Журналисти и общественици настояват Лили Маринкова да бъде върната в БНР

Лили Маринкова

© Живко Ангелов

Лили МаринковаЖурналисти, общественици и университетски преподаватели настояват за връщането на Лили Маринкова в БНР. Журналистката и доскорошен програмен директор на държавното радио бе освободена вчера със заповед на новия генерален директор на БНР Александър Велев. Тя е уволнена освен като програмен директор на "Хоризонт", и като журналист в радиото, където от години води предаването "Неделя 150".


Днес известни журналисти, издатели, общественици, преподаватели в Журналистическия факултет на Софийския университет и др. изпратиха до генералния директор на БНР протестна декларация срещу освобождаването на Маринкова. Към призива им "за незабавното възстановяване на Лили Маринкова като водещ на "Неделя 150" се присъедини и гражданската организация "Протестна мрежа".


"С встъпването си в длъжност новият генерален директор Александър Велев пристъпи към абсурдно действие – лиши националния ефир от едно от култовите имена на БНР. Уволнението на журналистката Лили Маринкова, водеща на единственото публицистично предаване "Неделя 150", е абсолютно неприемливо за голяма част от журналистическата колегия", се посочва в декларацията им. Според подписалите я прекратяването на трудовия договор на журналиста без предизвестие представлява "израз на тотално нарушение на нейните права". Те посочват, че фразата "утре може да отидете на трудовата борса", която Маринкова твърди, че новият директор е произнесъл, е фрапантно доказателство за третиране на журналиста като работен инструмент и показва груб административен стил.
"Лили е живата история на мъчителния ни преход към смислено и адекватно гражданско общество. Нейният несравним диалогичен подход е истински капитал на националното ни радио. Журналистиката й създаде школа. Високият й рейтинг не се влияе от конюнктури. Професионализмът й e чест за всяка европейска медия", заявяват подписалите се под декларацията. Те посочват и че темата за уволнението на Лили Маринкова ще бъде остро поставена в международните журналистически среди.


"Настояваме за незабавното възстановяване на Лили Маринкова като водещ на "Неделя 150"! Дължите го не само на нас, нейните колеги, но и на аудиторията, която тя формира трудните години след падането на комунизма. То има характер на разчистване ефира в предизборна ситуация, като насажда сред журналистите страх вместо професионализъм", се казва в декларацията. "Дневник" търси за коментар Александър Велев, но до момента той не отговаря на телефона си.


Нели Огнянова: Обществените медии дължат публичност на мотивите


Темата коментира и професорът по медийно право Нели Огнянова. В блога си тя посочва, че не са известни мотивите, с които известният журналист е освободена от държавното радио.


"Смятам, че обществените медии дължат публичност на мотивите на толкова сериозни решения. Самата Лили Маринкова е казала, че новите директори имат право да си подбират екипите си. Тя не оспорва назначаването на новия директор на програма "Хоризонт", пише Огнянова.


Тя припомня недоволството на журналистите от БНР срещу доскорошното ръководство на радиото и посочва. "Последното ръководство успя да постигне небивало противопоставяне и разделение на хората в радиото, главно като подчертаваше различия в доходите. Лили е била за известен период също част от ръководството. Сигурно това обяснява липсата на реакция (засега) от журналистите в БНР. Но има реакция на уважавани журналисти и мои колеги преподаватели – споделям позицията им: една обществена медия не се разделя така с хората си, дали толкова много за утвърждаване на независимата журналистика", заявява проф. Огнянова.

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 473 Неутрално

  подкрепям

  БСП и ДПС вън от политиката
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1050 Любопитно

  А питали ли са едно посолство и една фондация?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело

  Що бе, без Маринкова няма БНР ли?!
  Кои са тез журналисти и общественици напишете ги да ги видим?

  klimentm
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Лили Маринкова трябва да работи в ДЪРЖАВНОТО РАДИО до навършване на годините, на които другарката Цола Драгойчева напусна Политбюро на ЦК на БКП.

 5. 5 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Слушах единствено БНР в неделя заради предаването "Неделя 150". Сега го игнорирам и него тотално. Без Лили Маринкова и Петър Волгин ще си остане доста скучно. Те бяха коректива.

 6. 6 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Лили Маринкова за мен е най-добрият радиожурналист след Петър Волгин. Помните ли онова нейно предаване, в което умно остави Иван Костов да говори назидателно в продължение на половин час, без да го прекъсне.

 7. 7 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Подготвен и компетентен журналист наистина! Но никой не е незаменим! А частни радия наспорил Господ, да пробва там!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#5] от "paf":

  "Те бяха коректива."

  Коректива на какво?

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело

  Интересно е че обществениците и журналистите не казаха гък когато любе като Тошев и Блъсков тровят общественото медийно пространство ?!

  klimentm
 10. 10 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#2] от "Крадолюб ДемоКРАДов":

  Съветското посолство и фондация Православно единство нямат думата.

 11. 11 Профил на pravets82
  pravets82
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#3] от "klimentm":

  Не бе бате, без качествени журналисти няма радио.
  Капиш?

  Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!
 12. 12 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Пазарна икономика, като е толкова кадърна да направи предаване в друго радио и ако качи рейтиг ще коментираме правилно или НЕправилно е уволнението и.

 13. 13 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Сигурно БНР е единствената медия, смешен плач
  А може учиндолски демократ и конституционалист да я прибере при себе си.
  Ама които е свикнал на държавната хранилка трудно е да заработи на частника ...

  ум море, глава шамандура
 14. 14 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#8:"grajdanin1"]Коректива на какво?[/quote]
  На всяка власт!

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#5] от "paf":

  И какво му слушаш на "Неделя 150"? Една говорилня, от която не произтича нищо, дори новина. Подобно обзорно предаване има и по "Дарик" в събота. И какво от това? Същото може да се каже и за "Панорама" по БНТ1, и за "120 минути" по bTV, и "Комбина" по Нова. Общо взето, голяма скука е по родните медии - както частни, така и обществени. Има и изключения, но са много малко.

  Нужен е друг подход към съдържанието, което предлагат и да поставят по-актуални за обществото въпроси, а не само политкоректни. Вкл. да се чува критика към властта, каквато е регулаторната роля на медиите. С днешните технологии, радиото вече не е онова, каквото беше през 90-те и преди това. Същото важи и за телевизиите.

 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  Без да прочета,ще се опитам да позная ,че защитниците ще са от типа на Волгин,Андролова и Александър Симов.

 17. 17 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Като изключим един файтон с хора, които са написали някаква декларация и двата файтона, които са я слушали останалите не желаем Маринкова с нейните прокомунистически и пропутинуви инсинуации повече в БНР. Чудовищата на миналото трябва да се отстраняват.

 18. 18 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "naiden_pravdev":

  Помните ли как непрекъснато прекъсваше и апострофираше Муравей Радев като министър на финансиите? За да умекоти дивотиите сторени по Жанвиденовото време.

 19. 19 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#8:"grajdanin1"]"Те бяха коректива."

  Коректива на какво?[/quote]

  Те , са по-скоро рупора на комунистите , за това и плачат "ощетените" .

 20. 20 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5706 Неутрално

  Има и други радия.Новият директор си сформира екип.Реалистично.

 21. 21 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Комунетата пак са се разлигавили! Заради тях намразих Битълс! Сега пак ли цяло лято Летитби?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Опорната точка Волгин остава, неудобната Лили отсвирена.
  Ех ДС ти родно наше...

 23. 23 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Протестиращите дали наистина слушат предаването на Маринкова или се подписват заради спорта? Ако наистина е правила нещо рейтингово и слушателите си я искат, нека се върне. В противен случай да си търси нови предизвикателства.

  No Pain No Gain
 24. 24 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Както БНТ, така и БНР трябва или да бъдат закрити, или всички да бъдат уволнени и да се започне с друга програмна политика. Двете медии на държавна хранилка са тотално сучни, безинтересни, безсмислени предавания, некомпетентни водещи и журналисти. Донякъде "Панорама" е наред, заради възможността да се даде глас на повече от 1 гост в предаването. Всичко друго е тотален шит!

 25. 25 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Вече съм човек на възраст, а помня Маринкова от съвсем млад.
  Интересно в момента тя на колко е години и не би ли трябвало да е пенсионер?
  Странно е как през този безкраен преход някои останаха "вечно млади" и постоянно формираха общественото мнение.

 26. 26 Профил на RoberT MUgaBE
  RoberT MUgaBE
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Споко Лили, споко Маринкова
  Отварят нови заводи в Димитровград , ще наемат персонал
  , кабели ще се редят по японски , е не е като БНР лаф-моабет с празни тикви , ама поне ще си в кабеларка ,
  Сериозно, успех в новите начинания извън държавната хранилка , а то и внуците искат грижи

  Какво ли не направихте, за да ме заровите, но забравихте, че бях семе
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Подкрепям напълно искането. Л. Маринкова не може да се сравнява с П. Волгин и нейните заместнички в Неделя 150, с изключение на Т. Величкова, но не това е въпросът. Тук става дума за необяснимо, внезапно, немотивирано досега уволнение на журналист (нямам против освобождаването и като администратор) при това в период преди избори. Това е чиста проба разчистване на терен и цензура.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#24] от "mizo":

  История бг не е "тотален шит". Има и други хубави предавания.

 29. 29 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1305 Неутрално
 30. 30 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дневник, просто напишете иманата на тези "известни журналисти, издатели, общественици" за да се разбере за какво става дума.

 31. 31 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 469 Любопитно

  Е, за какво, тогава, има шеф на радиото, щом разни други хора искат да му редят служителите?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 32. 32 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Па и протестна мрежа...

  Нека да видим и други хора, стига все едни и същи муцуни.

 33. 33 Профил на ggt58498274
  ggt58498274
  Рейтинг: 344 Неутрално
 34. 34 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  #30
  Асен Генов е единият

 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Весело

  Дами и господа,
  Обърнете внимание,
  КОИ НИКОВЕ поставят
  др.Лили Маринкова редом
  до НЕПРЕЖАЛИМИЯ
  др.ПЬОТР ВОЛГИН
  и си правете изводите
  Так держать таваришчи
  ДАЕШЬ МАРИНКАВА ?!?!?!?!

 36. 36 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Който смее да критикува ГЕРБ, Бойко Борисов, Цацаров, Цветанов и шефа им Доган - под ножа!!!
  Какви са тези лигавщини със свобода на словото и медиите - коректив на властта!

 37. 37 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Към призива им "за незабавното възстановяване на Лили Маринкова като водещ на "Неделя 150" се присъедини и гражданската организация "Протестна мрежа".
  _______________________________________

  Дневник,нормално е да защитите колежката Маринкова,но дали е възможно да не ни пробутвате ПМ за фактор?

 38. 38 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Никой не е вечен.
  Лили Маринкова може да се пробва и в други радиа.
  Може даже да и е по-интересно.

 39. 39 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#30:"pantarea"]просто напишете иманата на тези "известни журналисти, издатели, общественици"[/quote]
  Що да ги пишат?Винаги са Симов,Гранитски,Антон Дончев,Светлин Русев и останалите от червеното стадо...Само те могат така "организирано" да реват когато сритат некой от техните...

 40. 40 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#36:"edmund0"]Който смее да критикува ГЕРБ[/quote]

  Не е спряла от 2009-та,още преди изборите за ЕП.
  Ако за теб е нормално и готино - твоя си работа,но да ми изтъкваш така плоско политически причини за уволнението й - не ти отива на алаброса.

 41. 42 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  #38
  Върнете я.
  Като Джон Сноу.

  Не може така.
  И сведенията за река Дунав върнете.
  И социализъма даже, барабар с бай Тошо...

 42. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#35] от "Hawaii":

  Товариш! Вие явно никога не сте слушали радио и по тази причина си формирате мнението според това, кой подкрепя и кой не дадена теза! Т.е. разчитате стадното ви чувство и партийната принадлежност да заместят мисленето!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 44 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#42] от "theanalyser":

  И Тано Цолов, Мако Даков, Гриша Филипов и .............

 44. 45 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И циците на Дража Вълчева,ше прощавате...

 45. 46 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#2:"Крадолюб ДемоКРАДов"]А питали ли са едно посолство и една фондация? [/quote]

  Явно са питали:
  "Към призива им "за незабавното възстановяване на Лили Маринкова като водещ на "Неделя 150" се присъедини и гражданската организация "Протестна мрежа."

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 46. 47 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ма тя е на 62 години бе, хора.
  Докога да стои в това радио...

 47. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  [quote#43:"tribiri"]Т.е. разчитате стадното ви чувство[/quote]
  Точно пък тук да иронизираш със
  "СТАДНО ЧУВСТВО"
  Нали го виждаме СТАДОТО
  ЩАТНИ ПРОТЕСТИРАЩИ
  срещу ОДС, срещу Костов,
  в защита на Пьотр Волгин...
  как върви
  комплектовано и дисциплинирано
  като ГЛУТНИЦА.....
  Отдавна омръзналите на всички ни
  едни и същи лица
  ни се натрапват като морални и
  всякакви ментори,че чак да го
  догнусее човек от натрапливостта им
  Обаче ченгетата са такива.
  Настоятелни и натрапливи
  в щенията си до безобразие.....

 48. 50 Профил на block
  block
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Лили Маринкова я уважавам като журналист и колкото и да не слушам радио, нея съм се опитвал да проследявам защото ако и да не ми харесва нейната позиция по много въпроси тя е адски добър журналист и което е най важното - не е безгръбначна. Дори когато бяха с Волгин заедно, той на мен ми беше просто любопитен докато нейният стил и въобще професионализъм извикваше в мен уважение. Уважение за което онази странна амеба волгин въобще не е достоен според мен. Така, че колкото и да не ми харесват някои нейни позиции смятам, че уволнението и е грешка. И най добре да се върне.

 49. 51 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2501 Любопитно

  До коментар [#41] от "Blood Red Skies":

  Благодаря за линка!
  Не е лошо, никак даже, "първосигналните" да прочетат мнението на Иво Инджев. Достойна позиция на човек, който разпознава достойните около него!
  А и да влеза в тона на гореспоменатите, знаят ли кой е назначен на нейната позиция? Някой си Велев, вероятно съвпадение, но кой знае!

 50. 52 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#49:"Hawaii"]Отдавна омръзналите на всички ни
  едни и същи лица
  ни се натрапват като морални и
  всякакви ментори,[/quote]

  Ако не видях причините срещу какво протестират тези щях да си помисля, че говориш за ПМ. И в двата фланга има такива каквито ги описваш ти, не гледай медала само от едната страна.

 51. 53 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  А що не национален референдум за др.Маринкова?Как да оставим такъв незаменим кадър да си тръгне с лоши чувства и горчивина в младата й душа?
  След това и за Ценко Чоков един.

 52. 54 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Вчера по "новините" тази новина я нямаше.... Жалко.

 53. 55 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2695 Весело

  Това с имената в държавните медии ми е много интересно. Значи при частните могат да ги напускат и сменят, но в радиото и телевизията майки, трябва да им е гарантирана работа до пенсия.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 54. 56 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#3] от "klimentm":
  Ето

  Юлиана Методиева – Сайт за човешки права Маргиналия

  Атанас Чобанов – Сайт за разследваща журналистика Биволъ

  Асен Йорданов – УС на Сдружение „Свободно слово“

  Полина Паунова – журналист, Медиапул

  Нери Терзиева – журналист

  Емил Коен – Маргиналия

  Марин Бодаков – публицист, преподавател ФЖМК

  Михаил Иванов – физик, общественик

  Еми Барух – журналист

  Димитър Стоянов – разследващ журналист, Биволъ

  Жана Попова – преподавател, медиен критик

  Проф.Снежана Попова – преподавател, ФЖМК

  Доц .Мария Нейкова –преподавател, ФЖМК

  Проф.Майя Грекова – социолог, Софийски университет

  Деян Кюранов – политолог, ЦЛС

  Антоанета Ненкова – журналист, БХК

  Виктор Лилов, – издател, блогър

  Леа Коен – писател, публицист

  Таня Ваксберг – журналист, Дойче Веле

  Петя Владимирова – журналист, Дневник

  Доброто е заразно
 55. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  "Лили Маринкова е била уволнена от БНР след скандал пред голяма част от хората в програма "Хоризонт"."

  Има едно правило, като не харесваш шефа или не можеш да работиш с него, си отиваш ти, не той. Така направи Светла Петрова, отиде си с достойнство от БТВ.

 56. 58 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#6] от "naiden_pravdev":
  зла памет, що ли?

 57. 59 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#0:"деклараторите"]Нейният несравним диалогичен подход [/quote]
  Това кърти мифки.

 58. 60 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#49] от "Hawaii":

  Ами хайде да пообъркам малко стадното еи чувство. Директорут на БНР, който сега уволни Лили Маринкева, през 2001 ва беше уволнен като директор на БНР от Иван Костов

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 59. 61 Профил на simbad
  simbad
  Рейтинг: 237 Неутрално

  100% подкрепям! Както и осъждам всякаквите спекулации, че е на възраст за пенсия!

 60. 62 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#16] от "yanne":

  Не... от другата страна на ОФ-то са.
  Между другото от присъствали разбрах, че въпросната Маринкова е изненадала всички с агресивното си поведение вчера. Не изглеждала на себе си.

  Доброто е заразно
 61. 63 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#28:"gmbh"]История бг не е "тотален шит". Има и други хубави предавания. [/quote]
  Бе не е тотален, ама и там се събират едни хора и почват да си приказват като в кръчмата и да си обменят банални истини. За мезе на чаша ракия обаче става.

 62. 64 Профил на balaban
  balaban
  Рейтинг: 294 Неутрално

  нали е пенсионерка, що ще в държавното радио?

 63. 65 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#41] от "Blood Red Skies":

  Горкото хаЙвайче! Съвсем се обърка! Бива ли така Иво Инджев да е против това, че едно комунде е уволнило една ляво говореща журналистка!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 64. 66 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Как ще стане тази работа с връщането на Маринкова в БНР? Да оставят на работа някой, който задава неудобни въпроси и хапе, и в ляво, и в дясно, и в центъра? Хе-е, па и преди избори да тормози управляващите глупаци.

 65. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Лили Маринкова може да е добра журналистка за печатно издание , но не и водеща. На нея трудно и се разбира, какво говори.

 66. 68 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#57] от "Роси":

  Прдз 2001 ва Иван Костов не уволни Лили Маринкова, а уволнителя. И тогава той започна да прави някакви политически проекти с тотално узперкали комуняги, като Кольо Паръмов. Сега прясно боядисан се върна в БНР и потвърди тезата ми, че върху червено, каквато и боя да слагаш се получава кафяво.

  Ето какво каза той в интервю за вестник Сега през 2001 ва

  Как гледате днес на конфликта в БНР?

  - Аз съм вече страничен наблюдател. Мисля, че този конфликт час по-скоро трябва да се разреши, за да не се стигне до спад на доверие в БНР. Но за мен радиото е вече затворена страница.

  - Ако протестиращите журналисти бъдат уволнени, вашата гражданска организация ще ги защити ли?

  - Дано не се стигне до там. Никого не бих посъветвал да уволнява журналисти, още повече големи имена. Да уволняваш журналисти за това, че са изразили гражданската си позиция, е недопустимо.

  - С какво ще си изкарвате хляба отсега нататък?

  - От една страна с гражданската организация, от друга - очаквам регистрацията на една моя фирма за PR и реклама.


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 67. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  До коментар [#68] от "tribiri":
  Това за боядисването може ли да е отнесе и за Лили Маринкова, чийто баща и чичо също са активни борци против фашизма и капитализма.

 68. 70 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 940 Неутрално

  фалстарт на Александър Велев ...ОСТАВКА !

 69. 71 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  [quote#3:"klimentm"]Що бе, без Маринкова няма БНР ли?! [/quote]
  БНР ще има с и без Лили Маринкова, с и без Александър Велев.
  Но "Неделя 150" няма да го има без Лили - може и да се излъчва, но няма да има кой да го слуша.
  Преди 15 години, когато болшивиките (сините с подкрепата на червените) сложиха Величко Конакчиев за водещ, слушаемостта падна пет пъти.
  Ама за какво му е на Велев питащи журналисти!? На дребнавия човек му трябват само послушни журналисти.

 70. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  [quote#67:"Роси"]На нея трудно и се разбира, какво говори. [/quote]
  Лили не говори. Тя задава въпроси. Но ... слухови апарати за въпроси няма открити.

 71. 73 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Тая да не е свещена крава, че не могат да я уволнят . Като програмен директор нещо да е променила и подобрила? Не!
  Като журналист от "Неделя 150" ще я запомня с дългите въпроси зададени с мрънкащ глас и с рязкото прекъсване на събеседника щом дойде края на предаването. Задава 2 минути въпрос, човека отвори уста да отговори и "времето ни изтича, до следващия път".
  По Канал 3 пък като и видех провисналата мазна косица, сменях канала. Живя и работи в такива интересни времена, а нищо не направи като журналист, сиво безличие.
  Давайте път на младите, тия стари влъхви обременени от прехода да отиват "у лево " откъдето са.

 72. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  [quote#9:"klimentm"]не казаха гък когато люде като Тошев и Блъсков тровят общественото медийно пространство ?! [/quote]

  Нали тия пазарници щяха да ореват орталъка, че им се нарушава "свбодата на словото" и Мерцедесът на бабата на Блъсков щеше да изпадне в гладна стачка.

 73. 75 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 940 Любопитно

  [quote#73:"attitude"]Тая да не е свещена крава, че не могат да я уволнят [/quote]
  не е свещена крава ,но е доказана журналистка при това наистина независима , много различна от карикатурите обитаващи многобройните български медии

 74. 76 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  "С встъпването си в длъжност новият генерален директор Александър Велев пристъпи към абсурдно действие – лиши националния ефир от едно от култовите имена на БНР. Уволнението на журналистката Лили Маринкова, водеща на единственото публицистично предаване "Неделя 150", е абсолютно неприемливо за голяма част от журналистическата колегия
  ...
  А журналистическата "колегия" дали се интересува какво мисли "слушателската" такава ?
  Едни такива "артисти" бълват същите алибали ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 75. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#55] от "Consumer":

  Ами, не е така. Непрекъснато се сменят предавания. Но, когато едно нещо работи, има голяма аудитория, трябва ли да се спира?
  Ако Велев беше обяснил и представил аргументи, че предаванията, които води Маринкова губят слушателски интерес или пораждат недоволство, па дори формално-измислено като при Волгин, да приемем действията му и да питаме как вижда бъдещото на "Неделя 150".

 76. 78 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  [quote#65:"tribiri"]Бива ли така Иво Инджев да е против това, че едно комунде е уволнило една ляво говореща журналистка! [/quote]
  Въпросът опира до почтеността на Инджев. Той като почтен човек се възмущава.
  При вас такива почтени хора няма. Когато правилният шеф уволни подходящия за уволнение журналист, вие винаги вземате страната на шефа и разкъсвате като лешояди кокалите на журналиста.

 77. 79 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  На сила и да я връщат, ще е по-зле.

 78. 80 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  [quote#60:"tribiri"]Директорут на БНР, който сега уволни Лили Маринкева, през 2001 ва беше уволнен като директор на БНР от Иван Костов [/quote]
  Какъв Костов те гони пък тебе,бре ?
  Къв Костов,кви пет лева ?!?!?!
  ДОКОГА ще ни пробутвате
  ВЕХТИТЕ ЧЕНГЕДЖИЙСКИ МАНТРИ
  за лошия Костов,който УВОЛНЯВА ШЕФОВЕ
  НАЗНАЧАВА ТАКИВА, ПРИВАТИЗИРА.....
  деприватизира....реприватизира.....
  Стига си писал ВЕХТИ МИЛИЦИОНЕРСКИ
  ОПОРКИ
  Велев изкара мандата си 1998-2001г.
  НЕ Е КОСТОВ а е НСРТ,
  който вместо да го преизбере
  демек преназначи
  избра за Директор на БНТ
  Иван Бориславов.
  Това е ОПОРКАТА ЗА ЛОШИЯТ
  КОСТОВ който "уволнил" бил Велев
  Тези вехти шменди-капели вече
  и на Позитано и на Бузлуджа не вървят

 79. 81 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  [quote#65:"tribiri"]Бива ли така Иво Инджев да е против това, че едно комунде е уволнило една ляво говореща журналистка! [/quote]
  Ето,че сам си противоречиш
  за "стадното чувство"
  Хем ни облайваш,че сме от едно стадо,
  хем "бива ли така" Иво Инджев тъй направил
  а пък ти говориш инак.......
  ха-хаааааааа.....
  Иво Инджев си е Иво Инджев,
  аз съм си аз.....
  Не сме като ПУТИНИСТИТЕ
  Един да говори ВМЕСТО ВСИЧКИ

 80. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  [quote#78:"Blood Red Skies"]Въпросът опира до почтеността на Инджев.[/quote]
  Каква почтенност? Инджев я защитава "по субективни причини", а не заради приниципите.
  Почтенността не може да е субективна - или е принципна, или я няма.
  Ама това болшевиките (който не е с мен, е мой враг) няма как да го разберете.

 81. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  [quote#73:"attitude"]Тая да не е свещена крава, че не могат да я уволнят [/quote]
  И да е "проста крава", всяко уволнение трябва да бъде аргументирано. А щом хората питат "Защо?", значи не е "обикновена крава" и аргументите трябва да бъдат стоманени, а не болшевишки чугун. При тоталитарните режими и диктатурите, няма такова изискване - набира се едно ЕГН по телефона и човекът си отива ...от инфаркт заради секс с камериерката.

 82. 84 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  [quote#82:"wanderer"]Каква почтенност?[/quote]
  Ти ако беше на мястото на Инджев, нямаше да я защитиш, а щеше да се нахвърлиш въху нея. При вас, комундерите, важат законите на глутницата.

 83. 85 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#70] от "Stewie":

  +++

  Иска да бъде БоКоугоден!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 84. 86 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Не ви ли омръзнаха тези стари изчерпани муцуни от ефира!?

 85. 87 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  До коментар [#3] от "klimentm":

  приятели мило, но ненужно.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 86. 88 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 483 Неутрално

  БНР е обществена медия.Лили Маринкова е водеща и харесвана от аудиторията на общественото радио журналистка.Откъде накъде някакъв си Велев ще лишава милионите слушатели от харесван водещ и кадърен журналист?Разбирам да я смени като ръководител на "Хоризонт",ако според него не се справя,но да я уволни от радиото без сериозни мотиви?Доколкото БНР е на издръжка на данъкоплатците,Велев и СЕМ дължат публично обяснение за това уволнение.Мястото на Маринкова като кадърен и почтен журналист си е в Националното Радио.А такива като Велев с лопата да ги ринеш по нашенско.Затуй нека той да ходи в частна медия.Ако има кой да го назначи.

 87. 89 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Минала ли е в пенсионна възраст бе защитник, минала е? Фирка ли на работното място, фирка! Е кво искаш още!
  До коментар [#77] от "wanderer":

 88. 90 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#75] от "Stewie":

  Сега ми кажи как тази журналистка се е "доказала " освен с дългия си престой в националната медия като "номенклатура". Посочи ми едно нейно есе, изказване на позиция, разследване, впечатляващ коментар или гост по различен от обичайните ... Какво направи като програмен директор? Нова рубрика?
  Не съм убеден, че на всяка цена трябва да се защитават дългогодишни кадри на националните медии , окопани с връзки и зависимости.

  До коментар [#83] от "wanderer":

  Да, аргументи трябва да има. В заповедта за уволнение със сигурност ще има вписан член , параграф и дано са го измислили, иначе Маринкова има право да обжалва и току виж пак замрънка в неделя. Засега Кодекса на труда или Договора за управление не позволява да се впише :" скучна, еднообразна, без въображение, повлекана, без позиция...."

 89. 91 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#89] от "mangiafuoco":
  Нито има 63 г., нито я пенсионирват ... с почести и слава.
  А дали фирка или не фирка ... вода в ефир, не е ясно, нито пък доказано.

 90. 92 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  [quote#90:"attitude"]повлекана[/quote]
  Знаех си аз, че у "демократичните ценители" винаги дреме едно малко расистче.
  Апропо, за какво й е въображение? Ще измисля новините или ще ги пресъздава?

 91. 93 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  До коментар [#72] от "wanderer":
  Там е работата, че не задава само въпроси. През последните години, водещите говорят повече от гостите и често им преписват думи, които не са казали или повтарят , с малко по- различни думи това, което са казали.Това е дразнещо и обидно за слушателите.

 92. 94 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Само ти ли не знаеш, че с Маринков се надпреварват да дърпат огнената вода, а вода пие само когато си мие, ако още ги мие зъбите си!
  До коментар [#91] от "wanderer":

 93. 95 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#93] от "Роси":

  То и коментарите под статиите тук са повече отколкота самата статия. Ама то е защото "хвърлените думи" на политици, журналисти не дават представа за целта на действията и начинът на тяхното извършване.
  Ей на, Мangiafuoco ме обвинява, че не пия с г-жа Маринкова. Ама аз не съм българче-злобарче, че да се интересувам от личния живот на хората, дори ако ми харесват. И да са ми известни някакви факти, пороци от личния живот, няма да го коментирам публично. Дори и да се верни, такъв коментар означава, че съм толкова проЗд, че един аргумент не мога да съчиня.

 94. 96 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#56] от "dogwoman":

  Благодаря!

  klimentm
 95. 97 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело

  До коментар [#94] от "mangiafuoco":

  Че кво от туй, този аргумент само я издига в очите ми!
  Всички умни хора които познавам пият, и то не само вода!

  klimentm
 96. 98 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Правилно я изгони, да гони и Вольгин!!! Тя избягваше да изказва еднозначно мнението си, но канеше правилните хора да ни манипулират. Сега ще стане ясно колко добра журналистка е.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 97. 99 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  "Неделя 150"? Освен примляскване, мудни приказки, тежки въздишки, скърцане на столове под заоблени задници, аз нищо друго не чувам. Скука абсолютна, която писва след 35 секунди слушане. И така е с всеки един, който малко от малко се е докосвал до истинско talk radio. И флегматичната Маринкина, и неврастеникът Волгин са анти-радио персонажи. Дано разкарването на бонзите продължи за добро.

 98. 100 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#58] от "ck":

  Не, уважаеми господине - класика. Ето как ме допълва една днешна публикация:"...В журналистиката има христоматиен пример за задаване на въпроси при интервю. Дава го Джеръми Паксман, когато на 13 май 1997 г. задава 12 пъти един и същ въпрос на гостуващия в студиото му Майкъл Хауърд, бивш секретар на британското Министерство на вътрешните работи, който увъртал отговора. Паксман има поне няколко подражатели и у нас.

  Не знам колко души си спомнят какво направи Лили Маринкова в подобен случай – тя направи точно обратното. Млъкна. И остави Иван Костов, който показа явно раздразнение от въпросите ѝ и се опита да я поучава, да говори 20 минути в ефир, без тя да се обади. Отдръпна се от сцената, за да стане още по-ясно видима суетата и високомерието на говорещия. Тогава тя направи най-трудното – коментар от тишина. И не вярвам, че това се учи – него или го има, или го няма."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK