Прокуратурата катастрофира в съда с поредно недоказано обвинение срещу депутат

В началото на април прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Бъчварова. Тя е обвиняема за това, че през август 2009 г. като председател на управителния съвет на Селскостопанската академия е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за академията - от 1 326 671.36 лв.

© Красимир Юскеселиев

В началото на април прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Бъчварова. Тя е обвиняема за това, че през август 2009 г. като председател на управителния съвет на Селскостопанската академия е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за академията - от 1 326 671.36 лв.За пореден път прокуратурата се провали при изготвянето на обвинителен акт срещу народен представител, след като Софийският градски съд (СГС) прекрати и върна делото срещу депутата от БСП Светла Бъчварова заради липсващи елементи в обвинението, необоснованост на тезата и недоказаност на вината на обвиняемата.


Това се разбира от разпореждането на съдията докладчик Атанас Атанасов, разпространено от пресслужбата на СГС. От него не става известно кой е бил прокурорът, изготвил обвинителния акт, но критиката към документа е безпощадна.


Преди време главният прокурор Сотир Цацаров се опита да прехвърли вината за многото върнати случаи на съда и заяви: "От върнати дела и оправдателни присъди на мен също започна да ми омръзва". И тогава, а и след това Цацаров не коментирал публично има ли и какви все пак проблеми в работата на държавното обвинение.
Разпореждането на СГС подлежи на протест в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд.


В началото на април прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Бъчварова.


Тя е обвиняема за това, че през август 2009 г. като председател на управителния съвет на Селскостопанската академия е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за академията - от 1 326 671.36 лв. От прокуратурата посочват, че случаят е особено тежък и представлява престъпление по текстове от Наказателния кодекс.


Според съдия Атанасов обаче внесеният обвинителен акт не отговаря на изискванията на закона. Във внесеното обвинение обстоятелства са изложени само относно част от съставомерните елементи от престъплението по чл. 220 от Наказателния кодекс (Длъжностно лице съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява - бел.рел. ), за което народният представител е обвинен. Описани са длъжностното й качество, посочена е сделката, която според държавното обвинение е неизгодна, заедно с времето и мястото на сключването й, както и размерът на вредата, която прокуратурата намира за причинена от сключването на договора.


В обвинителния акт обаче липсват данни за причинната връзка между сделката и вредата,


обстоятелства защо според прокуратурата деянието е особено тежък случай, както и фактически обстоятелства за вината на Бъчварова, която според повдигнатото й обвинение е пряк умисъл.


Според прокуртурата настъпилата за държавата вреда се изразява в разликата между възприетата от държавното обвинение като базова пазарна цена за аренда на един декар обработваема земеделска земя в района на Добруджа – Генерал Тошево, гр. Балчик и уговорената в договора годишна парична вноска, дължима от "Литекс Комерс" АД, представлявано от Гриша Ганчев. Според съда обаче в обвинението липсва обосноваване на тезата за относимост на пазарните цени за аренда на земеделска земя към инкриминирания договор.


Съдията–докладчик е намерил, че в обвинителния акт няма описание на предмета на договора, както и излагане на факти,


които по ясен и недвусмислен начин да обосноват тезата, че същият би съответствал на изискванията за изгодност, ако предвидената парична вноска е в размер на средната пазарна цена за арендуване на земята, предмет на договора.


Вместо това прокуратурата се е позовала единствено на резултати от проверка на АДФИ и на заключение на назначени по досъдебното производство комплексна агротехническа и съдебно-икономически експертизи и то чрез инкорпорирането на части от констатациите от проверката и заключенията на вещите лица в акта.


"Само по себе си, цитирането на части от експертно заключение в обвинителния акт, както и на други писмени материали, не е в разрез с изискванията на чл. 246, ал. 2 от НПК, при условие, че ясно е обозначен съответния цитат именно като такъв и е изразена също по ясен начин тезата на държавното обвинение за възприемане или не на съответното заключение", посочва съдия Атанасов.


Във внесения обвинителен акт обаче не са обозначени цитатите, освен това прокурорът не е изразил конкретно свое становище,


наред с възпроизведените правни констатации на комисията при АДФИ и цитираните части от експертните заключения.


Дори да се приеме, че констатациите на АДФИ и заключенията на експертите са приети изцяло и безкритично от прокуратурата, все пак липсват конкретни обстоятелства, които да обосновават приложимост на пазарните цени за аренда на земеделската земя към инкриминирания договор, посочва още съдия Атанасов.


Според съда тезата на държавното обвинение за произтичането на вреда от действията на обвиняемата по сключване на инкриминирания договор остава без съответната обстоятелствената обосновка, в съответствие със закона.


Освен това вместо прокурорът да представи доказателства за това, че Бъчварова е действала с пряк умисъл, както и последиците от това, той дословно е пресъздал дефиницията на умисъла по закон.


"Посочените непълноти в обстоятелствената част на обвинителния акт съставляват съществено нарушение на процесуалните правила на чл. 246, ал. 2 от НПК", мотивира се съдия Атанасов.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 719 Весело
 2. 2 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Прокуратура?
  Супер е срещу "берачи на джилязу" както и родните полюционери! При делата за по-големи пари обвиненията се пишат така, че да паднат, ако не са успели да объркат процесуалният ред или да изтече давността!

 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1056 Любопитно

  Прокуратурата знае как да направи обвинителен акт, който да падне в съда... там са професионалисти

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Все някой е виновен - или прокурор, или съдия. А ние им плащаме заплатите - най-високите в държавата.

 5. 5 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  "Софийският градски съд (СГС) прекрати и върна делото срещу депутата от БСП Светла Бъчварова заради..."

  ...това, че е член на БСП.

  Преди да ме оплюете: кое дело срещу член на БСП не е било върнато или прекратено от брилянтния български съд? При Живков "член на БКП" беше индулгенция за спасяване от присъда. Сега е същото. Съдът също!

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2391 Весело

  Комедия дел арте.Сотир и неговите прокурори.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3711 Любопитно

  [quote#5:"Дон Кихот"]Преди да ме оплюете: кое дело срещу член на БСП не е било върнато или прекратено от брилянтния български съд?[/quote]
  този път си железен . единствените осъдени депутати за 27 г са двама от дпс , трима от атака и кънчев .... тълкувай

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4684 Гневно

  [quote#5:"Дон Кихот"]Съдът също![/quote]

  Не че съдът е цвете, но в огромното болшинство от случаите на върнати дела и произнесени оправдателни присъди вината е на прокуратурата! Само прочетете това: "прокурорът не е изразил конкретно свое становище"!

 9. 9 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Ами то и цацаратурата на практика си е рожба на БКП-БСП,както и мутрите по улицата,както и тези мутри,които в момента са на власт,та какво има се учудва човек.На практика цялата държава е една ценкочоковщина,просто мащабите са други.

 10. 10 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Поредните пазарлъци между съда и прокуратурата, ако не ме лъже паметта договорите бяха за 2 или 3 лв/декар, което е меко казано престъпно. Не знам защо, великите ни бизнесмени много обичат или с Държавата или с нещо от този род да работят. И за награда от БСП за депутат я предложили, поне те вървят към закриване в скоро време. Пладнешки разбойници. Нека се публикува обвинителния акт, да видим кой поне е взел парите или са си ги делнали, вещи лица, съда и прокурора.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8218 Неутрално

  Прокурорите толкова ли са некадърни или нарочно го правят.Хем демонстрират някаква борба за правда, хем сами я провалят. И вълкът сит и агнето цяло.

 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  [quote#11:"Роси"]Прокурорите толкова ли са некадърни или нарочно го правят.[/quote]

  Според мен го правят нарочно и умишлено.
  Никой не може да бъде чак толкова некадърен.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Има си хас тази прокуратура.Тези обвинители са си чисти телохранители....

 14. 14 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 310 Неутрално

  То голяма част от прокурорите са завършили "право" в милиционерската школа в Симеоново. Та може и този "прокурор" да е бил такъв. Или пък като Пеевски - в Благоевград.

  vesela
 15. 15 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Момент сега...прокуратурата и съда не са ли двете ръце на една и съща мафия?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Това да се връщат обвинителни актове от съда на прокуратурата за доработка си е честа практика по света. Това не означава, че българската или германската прокуратура примерно, непременно са корумпирани или некадърни.

 17. 17 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 498 Любопитно

  нарочен провал на прокуратурата
  добре че има останали нормални съдии

  krastitel
 18. 18 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Прокуратурата й се плаща да обърква случайно нещат,то е ясно,а когато реши да работа,което на обикновен език означава РУШВЕТИ,а на езика на доброто за Б-я - ОСТАВКА!

 19. 19 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 540 Неутрално

  И разбира се съвсем неволно, ама съвсем!
  Хич не са искали да заметат всичко под килима.

  Къв беше тоя килим, 26 години събира боклуци и още място има.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10684 Неутрално

  Няма изненадани. Анонимната прокуратура не работи в полза на обществения интерес. Главния прокурор и неговите подчинени са недосегаеми откъм професионални провали.
  Това са все видимите белези на една провалена държава.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 952 Весело

  Прокуратурата катастрофира,
  демокрацията триумфира!
  Честит рожден нед, Вожде наш!
  Ама шефе, нали ти сам си го избра!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  Умишлено некадърно обвинение което пада в съда а след това обезщетение за обвинения от нашите данъци.
  Цацарофф ОСТАВКА !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 23. 23 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 446 Разстроено

  [quote#12:"Cassi"]Според мен го правят нарочно и умишлено.
  Никой не може да бъде чак толкова некадърен.[/quote]

  Може.

  Послушковците са по правило невероятно некадърни. Кадърните хора не слушкат, те си гледат работата.

  Човешката простотия е безкрайна.

 24. 24 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Дневник, помислете върху заглавието, моля, и информирайте коректно читателите си! Съдията-докладчик е върнал делото не защото обвинението е недоказано, а защото обвинителният акт не отговаря на изискванията на закона. В него не са посочени факти, които трябва да бъдат посочени. В тази процедура прокурорът ще може да поправи акта си и пак да го внесе в съда. Дали обвинението ще катастрофира по-нататък - предстои са разберем.
  Но, както виждаме и по повечето коментари, хората остават с впечатлението, че това е финалът на делото. Което не е вярно, поне на тази етап.

 25. 25 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Дразнеща безпомощност, корупция и некадърност

 26. 26 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Путкурватурата е перфектна когато иска-четох обвинителен акт за двама измамници ,които с фалшиви документи бяха успели да откраднат от Малек Насър-виден сириец и човек с много пари и връзки цял хотел.Прокуратурата беше мотивирана и откри и доказа всичко-до най-малките подробности на престъплението.Четях и не вярвах на очите си-обвинителен акт без грешки.Разбира се съдът осъди двамата измамници.Защо ли всички обвинителни актове не са такива.

 27. 27 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2541 Весело

  "Във внесения обвинителен акт обаче не са обозначени цитатите...."
  Какъв ужас! Доколкото разбирам, не са поставени в кавички? Или пред тях не е поставено:"Цитирам". Недопустимо!

  И всичко това е изографисано с черен шрифт! За да се подчертае особената важност на този факт,когато подследствен е депутат от БСП! Браво,"Дневник"!


 28. 28 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Има начин да се променят нещата.
  Щом прокурорът не е успял да докаже обвинението - се назначава комисия, която да разследва случая и да определи какви грешки е допуснал прокурора.
  И съответно му се налага наказание.
  В конкретният случай прокурорът е оневинил депутатката.
  По-добре изобщо да не беше повдигал обвинения.

 29. 29 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нали така им е наредено,нашите държавни хора не крадат а прибират всичко по пътя си защото са хигиенисти по образование.

 30. 30 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Цацаратурата е пълна с боклуци!!

 31. 31 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2022 Весело

  [quote#27:"Дон Кихот"]Какъв ужас! Доколкото разбирам, не са поставени в кавички? Или пред тях не е поставено:"Цитирам". Недопустимо! [/quote]

  Байно, законът е един и трябва да се изпълнява!
  Какво ми мелиш, била от БСП? А ако беше от ГЕРБ?
  До кога "политкоректността" на прокурори и съдии, ще бъде основната ви "дъвка"?!
  Пак повтарям: Законът е с най-голям приоритет, при съдебните процедури, а не политкоректността! Или поне така трябва да бъде.

 32. 32 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Прокуратурата нефелна, съда двойно повече

 33. 33 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  ...Прокуратурата катастрофира в съда с поредно недоказано обвинение...
  Катастрофична прокуратура. Силно казано, но май може и без нея.

 34. 34 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тези тогаджии докога ще ни заблуждават че работят нещо , докога ще им се плаща за имитация на правосъдие ? Това вече не се търпи !!!! НЯМА ЛИ КОЙ НАЙ-СЕТНЕ ДА ЗАПРЕТНЕ РЪКАВИ И ДА ИЗМЕТЕ ТЕЗИ АВГИЕВИ ОБОРИ ??? Бойко тези затриха страната ,а ти се пишеш на реформатор ! ОСТАВКА ! КАТО НЕ СЕ СПРАВЯШ ПОДАВАЙ СИ ОСТАВКАТА !

 35. 35 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 575 Разстроено

  Платила си е. Аман от корумпирани магистрати!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 36. 36 Профил на Електорална единица
  Електорална единица
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дали заради въпиюща некомпетентност, политическа сервилност, избирателност в действията или или по каквато и да е друга причина, с този успех Нашата прокуратура спокойно може да кандидатства за книгата на Гинес.
  Достатъчно е да споменем факта, че за няколко години поради изтекла давност са прекратени милиони дела, т.е. съзнателно или поради некадърност са амнистирани милиони престъпници. Вероятно поредния от тях ще е бившия кмет на Ботевград, чиито злоупотреби са официално доказани, но явно чадърът му е доста широк.

 37. 37 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#36] от "Електорална единица":

  А ти как разбираш, че са били престъпници, след като не са съдени, никой не им е дал възможност да се защитят!?
  Хайде малко по-сериозно и при народния съд спазвахте поне формално приличие.

 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Нищо й няма... Журналистическа "драма".

  Защита на права законни
  приоритет е във страни свободни.

  Защита, а не обвинение,
  с под иго ако е сравнението.

  Естествено, в страна свободна
  невинен е елитът, одма.

  Докле, ако се ясно каже
  "доказано е"... пак докаже

  извън отсенки на съмнение:
  Престъпи норма! Време е.

  "Прокуратурата катастрофира в съда
  с поредно недоказано обвинение срещу депутат"

 39. 39 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Вечна слава Цацарову!

 40. 40 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  това у БГ не може да се случи,не вярвам,ние такива депутати нямаме а и прокуратурата ни е върховна в прецизност и професионализъм

 41. 41 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ако прокуратурата се съобразяваше с препоръката на Христос: "по делата им ще ги познаете", всички грешници щяха да си получават заслуженото. Ако някой е крал, то ще си личи. Със сигурност ще има несъответствие между доходи, разходи и притежания. Когато искаш да свършиш нещо, когато предварително не са ти замазали очите, винаги ще си в състояние да намериш съответните доказателства и изобличиш виновника.

 42. 42 Профил на chifut
  chifut
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Недоказано обвинение и грешки при изготвянето на обвинителния акт са две съвсем различни неща , Дневник ! Хванете си един юрист да Ви ги обясни нещата преди да пишете такива заглавия

 43. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1959 Весело

  Всъщност това не е обвинение, а е "оферта", и много зависи дали ще бъде отправена нова "оферта", или пазарлъка ще бъде доведен до край...
  Така де, в България си е традиция. Ей на от миналия век:

  " Търговска майка, дето я рекохме думата, го е родила. Не му го пиша грях. Тоя свят е тъй нареден: един сече дърва и ги продава нощно време без позволително, други пренася контрабанда тютюн, трети търгува с тереше, а дядо поп, да речем, като дойде да ръси, взема и брашно, и яйца, и вълна, и восък, а на туй отгоре и лев иска да му пуснеш в менчето. Недьо Дунков пък му е намерил лесното и път продава човекът. Държавното шосе продава и на крачки, и на кубик — както щеш. И за улеснение на народа не взема само пари, а петмез и брашно, и дърва — каквото дал господ. Ама майсторски го прави, интелигентски, та не можеш да му речеш нищо. Да дойде, който ще, да му гледа книжата, да иде след това да провери пътя — има ли изработено толкова, — повече ще намери, по-малко няма да намери.

  Затова началството го гледа с доверие и му има уважението. "
  Чудомир от разказа "Търговска майка"

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 44. 44 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 418 Любопитно

  "Дори да се приеме, че констатациите на АДФИ и заключенията на експертите са приети изцяло и безкритично от прокуратурата, все пак липсват конкретни обстоятелства, които да обосновават приложимост на пазарните цени за аренда на земеделската земя към инкриминирания договор, посочва още съдия Атанасов." Е добре някой може ли да ми обясни каква е логиката на този довод. Прокурорите са ясни ама и съдиите не са много по-различни.

 45. 45 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 807 Весело

  Това не е провал. Това е стратегията на тукашното ''правораздаване''. Тези лица, които са назначени в системата обслужват, замазват, помагат на властниците в планирания грабеж. Естествено не го правят даром. И за тях има дял от далаверата. Сметката се плаща от природонаселението, което се опива, че е мноооогууу, че е от герП.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK