Шефът на щаба на ДСБ: Прибързано е изявлението за единен кандидат-президент на Реформаторите

Шефът на щаба на ДСБ: Прибързано е изявлението за единен кандидат-президент на Реформаторите

© Анелия НиколоваПрибързано е изявлението, че ще има общ кандидат за президент на Реформаторския блок. Това каза шефът на предизборния щаб на ДСБ Стоил Яков в интервю за "Дневник" по повод съобщението от вторник, че всички партии в коалицията са се обединили около решението за един претендент на изборите наесен.


"Това не е ново решение. Това се говори отдавна вътре в Реформаторския блок, но има един важен нюанс. Ако Реформаторският блок не спази учредителните си документи и не свика съюзен конгрес, на който да се издигне обща кандадатура, шансът за такава е нулев", смята още Яков и добави, че първо трябва да се проведат тежките разговори вътре в Блока преди да се обявява, че ще има единен кандидат.


Той напомни, че при партиите има "явно несъответствие в оценките към властта, начина на управление на държавата". От декември ДСБ излезе в опозиция, след като мнозинството в парламента отхвърли предложенията на Реформаторския блок за промени в Конституцията. Останалите формации - ДБГ, СДС, Народна партия "Свобода и достойнство" и БЗНС продължават да подкрепят управлението.
По-късно лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви пред БНТ, че няма гаранции за издигането на единен кандидат за държавен глава на Реформаторския блок. Той добави, че в момента ДСБ търси претендент извън партиите в коалицията, който да привлече и още повече избиратели.


"Много важна е технологията по издигането на един кандидат. Има условие на СДС, което казва: Ние бихме подкрепили единен кандидат, ако отидем на вътрешни избори. Допълнително искат претендентът да е надпартиен", каза още Яков. От ДСБ били съгласни с вътрешните избори и единната кандидатура, но искали да се спазят учредителните документи. "Искаме това споразумение да стане факт, да се изпълни със съдържание. За нас издигането на обща кандидатура през съюзен конгрес е начинът да се допитаме до избирателите", добави той.


Последният опит за свикването на съюзен конгрес беше през септември 2014 г. - в средата на кампанията на предсрочните парламентарни избори. Тогава се очакваше за лидер на Реформаторите да бъде избран председателят на ДСБ Радан Кънев, но ДБГ и СДС заплашиха с бойкот.


Очаквайте интервю с шефа на щаба на ДСБ Стоил Яков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK