Българинът, спечелил "Пулицър": Ако трябва да избираш, първо помагаш, после снимаш

Стоян Ненов и Цветелия Цолова - фотограф и коресподент в българското бюро на агенция "Ройтерс"

© Александрина Гинкова

Стоян Ненов и Цветелия Цолова - фотограф и коресподент в българското бюро на агенция "Ройтерс"Ако се стигне до момент дали да помогнеш или да снимаш, моята лична гледна точка е, че трябва да помогнеш".


Това заяви българският фотограф на агенция "Ройтерс" Стоян Ненов пред студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация. Ненов бе част от екипа, който спечели "Пулицър" тази година в раздела "Снимки от горещи новини".


Студентка пита какво би направил Ненов, ако види, че човек се самозапалва. "Ами, снимаш", въздъхва той. "Зависи какво е събитието". Припомня серията протестни самозапалвания отпреди няколко години, но казва, че ако става въпрос за битов инцидент, "това не е част от нашата работа".
Разказва за свой колега в подобна ситуация - снимал, докато тичал към самозапалил се пред президентството човек, а после е започнал да гаси протестиращия и да звъни на институциите. "Така че можеш да направиш и двете", казва той.


Двамата български кореспонденти на "Ройтерс" - Цветелия Цолова и Стоян Ненов са поканени във ФЖМК на СУ "Св. Климент Охридски" от преподавателката Боряна Желева, която води упражненията по "Писане за информационна агенция". За събитието тя бе съобщила във фейсбук групата на факултета.


Българинът, спечелил "Пулицър": Ако трябва да избираш, първо помагаш, после снимаш

© Александрина Гинкова


Осем студенти, един преподавател и няколко журналисти са дошли на срещата в зала 13 – една от най-големите аудитории в сградата.


"Пулицър"


След наградата хората по-различно ли гледат към вас?, пита студентка. "Не", категоричен е Ненов. "Ние не сме публични лица на "Ройтерс", ние сме ваши бъдещи колеги. Голямо достижение, но в никакъв случай не е..." и утихва. Колегата е много скромен, допълва с усмивка Цолова.


Обвиненията в едностранчиво отразяване


След награждаването с "Пулицър" срещу агенцията се чуха обвинения, че една от спечелилите снимки е манипулативна. Кадърът изобразява мъж, прегърнал жена и бебе, тримата лежат върху жп-релси в гарата в Будапеща, а полицай протяга ръка към тях. Според критиците снимката внушава, че унгарската полиция тормози мигрантите.


В действителност агенцията разпространява кадрите си с текст към тях, който обяснява ситуацията. В случая от "Ройтерс" са уточнили, че семейството мигранти са се хвърлили на траверсите, след като разбрали, че ще ги откарат в лагер за регистриране, а не към австрийската граница. Видео на телевизия Sky News от случая също показва как мъжът дърпа жената върху релсите, а полицията се опитва да ги изправи.


Унгарски полицаи вдигат от релсите семейство имигранти, хвърлили се на траверсите, след като разбрали, че ще ги откарат в лагер за регистриране, а не към австрийската граница. Кадърът е на Ласло Балог и е заснет на 3 септември 2015 г.

© Reuters

Унгарски полицаи вдигат от релсите семейство имигранти, хвърлили се на траверсите, след като разбрали, че ще ги откарат в лагер за регистриране, а не към австрийската граница. Кадърът е на Ласло Балог и е заснет на 3 септември 2015 г.


"Цялата серия от това конкретно събитие показва и протести на мигрантите, и после тези хора, които са се хвърлили, полицията... Текстът отдолу е повече от красноречив, той не е украсен", казва Ненов.


"Решение на редакторите на изданията-абонати на "Ройтерс" е дали да използват една снимка, дали да използват цялата серия и оттам вече някои хора могат да стигнат до техни си изводи, но това, което прави "Ройтерс", не е в никакъв случай едностранчиво".


Хората, които бяха в Идомени, в мнозинството си наистина бяха семейства с деца, жени, но има и 20-30 годишни млади мъже, които се хвърлят в сблъсъци с македонската полиция, с гръцката полиция, вижда се, че имат и по-други намерения, каза Ненов. "Има бежанци, има и мигранти, които са от съвсем други държави. Миналата година в Македония имаше и хора от Непал. Всякакви лица има в тая огромна маса от хора. Трудно е да се обобщава какви хора са тръгнали".


Напрежението в работата


Натоварващо е, но натоварването го изживяваш като се прибереш, отвръща той на въпрос от студентка как му се отразява психологически работата.


Фотогалерия: Имигрантите - драмата, донесла "Пулицър" на "Ройтерс" >


Въпросът какво е работното им време ги разсмива. "Плаващо е. Когато е по-спокойно, може да е и по-кратко. Отивам към 8.30 и в лек ден си тръгвам към 5.30, в по-тежък – към 7.30, ако вече е супер драматичен, не си тръгвам", обяснява Цветелия Цолова. "Работното време никога не е нормално за журналистите".


Не съм завършил висше образование, мога да ви разочаровам, отговаря с усмивка Стоян Ненов на въпрос какво е учил и как се е развил професионално. "Завърших гимназия по полиграфия и фотография, след което започнах стаж във в. "Демокрация". Кандидатствах в НАТФИЗ, където не ме приеха и след това влязох в казармата, защото това бяха последните години, когато все още имаше наборна служба. След това започнах във в. "Стандарт", през 2003 г ме поканиха в "Ройтерс" и оттогава работя там".


Съвети към студентите по журналистика


"За да се постигнат интегритета, независимостта и безпристрастността, първото качество, което трябва да развиете и се надявам да сте развили, е да умеете да слушате и да не украсявате", посъветва студентите Цолова. "Да слушате какво се казва, да го чуете първо дума по дума и да не казвате "Той така каза, ама имаше предвид еди-какво си". Това се прави по-натам."


Не бива да "се опитваш да украсиш нещата.. Има един вариант, в който не си ги чул като начало, защото не си бил подготвен да чуеш.


Вторият вариант е да смяташ, че си много по-умен от всички останали и трябва да го доукрасиш, да го направиш супер достъпно за другите през преувеличаване или добавяне на неща, които не са верни. Което не означава, че една новина не трябва да има контекст. Без контекст една новина нищо не значи."

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Осем студенти, един преподавател и няколко журналисти са дошли на срещата в зала 13 – една от най-големите аудитории в сградата.
  -----------
  Къде ли са били другите студенти!?
  Боже каква простотия цари във вузовете.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 2. 2 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Ройтерс", не е в никакъв случай едностранчиво".

  Е точно ройтерс съм забелязала никак не е едностранчив не само е многостранчив, а направо мега-странчив!

  Мда, този го гледах по телевизията преди известно време - стереотипен мрънкащ хипстър с брада, тесни дънчици и рошав. И модерно отвят и либерално-толерастен - обяснява колко е хуманитарен, защото помагал на арабските ромляни да пресичат реката и да нахлуват нелегално в Македония пък чак сетне ги снимал след като порядъчно им се напомага.

  Много беше възвишен и морален. Трябвало е поне два-три пулицъра да му дадат. Все пак този се явява нещо като еманация на толерастизма.

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  "Унгарски полицаи вдигат от релсите семейство имигранти, хвърлили се на траверсите, след като разбрали, ..."
  Едно време като се кажеше "Ройтерс", означаваше, че всичко е проверено, несъответствията са изчистени и можеш да разчиташ на обективната истина.
  Този текст под снимка обаче не отговаря на истината. На видео от същото събитие ясно се вижда, че семейството имигранти не са се "хвърлили", а мъжът е хвърлил жената с пеленачето на ръце. Това, поне за мен, доста променя ситуацията.
  А Цветелия Цолова беше автор на онова интервю с Борисов преди две години, в което обяви, че той бил готов на "grand coalition", а после се наложи да опровергава, след като интервюто излезе и на български...
  Тъжна история, братя журналисти.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 708 Весело

  До коментар [#1] от "clarkv622":

  потресаващо присъствие, наистина...

 5. 5 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#1] от "clarkv622":

  Да, но да знаеш, че не е от вузовете, което е тъжната история.

 6. 6 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#5] от "Chubachubs":

  От студентите е. Това ли имаш предвид?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 7. 7 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#1] от "clarkv622":

  ами това е нормално за СУ. и ако хората, които го канят, не направят рекламно събитие преди това и пиар кампания, нищо чудно.

  иначе, браво на човека.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 8. 8 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#6] от "clarkv622":

  Да. Гледам че в коментар 7 пише че в СУ не правят реклама. В последната година участвам в други събития на СУ като гост с обявяване по всички канали адресирани към студентите с достатъчно време в аванс и резултатът пак е плачевен. Просто младежите нямат интерес.

 9. 9 Профил на laik88
  laik88
  Рейтинг: 229 Неутрално

  поредния клоун,печелещ хонорари на гърба ширещата се воайорщина,тоя ако е пример за добре свършена работа,аз съм трамвай.много са ти тия 10 души аудитория.работат ти се свежда до това да пъхаш фотоапарат в лицето на всеки и после да продаваш снимки на всякакви субекти целящи всякакъв вид внушения и налагне на опорни точки,палячо

 10. 10 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#8] от "Chubachubs":

  възможно е. моят опит обаче е противоположен: когато съм бил или участвал в събития на СУ, съм виждал обратното.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 11. 11 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#10] от "abdelhaqq":

  Аз също, но преди 4-5 години са наблюденията ми от засилен интерес. Сега (поне в стопански факултет) ситуацията е доста различна, аз бях доста фрустриран от случващото се.

 12. 12 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#9] от "laik88":

  Сигурен ли си че е имал хонорар и ако да знаеш ли какъв е размера? (Чисто любопитство)

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  Журналистите си самовнушиха, че новина е само шокиращата новина. Затова на снимката някакви се търкалят върху релсите, а кой ги е тръшнал там не е важно. Не знам дали не са донякъде прави, защото рубриката "Търси добрата новина" отнесе много подигравки и обвинения в подмазване на правителството.
  Да се върнем на снимката. Нормално е полицията да разкара хората от релсите - опасно е, а и пречат. Обаче има драма, а и тази драма съвпадаше с тогавашната политика.
  Отсъствието на слушатели и "почитатели" означава, че младите хора са видели точно това - някой използва попътния вятър, за да направи кариера. Марката "Ройтерс" не ги впечатлява, и с право. В драмата има фалш, нещо като "Кино" на Вапцаров.

  Еретик
 14. 14 Профил на laik88
  laik88
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#12] от "Chubachubs":

  доколкото ми е известно в тая така наречена професия се плащат хонорари.нямам представа колко,сигурно колкото е по брутална и ставаща за манипулация снимката толко по високо

 15. 15 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 284 Неутрално

  http://e-vestnik.bg/24783/istinata-za-edna-snimka-spechelila-pulitsar/

  Абе тея ги хванаха , че са мошеници , но те продължават да се изявяват като морални стожери.

 16. 16 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 908 Неутрално

  На снимката 10 млади хора.Те, имат интерес от професията,другите стотици техни"колеги" просто ще се дипломират. Жалка картинка!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 17. 17 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иван К.":

  Бе важното е да има снимки с ревящи чавета и европейците да разтварят джоб още по-широко без да задават неудобни нетолерастки въпроси.

 18. 18 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 967 Неутрално

  [quote#3:"dogwoman"]Едно време като се кажеше "Ройтерс", означаваше, че всичко е проверено, несъответствията са изчистени и можеш да разчиташ на обективната истина. [/quote]
  Права си! Ама...днес НИКОЯ агенция не е това което е била преди 20-30-40-50-100 г' Това особено важи за Ройтерс, с техните фалшифицирани снимки от местни репортери, и от някои по мастити такива...Ама пуснати в медиите от редакторите и след уточнняване на фалшификациите-уволнения и извинения!

  ОБАЧЕ...фактът че българин е в екипът получил Пулицер трябва да бъде при1чина за гордост Респект
  До коментар [#3] от "dogwoman":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 19. 19 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 967 Весело

  [quote#9:"laik88"]тоя ако е пример за добре свършена работа,аз съм трамвай[/quote]
  ДА! Ти си трамвай, и бая неграмотен: На ингличански твоят ник се пише правилно "like" (as in facebook, a ne "laik"

  И на пЦевдо'булгаристански си неграмотен! "Лаик" (понятие си нЕмаш що е то) се изписва на латиница "laic"!

  На късо-неграмотен си бетер трамвай! Ама от старите, от времето на соц'а, не като новите полски трамваи по седмицата!
  До коментар [#9] от "laik88":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 20. 20 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  но обикновено първо и САМо снимате.. за да не изпуснете някой кадър, безценен я заради пачката, я заради "пу-пу-пу..Пулицър.."

 21. 21 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  И що се чудите, че няма хора?
  Не бяха ли Ройтерс флагмана на толераст-либерастията и фалшиво-сълзливите репортажи за мними бежанци?
  Навалица ли трябваше да има? А може би темата трябваше да е: "Как да манипулираме общественото мнение, да печелим кинти и награди"

  Мома, връщай 12 и 12А!
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  " Всякакви лица има в тая огромна маса от хора. Трудно е да се обобщава какви хора са тръгнали".
  Нали и ние тука това казваме. Повечето трябва да се връщат, откъдето са дошли, а не да се правят на жертви.

 23. 23 Профил на drakon
  drakon
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Голям интерес към лекцията от страна на студентите по журналистика ....

 24. 24 Профил на laik88
  laik88
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мойше! Толкоз!!!":

  лешпер,поради каква "при1чина за гордост" тълкуваш името ми като лаик,like и прочие,обоснови се ако обичаш

 25. 25 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Изтипосаната снимка на мюслито с чавето ме отказа да чета текста.... защо продължавате да качвате снимки, които са доказано пропагандни и не отговарят на истината? Един колега по-горе даде линк. Европа се мюсюлманизира, докато се раздават пулицъри.. Браво на Австралия и Полша - те не вярват на сълзи. И ще си останат бели страни

 26. 26 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#4:"zidane"]потресаващо присъствие, наистина...[/quote]
  Ами повечето явно са разчитали, че ще прочетат събитието, синтезирано, в Дневник....

 27. 27 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  И Ройтерс не са това, което са ...

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK