Цветан Василев може и да не бъде съден като организатор на престъпна група

Цветан Василев в УНСС

© Юлия Лазарова

Цветан Василев в УНССМажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев може и да не бъде съден като организатор на престъпна група, която е присвоила пари от банката. Това пише сайтът "Съдебни репортажи", като се позовава на член 31 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.


Според него лицето, предадено от друга държава, може да бъде съдено само за престъплението, за което е предадено. Освен ако е последвало съгласие на другата държава за съденето му и за друго престъпление, извършено преди предаването му.


Цветан Василев стана обвиняем задочно на 28 юли 2014 година (съобщението за това беше разпространено на рождения му ден няколко дни по-късно - 12 август) за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. "Началното му обвинение е за това, че през периода от м. декември 2011 г. до 19.06.2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова /главен касиер/ и Орлин Русев /изпълнителен директор/, да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.", пише в съобщението на прокуратурата.
Вчера от държавното обвинение обявиха, че са прехвърлили делото в Специализираната прокуратура, защото по разследването има данни, че Василев е ръководил престъпна група от 13 души, които в период от 2009 до 2014 година (прави впечатление увеличеният период на действие), която е създадена "с користна цел за извършване на длъжностни престъпления".


От прокуратурата нямаха информация какво се случва с искането за екстрадирането на Василев и очакваха данни от външното министерство. Вчера се появи информация, че случаят е висящ пред второинстанционния съд в Сърбия, след като първата инстанция е разрешила връщането на банкера у нас.


Днес обаче адвокатът му Константин Симеонов заяви, че на 7 юни съдът е върнал казуса отново за разглеждане пред първоинстанционния съд. Последната дума има министъра на правосъдието, когато случаят стигне до него.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK