Журналисти и общественици настояват Лили Маринкова да бъде върната в БНР

Лили Маринкова

© Живко Ангелов

Лили МаринковаЖурналисти, общественици и университетски преподаватели настояват за връщането на Лили Маринкова в БНР. Журналистката и доскорошен програмен директор на държавното радио бе освободена вчера със заповед на новия генерален директор на БНР Александър Велев. Тя е уволнена освен като програмен директор на "Хоризонт", и като журналист в радиото, където от години води предаването "Неделя 150".


Днес известни журналисти, издатели, общественици, преподаватели в Журналистическия факултет на Софийския университет и др. изпратиха до генералния директор на БНР протестна декларация срещу освобождаването на Маринкова. Към призива им "за незабавното възстановяване на Лили Маринкова като водещ на "Неделя 150" се присъедини и гражданската организация "Протестна мрежа".


"С встъпването си в длъжност новият генерален директор Александър Велев пристъпи към абсурдно действие – лиши националния ефир от едно от култовите имена на БНР. Уволнението на журналистката Лили Маринкова, водеща на единственото публицистично предаване "Неделя 150", е абсолютно неприемливо за голяма част от журналистическата колегия", се посочва в декларацията им. Според подписалите я прекратяването на трудовия договор на журналиста без предизвестие представлява "израз на тотално нарушение на нейните права". Те посочват, че фразата "утре може да отидете на трудовата борса", която Маринкова твърди, че новият директор е произнесъл, е фрапантно доказателство за третиране на журналиста като работен инструмент и показва груб административен стил.
"Лили е живата история на мъчителния ни преход към смислено и адекватно гражданско общество. Нейният несравним диалогичен подход е истински капитал на националното ни радио. Журналистиката й създаде школа. Високият й рейтинг не се влияе от конюнктури. Професионализмът й e чест за всяка европейска медия", заявяват подписалите се под декларацията. Те посочват и че темата за уволнението на Лили Маринкова ще бъде остро поставена в международните журналистически среди.


"Настояваме за незабавното възстановяване на Лили Маринкова като водещ на "Неделя 150"! Дължите го не само на нас, нейните колеги, но и на аудиторията, която тя формира трудните години след падането на комунизма. То има характер на разчистване ефира в предизборна ситуация, като насажда сред журналистите страх вместо професионализъм", се казва в декларацията. "Дневник" търси за коментар Александър Велев, но до момента той не отговаря на телефона си.


Нели Огнянова: Обществените медии дължат публичност на мотивите


Темата коментира и професорът по медийно право Нели Огнянова. В блога си тя посочва, че не са известни мотивите, с които известният журналист е освободена от държавното радио.


"Смятам, че обществените медии дължат публичност на мотивите на толкова сериозни решения. Самата Лили Маринкова е казала, че новите директори имат право да си подбират екипите си. Тя не оспорва назначаването на новия директор на програма "Хоризонт", пише Огнянова.


Тя припомня недоволството на журналистите от БНР срещу доскорошното ръководство на радиото и посочва. "Последното ръководство успя да постигне небивало противопоставяне и разделение на хората в радиото, главно като подчертаваше различия в доходите. Лили е била за известен период също част от ръководството. Сигурно това обяснява липсата на реакция (засега) от журналистите в БНР. Но има реакция на уважавани журналисти и мои колеги преподаватели – споделям позицията им: една обществена медия не се разделя така с хората си, дали толкова много за утвърждаване на независимата журналистика", заявява проф. Огнянова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK