Местан видя проруски сили зад препоръки на съда към регистрацията на ДОСТ

Лютви Местан

© Надежда Чипева, Капитал

Лютви МестанЛютви Местан вижда проруски сили зад решението на Софийския градски съд да не даде ход на делото за регистрацията на партията му ДОСТ. На пресконференция в парламента той посочи, че има и политически сили, които оказват натиск върху съда да не регистрира формацията му - крайните националистически партии, ДПС и БСП.


Причината за спънките пред ДОСТ била ясната й ориентация - радикална натовска партия. "Предстоят президентски избори, които ще бъдат ярък сблъсък между евроатлантическите и евразийските сили", посочи той и добави, че не бива да се подценява тази битка. Според него е абсолютно недопустимо политически сили да се намесват грубо в работата на съда, "да не кажа брутално".


С уговорката, че не иска да оказва натиск върху работата на съда, той описа хронологията на кореспонденцията на ДОСТ по делото. На 5 май от формацията получили искане от съда за предоставянето на оригиналните декларации на учредителите, а не техни нотариално заверени копия. "Ще оставя без коментар дали това е практика, или се прилага само към ДОСТ, но ние предоставихме 47 тома оригинали", посочи Местан.
На 19 май съдът изпратил нови искания. Първото било да се опишат точките от устава "безусловно установяване на чувство за национална отговорност", "да отприщим реформаторски сили" и да обяснят какви дълбоки реформи в съдебната система предлагат.


"Бяхме принудени, без коментар, независимо от учудването ни, да прибегнем до единствения възможен ход - справка в тълковния речник", посочи Местан и заяви, че на 1009 страница от него имало изброени синоними на думата установявам - определям, утвърждавам и узаконявам. От ДОСТ избрали да посочат думата утвърждавам и позовавайки се на конституцията, че страната е с единна нация, не са давали обяснение какво е чувство за национална отговорност.


За реформаторски сили посочили, че това са политически направления, граждански сдружения и български граждани, които споделят идеята за дълбоки реформи с цел повишаване на ефективността на социалните интереси с оглед публичния интерес. "Ами ако това са стотици хиляди реформаторски сили, ние не можем да ги изброим в устава си", аргументира се Местан. Същата логика следвали и при обяснението си за реформите в съдебната система, защото те били конкретни мерки, които няма как да са в устав на партия.


Въпреки дадените обяснения на 1 юни от Софийския градски съд изпратили писмо, че трябва да се представи нов устав на формацията. По думите на Местан това означавало свикването на ново събрание на конференцията, защото само тя може да замени думи в устава.


"Смятам, че това разпореждане влиза в полето на лингвистиката и стилистиката", каза той и добави, че думи от един синонимен ред значат едно и също. Според Местан така съдът нарушава конституцията и Закона за политическите партии, а документите на бъдещата партия били изцяло изрядни и законосъобразни.


От ДОСТ припомниха, че искат отвод на съдийския състав на Софийския градски съд и затова са изпратили писмо до председателя му миналата седмица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK