Омбудсманът предлага споделено родителство за децата след развод

За последната година има над 9000 дела за родителски права.

© Анелия Николова

За последната година има над 9000 дела за родителски права.Омбудсманът Мая Манолова ще инициира промени в Семейния кодекс, с които да се въведе споделено родителство за децата на разведени или разделени родители. Изключения ще правят само случаите, в които има доказателства, че единият от родителите не може или не трябва да се грижи за наследниците си.


При споделеното родителство физическото попечителство над децата след развод или раздяла се поделя между двамата родители. В момента в повечето случаи съдът присъжда родителските права на майката, а на бащата, който трябва да плаща издръжка, се дава само право на посещения няколко пъти месечно.


С друга инициатива Манолова иска да се въведат санкции за родители, които след развод или раздяла не изпълняват съдебни решения относно децата. За същото настояха преди месец и от Камарата на частните съдебни изпълнители, тъй като в момента имало случаи на недоброволно изпълнение за предаване на децата от единия на другия родител и се стигало до травмиращи за тях ситуации.
Омбудсманът настоява още и за засилване на ролята на медиатора при развод.


"От жалбите, които постъпват при мен, близо половината касаят деца в родителски конфликт. Децата често са разменна монета във войната между родителите си", обясни Манолова пред депутатите от парламентарната комисия за децата, младежта и спорта, които обсъдиха подобни случаи и евентуални мерки за предотвратяването им в сряда.


От думите на омбудсмана се разбра, че има случаи, в които родители завеждат дела в различни съдилища в страната, за да се борят за правата си; а деца на разведени или разделени родители биват спирани от единия от тях за лечение или образование в чужбина.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Пустия обмудсман брей че активен?! Фурия...огън пламък и син камък

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на shepprd
  shepprd
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Да видят как е на запад и да го направят и тук, не е сложно.

 3. 3 Профил на vaaro
  vaaro
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Отново грешна посока на мисли и решения на съществуващи проблеми в семейните отношения.Отново вървим след събитията.
  Превенцията е в решения,които изключват възможността за създаване на конфликт,т.е. следенето на изпълнението на решението на съда ,да не е в резултат от получаване на жалби за това,а административно следене на неговото изпълнение и то от лицето на което са вменени ангажименти за тази цел с решението на съда.Защо все търсим решение на последствията ,а не на причината за това.

 4. 4 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Конфликти в такива ситуации има навсякъде по света и България не прави изключение. За разлика от България в нормалните държави има железни правила и механизми за прилагането им при нарушения или злоупотреби. В България има закон, но няма кой да го прилага, както и в други сфери.
  Аз лично не виждам никакъв проблем и при сегашните разпорени на СК да има споделено родителство. Архаична е по-скоро съдебната практика.
  Не е лошо да се помисли и за присъждането на издръжки в по-реалистични размери. И то точно в комфликтните случаи.

 5. 5 Профил на br Tuck
  br Tuck
  Рейтинг: 434 Разстроено

  За съжаление каквото и да предлага Манолова най потерпевши от подобни "войни" са децата, за които остава травма и модел за поведение за цял живот

  jolly monck
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  По този начин семейният кодекс ще отчете сентенцията на Куентин Крист, по какво различава кой е мъжът и кой - жената в еднополовите двойки: Мъжът цялото време се оглеждал как да сваля, жената - как да отмъщава.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 7. 7 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Според е добра идея. В днешно време все повече избледнява водещата роля на жената в отглеждането на децата. Мъжете много повече обръщат внимание на важността на бащинството. Пак де, повече безхаберни мъже има, отколкото жени. Но споделеното родителство към настоящия момент е добро решение. Нямам още деца, но дано не се стига до положение да разчитаме с половинката на съда.

  Щом така не може, обратното ще става.
 8. 8 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Идеята наистина е много добра. Лошото е. че побългарените добри идеии стават много лоши!

 9. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1665 Любопитно

  Не мога да разбера защо като се разделят келешите, започват да си тормозят първо децата. Използват ги за да се цакат взаимно за пари. Затова матрияла се поврежда още в ранна детска възраст.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 10. 10 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Време беше. В България майката е някакъв вид "свещенна крава", зорко пазена от закона, толерирана дори и когато отявлено вреди на семейството и децата, а бащата е жертвата, която трябва да плаща, да е лишен от децата си и да бъде мачкан до сетния му дъх. Съдийките дори и не се опитват да прикриват женската си пристрастност при решаването на такива дела. Сякаш отмъщават на всички мъже за собствените си неудачи. Време е да станем европейци, а не само да си мъстим и да превръщаме децата си в боксови круши.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 11. 11 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Идеята не е лоша.Доколкото знам, споделеното родителство след развод е практика в Германия и има значителен успех.

  marinov1018
 12. 12 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#9] от "Нефертити":

  При предложението децата да живеят по равно при майката и бащата след развода, майката изпада в истерия, отказвайки милиони пъти. Защото така ще загуби инструмента си да мъсти на "оня мръсник", ще изгуби лостовете си, с които смачква и децата си, настройвайки ги "в правилната посока", ще загуби пари (изнудването е голяма работа!!!), ще бъде заплюта от посестримите си и ще загуби самоуважението си (оти му дадох на тоя? Па сега съм гола кат пушкъ...). Съдът, който безпристрастно би трябвало да решава... е пристрастен. Уви!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 13. 13 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Под нивото ми е да коментирам каквото и да било на този омбудсрам ! Само едно ще кажа , че ако някой иска да си избере водач или човек който да му защитава интереса трябва да си го избере сам ! Не си спомням народа да си е избирал омбудсман !

 14. 14 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#11] от "Михаил Маринов":

  В целия цивилизован свят е практика. Не можеш да унищожаваш бъдещето на децата, превръщайки ги в истерици, аутсайдери и дебили, като ги лишаваш от единия им родител... ей така, от едната злобичка.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 15. 15 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  [quote#12:"moriarti"]Защото така ще загуби инструмента си да мъсти на "оня мръсник"[/quote]
  Е, хайде, хайде... Въпросът е принципен и двата т.н. "режима" (завареният и предложеният) зависят от желанието на двамата родители. Случаите, когато бащата иска да му се предоставят родителските права са твърде редки. По често забравят за "жената и децата" и даже издръжка плащат насила. Имах случай, в който баща поиска жена му да плаща наем, при положение, че в гарсониера сама отглеждаше двамата им сина.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 16. 16 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Изобщо войната за децата отдавна е война за панелки. Чувство за самосъхранение, в което всеки е готов да прегризе гърлото на другия. Никой родител не е единствен и неповторим, но ако единият се е нагърбил с отглеждането, а другият нехае, не е морално да си отмъщава чрез дела, дори всички закони да са на негова страна.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 17. 17 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#16] от "Непукистка":

  Явно е удобно за вас да забравите хилядите други случаи, в които жената (майката) смачква всички по пътя си за да докаже, че нейната мъст, нейната правда, нейното... е правилното. Че има бащи идиоти, то това си е ясно. Но извратения принцип, според който "майката винаги има право" е безумен. Всички българки ли са добри майки? Или и измежду тях има мързеливки, злобарки, глупачки, комплексарки, развратнички, пияници, насилнички, крадли, престъпнички...? Щото закона явно всичките ги смята за Марии Магдалени.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 18. 18 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#14] от "moriarti":

  Прав си.Текущият закон в България гласи,че бащата има право да вижда детето си от 18 до 20ч.(или нещо подобно),2 пъти в седмицата.Крайно потискащо е и за детето, и за родителя.

  marinov1018
 19. 19 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#17] от "moriarti":

  Нищо не е удобно за мен, защото не съм имала "удоволствието" да се развеждам. Просто лична моя статистика. Мъжете най-често са "пострадалите" от всякакви дела, свързани с децата. Съдиите в районните съдилища 90 на сто са жени и майки, а този факт има огромно значение.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 20. 20 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  [quote#17:"moriarti"]Щото закона явно всичките ги смята за Марии Магдалени.[/quote]
  И законът тук няма нищо общо, да Ви кажа. Законът не предвижда правило на кого да се дадат децата за отглеждане. Съдът е този, който преценява при всеки конкретен случай.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 21. 21 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#19] от "Непукистка":

  Значи сме на един акъл. Но е странно, че баш тази комуноидна персона взе да защитава правата на онеправданите. Чак подозрително е... Вживя се в ролята си или отвлича вниманието?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 22. 22 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#20] от "Непукистка":

  Овластеният закон в лицето на съдийката... Едикояси.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 23. 23 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#21] от "moriarti":
  [quote#21:"moriarti"]Но е странно, че баш тази комуноидна персона взе да защитава правата на онеправданите. Чак подозрително е... [/quote]

  Таман човек да реши , че все пак има нещо в теб което симулира мисловна дейност и се изака на метеното.
  Има ли значение ,ако се прави стойностно и разумно предложение дали го е внесла Мая Манолова или Цвета Караянчева ?
  Истината е ,че трябва да бъдат предприети мерки за да не страдат децата точно заради отмъстителни и лакоми кифли.
  Разбира се има ,макар и малко читави разведени жени.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 24. 24 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Брех Мая предлага нещо много добро, чак да се ненадяваш! Е, когато е за нещо смислено, не мога да не изразя одобрението си.

 25. 25 Профил на адв.М.Гроздев
  адв.М.Гроздев
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Имам доста дела за родителски права, повечето ми клиенти са бащите и от години водя борба съдът да не пренебрегва правата им. Предложението на Манолова само на пръв поглед изглежда ново и приложимо. На практика споделеното упражняване на родителските права си го има и сега, само че е приложимо единствено при споразумение между родителите. Ако те са скарани практически няма как да се приложи т.к. при спор между тях относно детето, няма как да се стигне до решение. Например ако се спори за училището - няма как да се избере, при положение, че и двамата имат равни права. Ако се въведе регламент за подобни ситуации, тогава може и да проработи.

  Проблемът в тези дела е друг. Когато се преценяват родителските качества не се прави обективно сравняване, и съдът почти винаги предпочита майката, без какъвто и да е разумен правен или житейски довод. В тази връзка, например, когато родителите са разделени, ако майката е взела детето без съгласието на бащата, съдът счита това за нормално, но ако бащата се е опитал да задържи при себе си, или да си върне детето макар и за малко без съгласието на майката, това съдът приема за осъдително въпреки "равните" им права, и при решаване на делото това се използва като аргумент срещу бащата.

  адв.М.Гроздев
 26. 26 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 491 Неутрално

  [quote#14:"moriarti"]В целия цивилизован свят е практика.[/quote]

  Освен ако не изключвате целия англосаксонски свят (САЩ, Канада, Англия, Австралия и Н. Зеландия), грешите.

  Практиката е присъждане на правата на майката, бащата плаща издръжка и ако недай си боже го съкратят от работа и пропусне някое плащане, отива в затвора. Доста е брутално, в БГ е по-цивилизовано.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Какво е това споделено родителство - един ден при единия и един при другия ли?

 28. 28 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Логично и справедливо е двамата родители да имат равни права при отглеждането на детето си дори след развода. Въпросът е какво правим, ако един от тях (или и двамата) е просто парче, с което не може да се води цивилизован разговор, камо ли да се договори разумно споразумение. На такива идиоти е даже по-добре да им вземат изобщо детето и да го дадат на приемно семейство.

  Родители простаци = ощетено и травмирано дете. ("Ти кого обичаш повече - мама или тати?" WTF?)

  SAVE EUROPE!!!
 29. 29 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  [quote#28:"Johannes Cabal"]Въпросът е какво правим, ако един от тях (или и двамата) е просто парче, с което не може да се води цивилизован разговор, камо ли да се договори разумно споразумение. [/quote]
  "Разговори" с "нецивилизовани" се водят чрез съда. Не можеш да оставиш дете за съвместно отглеждане, ако двамата нямат съгласие по принципни въпроси, свързани с детето (кой каква такса или разход за него поема, къде учи, какво спортува и как си почива). Обстоятелствата, които се преценяват, са свързани с много фактори, включително къде и с кого съжителстват родителите след раздялата и какъв начин на живот водят. От друга страна, налице е голям проблем, ако те са твърде отдалечени в пространството и единият родител е практически лишен от възможността да вижда детето си.
  Ужасно проблематично е и още по-неприятно за хора, които са принудени професионално да се намесват в подобни отношения.
  Колкото до Маяма - това е пореден удар в празно пространство. Типична комунистка, която си мисли, че всичко се урежда с нареждане "отгоре".

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 30. 30 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#7:"eternity_43"]В днешно време все повече избледнява водещата роля на жената в отглеждането на децата. Мъжете много повече обръщат внимание на важността на бащинството.[/quote]
  Че естествено!
  Що пък жената да не ходи да бачка и да ми дава сутрин двайсетачка за мене и за бебето д ходим по градинки и паркове на разходка и да пием кафета с другите майки?!
  И не, не ми е зор да сменя един памперс или да нахраня детето един два пъти на ден.
  Но жените се ослушват за такъв вариант.
  А били равни...

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 31. 31 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#15:"Непукистка"]Случаите, когато бащата иска да му се предоставят родителските права са твърде редки. [/quote]
  Щото знае,че няма кой да му ги даде.Пък после ще трябва и да плаща за делата.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 32. 32 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#15:"Непукистка"]Имах случай, в който баща поиска жена му да плаща наем[/quote]
  Ами ако домът е негов безплатно ли да го даде?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 33. 33 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#18:"Михаил Маринов"]Текущият закон в България гласи,че бащата има право да вижда детето си от 18 до 20ч.(или нещо подобно),2 пъти в седмицата.[/quote]
  верно?
  Конкретния режим не се ли определя от съда?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 34. 34 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#25:"адв.М.Гроздев"]ко майката е взела детето без съгласието на бащата, съдът счита това за нормално, но ако бащата се е опитал да задържи при себе си, или да си върне детето макар и за малко без съгласието на майката, това съдът приема за осъдително въпреки "равните" им права[/quote]
  Що така??

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 35. 35 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#28:"Johannes Cabal"]. Въпросът е какво правим, ако един от тях (или и двамата) е просто парче, с което не може да се води цивилизован разговор[/quote]
  А ако единият не иска да има нищо общо повече-дори да чува името му? какво прави?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 36. 36 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#28:"Johannes Cabal"]"Ти кого обичаш повече - мама или тати?" WTF?[/quote]
  мама естествено! Щото тати е строг!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 37. 37 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#29:"Непукистка"] къде и с кого съжителстват родителите след раздялата и какъв начин на живот водят.[/quote]
  Добре де, ако родителите са живели в Търново, а майката с детето се преместят във София какво? Трябва да носи детето на мъжа за свиждане до Търново ли?Или бащата трябва да идва до София?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 38. 38 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#37] от "toyaga":

  По-тежък е случаят, когато единият е в Австралия, Канада или Щатите. Тогава другият няма никакъв шанс.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 39. 39 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1145 Весело

  До коментар [#37] от "toyaga":

  Този с детето е далеч, а другият обикновено няма достатъчно пари. Ако му го доведат, ще го види, ако не - ще го гледа по скайпа.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 40. 40 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Пред вид обстоятелството, че за сега, деца могат да раждат само жени, мисля, че омбуЦманката трябва да насочи защитните си борби към майките...със или без "баща" на децата им, като потърси баланса между "активните" и "пасивните" майки...

  ПП: Българката не предприема стъпка към създаване на дете, или следващо дете, не щото не иска, а щото времето, през което ще е аут от пазара на труда ще наруши финансовите и потребности...

  Мъжете са лесни...тия дни даже писаха, че щели да ги приемат във висшите учебни заведения с успех, по-нисък от този на девойките...щото или са тъпи, или просто живеят в Мъжки времена...

  Форумът е в будна кома...
 41. 41 Профил на адв.М.Гроздев
  адв.М.Гроздев
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#26] от "dggm":

  Абсолютно вярно! Това е и причината българи, живеещи в тези държави, да търсят всякакви възможности да се разведат в България. За съжаление много рядко това е възможно.

  адв.М.Гроздев
 42. 42 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ghost":

  Това с по-ниския успех за мъжете го има отдавна, още от моето кандидатстване преди повече от 20 години. Тогава, признавам си не знам какво е сега, бройките за момчета и момичета бяха равни, като балът на жените винаги е бил поне с половин единица по-висок от този на мъжете. Аз също се учудих на съвремената интерпретация на "равните възможности".
  Иначе, уважаваната от мен госпожа Омбудсман /език мой, враг мой/ пак тича неподготвена, окрилена от популистките очаквания, с които е натоварен заеманият от нея пост. Коментарът под номер 25 го написал ясно - споделеното родителство е възможно и при сега действащия Семеен кодекс и невъзможно, когато отношенията между родителите са нетърпими.
  Манолова подскача от тема в тема, потътрила е много дини под една мишница. За всички ни ще е добре да приоритезира каузите си и поне една да докара докрай.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 43. 43 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 491 Неутрално

  [quote#41:"адв.М.Гроздев"]Абсолютно вярно! Това е и причината българи, живеещи в тези държави, да търсят всякакви възможности да се разведат в България.[/quote]

  И в БГ има много жени, които силно мразят мъжете (примери тук в коментарите), но индивидуалистични общества като нашето са до голяма степен имунизирани срещу крайни фанатични движения и предпазват от институциализирането на тази омраза.

  За съжаление повечето българи все още живеят с идеализирана представа за Запада от прехода и не осъзнават, че няма нищо перфектно. Иска ми се да можех по някакъв начин да помогна на хората да постигнат някакъв баланс без крайности, но докато не го видят с очите си и преживеят, няма как.

 44. 44 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#12] от "moriarti":

  Аха, всичко е за пари.

  Предразсъдъците са за ограничените.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK