Архитекти се обявиха против строителните промени на хотел "Маринела"

Архитекти се обявиха против строителните промени на хотел "Маринела"

© Анна ХристоваСъюзът на архитектите и Камарата на архитектите в България се обявиха срещу строителните намеси в столичния хотел "Маринела" - бившия Японски хотел, и поискаха сградата и пространството около нея да бъдат обявени за паметник на културата.


Комплексът, дело на известния японски архитект Кишо Курокава, е уникален за Източна Европа. След като хотелът бе придобит от Ветко Арабаджиев обаче, последователно започнаха груби промени – японските вишни по алеите наоколо бяха изтръгнати и заменени с пластмасови светещи дръвчета, интериорът бе променен, започна и надстрояване на част от сградата, което след медийни публикации бе спряно от Дирекцията по национален строителен контрол.


"Вече година и половина се извършва груба намеса и брутална промяна на интериора и екстериора на комплекса. Великолепни пространства, прекрасни фрагменти, детайли, растителност и материали бяха унищожени", заяви на пресконференция вчера председателят на Съюза на архитектите арх. Георги Бакалов, цитиран от Би Ти Ви. По думите му хотелът формално не е регистриран като паметник на културата, но има действия на съюза в тази посока. Според него част от издаваните разрешителни за реконструкции на сградата са неправомерни.
от Камарата на архитектите в България (КАБ) посочиха, че са разтревожени от извършването на "недопустими строителни действия" на сградата, на която предстои да бъде даден статут на недвижима културна ценност. "Комисията по дисциплинарно производство на Камарата вече е сигнализирана за действията на някои членове на КАБ, които имат отношение към допуснатото надстрояване на хотел "Маринела", и за нарушаване на авторски права", се посочва в съобщение на сайта на организацията.


Юристите на хотел "Маринела" отхвърлиха обвиненията на архитектите. В писмено становище, цитирано от Би Ти Ви, ръководството на хотела заявява, че промените са съобразени със законовите изисквания и след набавяне на необходимата документация. Посочват, че са уведомили архитектурното бюро "Курокава" за намеренията си и не са получили възражения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK