Образователното министерство проверява дали учителка е изнесла изпита по математика

Образователното министерство проверява дали учителка е изнесла изпита по математика

© Анелия НиколоваОбразователното министерство е започнало проверка за конфликт на интереси на учителка, която е участвала в подготвянето на изпита по математика след седми клас, а след това 10 от учениците в ръководения от нея клас са изкарали шестици. За случая информира пред Нова телевизия заместник-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси проф. Сава Гроздев. От ведомството само изпратиха съобщение, че проверката е започнала още на 20 май по сигнал и ще продължи до 17 юни, но не дадоха подробности по случая.


От думите на проф. Гроздев стана ясно, че Мадлен Христова от Центъра за оценка на качеството, който е изготвил матурата по математика, е учителка в 125 СОУ в София и е класен ръководител на седми клас. "От 17 души в нейния клас, има 10 шестици по математика. Не е възможно такава статистика да има – от 17 души 10 пълни шестици. При това в това училище има една или две двойки. Абсолютно има теч. Тези хора водят частни уроци, курсове водят. Това е абсолютен конфликт на интереси", заяви той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 598 Гневно

  "Проф. С. Гроздев: Некадърно направена тема по математика е причина за огромния брой двойки на тестовете след 7 клас."
  bnr.bg/.../profsava-grozdev-nekadarno-napravena-tema-po-matematika-e-prichina-za..
  Ако това е вярно , значи всички деца трябва да учат само при тези учители който съставят тестовете .

 2. 2 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Аз незнам какви хора сме,когато има много двойки ревем защо има толкова много двойки,ако учениците са подготвени добре и има много шестици без учениците да са преписвали,ревем защо има толкова много шестици...Ако има някакъв проблем той е на МОН.Хората,които поготвят задачите за матурите трябва първо да не са действащи учители,а от администрацията.Подготвящите задачите за матурите трябва да подписват декларации,че няма да подготвят ученици за изпита и няма да разпространяват подготвените задачи по никакъв начин в противен случай попадат под ударите на закона за разпространяване на класифицирана информация...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на kenedy
  kenedy
  Рейтинг: 229 Весело

  Учителите от години са едни от най-курумпираните в икиномиката на България. Преди години редовно учениците им носеха кокошки и ракия за оценки. Те разбира се проявяваха "разбиране" и се раздаваха колкото могат.

 4. 4 Профил на Антоний Методиев
  Антоний Методиев
  Рейтинг: 527 Неутрално

  В такъв случай и при афишираните обосновани предположения за некоректно формулирана тема, несъобразена с възрастовите характеристики на учениците, естественото решение е анулиране на изпита по математика и провеждането му отново.

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Весело

  Е ако ги е изнесла значи е спасила още няколко двойки

  Ужас.
  И от преподаватели,и от МОН.
  Учениците са следствие.....

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  А дали само един учител е изнасял?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Мирише си на конфликт на интереси. И да не е директно изнасяне на задачи просто може в учебният материал да наблегне на това което е решила да даде като тест и по съвсем естествен начин учениците и стават отличници.

  Тази хипотеза разбира се трябва да се провери, колко души съставят задачи, в колко варианта, случаен и независим ли е процесът на подбора на влизащите в теста задачи, какъв процент от задачите са съставени от тази учителка, запозната ли е тя със задачите съставени от другите участници в групата...

  Защото и тезата на този господин "Има много шесторки значи доказано е преписвано" издиша. По тази логика всичките ученици на Теодосий са преписвачи, няма как при него да има толкова победители на олимпиади а при другите да няма.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  [quote#2:"aiaks"]Хората,които поготвят задачите за матурите трябва първо да не са действащи учители,а от администрацията...[/quote]
  На първи поглед съблазнително но точно действащите учители са най-компетентните и запознатите с практическата страна на нещата. Администрацията се занимава главно с подмазване пред поредният властник и отдавна са се откъснали от практиката. Така че отпада.

  Правилното е да се върви в посока рандомизиране, т.е. един човек и да иска да не е в състояние да влияе съществено. Примерно големи екипи от независимо работещи експерти даващи много на брой задачи и от тях по случаен начин се подбират тези в теста. И да има тогава задача примерно от тази учителка решила да "помогне" на курса си тя ще е 1 от 100, съществено влияние няма да откаже.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  А относно колко "труден и неправилен" бил теста да вземат да се засрамят. Хвърлих поглед на една от задачите, беше какъв е бил триъгълникът, тъпоъгълен или остроъгълен. И дадени трите ъгъла. По интуиция аз ги знам, но не съм сигурен как е по дефиниция а много време е минало от както съм го учил. Но като хвърлих поглед установих, че само в правилният отговор сумата на ъглите е 180 градуса, на всички останали се различаваше. Те това правило ако не знаят какво да говорим. Или другият въпрос, за равнобедрен триъгълник, че двата ъгли са равни, и такъв имаше.

  Истината е, че излизат от училище СТРАШНО неграмотни, колегите са се хванали за главата, вместо да ги правят инженери ги учат на елементарната тригонометрия. И то не винаги успешно.

  Резултатите от PISA са еднозначни, на последните места сме. На този въпрос да отговори този господинчо а не да развива конспиративни теории. Или и в PISA има диверсанти които да пречат на любимите му ученици?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 10. 10 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Изнесла ОТГОВОРИТЕ от изпита,или провалила изпита?...

 11. 11 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  До коментар [#10] от "pro_bono":


  [quote#10:"pro_bono"],или провалила изпита?... [/quote]

  Именно! ПРОВАЛИЛА!
  Целенасочено и СЪЗНАТЕЛНО.
  По нареждане...
  !

 12. 12 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  Вижте, че една група "образователни" "експерти" се опитват да ни правят на глупаци НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ НИЕ ТРЯВА ДА СЕ ПРАВИМ САМИ НА ГЛУПАЦИ!
  Изпитът е целенасочено провален.
  В ДЪНОТО НА ЦЯЛАТА РАБОТА СА КУНЕВА И СТАМАТОВ!
  Политическият кабинет....
  Има група разнопосочни интереси за това. Става въпрос за ПАРИ от европроекти. Много ПАРИ! МНОГО!
  Първата посока е Основните училища!
  Според новия закон те трябва да станат до десети клас. Но ако учениците им са отишлш в профилираните гимназии няма как да стане това. Даже трябва да се закриват. Е, сега ще имат продължаващи в осми клас ученици. После в девети и десети.
  Пак по новия закон след десети клас се завършва. Маса ученици няма да продължат в единайсти и дванайсти - Ерго-намаляване на разходите за тях.
  Губят профилираните гимназии. Много добре за "образователните" "експерти. Обвиняват учителите че са негодни да привлекат гимназисти и ги съкращават. Намаляват се разходите.
  Едновременно с това са насочили завършилите осми и десети клас към новата плащана по европроекти форма дуално професионално образование. Получават набързо работна ръка и я изнасят за чужбина. Ръкопляскания от чуждестранния бизнес и поръчителите от Еврокомисията. Отчитане на добре усвоени европари!
  Масово разбъркване на учители между преобразуваните училища. Малко хаос и противоречия в гилдията. Не гледат какви ги вършат "реформаторите" докато са заети с оцеляването си.
  Гимназиите масово минават в небитието. Идеално. Твърде много образовани почнаха да се "мотат в краката" на управляващите. Нужни са по-простоватички....
  За всичко случващо се СЕ ОБВИНЯВАТ "НЕКАЧЕСТВЕНИТЕ УЧИТЕЛИ", които "не са обучени и образовани"!
  ВЗЕМАТ СЕ ЕВРОПАРИ ЗА ОБУЧЕНИЕ КВАЛИФИКАЦИЯ И ПРЕКВАЛИФИКАЦИЯ НА "НЕКАДЪРНИТЕ" УЧИТЕЛИ!
  Фирмите квалификатори снасят на изпълните лите на поръчката - идват избори...
  ВСИЧКО ТОВА Е ЗАЛОЖЕНО В НОВИЯ ЗАКОН - СЛАВА НА МИЛЕНА ДАМЯНОВА!
  Дамянова ли казах. Вярно е. НО КУНЕВА Е ЕДИН ОТ ВДЪХНОВИТЕЛИТЕ! По линия на Европейската комисия! А има и такива от СБ! И от отворено общество...
  Кунева ПРОВЕЖДА ВСИЧКО ТОВА!
  Търговска операция!
  Или свръхпрагматизъм.
  Може да се каже и така - ДИВЕРСИЯ!
  Така че ДАНС да прояви малко старание.
  А учителката - служител на ЦКОКО или както му е там абревиатурата е само изпълнител.
  Поради което ще послужи за жертвен агнец.
  Кунева време е да си платиш!
  !

 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  [quote#12:"AzDebil"]Твърде много образовани почнаха да се "мотат в краката" на управляващите. [/quote]
  Те едни образовани майка плаче... на последното място в международните тестове като PISA. Точно обратното се наблюдава, масова олигофренизация. И не са тестовете виновни за това, те само го показват.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  До коментар [#3] от "kenedy":
  Нямаш проблем да станеш учител. Корумпирай се докато можеш. Ти си на ход.

  Еретик
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8872 Неутрално

  Държавата е тотално мафиотизирана. Няма незаразена област. Това дължим на милиционерското управление.

 16. 16 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#1:"lout66"]"Проф. С. Гроздев: Некадърно направена тема по математика е причина за огромния брой двойки на тестовете след 7 клас." Ако това е вярно, значи всички деца трябва да учат само при тези "учители", който съставят тестовете? [/quote]
  Щото ще изкарат "шестици", но това е пирова победа?!!!! А за мон е "обица на ухото" да видят с какви хора "работят" и май, че ще требе още "да се завиват кранчета и да се набиват канчета"!!!!!

 17. 17 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#10:"pro_bono"]Изнесла ОТГОВОРИТЕ от изпита, или провалила изпита?... [/quote]
  Се е тая, след като е "показала" същите или подобни задачи на "своите" ученици и те знаят "отговорите", но не и че задачите съдържат "грешки", това са подробности, а те не са важни за децата?!!!!

 18. 18 Профил на Жоро Г
  Жоро Г
  Рейтинг: 229 Неутрално  До коментар [#13] от "Fred":

  Първият Ви коментар е пълен с пунктуационни грешки. Вторият пък разкрива, че имате проблем при четене с разбиране. Явно по БЕЛ щяхте да Сте в "черната статистика". С други думи, с личен пример доказвате твърдението Си, че от училище излизат страшно неграмотни.......

 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  До коментар [#18] от "Жоро Г":

  Забелязал съм интересна закономерност, когато човек не може да отговори по същество се захваща с граматиката.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK