Отново акция на Цветанов доведе до осъдително решение срещу България

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов

© Цветелина Белутова, Капитал

Бившият вътрешен министър Цветан ЦветановЕвропейският съд по правата на човека е осъдил България заради изтезания, нечовешко отношение и унижение при ареста на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Той беше задържан на първи април 2010 година, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов. Освен Попов тогава арестувани бяха бившият военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров.


Тримата бяха оправдани от Върховния касационен съд в началото на 2015 година. Делото пред ЕСПЧ е водено от кантората на адвокат Михаил Екимджиев.


Тенчо Попов беше арестуван в нотариалната кантора на съпругата му - Антония Попова, която също е жалбоподател. Близо година след ареста беше разпространено видео от задържането, на което се вижда как маскирани служители на МВР нахлуват, като изблъскват от входната врата Попов, събарят го на пода, а после с крака отдалечават ръцете му от тялото и настъпват ръцете му, за да не може да ги движи. При ареста главата на Попов е била наранена.
Минути по-късно Попов е заведен в друга стая, където обискират чантата му. От записа на охранителната камера в кантората се вижда и как, докато това се случва, в другата част маскирани служители са седнали на кожен диван, размахват ръце и правят специфични жестове, а оператор на МВР ги снима.


Тенчо Попов

© Красимир Юскеселиев

Тенчо Попов


Съдът приема, че при ареста на Попов полицаите са проявили нечовешко и унизително отношение. Освен това заради отказа на държавното обвинение да разследва насилието при ареста му Попов ще получи обезщетение.


В решението е записано, че заради изказването на Цветан Цветанов ден след ареста: "очевидно става въпрос за вече изградена схема за решаване на съдебно дело в предварително определена посока. Парите, които е носил в себе си Тенчо Попов, е трябвало да стигнат до съдията, за да бъде решено делото на бившия министър Николай Цонев по удобен за него начин" - е нарушена и презумпцията за невинност на Попов. Съдът приема, че е нарушено и правото на зачитане на личния и семейния живот.


Досега няколко акции по времето на Цветанов като вътрешен министър станаха повод за осъдителни решения срещу България. Това струва на държавата над 120 хиляди евро. Преди време адвокат Емилия Недева заяви, че правителството може да потърси отговорност за делата от Цветанов.


"Решението може да се обобщи с две думи: класика в жанра. Системните нарушения на чл. 3 от ЕКПЧ за нечовешко и унизително третиране в резултат на гротескната полицейска акция и отказа на прокуратурата да разследва полицейската бруталност вече са ни до болка познати от предишни решения на ЕСПЧ по делата "Гуцанови", "Даниел Славов" и др. Като системен правозащитен проблем все повече се налага и нарушението на презумпцията за невиновност (чл. 6§2) от Конвенцията, предизвикано от непремерени и нескопосани изказвания на Цветан Цветанов, бивш министър на вътрешните работи, а понастоящем лидер на ПГ на ГЕРБ, с които той раздаваше пред медиите "присъди" и определяше наказания, без да поставя под съмнение вината на задържаните лица". Така адвокат Михаил Екимджиев коментира пред "Правен свят" решението на ЕСПЧ.


Той уточнява, че след решението семейство Попови ще заведат дело и по закона за обезщетение за вреди.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK