Цацаров: Само с решение на парламента мога да дам отчет за разследването на КТБ

Цацаров: Само с решение на парламента мога да дам отчет за разследването на КТБ

© Анелия НиколоваГлавният прокурор Сотир Цацаров отговори на поканата на депутати за отчет по разследването за фалита на КТБ със съобщение до медиите, в което казва, че само с решение на Народното събрание той може да бъде задължен да докладва.


По-рано днес депутатите Методи Андреев (ГЕРБ), Мартин Димитров (Реформаторски блок), Петър Славов (Реформаторски блок) и Валери Симеонов (Патриотичен фронт) изпратиха писмо до Цацаров с искане за отчет по казуса, защото смятат, че през последните месеци от държавното обвинение имало само мълчание по фалита на банката.


"Съгласно разпоредбата на чл. 84 т.16 от Конституцията на Република България, допълнение, обнародвано в ДВ, бр. 100 от 18.12.2015 г. " Народното събрание изслушва и приема годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, внесени от Висшия съдебен съвет, за прилагането на закона и за дейността на съдилищата, прокуратурата и разследващите органи. Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика", пише в съобщението на прокуратурата, в което се цитира приетата нова норма в основния закон в края на 2015 г.
Добавя се, че изслушване на главния прокурор по посочените в цитираната конституционна норма въпроси може да бъде проведено след решение на Народното събрание. "При съответно решение на парламента главният прокурор ще представи на народните представители исканата информация в съответствие с разпоредбата на чл. 84 т.16 от Конституцията на Република България", приключва съобщението.


Цялото развитие на казуса може да намерите в специалната тема на "Дневник" "Фалитът на КТБ".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK