Проверка опроверга сигнал за нарушения на плажа Иракли

Проверка опроверга сигнал за нарушения на плажа Иракли

© Министерство на туризмаСлед проверка на представители на министерството на туризма е установено, че на плаж Иракли няма поставени плажни принадлежности и такси от туристите не се събират. Проверката е разпоредена от министъра на туризма Николина Ангелкова, съобщи пресцентърът на ведомството. А поводът за инспекцията е станала разпространена информация в интернет, че на Иракли се събират пари от туристите за ползване на чадър и шезлонг.


Проверката е извършена чрез оглед на място на плажната ивица. Докладът на служителите на министерството от огледа показа, че разпространените снимки с табели с цени не са разположени на Иракли, а на плаж Вая, който е в близост до него, съобщава министерството. Ивицата там е отдадена под наем и има одобрена схема за поставяне на плажни принадлежности.


Според събраната информация на проверяващите, чадър и шезлонг се предоставят на туристите срещу 6 лв. за брой, а цената с включена храна и напитки е 36 лв. Предстои да бъде направено и заснемане на плажната ивица, за да се установи дали се спазва одобрената схема за поставяне на плажни принадлежности и дали са осигурени 50% свободна зона, но на място има поставени не повече от 25 чадъра, пише още в писмото.
В него се припомня, че съгласно приетите промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, Иракли е отделен като плаж за природосъобразен туризъм и на него е забранена всякаква търговска дейност като ивицата не се отдава на концесия и/или под наем.


Държавата вече е осигурила и водно спасяване на плажа, за да се гарантира безопасността на туристите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK