Прокуратурата познавала закона и ще мисли какво ще предприема за екстрадирането на Цветан Василев

Прокуратурата познавала закона и ще мисли какво ще предприема за екстрадирането на Цветан Василев

© Stringer, ReutersПрокуратурата познава закона и когато реши какво да прави по делото срещу мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, ще уведоми незабавно медиите. Това заяви пред "Дневник" говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова, попитана дали държавното обвинение ще поиска екстрадиция на Василев съобразно новото му обвинение - за ръководене на организирана престъпна група от 13 души, след като то му бъде повдигнато.


Вчера от държавното обвинение обявиха, че са прехвърлили делото в Специализираната прокуратура, защото по разследването имало данни, че Василев е ръководил престъпно сдружение, създадено "с користна цел за извършване на длъжностни престъпления" и действало в периода от 2009 до 2014 г.


Според член 31 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, лицето, предадено от друга държава, може да бъде съдено само за престъплението, за което е предадено. Освен ако е последвало съгласие на другата държава за съденето му и за друго престъпление, извършено преди предаването му. Засега екстрадицията на Василев е поискана от прокуратурата по първоначално повдигнатото му задочно обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Датата на което е 28 юли 2014 г., но съобщението за него беше разпространено на рождения му ден няколко дни по-късно - 12 август).
"Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова /главен касиер/ и Орлин Русев /изпълнителен директор/, да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.", пише в съобщението на прокуратурата.


Днес обаче адвокатът му Константин Симеонов заяви, че на 7 юни съдът е върнал казуса отново за разглеждане пред първоинстанционния съд. Последната дума има министъра на правосъдието, когато случаят стигне до него.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK