Патриотичният фронт оттегля Полина Карастоянова като шеф на комисията по културата

Полина Карастоянова

© Юлия Лазарова

Полина КарастояноваПатриотичният фронт е взел решение Полина Карастоянова да бъде отстранена от поста си председател на парламентарната комисия по културата и медиите. На нейно място ще бъде предложен Славчо Атанасов.


За решението на парламентарната група, взето във вторник вечерта, съобщи пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на парламентарната група Валери Симеонов. Той има конфликт с Карастоянова още от миналата година, когато тя напусна поста зам.-председател на групата. Тогава Симеонов дори поиска изключването й, защото е подписала лобистки законопроект за варенето на домашна ракия, но тогава другият съпредседател Красимир Каракачанов я защити.


"Вече е свалено доверието отпреди 6 месеца и от Националния фронт за спасение на България, с чиято листа тя стана депутат. Сега цялата група, включително колегите от ВМРО, гласувахме единодушно Полина Карастоянова да бъде извадена от комисиите, в които участва", каза Симеонов. По думите му никой нямал някакво специално отношение към някого без причина.
"Не става въпрос за лични отношения, а става въпрос по наша преценка, за защита на лобистки интереси в няколко случая вече - със Закона за акцизите и данъчните складове, така и с дружествата, управляващи авторски права. Там има директно лобистки текстове, които са подкрепени от нашата представителка в качеството й на председател. Тези текстове дават възможност само на две организации изцяло да узурпират въпроса с авторските права в страната, което противоречи на свободната конкуренция", аргументира се Валери Симеонов.


Засега Карастоянова остава в парламентарната група, защото не е имало единодушие да бъде изключена.


На мястото на Карастоянова като председател на комисията по културата и медиите ще бъде Славчо Атанасов. "Той е човек с достатъчен принос към културата и медиите в качеството му на кмет", посочи Симионов и добави, че на мястото на Карастоянова като член на комисията по икономиката и туризма се предлага Димитър Байрактаров.


За парламентарната асамблея за Черноморското икономическо сътрудничество се издига Петър Петров.


Карастоянова влезе в парламента от квотата на партията на Слави Бинев ГОРД, която малко преди изборите се вля в Националния фронт за спасение на България (НФСБ) на Валери Симеонов. Тя стана председател на комисията по културата след протести срещу избора на Слави Бинев за този пост.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK