летен сезон, обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Те са свързани, от една страна, с опазване на селскостопанската продукция, а от друга, с туристическия сезон. Целта е да се ангажират всички институции, включително и органите на местната власт за превенция на престъпността на местно ниво.


Бъчварова заяви още, че до момента са проведени две срещи на регионално ниво в Ямбол и Шумен и предстоят още такива, тъй като се "появяват добри предложения на места". Министърът каза и че мерките досега не са дали необходимия резултат, а направеният анализ е показал, че няма активност на всички институции, координация между тях и стимул. Тя обърна внимание, че не може да се разчита на общи решения, а се преценява сложната регионална характеристика на всяка община. Тя обясни, че някои мерки могат да работят само за конкретно място, но това ще е и задачата на местната власт да прецени от опита от другите кое ще е работещо за нея.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  това местните полицейски управления го правят и сега , шефа им се отчита пред местния общински съвет ,така ,че разлика няма

 2. 2 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 918 Весело

  Те /милиционерите/ предпочитат на тях да им "се отчитат".
  Ония с които "се борят", де.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 3. 3 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Началниците на РУП да се избират от Общинските съвети по предложение на Кмета на Общината, а не да се назначават от Министъра.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5710 Неутрално

  Нещо не ми се вързва в една малка България да имаме Полиция и Общинска полиция. Раздут държавен щат, дублиране на дейности и съответно несвършена работа.

 5. 5 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не е много ясно за какво е тази общинска полиция . Има и съмнение че се търси работа на " нашите" хора а не на работата човек , който да я върши. Един пъдарин във всяко село ще върши всичката тая работа по превенцията и по опазването , стига ключа за общинското мазе да е в него а не в кмета и пушката му да гърми с морска сол. В кмета ключа да е само тогава ,когато пъдаря го няма в общината и то предаден срещу подпис.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK