Столичната община ще построи 71 жилища за хора в неравностойно положение

Снимката е архивна.

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивна.Столичната община ще построи две сгради с общо 71 жилища за хора в неравностойно положение. Проектът е по оперативна програма "Регионално развитие" (2007 - 2013) и ще бъде разгледан на редовното заседание на общински съвет в четвъртък.


Едната сграда ще бъде четириетажна, с 26 жилища, на изцяло общински имот в "Модерно предградие".


Другата сграда ще бъде с девет етажа, 45 жилища, на бул. "Царица Йоана" в "Люлин". В момента на имота има недостроен блок, който ще бъде довършен.
Предвижда се облагородяване на пространствата около сградите. Общата стойност на проекта е близо 5 млн. лева.


В сградите ще бъдат настанени семейства с дете (деца) с влошено здраве и увреждания, което е на възраст до 16 години с над 50 на сто степен на ограничена възможност за социална адаптация, на възраст от 16 до 18 години (или до завършване на средно образование, но не повече от 20 години) с над 50 на сто намалена работоспособност. Също така и при родител с над 90 на сто степен на трайно намалена работоспособност.


Другата категория хора, които могат да кандидатстват, са младежи над 18 години, напускащи специализирани институции или целеви жилища (защитено жилище, преходно жилище, наблюдавано жилище, център за настаняване от семеен тип), както и самотни родители, които сами отглеждат децата си и не живеят на семейни начала.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK