Депутати предлагат парламентът да извика Цацаров за разследването по КТБ

Мартин Димитров

© Юлия Лазарова

Мартин ДимитровДепутати внесоха предложение Народното събрание да задейства конституционна процедура, с която да извика главния прокурор Сотир Цацаров да се отчете по разследването за фалита на КТБ.


След като в сряда народните представители Методи Андреев (ГЕРБ), Петър Славов (Реформаторски блок), Мартин Димитров (Реформаторски блок) и Валери Симеонов (Патриотичен фронт) изпратиха покана към Цацаров, главният прокурор отвърна със съобщение до медиите, в което казва, че само с решение на Народното събрание той може да бъде задължен да докладва.


Затова днес внесохме предложение за решение на парламента, заяви пред журналисти в парламента Мартин Димитров. По думите му не би трябвало да има нито един народен представител, който да не подкрепи предложението, защото то е като стрес тест за разследването.
В мотивите на предложението пише, че депутатите искат доклад заприлагането на закона по казуса с фалиралата банка, включително за напредъка на разследването срещу обвиняемите лица, изправянето на Цветан Василев пред правосъдието и сътрудничеството между органите на държавното обвинение и синдиците на банката за обезпечаване и претендиране на максимален обем средства от източеното от банката имущество и връщането му в масата на несъстоятелността, за покриване на задълженията на КТБ към държавния бюджет, вложителите и кредиторите й.


"Близо две години след фалита в българското общество все повече се засилват опасенията, че фалитът на КТБ, станал известен и като грабеж на века, ще остане без последици за виновните лица, а източените над 4 млрд. лева ще се платят основно от българския данъкоплатец", пише в писмото. Добавя се, че обществените очаквания са изправяне на Цветан Василев пред съда, търсене на отговорност от останалите членове на надзорния и управителния съвет или ръководни служители, одобрявали отпускането на необезпечени кредити за милиарди.


"Отговорност е редно да понесат и членовете на тогавашното ръководство на БНБ и другите държавни органи, имали отговорност по закон и неупражнили дължима грижа и надзор върху управлението на КТБ. Важно е да се провери и дейността на квесторите, допуснали извършването на цесии и прихващания за стотици милиони, след налагането на специален надзор", пишат още депутатите, определящи се за група за натиск.


На второ място те поставят притеснителни данни на международната разследваща компания на стр. 20 от доклада им, че част от документацията във връзка с фалита на банката е останала недостъпна за тях, след като е била иззета от прокуратурата за целите на следствени действия. "Много е вероятно тази документация да има отношение към проследяването на източниците от банката средства и предприемането на адекватни действия от синдиците за тяхното обезпечаване и завеждане на съдебни искове за възстановяването им в масата на несъстоятелността", добавя се в мотивите.


Цялото развитие на казуса може да намерите в специалната тема на "Дневник" "Фалитът на КТБ".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK