Краят на реформите

Политологът Даниел Смилов.

© Надежда Чипева, Капитал

Политологът Даниел Смилов."Дневник" препечатва анализа на политолога Даниел Смилов от портал "Култура".


До лятната ваканция на парламента съдебната и антикорупционната реформа ще завършат, макар че по същество те приключиха още през декември 2015 г. Последната малка интрига е в това дали законопроектите на министър Кунева и министър Захариева ще бъдат приети от НС. Значението на тези актове е в голяма степен символично. Ако бъдат приети, това ще означава, че ГЕРБ продължава да играе театъра "реформа" и е все пак загрижен за оценката, която ще получи от Европейската комисия в нейните доклади. Ако бъдат отхвърлени или размити до пълна неузнаваемост, това ще означава, че от театърът вече няма никаква полза за Борисов.


Каквото и да стане, непроменимите факти в тези две сфери са следните. Единственото добро нещо, което се случи в съдебната област, е разделянето на ВСС на два панела, което дава възможност за известна еманципация и самоуправление на съда. Ефектите от това са вече видими – по примера на Лозан Панов и други шефове на знакови съдилища в страната започнаха да отстояват смислени и независими от политическа или корпоративна конюнктура позиции. Това никак не е малко и Христо Иванов и екипът му, който стоеше зад тази промяна, трябва да бъде поздравен.
Цената, платена за този успех, беше прекалено висока обаче. В този смисъл предходният министър на правосъдието имаше пълни основания да подаде оставка миналия декември, защото в този момент цената надхвърли ползата от разделянето на ВСС. Негативната "стойност" се получи заради натрупване на следните пасиви (най-вече точка 3 и свързаните с нея 2 и 4):


1) Персоналният състав на ВСС и върховете на прокуратурата получиха индулгенции и гаранции за несменяемост;


2) Антикорупционната битка беше "делегирана" на Главния прокурор и всякаква идея за нова структура, независима от него (по румънски образец) беше изоставена;


3) Прокуратурата стана де юре още по-безконтролна, тъй като панелът, пред който тя уж отговаря, се избира в мнозинството си от самата нея. Тъй като тя е и силно йерархизирана – нещо което ще се запази въпреки приказките за "децентрализация" – изводът е, че Главният прокурор отговаря основно пред себе си. Може би и за това той досега не се е самозапитал за ролята на подопечната му институция в поредица от големи скандали – като "Костинброд" и КТБ например. Вредата от конституционната поправка в този й аспект ще бъде дългосрочна и трудно обратима;


4) Разплитането на аферата КТБ влезе в глуха алея, като за това допринесе основно и парламентът със своята ялова комисия. В нейния доклад не се каза нищо нито за прокуратурата, нито за КФН, нито за един депутат, който междувременно започна толкова да се оттегля, че изкупи държавната печатница, един магазин за техника и един Господ знае още какво;


5) Медийната ситуация остана същата, каквато си беше – едни фалираха и се преименоваха, други си запазиха "марката", но всички си останаха със същата редакционна политика, което – в техния случай – означава и същия собственик. Монопол обаче няма, защото този собственик е неизвестен.


Реформатори без реформи


В правителството ще останат реформатори дори и след края на реформите. Има подозрение, че такива реформатори ще останат дори и ако ГЕРБ излезе от правителството. Това е така, защото някои хора, веднъж ангажирали се с реформите, толкова се вживяват в ролята си, че не могат да излязат от нея, дори когато реформи вече няма. Те са толкова отдадени на каузата, че виждат и най-малката, микроскопична възможност за реформи – дори когато за това се изисква гигантско увеличение или направо преувеличение.
Може би има и други причини за оставането на реформатори в правителство без реформи, но и тази е достатъчна.


Мини хибридни войни


Откакто газети, като тази на Петьо Блъсков, трайно развиха впечатляваща, макар и анонимна конституционна експертиза, мнозина се усъмниха, че прокуратурата и дори самият Главен са се сдобили с втори говорител. Може би в рамките на оборота "заем – флашка – заем прим" – един добре познат медиен "бизнес модел" в тези среди. Дали съмненията са основателни е невъзможно да се верифицира (поради точка 3 по-горе), но е факт, че въпросните текстове обикновено умело смесват наукообразието с индиректна заплаха за употреба на (прокурорска) сила. По подобен начин хибридчиците използват смес от информация, дезинформация и страхова психоза, за да постигнат ментално надмощие над врага.


За да се обучи населението да се справя с опасността от хибридната война, добре е в матурата за седми клас да се включат въпроси, които да тестват способността на учениците да я разпознават. Ето един възможен тестови въпрос, който използва текст, максимално близък до оригинал от споменатите функционални еквиваленти на "Прокурорски вести":


Прочетете пасажа и кажете какво цели авторът с него:
"Mакар и с голямо закъснение, олигарсите ще се окажат клиенти на същото това обвинение, което толкова дълго време се опитват да овладеят.
Със сигурност Х познава това чувство. Защото ако днес от гръцките плажове или софийските грантови офиси пуска Фейсбук статуси срещу прокуратурата, съвсем не бе далеч времето, когато в студените декемврийски дни, часове преди да го оваканти, привикваше в министерския кабинет на ул. "Славянска" доверени журналисти, за да изпраща чрез тях послания към държавното обвинение за това колко "не се притеснява" от проверка на дейността му като член на изпълнителната власт."


Изберете един от следните отговори:


А) Авторът твърди, че Х е бил министър.
Б) Авторът сплашва Х с прокурорско разследване;
В) Авторът твърди, че Х е бил под наблюдение, докато е бил министър, и продължава да бъде наблюдаван, когато вече не е;
Г) Авторът намеква, че и през декември са отправяни заплахи към министъра X;
Д) Авторът говори от името на прокуратурата;
Е) Авторът има много лош стил;
Ж) Всичко по-горе, взето заедно, следва от цитирания пасаж.


Поредната антиутопия


След края на реформите навлизаме във фаза на политическо дебнене и изчакване, препозициониране с оглед на евентуални предсрочни избори за парламент или трайно прегрупиране в сегашния. Хибридната военно-временна психоза изглежда изгодна за мнозина. Патриотите печелят заради параноите, които сами раздухват. ГЕРБ печели като стожер на "стабилност" в "бурни времена". Останалите в правителството реформатори се надяват да натрупат точки като пазители на евроатлантическата ориентация на страната. Печалбите за всички тях идват под формата на време – време, в което остават на власт. Това не е нито далновидна, нито дългосрочна логика обаче, особено що се отнася до ГЕРБ и Реформаторите.


Мини хибридните атаки пък са свидетелство, че определени (консервативни спрямо реформите) среди се чувстват победители и тестват водата, за да изпробват новопотвърдената си безнаказаност. Още по-решително, отколкото са го правили досега.


В по-ведър план управляващото мнозинство, изглежда, се е договорило дългоочаквания край на три реформи – съдебната, образователната и антикорупционната – да бъде обявен след една финална промяна на ключово важни понятия в законодателството:


1) "Организирана престъпна група" ще се замени с "битова махленска свада";
2) "Рекет" се заменя с "паркомясто";
3) "Наркопласьор" се заменя с "кандидат-зет";
4) "Очи" се заменя с "мехур"";
5) Горното важи и за "главен секретар";
6) "Прокурорски панел" се заменя с "на Главния прокурор панела";
7) "Седмокласник" се заменя с "четвъртокласник на Орешарски";
8) "Две двойки" се заменя с "тройка";
9) "външна проверка на прокуратурата" се заменя с "терористичен атентат";
10) "разследване на аферата КТБ" със "стабилност";
11) "Гестапо" се заменя с "професор";
12) "свестен" – с "луд";
13) и му се къса снимката в ефир.


P.S. Следващият текст ще е позитивен и конструктивен.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Реформаторите да не спират с лозунгите ?

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  "Две двойки" се заменя с "тройка";

  Тц - три двойки - шестица за шестаците

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  На тъмно : Смислов обяснява че Борисов, кабинета, ГЕРБ и РБ нямат желание да се случват добри неща в държавата и за народа. Моля да ме поправите ако греша, щото видях Владимировна че изобщо не е гламава като прочетох статията за КТБ, та и Смилов не е гламав, и може да е решил този път да не се прави на такъв.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 927 Любопитно

  реформите ще унищожат мутрите ,затова и реформи няма ,няма и да има

 6. 6 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  1) "Организирана престъпна група" ще се замени с "битова махленска свада";
  2) "Рекет" се заменя с "паркомясто";
  3) "Наркопласьор" се заменя с "кандидат-зет";
  4) "Очи" се заменя с "мехур"";
  5) Горното важи и за "главен секретар";
  6) "Прокурорски панел" се заменя с "на Главния прокурор панела";
  7) "Седмокласник" се заменя с "четвъртокласник на Орешарски";
  8) "Две двойки" се заменя с "тройка";
  9) "външна проверка на прокуратурата" се заменя с "терористичен атентат";
  10) "разследване на аферата КТБ" със "стабилност";
  11) "Гестапо" се заменя с "професор";
  12) "свестен" – с "луд";
  13) и му се къса снимката в ефир.

  P.S. Следващият текст ще е позитивен и конструктивен.

  И вероятно ще започне с точка 14...
  Той не е гангстер
  Той ще унищожи Кой
  Той ще ни върне парите окраднати от КТБ
  Той ще ни стабилизира до бетониране, направо ще ни укрепости
  Той е Бог

  Форумът е в будна кома...
 7. 7 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Великолепен текст с ясни прицелни точки,лишен от обичайното за автора перèне с чуждици и предълги изречения.Който разбрал,разбрал..за съжаление не са мнозинство..или по стар български обичай се снишават гласоодавателите и по навик се навеждат и пълзят пред мутрите,най-наглата от които е на върха на изпълнителната власт.

 8. 8 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1208 Любопитно

  До коментар [#6] от "Ghost":

  Забрави "нямаме данни" и "неизвестен извършител".

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 9. 9 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Какъв край на реформите като те никога не са започвали...


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  До коментар [#9] от "Идеологически диверсант":

  А де !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 11 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#7:"hmc12310991"]или по стар български обичай се снишават гласоодавателите и по навик се навеждат и пълзят пред мутрите,най-наглата от които е на върха на изпълнителната власт.[/quote]
  Да ти кажа че аз съм от вътрешните и разчитам твоя код. Ти си на Сайдера от бомбетата, ама си доста серт, та ми се ще да те взема в отдела.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Кой е този, че ни занимават с него?

 13. 13 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Смилов е написал нещо наистина добро като анализ. И тревожно за всички нас.

 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3935 Весело

  До коментар [#6] от "Ghost":

  И още:
  Прокуратурата си знае работата
  Джурасик парк е на всеки километър

  klimentm
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3935 Весело

  Казаното е ясно и просто,почти толкова колкото са управляващите индивиди!

  klimentm
 16. 16 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Опорна точка,разконспирира ме,благодаря за предложението,но за момента нямам нужда от препитание като трол..като навърши Баце 50 ГОДИНИ начело на ''държавата'',ще ти звънна,тогава ще съм пенсионер с деменция и няма да имам проблеми да защитавам и Бацата,да се свети името и делата МУ!

 17. 17 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Поредната манипулация на "Дневник".

  "Дневник" препечатва анализа на политолога Даниел Смилов от портал "Култура".

  С това си "измивате" ръцете.? Цялата статия няма един факт подкрепен с достоверна информация и е "говорене" на ангро. Само "голи" приказки достигащи до словесни висоти.

  А аз си помислех, че имаме новина:"Край на реформаторите". Не че Радан не им заби ножът отдавна, но тази новина очаквах.

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 18. 18 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Нищо ново под слънцето. Просто се поднася претоплена манджа.

 19. 19 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ..."Това е така, защото някои хора, веднъж ангажирали се с реформите, толкова се вживяват в ролята си, че не могат да излязат от нея, дори когато реформи вече няма."...
  ------------------------------
  Вярна констатация,за съжаление...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 20. 20 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 458 Неутрално
 21. 21 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2654 Весело

  Костилките с тъпа упоритост се стараят да ни убедят, че при тях нещата дори са по-зле, отколкото изглеждат. И дълбаят, дълбаят, с голямата надежда,че няма да остане никой, който да се съмнява в това. В края на краищата, успяват, трябва да им се признае!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Много добро от Смилов.
  Трябва да се повтаря, потретва и преповтаря, дано все пак някой попроумее как го манипулират, от най-високо ниво.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 24. 24 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Добре написан обзор, по-смешен от в-к Стършел и по-тъжен от некролог.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  " По подобен начин хибридчиците използват смес от информация, дезинформация и страхова психоза, за да постигнат ментално надмощие над врага."
  А ние, гражданите сме в миманса. Гледаме, пулим се, чудим се и... ръкопляскаме.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Прокситата, които управляват в момента в полза на своите господари доста успешно наложиха пълна подмяна на целите чрез пълната подмяна на термините. Удар в деесятката е речника в края на анализа

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  Политическият пейзаж у нас е сведен от задкулисието до менкане на властта м/у Тройната коалиция и ГЕРБ. Ето, скоро на "десният" ГЕРБ ще му отброят до 10 и не след дълго Доги пак ще раздава порциите в държавата. Бащите на прехода нямат друг избор.

 28. 28 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#21:"Дон Кихот"]В края на краищата, успяват, трябва да им се признае![/quote]

  Не приписвай заслуга някому, който я няма. Просто не може да се лъже вечно. Все някога истината излиза на бял свят. Крадлив дедо, например, излъга, че ще ни "оправи" за 800 дена и вече е в историята. Макар, че в интерес на истината донякъде и беше честен - ето много повече от 800 дена, практически до ден днешен, се чувстваме "оправени" от неговото управление. Спомням си - шеметната изборна победа на комарджията беше дори по-категорична и от най-бляскавата такава на Бойко Борисов. Сега "мат`ряла вече се усети, че пак го лъжат, че пак го коландрисват и не са виновни костилки, камъчета, бучки и прочее. Вектора на скоростта на ГЕРБ има ясна и категорична посока - в историята, а стойността му расте с всеки изминал ден.

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hafen der Wahrheit":

  "... Цялата статия няма един факт подкрепен с достоверна информация ..."!

  Тоест искате доказателства, че водата е мокра и геврека има дупка...?! Типичните милиционеро-комунистически похвати и методи на разсъждения!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Литературно-фантасмагорично есе като жалък напън да се каже че сме смазани, ама още плюваме. Щото сме "опозиционери" от сой. И на себе си. Нали Смилов?? Попиляваш си литературния талант с политика.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 31. 31 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 542 Весело

  Адмирации за статията !

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3826 Весело

  [quote#6:"Ghost"]Той не е гангстер
  Той ще унищожи Кой
  Той ще ни върне парите окраднати от КТБ
  Той ще ни стабилизира до бетониране, направо ще ни укрепости
  Той е Бог [/quote]
  Виж ми подписа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  [quote#8:"Калибър"]Забрави "нямаме данни" и "неизвестен извършител". [/quote]
  Използването на безлична форма при съобщаване на подобни случаи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3826 Весело

  [quote#33:"Храбър"]Използването на безлична форма при съобщаване на подобни случаи! [/quote]
  Нещо от рода на - "Някой, някъде направил нещо престъпно, но за сега не се знае нищо, а каквото все пак е известно няма да се съобщава до завършване на разследването"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3826 Весело

  Вижте се колко сте безаргументни и неспособни да извадите поне един стабилен аргумент!
  Вижте се колко сте смешни!

  [quote#18:"glog"]Просто се поднася претоплена манджа. [/quote]

  [quote#20:"lechevalier"]Излишен текст. [/quote]

  [quote#21:"Дон Кихот"]И дълбаят, дълбаят, с голямата надежда,че няма да остане никой, който да се съмнява в това.[/quote]

  [quote#12:"svoboden"]Кой е този, че ни занимават с него? [/quote]

  [quote#11:"oporna_to4ka"]Ти си на Сайдера от бомбетата, ама си доста серт, та ми се ще да те взема в отдела. [/quote]

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 284 Весело

  Може би в рамките на оборота "заем – флашка – заем прим" – един добре познат медиен "бизнес модел" в тези среди.
  ------------------------------------

  Смилов, много добре познавате модела "Кой"!!

  Ама си признайте кой ви плаща за подобни лакърдийки, дето съчетават 2 полуистини, поляти обилно с лъжи?

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 37. 37 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 284 Весело

  [quote#17:"Hafen der Wahrheit"]С това си "измивате" ръцете.? Цялата статия няма един факт подкрепен с достоверна информация и е "говорене" на ангро. Само "голи" приказки достигащи до словесни висоти. [/quote]

  Те всичките им афтори са на ниско ниво, словословят, мрънкат и през 10 дола ни носят вода, за да си докажат политкоректните мантри!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 38. 38 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 738 Весело

  Добър и поучителен текст, но само за читатели, които имат с какво да мислят. А, видно е по територията има дефицит на подобни. Обратното. Населена е гъсто с електорат, чийто единствена гордост е, че са много и са на власт. Какво следва от този факт? Печал, мрак и ...последно място в ЕС.

 39. 39 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 689 Неутрално

  и това за да крадат около 500 човека и слугите им около 70 хил. другите се гърчат кой колкото разбира от сбърканото тотално общество в което живеем просто посткомунизъм

  BG e мини империя на злото.
 40. 40 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Те имитират реформи,ние ще имитираме подкрепа.Проекта Борисов е към своя край....

 41. 41 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3188 Весело

  "Дневник" препечатва анализа на политолога Даниел Смилов от портал "Култура".

  Леле мале, как му са радват само ДСБ-арите.
  Ноо точна статия, пълна с точни факти

 42. 42 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1812 Любопитно

  Не бе Смилов, това не е краят на реформите, това е началото... Политкоректно казано това е началото на реформирането на реформите.
  На Всички Всичко е ясно, да влязат господата Колт и Калашников с техният инструментариум.
  Времето на констататорите се изчерпи!
  !

 43. 43 Профил на Люси
  Люси
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#36] от "Асен хаджи Асенов":

  Наистина ли не си в състояние да си представиш,че в тази нещастна държава може и да има почтени хора или пишеш нещо,защото не можеш да не го напишеш?Задавам този наивен въпрос,защото след качествената статия на Смилов,простотиите срещу нея изпъкват особено грозно.

 44. 44 Профил на danilo1
  danilo1
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Защо край?! - сега поставяме началото. Смилов реди нещата обаче трябва да се има предвид, че мутри като Борисов, Очите и прочие са болни натури. Самият факт, че Очите пие хормони на растежа говори много. Подобни експерименти са правили лекарите на хитлеристите и сталинистите с войниците, за да ги надъхват. От какво, според Смилов, бягат 150 000 души от страната и търсят спасение в София(а оттам и в чужбина)?!

 45. 45 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Общо взето статията ми хареса. И аз виждам сутуацията по същия начин. Жалко, че пак кукувицата ни сра в гнездото и отново заглушиха общонародното недоволство с подменени цели и партньори. Затова обаче има вина и Радан. Дано следващия път си научи уроците и по-внимателно си избира партньорите, защото днешните са гладни за власт и пари и в името на тия си цели биха продали и родителите си.

 46. 46 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#13:"Григор Лилов"]Смилов е написал нещо наистина добро като анализ. И тревожно за всички нас.[/quote]
  Най-кратко написаното може да се характеризира с -
  "Народееее!!!"

 47. 47 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#7] от "hmc12310991":

  Текстът е смислено и емоционално добър, но за да бъде прекрасен трябва определено да изчисти чуждиците и да поизглади стила.

  Ние знаем какво значи да се "верифицира".

  Въпросът е не знае ли авторът какво значи "провери".

  И ако английският му идва толкова отвърте защо просто не пише на английски.

  Ние интелигентните му читатели нямаме проблеми с двата езика поотделно.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 48. 48 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#17:"Hafen der Wahrheit"] Цялата статия няма един факт подкрепен с достоверна информация и е "говорене" на ангро. Само "голи" приказки достигащи до словесни висоти.[/quote]
  А 204 гласа на ГРОБ, ДПС, БСП и АБВ срещу промените на Конституцията, с коета на практика съдебната реформа бе набутана в 9-та глуха, не са ли факти?
  Радан ли е виновен, че остатъчните "реформатори" - трикадцията Лукарски и подивялата за министерстване Кунева, се отметнаха и в името на мераците си за власт изоставиха основната точка от предизборната програма на Реформаторския блок - Съдебна реформа и истинска, действаща Борба с корупцията. Същите тези псевдореформатори най-нагло излъгаха избирателите на РБ, като на два пъти провалиха провеждането на съюзен конгрес, оставяйки блока в неравновесно състояние, без лидер и без възможност за провеждане на обща политика.
  Радан ли е виновен за това бе, трол гербарастки?

 49. 49 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#18:"glog"]Нищо ново под слънцето. Просто се поднася претоплена манджа.[/quote]
  Само че тази "претоплена манджа" е превтасала, развалена и ужасно ''стабилно'' смърдяща.
  Единственото спасение от вонящата миризма е изхвърлянето ѝ в кенефа.

 50. 50 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#47:"Боби Колев"]Текстът е смислено и емоционално добър, но за да бъде прекрасен трябва определено да изчисти чуждиците и да поизглади стила. [/quote]
  Предлагам да се съсредоточим върху съдържанието и да оставим настрана издребняването. Инак ще заприличаме на едни "анализатори", чиито единствен критичен ''аргумент'' на речта на Президента в Страсбург е, че я е произнесъл на английски.

 51. 51 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1981 Разстроено

  [quote#11:"oporna_to4ka"]Да ти кажа че аз съм от вътрешните и разчитам твоя код. Ти си на Сайдера от бомбетата, ама си доста серт, та ми се ще да те взема в отдела. [/quote]

  Що бе баджанак, вземи Шильока, блъска се във всяка греда и е верен безпределно на Партията! Гарантирам за него!

 52. 52 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#46] от "choss":

  Вече няма народ, няма граждани, има само население. Единственото оптимистично нещо е, че всичко това ще свърши зле и за ГЕРБ, и за прокуратурата. Разбира се и както винаги, "най-скъпо ще му излезе" на населението, но и на имитаторите на реформите не им завиждам. Прости са и не са играли никога на шах, а белота в случая непомага

 53. 53 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1812 Весело

  До коментар [#52] от "alg57373608":

  ++++++++++++
  !

 54. 54 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#50] от "choss":

  Много по-лесно е да се ограничим да не превъзнасяме непревъзходен материал.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 55. 55 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#50] от "choss":

  Впрочем точно пък в "Култура" това е още по-важно.

  Спортната рубрика на Дневник - да, но в Култура да пишеш така си е просто излагация, дори казаното да е вярно.

  Иначе, бих казал, и Бойко Борисов казва много верни неща.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 56. 56 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#4:"xev8hy"]"4) Разплитането на аферата КТБ влезе в глуха алея, като за това допринесе основно и парламентът със своята ялова комисия."
  Добро утро... тва не беше ли безпределно ясно още кога мангалиГЕРБ назначиха онова ..."нещо" (малкия дявол) за шефче на комисията? [/quote]
  Така, така хванал си му цаката! Ама само тя да беше "с мед да я намажеш"? Колко знайни и незнайни "герой на нашето време" се подвизават в ГРОБ и те са в състояние да те "убедят" колко всичко е стабилно и прекрасно. А това, че мнозина от тях са приели нищоправенето като реформа е факт, остава матреяла да се събуди от риалито и да посрещне новия слънчев ден!!!!

 57. 57 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#44:"danilo1"]Защо край?! - сега поставяме началото. Смилов реди нещата обаче трябва да се има предвид, че мутри като Борисов, Очите и прочие са болни натури.
  И от какво, според Смилов, бягат 150 000 души от страната всяка година и търсят спасение в София, а оттам в чужбина през терминалите?! [/quote]
  Въпроси, въпроси, но на КОЙ му пука, че народа се "изнася", та това е и целта - обезлюдяване на територията и ново заселение - "найс' а батка"?!!!!

 58. 58 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Слушайте премиера, бе, хора. Даже той вече почти не говори за реформи. Основният приоритет сега е стабилността. Въпрос на тълкувания е коя точно стабилност има предвид премиера. На кабинета, на изградения политико-олигархичен модел или нещо друго?

  Pivoley
 59. 59 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#57] от "Emil Dimov":
  И аз вече почвам да се отчайвам. Вече колко години народът не може да разбере кой. А той не е депутат, а е на много по-висока позиция и държи на къса каишка всички политици.

  Pivoley
 60. 60 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#58:"pivoley"]Слушайте премиера, бе, хора! Даже той вече почти не говори за "реформи". Основният приоритет сега е "стабилността". Въпрос на тълкувания е коя точно стабилност има предвид премиера. На кабинета, на изградения политико-олигархичен модел или нещо друго? [/quote]

  Честит рожден ден "баце"! Жив и здрав и да продължаваш да ни "разсмиваш" още месеци наред!!!! И с пожелание за Стабилност в Слънчев гард!!!!

 61. 61 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  "... В правителството ще останат реформатори дори и след края на реформите. Има подозрение, че такива реформатори ще останат дори и ако ГЕРБ излезе от правителството. Това е така, защото някои хора, веднъж ангажирали се с реформите, толкова се вживяват в ролята си, че не могат да излязат от нея, дори когато реформи вече няма ..."!

  Горката Кунева, горкият Лукарски, горкият Москов...! Хванали са се, като удавници за шлифера на бате Бойко и провалиха не само своето политическо бъдеще...! Като се сетя за, глупаците около Кунева, които бяха дали срок от 6 (шест) месеца, че да започнела някаква си реформа и да се приемел антикорупационния закон на Кунев...! Нито реформи, нито закон, ама дремят още в правителството и си чоплят носовете в размисли, за президентски кандидатури...!

  Бивш tww09306483.
 62. 62 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Краят на реформите? Кога почват протестите? Останаха ли умни и красиви, ранобудни? Или всички оглупяха, погрозняха и заспаха за 2 години "реформи"?

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 63. 63 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#62:"radetzky"]Кога почват протестите? [/quote]
  Или аз съм се объркАл нещо? "Умните и красиви" си остават такива, а цялата сценка беше да се върне Бокото на власт, а статийки като тези са за приспиване на съвестта?

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 64. 64 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  "Краят на реформите" ?????
  За да има нещо край, преди всичко трябва да има начало!
  Начало няма!
  Съдът е бастион на бюрократите и на специфични странни решения, университетите са феодални владения, ...., МВР и МНО раздават пенсии на тонове ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Смилов, този път одобрявам и се присъвкуплявам...

 67. 67 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Какви реформи са спрели,като те въобще не са започвали......

 68. 68 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Дааа, краят на реформите, настъпи преди началото им!
  Знакови са оставките на двама министри: Вучков и Иванов.
  А Вучков, дори на два пъти, доколкото си спомням, си подаде оставката, като първият път май беше зам, министър на МВР, в първия кабинет на Борисов.
  Явно, Папконосецът, не понася конкуренцията добре.

 69. 69 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1981 Весело

  [quote#17:"Hafen der Wahrheit"]А аз си помислех, че имаме новина:"Край на реформаторите". Не че Радан не им заби ножът отдавна, но тази новина очаквах. [/quote]


  Събуди се! Мокрите сънища, понякога са кошмари! Няма край!

 70. 70 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 959 Неутрално

  14) "Помпиер" - "премиер"

  "Да, България"
 71. 71 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Смилов беше най-ревностия защитник и подскачаше еуфорично, когато РБ и ГЕРБ се коалираха. Сега обърна палачинката. ГолУем АНАЛизатор, голУемо чудо

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 72. 72 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Да се внушава Ристо и Радан щяха да оправят България,но другите не са дорасли да го прозрат и загубиха много,изгубиха всичко.Без тях няма да направят нищо,чисто губене на време.По-добре е нови избори защото политическата картина е много по-различна от колкото преди 2 години и политическото представителство не отговаря на електоралните нагласи.

  На мен пък ми прилича на..в такъв глух коловоз се вкарахме,че колкото повече време минава,толкова повече никой не ни бръсне за живи и няма излизане от него в този Парламент.Най-добре е да започнем на ново и на чисто с едни предсрочни избори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK