Промени в Търговския закон ще противодействат на кражбите на фирми

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева

© Анелия Николова

Министърът на правосъдието Екатерина ЗахариеваМерки за сигурност, каквито има при разпореждане с имоти, ще се въведат и при прехвърляне дялове на фирми. Това предвиждат промените в Търговския закон по предложение на министъра на правосъдието Екатерина Захариева, които бяха приети от правителството днес. Те са подготвени от Министерството на правосъдието по времето на бившия правосъден министър Христо Иванов.


Чрез измененията се въвежда по-сложна процедура при смяна на управители на дружествата, прехвърляване на фирмени дялове или на цели фирми, както и при разпореждане с недвижими фирмени имоти. Документите за тях се подават в Търговския регистър. Досега това ставаше само с нотариална заверка на подписа. След промените ще се изисква заверка на нотариус и на съдържанието на вписания документ. Целта е да се създаде сигурност в гражданския и търговския оборот за третите добросъвестни лица - тези, които ще влизат в отношения с фирмите.


Длъжностните лица по регистрацията в Агенцията по вписванията ще са задължени да проверят заверените документи в електронната система "Единство" на Нотариалната камара, до която те ще имат достъп. В началото на февруари министърът на правосъдието обяви, че ще бъдат изменени две наредби. С промените длъжностните лица по регистрация ще могат в реално време да проверяват истинността на предоставените им документи при вписване на прехвърляне на дружествени дялове смяна на управители на дружества.
По настояване на бизнеса при заверка на подпис и съдържание да се събира проста нотариална такса, т.е. такава, която е с фиксирана сума, а не процентно определена от данъчната оценка на имота например.


С усложнена нотариална заверка, тази на подпис и на съдържание, ще се вписват и решенията на Общите събрания на дружествата с ограничена отговорност във връзка със следните обстоятелства: за промяна на дружествения договор и съдружници; разпределяне на печалбата; намаляване и увеличаване на капитала; избор на управител; решения за придобиване и отчуждаване на недвижими имоти и вещни права върху тях.


Новите разпоредби предвиждат отговорност за Агенцията по вписванията за вредите, които са причинени на граждани и фирми от незаконосъобразни актове, действие или бездействие на длъжностни лица по регистрацията. В сегашния закон липсва изрична норма за отговорността на длъжностните лица по регистрацията.


Стабилизация преди несъстоятелност


В отговор на препоръките на Европейската комисия от 12 март 2014 г. със законопроекта се предлага и възможност за предприемане на по-ефективни мерки за предотвратяване обявяването в несъстоятелност на фирми чрез оздравяване на предприятието, включително и когато е налице реална опасност от неплатежоспособност. За целта е създадена нова глава пета в Търговския закон под името: "Производство по стабилизация на търговец". В нея се регламентира възможността за постигане на споразумение, преди откриване на производството по несъстоятелност, за да се договори преструктуриране на задълженията, да се създадат условия за оздравяване и стабилизация на предприятието и продължаване на дейността му.


Търговец, който предимно е създал задължения към свързани лица, няма да може да ползва възможността за стабилизация. Същото се отнася и за публично предприятие, което упражнява държавен монопол или е създадено със специален закон, банка и застраховател - заради специфичната им уредба.


Търговецът ще подава молба до съда, който ще решава дали да започне оздравяване на фирмата. В закона подробно ще бъдат уредени предпоставките и условията за стабилизиране.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1039 Весело

  Не бързайте! Изчакайте още малко! А може и няколко години!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Разстроено
 3. 3 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 635 Неутрално

  С такива промени се постига единствено и само затормозяване на нормалните хора, правещи бизнес, измамите обаче няма да намалеят.

  Измамите, както и всяка друга престъпна дейност, се борят с ефективна съдебна система.

 4. 4 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 708 Неутрално

  абе кога ще се научат нашите политици да не казват какво конкретно правят/ремонтират, а да си налагат, спазват и - оповестяват графика си на работата? предварително!

 5. 5 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Докато цивилизацията върви напред, ползвайки натрупания опит, нашите "нормотворци" с Библиотекарско, агрономическо, пожарникарско, физкултурно или направо с чисто криминално образование, се опитват да преоткриват топлата вода и колелото..
  И не се замислят, че могат практически да открият закона за гравитацията след ритването на столчето и опъна на въжето върху клона

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ще е яко някой да ги набута да откраднат фалиралата му и задлъжняла фирма.

 7. 7 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 515 Неутрално

  стига бе, ама това проблем ли е у нас.. ?

 8. 8 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Най-накрая.
  В Лом вече нема да има милионери на кило...

 9. 9 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Имам некакви съмнения, че както регистрацията на сим картите не прекрати телефонните измами и тук ще бъде така. Не можем ги разбра тези хора, вместо да ловят лошите, късат нервите на добрите.

 10. 10 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 507 Гневно

  Браво! За това ли бе целия цирк последните една-две години? Да се пълнят гушите на нотариусите? Същите, които на главния прокурор продадоха колата???? Поредно наказание за съвестните и влошаване на бизнес средата. Вместо ефективни и сурови наказания за престъпниците. Та те дори не са престъпници? Дори като ти откраднат фирмата! Виж случая с видинския юнак показан по Нова! Вижте прокурорското решение в случая???!!! Нямало престъпление, защото не е откраднал имущество, а само правата Ти над фирмата Ти????!!! КРИВОСЪДИЕ И ВЪТРЕШНО БЕЗРЕДИЕ!

 11. 11 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Че какво му е на сега действащия модел "Прас" за придобиване на фирми? Задушават фирмата обикновено с човек от втория ешелон с достъп до базата данни, след това се влива в уж голямата компания, назначават се собствениците (управителите) на някакви ръководни постове на шестмесечен трудов договор и на втория месец временното управителче ги уволнява с мотива "Не съм доволен от работата ви". Следва само временно благодарствено назначение на "помощника" и готово. Всички действия не са незаконни.

 12. 12 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Баси глупостите.

  Да създадем още малко порции за нотариусите. Явно са ни скъпи.

  И да затормозим още малко добросъвестните.

  Другите ще продължат да си фалшифицират нотариалните заверки, както досега.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  Трябва да се провери процедурата и да се затворят вратичките за кражба. По-важното е друго, няма процедура, която да спаси бизнеса от некоректни участници. Няма и процедура - заместител, която да елиминира некоректен съдия. Трябва да се създаде нетърпимост и изчистване на точките на контрол - администрация, нотариуси и съд За съжаление това не става със закони, а с действия и изчистване на средата.м

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK