Плевнелиев: Кремъл опитва да разруши и да събори основите на ЕС

Плевнелиев: Кремъл опитва да разруши и да събори основите на ЕС

© Прессекретариат на държавния главаИма много кризи. Една от тях е, че днес Русия не подкрепя принципите на международния ред. Кремъл ни се противопоставя и се опитва да дестабилизира ЕС, като внася недоверие в самата сърцевина на нашия проект. Опитва се да разруши и да събори основите на ЕС, които са единство, солидарност и върховенство на закона", това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в обръщението си към членовете на Европейския парламент днес в Страсбург.


Пълния текст на речта на президента:


За мен е привилегия да се обърна към вас днес като президент на България. Чест е да говоря тук, в самото сърце на европейската демокрация. Аз съм горд про-европейски президент на про-европейска нация. Ние, българите, сме горди с това, че сме опора на стабилността и двигател на позитивната промяна в Югоизточна Европа. Наша обща цел е да защитим европейските ценности за мир, свобода, демокрация, човешки права, върховенството на закона и солидарността. Наша обща кауза е да продължим да пишем историята с нашия проект за Европа, обединена, просперираща и мирна.
Днес обаче мирът и свободата са поставени на изпитание, изложени са на конфронтация. Ние сме свидетели на най-лошата среда на сигурност от края на Втората световна война. Виждаме фундаментални различия между световни и регионални сили. Националните граници и международните принципи са поставени под въпрос. Свидетели сме на много по-усложнена международна система, в която световните и регионални институции и сили не могат да предотвратят и да разрешат рекордния брой конфликти. Войната и терорът преобладават в много региони. Държави и институции се разпадат. Днес в Европа разбираме, че това, което става в Близкия Изток или в Африка, директно засяга нашия живот. Днес границите се възстановяват. Същото поколение, което събори Берлинската стена, сега изгражда нови стени в самото сърце на Европа.


Да, светът днес не е балансиран и намирането на нов баланс ще отнеме време. Наблюдаваме нестабилни региони, несигурни граници и притеснени граждани. Тероризмът е във възход. Във всеки един момент, където и да било по света, може да има терористична заплаха. Никой не е застрахован и никой не е сигурен. Днес влиянието в света се трансформира и променя.


На Конференцията по сигурността в Мюнхен руският министър-председател говори за времето на Първата Студена война и Новата Студена война, пред която сме изправени. Надявам се, че не сме се запътили към Нова Студена война. Не сме в период на нова Студена война, а по-скоро сме в период на "Студен мир". Преди две години на Конференцията по сигурността в Мюнхен отбелязах, че Европа е навлязла в нов период.


Украинската криза промени правилата на играта. Навлязохме в нова фаза на развитие, която аз наричам времето на Студения мир. Мир, защото никой не иска война, но студен мир, защото наблюдаваме конфронтация и методи от времето на Студената война – пропагандни войни, кибератаки, прокси и хибридни войни. А някои страни "изстинаха", дестабилизираха се и бяха отслабени от замразени конфликти.


Руският президент често говори за нов баланс в света със сфери на влияние на Великите сили, които трябва да бъдат уважавани. Да не би да сме се запътили към нова конференция в Ялта? Ако Западът допусне това да стане, то това ще бъде исторически срам. Трябва да покажем характер, трябва да се изправим и да защитим нашата визия и нашия проект за Европа. Живеем в трудни времена, защото световните и регионални лидери демонстрират различен подход и различни цели в политиката. Каузата на мъдрата политика е да модернизира, да образова, да даде път на дипломацията, а не да воюва. Ако нямаш кауза, имаш нужда от война, имаш нужда от удобен враг.


Лесно е да дестабилизираш. Държавите лесно могат да бъдат разрушени от могъщите си съседи. Разрушените общества обаче могат да бъдат възстановени от хората, а не от Великите сили. Бързо може да се разруши редът, но изграждането му наново изисква време – за съжаление, точно това е, което днес наблюдаваме в някои части на Европа. Целта на мъдрата политика не трябва да бъде създаването на замразени конфликти или окупирането на територията на съседите. Целта на мъдрата политика е да направиш нацията си образована и просперираща, да овластиш гражданите, да създадеш общества, които са свободни и толерантни.


Не искаме да се връщаме във времето, когато Великите сили разпределяха сферите си на влияние. Не можем още веднъж да позволим "политическите интереси" да разделят и да окупират територията на суверенни държави. Това, което се случи в Украйна, с горчивина ни напомня, че постиженията на прогресивното човечество не могат да се приемат за даденост. Ние никога не сме искали да имаме нова война в Европа, но за съжаление днес има война в Европа и тя е в Украйна. За мен, за нас, Крим е Украйна и Украйна е Европа. Смятам, че премахването на визите за украинските граждани е важна и спешна стъпка в подкрепа на Украйна и за да може народът на Украйна да се чувства добре дошъл и подкрепен от европейците.


Липсата на знание за миналото, ненаучените уроци от историята хвърлят сянка върху бъдещето ни. Не трябва да даваме шанс на популистите да експлоатират невежеството или забравата и да променят миналото по техен вкус. Приветствам създаването на Европейски дом на Историята. Трябва да се насърчава запазването на спомена за трагичното минало и той да се предава на по-младото поколение. И заедно с това най-важният урок – че свободата не е даденост и от всеки един от нас зависи да я защитаваме. И че мирът не е просто липса на война. Мирът е човешки права, мирът е върховенство на закона.


Всеки млад европеец трябва да може да види къде и как станаха битките при Вердюн или при Дойран и да разбере защо вече никога не трябва да започваме война. Българският революционер Гоце Делчев мечтаеше за бъдещ свят, в който нациите никога повече няма да отиват на бойното поле, ще се съревновават само в областта на културата, науката и знанието. През 21 век споровете в Европа трябва да се разрешават в парламентите, а не на бойните полета. Европейският проект за интеграция превръща тази мечта в реалност.


Разбира се, Европа не може да бъде остров на стабилност в океана на световната нестабилност днес. ЕС е изправен пред рекорден брой кризи. Допълнителни кризи са на пред очите ни, например възможно излизане на Великобратания от ЕС, надигането на националистите и полулистите, миграцията и други. Не трябва да допускаме Европа да изпадне в морална криза – криза на липса на солидарност, криза на ценностите. Независимо дали става въпрос за миграцията или за санкциите срещу Русия – трябва да сме заедно. Ние сме семейство. Едно семейство стои единно по време на криза. И всеки член на семейството трябва да допринася, да разрешава, не да задълбочава проблемите. България се гордее с това, че винаги е част от европейското решение и действа решително и отговорно.


ЕС има уникално значение и силна политическа легитимност, заради мирните дискусии и преодоляването на различията, поради споделените фундаментални права и правила и поради постигнатото безпрецедентно ниво на сътрудничество между 28 държави членки. ЕС е уникален проект за мир, в който всяка нация е важна. Нито една държава не е периферия или подчинена. Проблемите на миграцията, тероризма, климатичните промени, икономическите кризи и други минават отвъд нашите граници. Тези проблеми са транснационални и изискват общи усилия. Сътрудничеството вече не е въпрос на избор, а на необходимост.


Наблюдаваме хаос около границите ни, провалени държави и замразени конфликти. Бруталните криминални интереси и трафикантите на хора правят бизнес като си играят с човешки животи. Затова операциите на НАТО и Фронтекс на външните граници са справедливи и навременни. Подпомагането на хора, чиито живот е в опасност, е универсална ценност. Важно също така обаче е да се прави разлика между тези, които бягат, за да спасят живота си, и мигрантите, които просто търсят по-добри икономически перспективи.


Днес бежанската криза е изключително важна за Европа. Тя може да я промени политически, икономически и социално. Тази криза възражда стари заболявания като популизма, национализма и разделението. Тя въплъщава основната необходимост за по-добро, общо и дългосрочно взимане на решения. Изправена пред безпрецедентна миграцоионна вълна, всяка държава членка трябва да демонстрира солидарност и отговорност.


България се е доказала като лоялен партньор в добри и в трудни времена. Ние сме разположени на най-лесния и най-прекия път от зоните на кризата до Западна Европа. България пази външните гранци на ЕС професионално и ефикасно. Следваме правилата на Дъблин и Шенген. Демонстрираме солидарност с всички бежанци и предоставяме хуманитарен статут на тези, които отговарят на критериите. България изпълнява всичките си отговорности и задължения на държава членка и се нуждае от еднакво отношение със страните от Шенген, като се присъедини към Шенгенското пространство възможно най-скоро, в името на общата политика на сигурност на ЕС. България подкрепя създаването на единна схема за солидарност, която ще позволи справедливата релокация и установяване на бежанците във всички държави членки. Като председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, България инициира съвместно изявление по миграцията и направи сигурността и миграцията приоритет за в региона.


Балканите днес са на преден план и на първа линия на защитата на Европа. Иска ми се да видя Балканите като първа линия на стабилност и просперитет, като първа линия на толерантност и мирно съвместно съществуване на различни религии и етнически общности. Като български президент казвам: ние искаме границите да падат, а не да се местят. Имаме балансирана и принципна външна политика, желаем да бъдем приятели с всички. Защото всеки може и трябва да допринесе за мира и стабилността. Тясното сътрудничество по въпросите на миграцията и противопоставянето на радикализацията, на насилствения екстремизъм и тероризъм е пример за това, че ЕС и Балканите са заедно.


Процесът на интеграция в ЕС също така е исторически шанс за страните от Западните Балкани да оставят в миналото огромната тежест на конфликтите. Националистическите доктрини, които доведоха до зверства, принадлежат на миналото. Затова заздравяването на добросъседските отношения е фундаментално за политиката на разширяване и ясно показва дали държавите, които се стремят да станат членки на ЕС, искрено са приели основните ценности на Съюза. България играе важна роля за експертизата на ЕС в региона. Ние силно подкрепяме регионалното сътрудничество за помирение, свързаност и интеграция. Срещата на върха на ПСЮИЕ, която се проведе миналата седмица в София, отбеляза много успешното Българско председателство и 20-годишнината на формата, който доказа, че е автентичният глас на региона.


Скъпи приятели,


Трябва да се сплотяваме и да изработваме общи стратегии, а не да изграждаме крепости за защита на недалновидни национални интереси. Трябва да ангажираме лидери от политическия, икономически и граждански сектори, не просто да говорим и обсъждаме, но и да постигаме резултати, да допринасяме и да разрешаваме проблемите. Появата на нови икономически, демографски и политически сили определя необходимостта да се задълбочат връзките с партньори, които споделят нашите ценности. Трансатлантическите отношения са стратегически важни с оглед на растящите предизвикателства към нашия либерално-демократичен ред.


Светлото бъдеще на Европа изисква изграждането на нов икономически модел, който да може да отговори на предстоящите предизвикателства и да използва широкия обхват от възможности. Новият икономически модел на Европа трябва да бъде динамичен и отворен. Трябва да възприемем нови подходи и механизми. Не трябва да се страхуваме от явления като съвместната и споделена икономика или електронната търговия –трябва да ги приветстваме и да ги използваме по най-продуктивния начин. Европа трябва да стане лидер на новата индустриална революция, на пробивните иновации и дигитални технологии. Европа на бъдещето е Европа на предприемачите, на технологиите и иновациите. Искаме динамична, гъвкава и адаптивна Европа, която да обединява и да бъде лидер.


Какво трябва да направим? Нуждаем се от превенция – да бъдем активни, рано да откриваме и да разрешаваме кризите. Трябва да адаптираме инструментите си и да имаме фокус – да посочим една криза, да я разрешим и да бъдем горди, че сме го направили по европейски, по нашия собствен начин. Трябва да вземаме смели политически решения. Именно от това спешно се нуждае нашият съюз днес, когато ни е трудно. Трябва да овластим дипломацията – да преговаряме, да преговаряме, а не да воюваме, защото употребата на оръжия е доказателство за липса на аргументи. Трябва да направим път на принципите, не на интересите. Да препотвърдим, а не да предоговаряме принципите на върховенството на закона, на човешките права и свободи, на териториалната цялост, на суверинитета и ненарушимостта на границите на всяка страна в Европа и в света.


Да, ние сме изправени пред години на рискове и несигурност по пътя си към един по-стабилен световен ред. И, да, постигането на нов баланс в мултиполярен свят изисква време. В преходния период трябва с общи усилия да изградим и да надградим един гъвкав регионален и световен ред. Трябва да насърчаваме институционалните реформи, дипломацията и принципите. Трябва да подкрепяме лидерите, които разбират, че различията трябва да се преодоляват по мирен начин, а не чрез прокси или пропагандни войни. И трябва да бъдем непоколебими, защото ако не сме, ще насърчим безотговорните лидери да дестабилизират още повече.


Скъпи приятели,


Европейският съюз е ежедневен плебисцит за желанието ни да живеем заедно. Историята показва, че без постоянни усилия всичко, което сме спечелили, може да бъде изгубено. Дебатите по миграцията, възможното излизане на Великобритания от ЕС, популистите и евроскептиците само препотвърждават това заключение. Днес повече от всякога трябва да възвърнем доверието в жизнеността на Европейския проект, в липсата на негова алтернатива. Трябва да разсеем съмненията на европейците и да ги уверим, че знаем накъде сме се запътили.


Днешна Европа поставя повече въпроси, отколкото дава отговори. Нашите граждани изискват сигурност във все по-несигурния свят и се питат как можем да живеем в хармония със съседите си. Балансът между правата и отговорностите в европейското общество е неотменна част от отговора. Трябва да покажем на външния свят и на нашите граждани, че ние вярваме в нашия потенциал и сме готови да го увеличим. Въпроси като тероризма, миграцията, замразените конфликти, не могат да бъдат разрешени без справяне с техните корени – геополитическите трусове и тежките конфликти. Това прави наложително да се подсилят структурите за управление на кризи и да се засили ролята на стратегическото планиране в Европейската външна политика и политика на сигурност.


Трябва да бъдем реалисти. Много от проблемите ни имат европейски корени – социално изключване, маргинализация, лошо образование, неефективен диалог между религиите. Този комплекс от проблеми създава условия за радикализация. Тероризмът започва там, където се проваля образованието. Много от терористите и чуждестранните терористи-бойци са европейци. Ние помним моралното си задължение да бъдем земя на свободата и на човешките права за потиснатите и застрашените. Ние, обаче, сме също така символ на правила и ценности, които очертават права и отговорности. Интеграцията и образованието са ангажименти както на приемащите общества, така и на мигрантите.


Днес е по-ясно от всякога, че без ясна политика и решения, постигнати чрез диалог, страховете на гражданите ще бъдат използвани от популистите. Без реалистичен подход ще бъде трудно да се парират спекулациите, че някой иска да изгради Европа зад гърба на европейците. Популистите и националистите ни принуждават да направим избор – между ценностите, които наследихме от бащите-основатели и изискванията на сигурността за нашите граждани. Ние избираме и двете! Избираме както ценностите, така и сигурността. Не виждаме противоречие между това да пазим границите си и да се придържаме към човешките права и свободи. И виждаме различията между националистите и патриотите. Един велик европейски президент, Шарл де Гол, каза: "патриотите са тези, които обичат страната си, националистите са тези, които мразят различния". Днес повече от всякога се нуждаем от модерен патриотизъм, не от агресивен национализъм в Европа.


Дами и господа,


Единните принципи и включването на всички в процеса на интеграция в ЕС са ключови за бъдещето на Европейския проект. Ясно е, че националните общества са различни и имат различни исторически мотивирани реакции на събитията. Богатството на Европа се намира в разнообразните ни истории и култури. Това обаче не трябва да бъде причина да променяме естеството на Европейския проект, като инициираме Европа "на две" или на много скорости.


Споделеният ангажимент към Европейския проект има пряка връзка с европейската ни идентичност. Дори допукането, че Европа може да бъде изградена "на различни скорости", изпраща послание на съмнение в Европейския проект. То създава усещане за неравенство. Ще бъде грешка подценяването на потенциала за развитие на някои части на Европа – например, Балканите. Ще бъде историческа грешка да не ги подкрепим и да ги оставим на външните влияния на бившите империи. Европейските нации не трябва да се противопоставят, независимо от интереса. Може да има само един отговор – повече солидарност с тези страни, които ще трябва да изминат по-дълъг път. Особено във време на предизвикателства, тази солидарност трябва да премине отвъд инструментите на Кохезионната политика и да бъде част от всяка европейска политика.


Независимо какъв ще бъде резултатът от референдума в Обединеното Кралство, дискусията за многото скорости на Европа ще продължи. Трябва да избегнем деструктивната природа на дискусията за "Европа на части". Не можем да избираме солидарността, като превръщаме ЕС в сбор от бизнес отношения. Защото всяка страна трябва да се справи с различни проблеми, да си играем на "нулев сбор" е политика с ужасни резултати в миналото. Всички ние трябва по-добре да се вслушваме в партньорите си.


България е пример за държава членка от средна величина, която се превърна от периферна страна, в страна на предна линия: по отношение на Украйна, Русия, миграцията. Нашите граници са границите на Европа, нашите съседи са съседите на Европа. Въпреки че трябва да направим труден избор, никога не сме мислили да жертваме европейската солидарност. Защото ние, българите, научихме, че не можеш да промениш географията, но само европейската интеграция може да превърне рисковете, произтичащи от географския фактор, във възможности.


Уважаеми членове на Европейския парламент,


Европейските демокрации определено не са перфектни. Често, и не без причина, те биват критикувани. Не сме перфектни, но сме по-добри от много други. След като не можем да убедим евроскептиците, трябва да мобилизираме проевропейците. Искам ясно да заявя – всички предсказания за провал или дезинтеграция на ЕС са погрешни, неверни! Виждали сме много кризи в нашата история. Лекът е ясен: повече солидарност, хуманност и емпатия. Повече върховенство на закона. Повече синергия. Повече образование. Повече интеграция. Първият демократично избран български президент д-р Желю Желев казваше: "Демокрацията може да се лекува само с повече демокрация". Аз съм убеден, че ще се справим с предизвикателствата без да загърбваме основните ни ценности. Правили сме го неведнъж в миналото. Ще бъде грешка, ако някои разчитат нашата толерантност като слабост. Точно обратното, тя е ясен знак за сила и за решимост да защитим начина си на живот.


Историята на ЕС ни научи, че единствено интеграцията работи в трудни времена. Единственото оръжие, което имаме за постигане на мир, сигурност и човешко развитие, е интеграцията. Нито една страна не може сама да се справи с предизвикателствата. Издигането на граници – независимо дали са териториални, икономически или правни – е привлекателно, но временно и нетрайно решение.


Предизвикателствата, пред които сме изправени, са много сериозни и не можем да си позволим да чакаме, да отлагаме или да прехвърляме проблемите на следващото правителство или поколение. Трябва да действаме, трябва да взимаме решения. Безразличието не е опция днес. Трябва да се обърнем към проблемите и да имаме план как да ги разрешим.


Има много кризи. Една от тях е, че днес Русия не подкрепя принципите на международния ред. Кремъл ни се противопоставя и се опитва да дестабилизира ЕС, като внася недоверие в самата сърцевина на нашия проект. Опитва се да разруши и да събори основите на ЕС, които са единство, солидарност и върховенство на закона. Москва инициира обширна пропагандна операция в Европа, която изпраща послания на недоверие, а не на ценности. Целта е да се подкопае доверието на хората в ЕС. И това, което е по-голямата опасност – да подкопае доверието на европейците в интеграцията и в общата ни съдба. Целта е да бъдат отворени врати за призраци от миналото – национализма, популизма, Велики сили и сфери на влияние, интереси, които доминират и се противопоставят на принципите и ценностите.


И изглежда, че успява. Изглежда, че не напредваме в момента. Ние сме застинали и сме спрели единствения двигател, който имаме – интеграцията. Ние набиваме спирачки на разширяването, на Шенген и други. Това, което трябва да направим, е да отворим вратата. Да внесем свеж въздух и нов хоризонт. Да включим двигателя на интеграцията! Да започнем нови проекти на интеграция Това, което трябва да направим, е да препотвърдим и заздравим основите на нашия ред и правила, но и да се адаптираме и да се отворим към бързо променящия се свят. Трябва да се интегрираме, не да се изолираме. Трябва да гледаме напред, не назад. Европа е определена да играе смислена глобална роля и трябва да се мобилизира, да започне нови проекти на интеграция.


И трябва да правим разграничение между техники и съдържание. Бъдещето на Европа не зависи толкова много от техниките – еврофондове и директиви, управление на кризи и други. Бъдещето на Европа зависи от съдържанието, от основния смисъл на това кои сме ние. И това е върховенството на закона. Бъдещето на Европа зависи от това да не забравяме големите идеи и да не се ограничаваме в техниките. Да не губим представа за голямата картина. Големият въпрос е каква е визията ни за Европа? Как добавяме стойност към работата, свършена от предишното поколение и към визията на бащите-основатели? Чудя се какво са мислили основателите на ЕС. Какво са мислили тези велики европейци преди 70 години, след разрухата от Втората световна война, когато всеки мразеше всекиго в Европа? Те знаеха, че мирът е възможен само когато нациите достигнат такова ниво на сътрудничество, което прави бъдещата война невъзможна. И те започнаха да се интегрират – пазари на стомана, пазари на въглища и други. Идеята им е била не да отслабят националните държави, а да ги направят силни в единен съюз. България е била винаги слаба, когато е била сама. Днес тя е силна в ЕС и в НАТО.


Големият въпрос е къде бихме желали да бъдем през 2030 или 2050 година? Разбира се, ние ще решаваме миграционната, банковата, дълговата и другите кризи. Но това всичко ли е? Искаме ли само да се справяме с управлението на кризите, като скачаме от една криза на друга? Това е само техника, не е мечта или визия. Бих желал всички ние да продължим да мечтаем и да правим история както правеха нашите бащи-основатели. Бих желал всички да задвижим нови двигатели на интеграцията – процес на разширяване, по-ефективна и по-координирана обща европейска външна политика, отбранителна политика и политика на сигурност, Европейския енергиен съюз, Единният дигитален пазар, съюз на капиталовите пазари на ЕС и други. И нека продължим да пишем и да правим историята на силния ЕС със силни и проспериращи държави членки. Ако забравим или нямаме кауза вече, някой друг ще се фокусира върху нас като удобен опонент. Ако спрем да правим историята, някой друг ще я прави вместо нас. Тъй като някои искат да поставят под съмнение и да дестабилизират нашите основи, нека създадем нова, допълнителна доза доверие в нашия ЕС. Нека я постигнем сега и нека я постигнем заедно!


*Акцентите в текста са на Дневник. Преводът на изказването, което бе на английски, е на администрацията на президента.

Коментари (268)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  плевнелиев собственоръчно смаза рушлямците, респект за това. От време на време и ние даваме нещо на света.

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  Благодаря на Дневник, че пуснахте целия текст на речта.

  Това е исторически документ и връх в утвърждаването ни като европейска нация.

  Ще си го копирам и запазя, защото имам неприятни очаквания от следващия президент, който ще наследи поста от г-н Плевнелиев, та искам да се подсещам, че сме имали и ДОСТОЕН държавен глава, в най-новата си история, макар и само за един мандат.

  Шапка Ви свалям, Г-н Президент!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Пак прекалено силни думи. В момента сме зависими от РФ за енергийни източници, не сме в позиция да се репчим. Да станем независими, да говорим каквото си искаме. Няма значение кой е прав, кой е крив - първо трябва да се мисли за националния интерес.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 4. 4 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Браво, господин Президент...истината трябва да се казва в очите...а ушанките да вият от злоба...

 5. 5 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Много антируско изказване.
  И защо точно българският президент трябва да го прави.
  От чие име.
  Спирам.
  Не се прави така политика. Пишете си и хиляда минуса, ако искате.
  Меркел не е споменала Русия и два пъти, нашията двайсет и два.
  Хубава вечер.

 6. 6 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  Май Плевнелиев скоро ще го видим по европейските върхове. И от там да бие чембери на Баце

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  силна реч от много силен, демократичен, разумен и професионален президент.

  горчиво съжалявам, че няма да се кандидатира на идните избори.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 8. 8 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Плевнелиев: Кремъл опитва да разруши и да събори основите на ЕС...))
  ................
  Е , как човек, гражданин, който говори ТАКИВА неща ,
  искате да е кандидат на БОКО, на ГЕРБ-а ???
  Хахахахахахаа....

  BIG AL
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Моят Президент!!!

  Браво!

 11. 11 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Един екземпляр от речта да бъде изпратен на Филип Станев и един на началника му!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Много силна реч!Ще има дълго да отеква в чугунените червени глави..

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  [quote#5:"theanalyser"]И защо точно българският президент трябва да го прави.
  От чие име. [/quote]

  ОТ МОЕ!! Той говори от мое име, а такива като мен сме много.

  България иска да бъде част ос Свободния свят, а не от кремълската сфера на влияние, т.е. робия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  ЕС сам ще се саморазруши, няма да има нужда Кремъл да се намесва. Президентът добре е усвоил опорните точки и ни ги поднася една след друга. Хайде стига толкова, това негово президентстване и си е направо мъка.

 17. 17 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  Препоръчвам на всеки българин по света да изгледа цялото видео, а на не-говорещи чужди езици български политици, да четат превода, но и да изслушат на кои изказвания аплодират депутатите в европарламента!
  http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I122148

 18. 18 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 682 Неутрално
 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Така си е. Браво на президента!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  [quote#17:"Наблюдател"]Препоръчвам на всеки българин по света да изгледа цялото видео[/quote]

  И на Слави Трифонов му предлагам да го изгледа в оригинал, на английски ...

 22. 22 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  [quote#5:"theanalyser"]Много антируско изказване.
  И защо точно българският президент трябва да го прави.
  От чие име.[/quote]
  От мое име. И от името на 500 милиона европейци.
  А няма такова понятие като "много антируско изказване".
  Защото всяко изказване на тема Русия трябва да започва с "Проклета да е..." и да завършва с "Анатема!"
  Казах.
  Адмирации за Президента!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 23. 23 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Цар Борис 3 има няколко крилати фрази за русофилите и русофобите. Според мен при международни форуми е необходим умерен и дипломатичен тон, нещо което няма как да е научил Плевенлиев докато е бил по върховете на Комсомола.
  Острия му и непремерен тон със сигурност ще донесе негативи и реакции включително и от ЕС. Как пък не случихме за толкова години на един нормален президент с политическа школовка който да не е нито русофил нито русофоб, а да бъде просто българин и да се стреми да прави нормална външна политика.
  Това не е моя президент и му е малко че му скъсаха снимката. Скоро вероятно ще има далеч по остри реакции срещу него...

 24. 24 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Аз искам българският президент да говори за България, не само за Русия. Да не забравя, че има и държава Турция, която си позволи много волности в т.ч. и открити апетити към нейна територия.
  А и по-малко да говори най-вече...

 25. 25 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Много силен!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 26. 26 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Гордея се с нашия Президент!

 27. 26 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Явно си постила за новия пост в Брюксел....

 28. 28 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Извинявам се за препечатването на коментара ми, ама НИТО ЕДНА МУРЗИЛКА не е отговорила. Айде, моля.....................

  Откакто великите сили накараха русия да се омете от окупирана (без кавички) България, русия е най-големият ни враг.
  Застават против съединението
  Насъскват сърбите срещу нас.
  Във всички воини на балканите са подкрепяли Сърбия и Гърция срещу нас.
  Избиха българската интелигенция и докараха комунизма в България.
  Нападнаха неутрална България през ВСВ.
  Нападнаха България през ПСВ.
  Вкараха България при страните загубили ВСВ, въпреки, че българите убиваха и биваха убити от германците, а не са убили нито един руснак.

  И сега в 21 век. Единственото (80%) което руснаците продават на световния пазар са сурови и полу -обработени минерал.
  Т.е. висока цена на петрола добре за руснаците лошо за нас българите. Монопол на Лукойл и Газпром - България плаща над-пазарни цени. Лошо за България добре за русия.
  Демократична и правова държава - гарантира добър живот на българите в ЕС и НАТО - лошо за русия.

  ВСИЧКИ интереси на русия са противоположни на българските.

  Искам една единствена мурзикла да се опита на назове един, единствен общ интерес на България и русия - моля

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 29. 29 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Каузата на мъдрата политика е да модернизира, да образова, да даде път на дипломацията, а не да воюва. "

  Така е господин Президент, така е, напълно съм съгласен с Вас !!!

  https://youtu.be/WV9J6sxCs5k
  https://www.youtube.com/watch?v=U2fYcHLouXY

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 30. 30 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Господин Плевнелиев нищо не е споменал за двойните стандарти.

 31. 31 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  #22
  Ма ти и Гранц сте просто двама души, той говори все едно, че цяла България така мисли.
  А съвсем не е така, вервай...

 32. 32 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#11] от "The Core":

  Тоя филип, сем да го накара да прочете речта в ефир, стоящ прав.

 33. 33 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#21] от "Наблюдател":

  Слави Трифонов не знае английски.
  Че и се гордее с това- като истински българин

 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Изключителна реч.

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Правдиво и точно. Това е държавен глава. Не ми се мисли след изборите кой би наследил този пост.

 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  [quote#17:"Наблюдател"]Препоръчвам на всеки българин по света да изгледа цялото видео[/quote]

  Сполай ти, колега!

  Дано и главата на изпълнителната власт го изгледа и някой да му шушне на ухото какво казва Президентът - няма да му е излишно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  До коментар [#33] от "foreverman77":
  [quote#33:"foreverman77"]Слави Трифонов не знае английски. [/quote]

  Е аз точно затова му го препоръчвам да се постарае, да му помогнат сценаристите, които късат снимки в ефир, че иначе съмсем ще изостане в развитието си

 39. 39 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#24:"theanalyser"]Аз искам българският президент да говори за България, не само за Русия.[/quote]
  Той говори, но ти чуваш само частта за Русия, за родината си.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 40. 40 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  [quote#3:"Некъф ужас, некъф ат"]Пак прекалено силни думи. В момента сме зависими от РФ за енергийни източници, не сме в позиция да се репчим.[/quote]

  А да хленчим ли? Русия разбира само от шамари. Плевнелиев се справи много добре днес.

  The best way to predict the future is to invent it.
 41. 41 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 642 Неутрално
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  [quote#5:"theanalyser"]Много антируско изказване[/quote]

  Боли ли те руската душичка? Свиквай.

  The best way to predict the future is to invent it.
 44. 44 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Хубава реч

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 45. 45 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Страхотни Истинско изказване на Български Президент.
  Моят Президент.
  Благодаря !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 46. 46 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Плевнелиев: Кремъл опитва да разруши и да събори основите на ЕС.Ами това е истина.Само комунягите не го признават.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  [quote#8:"BIG AL"]Е , как човек, гражданин, който говори ТАКИВА неща ,
  искате да е кандидат на БОКО, на ГЕРБ-а ???
  Хахахахахахаа....[/quote]
  ами той беше кандидат на Герб - както Корнелия беше кандидат на Костов

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 49. 49 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Най-много да ни резнат туристите от Кремъл.
  Тогава с Ердоган ще си плачат заедно.
  Т.е. ние де, той си има.

 50. 50 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#42] от "chuggun":

  понеже пък гоце, волен и миков са голям баланс в парламента и трябва по цял ден да им слушаме поклоните пред москва...

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  [quote#37:"radetzky"]Не ми харесва ,че пак продължава да се репчи на Кремъл.[/quote]

  На мен пък много ми харесва.

  The best way to predict the future is to invent it.
 55. 55 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#35] от "gmbh":

  Ти как мислиш?
  Ще допуснат ли мутрата, Гоце и Доган втора грешка като тази с Плевнелиев???
  Ще изкарат някой комунист от нафталина и ще го представят за невероятния обединител на нацията...и любовта и към Кремъл.

 56. 56 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Силна реч. Плевнелиев е готов за европейски политик. Явно е загърбил българската политика в тесен смисъл.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  Плевнелиев напук на всички кариеристи се отказва от политиката, но оставя по-дълбока следа от всички други политици с десетилетия политически стаж.

  подпис
 62. 62 Профил на stefan0996
  stefan0996
  Рейтинг: 240 Неутрално

  [quote#28:"iak"]Насъскват сърбите срещу нас. [/quote]

  https://en.wikipedia.org/wiki/Serbo-Bulgarian_War
  -Lured by Austria-Hungary's promises for territorial gains from Bulgaria (in return for concessions in the Western Balkans), Milan I declared war on Bulgaria on 14 November [O.S. 2 November] 1885.[


  [quote#28:"iak"]Във всички воини на балканите са подкрепяли Сърбия и Гърция срещу нас. [/quote]
  -Не точно.  [quote#28:"iak"]Избиха българската интелигенция и докараха комунизма в България. [/quote]
  Така е. Преди това избиха всичката руска интелегенция. Комунистически бунтове е имало навсякъде из Европа, но в Русия просто е нацелило точния момент
  -слаб цар
  -разрушителна война


  [quote#28:"iak"]Нападнаха неутрална България през ВСВ.[/quote]
  Това и въвеждането на комунизма е едно и също.


  [quote#28:"iak"]Нападнаха България през ПСВ. [/quote]
  България се включва на страната на Германия против Русия.

  [quote#28:"iak"]Искам една единствена мурзикла да се опита на назове един, единствен общ интерес на България и русия - моля[/quote]
  Разпадането на Турция. Някакво противопоставяне на безумната крайно-лява политика, която тършува из Европа.

  [quote#28:"iak"]ВСИЧКИ интереси на русия са противоположни на българските. [/quote]
  Всички интереси на другите държави са противоположни на българските.

  [quote#28:"iak"]Вкараха България при страните загубили ВСВ, въпреки, че българите убиваха и биваха убити от германците, а не са убили нито един руснак. [/quote]
  Едно от условията на сделката между Сталин и Чърчил.

 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1990 Весело

  [quote#40:"EU defender"]Русия разбира само от шамари.[/quote]
  Наистина разбира ... питайте Райха

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#38] от "Наблюдател":

  Той е от т.н. нови "патриоти", които "уж" искат силна и независима България- от НАТО, ЕС, но не и от Кремъл

  И за които, всеки, който не е агресивен (но не пасивно), говори разумно, има образование и мисли трезво и рационално...е еврогей

 65. 65 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  [quote#23:"komutator"]Острия му и непремерен тон със сигурност ще донесе негативи и реакции включително и от ЕС.[/quote]
  Тонът на Президента нито е остър, нито непремерен. А позитивните реакции вече полетяха "от Ванкувър до Владивосток", както казваше един ваш икономически географ, докарал България само за две години до най-голямата криза...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  [quote#49:"theanalyser"]Най-много да ни резнат туристите от Кремъл. [/quote]

  Ако притежаваше минимална интелигентност (а си се нарекъл The Analyser ), щеше да се сетиш, че с горното изречение изобличаваш любимата си Русия като ТОТАЛИТАРНА дуржава.

  Как така Кремъл ще ни РЕЗНЕ туристите?! (Не не съм приритал за пияни и нахални руснаци по Черноморието, де) Руските граждани нямат ли ПРАВО да ходят, където си щат? Те КРЕПОСТНИ ли са? Какво ще направи Путин - ще им ЗАБРАНИ да идват в Бълтария? А къде ще им НАРЕДИ да ходят - на Сейшелите? Ами че те НЯМАТ ПАРИ...

  Мисли, преди да пишеш глупости.

  Всъщност, защо ли ти обръщам мнимание...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 642 Гневно

  До коментар [#28] от "iak":

  Много отдавна не бях чел по-арогантно и нагло изопачаване на историята. Поставям ти слаб 2 по история. Чети малко преди да се излагаш.
  Кога България е била неутрална през ПСВ и ВСВ. И през двете световни войни България е била на страната на Германия в съюз! Има много мнения че ПСВ е продължила по-дълго именно защото сме се били на страната на Германия. А през ВСВ до септември 44-та България подкрепя Германия с окупационни войски в Гърция, изпраща храни и работници в Германия. Благодарение на убитите 20 хиляди войници в последната фаза на войната когато действително воюваме срещу Германия, България не е разпарчетосана след края на войната, а запазва териториалната си цялост. Голяма част от командването на войската ни тогава са били именно царски офицери някои от които така избягват народния съд.


 69. 69 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  До коментар [#56] от "thepirineagle":
  [quote#56:"thepirineagle"]Силна реч. Плевнелиев е готов за европейски политик. Явно е загърбил българската политика в тесен смисъл.[/quote]

  Абсолютно! И пълен контраст на разтягането на локуми и нищо-говоренето на Ирина Бокова пред ООН. А тя тогава така и не отговори на въпрос, би ли защитавала териториалната цялост на която и да е държава (цитирам по памет)

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#26] от "foreverman77":

  +++! Бях сигурен, но последните му прояви показаха защо няма да се кандидатира за втори мандат. Просто натиска от петата колона на Русия е много силен. Дано поне ГЕРБ са се ориентирали към подобна личност. Явно имат достатъчно влияние да изберат новия президент. Може би и затова мълчат.

 73. 73 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#55] от "foreverman77":

  Имам предчувствие, че ще стане точно така. От тук насетне хибридните човечета ще показват всичко на което са способни.

 74. 74 Профил на stefan0996
  stefan0996
  Рейтинг: 240 Неутрално

  [quote#68:"komutator"]изопачаване на историята. [/quote]
  Те искат да изкарат 5 века унищожително иго, което е превърнало България от културна, цивилизационна и военна водеща сила на световно ниво в това, което е сега, като "съжителство", а пък ти е учудваш на това.

 75. 75 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Г-н Президентът на Европейските Българи днес е говорил И от мое име!
  Благодаря Ви, г-н Президент, че моя личен глас се чу в сърцето на Европа.
  Респектиран съм от Вашата честна и балансирана позиция.
  Явно е дошло време за едно ново поколение европейски политици, които няма да замазват, да се усмихват, да нищоказват пред явни проблеми.
  Фашистка расия е явен проблем за Европа и за този явен проблем трябва да се говори открито, честно и да се действа навреме.
  Респект, г-н Президент на Европейските Българи!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 76. 76 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  #67
  Ми то, щото Ердоган мислеше и той като теб - и сега е без туристи.
  Ама нищо - вие сте интелигентни хора, все ще намерите как да обезщетите евентуални загуби по Черноморието например.
  Може и с лични средства...

 77. 77 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Браво! Много съжалявам, че се отказа, да се кандидатира пак.

  chavo64
 78. 78 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#65] от "Депутат 241":

  Добре като толкова си го харесвате този президент, сформирайте един инициативен комитет, съберете подписи и го издигнете за кандидат за втори мандат.
  Гарантирам ти че ще бъде разгромен на изборите и я събере 10 % я не. Извън форума на Дневник, Плевенлиев е подиграван, иронизиран и осмиван. Масово!

 79. 79 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  Браво на Президента! Истински българин, за разлика от предшественика си Гуце.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 80. 80 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1392 Весело

  До коментар [#28] от "iak":

  +++! Дори и да не си сложат ръка на сърцето, пак не могат!!!

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#71] от "ivt26316017":

  Ами, освен от българската русофилска колония и руското външно...други недоволни от изказването на президента не съм чул.

 83. 83 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  [quote#37:"radetzky"]Не ми харесва ,че пак продължава да се репчи на Кремъл.[/quote]
  Ти изобщо прочете ли речта? Че не си я пуснал да я чуеш - то е ясно по обективни азиатско-психотропични причини.
  Чете ли случайно колко пъти се споменава Брекзит, мигранти, солидарност, популизъм?... А Русия е спомената по-малко пъти, отколкото тероризъм, макар че Русия е най-големият износител на терор в света.
  И когато Путин говори пряко против България - каква ти е реакцията???

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#4] от "BGman1":

  само дето това не е истината , там е и проблема,
  а такава реч като тая ,само подлога и празноглавец като Петко Бочаров /Господ да го съди за делата му/ и Иво Инджев могат да сътворят

  гошо
 86. 86 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  [quote#76:"theanalyser"]все ще намерите как да обезщетите евентуални загуби по Черноморието например. [/quote]

  Хахааа, комуне, знаеш ли колко ме интересуват "евентуалните" загуби на Ветковица Арабаджиева, Недялка Сандалска, братя Велчеви и останалите ви червени крадци!

  Пожелавам им да фалират всичките и на свои разноски да взривяват бетона, с който превърнаха цялото крайбрежие в един мега Люлин ХХ-ХХХV микрорайон.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 87. 87 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#73] от "gmbh":

  За съжаление са много силни.
  А неукият, оскотял, провинциализиран народ...много лесно се поддава на руската пропаганда.

 88. 88 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 823 Весело

  [quote#53:"radetzky"]Нямам време да гледам видеото. [/quote]
  Можеш да избереш превод на български, ако искаш ... но по-добре е да сипеш обиди, без да си гледал видеото, нали?

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 91. 91 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1990 Весело

  [quote#17:"Наблюдател"]Препоръчвам на всеки българин по света да изгледа цялото видео[/quote]Изгледах го видеото ... не разбрах какво говори , ама добре изглежда ... Какво за българите ?
  Ако беше нещо за нас - щеше да ни го каже на български , та да го разбере и целия Свят.
  Явно речта не е за нас или иска да не разберем

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 92. 92 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  Изключително!

  Жалко че губим този изключителен човек за следващият му мандат!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 93. 93 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 577 Неутрално

  След тази реч колко ли рублофили и заблудени червени уфси са получили сърдечни проблеми?
  Да живее Свободна България(свободна от предатели-русофили) и нейния достоен Президент!

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 96. 96 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не е хубаво, когато един президент разединява нацията.
  И политик изобщо.
  Който разбрал, разбрал.
  Ако е българин ще го направи.

 97. 97 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 508 Неутрално

  [quote#5:"theanalyser"]Много антируско изказване.
  И защо точно българският президент трябва да го прави.
  От чие име.[/quote]

  От мое.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  [quote#96:"theanalyser"]Не е хубаво, когато един президент разединява нацията. [/quote]

  Тази опорна точка отдавна я пробвахте.
  Как по-точно Президента разединява нацията, като показва КОЙ е врага на цивилизования свят? КОЙ води война с Украйна? КОЙ купува "десни" политици в Европа? КОЙ спонсорира нацистки движения?
  Или ти и подобните ти не се чувствате като част от цивилизования свят?

  The best way to predict the future is to invent it.
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK