Къде е Пеевски?

Снимката е по последния ден, в който Пеевски се е появил в парламента. Това е денят, когато се разгледа първият вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов.

© Юлия Лазарова

Снимката е по последния ден, в който Пеевски се е появил в парламента. Това е денят, когато се разгледа първият вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов.Точно преди три години на 14 юни 2013 г. предишният парламент избра за председател на ДАНС депутатa от ДПС Делян Пеевски. Въпреки че след първоначалната бурна реакция Пеевски беше оттеглен, последваха масови и продължителни протести (над 400 дни) срещу "модела #Кой", получил името си от популярния въпрос "Кой предложи Пеевски". Всъщност и до днес този въпрос няма ясен отговор. Правителството на Орешарски, през което мина номинацията му, подаде оставка едва година и половина по-късно, когато започна и разпадът на част от модела, свързан с КТБ и фалита ѝ.


И въпреки че много връзки по линията политика-бизнес-медии-съдебна система бяха осветени, Пеевски явно се почувства още по-силен, за да излезе на светло само до преди няколко месеца, когато отново получи знак да се скрие и започна обратен процес по преструктуриране на бизнес интересите му.


Така три години по-късно актуалният въпрос е "Къде е Пеевски?" - като влияние, бизнес, политически връзки, модел. "Дневник" събра актуалната и публична информация във факти и цитати, за да отговори на този въпрос.
Месторабота: Народно събрание, депутат от ДПС, избран от Стара Загора. Член на комисията по икономическа политика и туризъм.


Не е ходил на работа от: 19 февруари 2016 г. Но има само едно неоправдано отсъствие - от заседанието на 2 март, което означава, че за всички е представял основателна причина пред председателя на парламента Цецка Цачева, за да му "извини" отсъствията. От комисия - има едно оправдано през март, четири неизвинени през април и едно през май.


Внесени законопроекти: Последният е от 19 февруари 2016 г. - промени в закона за банковата несъстоятелност, с които да се "осветли" докладът на "Аликс Партнърс" за КТБ.


Охрана: От Националната служба за охрана - от 22 февруари 2016 г. заради заплаха за убийство.


Забрана за пътуване: В Турция. Съобщенията за нея от турска страна и медии са от 11 февруари 2016 г.


От февруари насам Пеевски има само едно неоправдано отсъствие от парламента - от заседанието на 2 март. Това означава, че за всички заседания е представял основателна причина пред председателя на парламента Цецка Цачева, за да му "извини" отсъствията.

© Анелия Николова

От февруари насам Пеевски има само едно неоправдано отсъствие от парламента - от заседанието на 2 март. Това означава, че за всички заседания е представял основателна причина пред председателя на парламента Цецка Цачева, за да му "извини" отсъствията.


Какво притежава: Кратък отговор е невъзможен, защото явните му бизнес ходове и дялове в компании са малко. И след осветляването през миналата година последва процес на прикриване през тази.


През последните няколко месеца Пеевски обяви, че се оттегля от правенето на бизнес в България и се отказа от сделката за "Химко" (Враца), раздели се с дялове в "Булгартабак" (междувременно компанията спря износа си за Близкия изток, което се свързва с присъствието на нейни марки цигари на контрабандния пазар в Турция). Майка му му прехвърли нейни дялове от фирми, купи и сградата на Би Ти Ви.


В декларацията за конфликт на интереси от септември 2015 ръкописно Пеевски е декларирал притежание на 50% от акциите "Балканска медийна компания", 50% от "Био уотър", 50% от "Био уотър инвестмънт" и 90% от "НСН инвестмънт". Последната компания е едноличен собственик на "Табако инвестмънт" - собственик на 5% от "Булгартабак холдинг". В тези компании участие имаше и майка му Ирена Кръстева.


В средата на май тази година той придоби дяловете на Кръстева в четирите компании. Така той стана едноличен собственик на "Балканска медийна компания", "Био Уотър" и "Био Уотър Инвестмънт" и "НСН Инвестмънт".


"Балканска медийна компания" е собственик на редица имоти и издател на вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Борба", "Меридиан Мач" чрез дружеството "Нова Българска Медийна Група Холдинг".


През "НСН Инвестмънт" Пеевски беше собственик в "Булгартабак холдинг", фабриката "Юрий Гагарин" (където продаде дяловете си на свързано с него дружество), контролен дял в "Техномаркет" (вчера стана известно, че Пеевски е придобил пълен контрол над веригата ), както и сградата на Би Ти Ви в "Манастирски ливади". В началото на юни обаче Пеевски продаде "НСН инвестмент" за неизвестна сума на дубайската офшорка Intrust Limited, която също е собственост на Пеевски.


За дейността на другите две компании, които депутатът от ДПС вече притежава напълно - "Био Уотър" и "Био Уотър Инвестмънт", няма публична информация.


Също в началото на юни 2016г. фирмата "А. Е. Бест съксес сървисис България" ЕООД, собственост на едноименна кипърска офшорка и според "Капитал" свързана с Делян Пеевски, придоби от Венелина Гочева и печатница "София".


Снимката е от 26 март от Велинград, където досегашният областен председател на ДПС в Пазарджик Юмер Хаза бе преизбран. На събитието присъства депутатът Делян Пеевски, което беше първата му публична изява, след 19 февруари.

© Пресцентър на ДПС

Снимката е от 26 март от Велинград, където досегашният областен председател на ДПС в Пазарджик Юмер Хаза бе преизбран. На събитието присъства депутатът Делян Пеевски, което беше първата му публична изява, след 19 февруари.


Къде е: Официална информация няма.


През април премиерът Бойко Борисов каза: "Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната и много скоро вече няма да е дъвка".


След като от 19 февруари Пеевски не се е появявал публично, се знае, че за кратко е бил на рождения ден на почетния председател на ДПС Ахмед Доган на 29 март, но не присъства на Деветата национална конференция на ДПС на 23 април. Колегите му от ДПС в парламента най-често отговарят "тук е" или "не знам" на въпроса "Къде е Пеевски". Според най-разпространената неофициална информация той се мести към Дубай, където изнасял и част от бизнеса си.


Разследвания: Срещу Пеевски досега не е имало нито едно разследване. Или поне не е известно.


По време на "развода му" с Цветан Василев двамата си общуваха през прокуратурата и сигнали, които всеки изпращаше срещу другия. Тогава той беше викан няколко пъти в Столичното следствие. Шанс Пеевски да бъде проверен имаше със сигнала на "Протестна мрежа" от февруари 2015 година. Той беше срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, Пеевски, издателя Ирена Кръстева и лидера на "България без цензура" Николай Бареков. Още в първите месеци се видя, че държавното обвинение работи само по частта от сигнала, която засяга Цветан Василев, а това съвпадна с разрива в отношенията му с Делян Пеевски, довел до фалита на КТБ. 10 месеца след подаването му прокуратурата отказа да образува досъдебно производство. Втора съдебна инстанция потвърди отказа да се провери имуществото и други факти, изнесени в сигнала.


На 12 февруари тази година от НАП обявиха, че проверяват прозхода на средствата на Делян Пеевски. Повод бяха последните му придобивки - сградата на Би Ти Ви. От агенцията уточниха, че ще проверят юридическите лица, в които Пеевски е собственик. Те не си поставиха срок, в който проверката да бъде приключена.


Дължими данъци: Не е ясно.


В сигнала на "Протестна мрежа" имаше данни за укриване на данъци, но прокуратурата прие, че за да е налице това престъпление "е необходимо деецът да не плати свой данък в големи размери", но "такива обстоятелства в коментираните по-горе случаи не са установени, дори напротив, поради което и не може да се направи извод за престъпления против финансовата и данъчната система" (извадката е от постановлението за прекратяване на работата по сигнала написано от прокуор Боряна Бецова).


За последните няколко месеца, Пеевски обяви, че се отказва от правенето на бизнес в България, отказа се от сделките за "Химко" и "Враца", купи сграда на Би Ти Ви, раздели се с дялове в "Булгартабак", майка му му прехвърли нейни дялове и други на пръв поглед действия без особена връзка.

© Велко Ангелов, Капитал

За последните няколко месеца, Пеевски обяви, че се отказва от правенето на бизнес в България, отказа се от сделките за "Химко" и "Враца", купи сграда на Би Ти Ви, раздели се с дялове в "Булгартабак", майка му му прехвърли нейни дялове и други на пръв поглед действия без особена връзка.


Какви са отношенията на Пеевски със:


Бойко Борисов: През февруари един въпрос ядоса силно Борисов - "Виждате ли Пеевски в огледалото", зададен му на среща с българи в Лондон. По това време бяха спирени обществени поръчки - държавни и общински, на фирми, свързвани с Пеевски. По-късно Борисов, който винаги е бил много внимателен да коментира Пеевски и ролята му и е избягвал темата, обяви, че решението да спре поръчките го е взел преди Лондон, но въпросът там го е жегнал. Премиерът посочи, че депутатът от ДПС е най-удобната дъвка и се зачуди с кого ще се занимават медиите след оттеглянето му. След това Борисов отново отбягва темата за Пеевски.


В друго изказване Борисов беше заявил, че докато Делян Пеевски е в ДПС, няма как ДПС и ГЕРБ да бъдат заедно на власт.


Ахмед Доган: Това е най-голямата загадка в "модела Кой".


"На Доган му замръзна усмивката, като му показах списъка с бизнес начинанията на Пеевски", твърди Цветан Василев в интервю за отношенията между двамата. Почетният лидер на ДПС обаче не прави изявления пред медиите от години и никога не е коментирал публично Пеевски.


Бившият вече лидер на ДПС Лютви Местан покрай изгонването си от партията даде да се разбере, че Пеевски изпълнява поръчките на Доган и намекна, че Пеевски е бил в основата на свалянето на охраната му, заради което той, почувствал се застрашен, потърсил помощ в турското посолство. Депутати от ДПС също потвърдиха тогава изключително близките отношения между Доган и Пеевски. Информацията от Турция беше за забрана за влизане на Пеевски и Доган.


Тази забраната и решението на Борисов да спре обществени поръчки на фирми, свързвани с Пеевски, сякаш промени и отношенията в ДПС. Пеевски се появил за кратко на рождения ден на Доган на 29 март, а блестеше с отсъствието си на висшия партиен форум месец по-късно. Макар и не член на ДПС Пеевски досега винаги заемаше първия ред по партийни сбирки. Последната му публична партийна изява е на събрание във Велинград.


Сотир Цацаров: Ако съдим по това как прокуратурата действа по сигналите подавани от Пеевски срещу Василев и от "Протестна мрежа" срещу Пеевски - по-скоро добри. Попитан директно дали са свързани, главният прокурор отговаря уклончиво.


"Името на Делян Пеевски никога не е потъвало, то винаги е на повърхността. Винаги стремежът е той да бъде ръка за ръка с премиера, с мен. Всеки от нас да бъде пришит към него. Да се каже – тук са добрите, там са лошите – тези с Пеевски", е отговорът на Цацаров пред Би Ти Ви от април миналата година на въпроса дали е свързан с депутата от ДПС.


Къде е Пеевски?

© Дневник


Цветан Василев: Раздор между бизнес партньори.


Мажоритарният собственик на КТБ е в Сърбия от 2014 година, като срещу него тече разследване за длъжностно присвояване. След фалита на банката, Пеевски и Василев си общуваха през прокуратурата и подаваха един срещу друг много сигнали. През юни 2014 година Пеевски призова през сайта ПИК Василев "да не се крие като мишка" и да се върне в България. В няколко свои последващи тв интервюта, Василев говори за Пеевски. Пред "Просто Диков" преди време той заяви иронично: "Дето се казва, не ме и познава Делян Пеевски. Абсолютно! Само че при затварянето на банката сигурно имаше кредити за около 150 милиона лева. Случайно е работил с банката, случайно неговите хора, които нямат нищо общо, разбира се, с него са открили сметки, случайно са взели по 150 милиона лева при затварянето, защото преди това рефинансираха и "Булгартабак", рефинансираха и "Табак трейдинг", след затварянето рефинансираха и редица други..."


Василев дори твърди, че най-голямата му грешка е, че е допуснал депутата толкова близо.


Цветан Цветанов: След яростните сблъсъци между двамата в парламента през 2013 г. сега шефът на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов избягва да говори за Делян Пеевски и мълчи по въпроса.


Преди година по повод думите на Бойко Борисов, че ДПС "ще стане приемливо за разговори, когато се отърве от Делян Пеевски", а дотогава само "добър ден", Цветанов се разграничи от лидера си за ролята на Делян Пеевски. "Всяка партия излъчва своите кандидати за депутати, с какво може ГЕРБ да въздейства на избирателите, за да отстранят този депутат?... Целта ни е да провеждаме реални политики и да разширяваме търсенето на подкрепа за следващите избори, а не конфронтацията или насочването към един човек, който да атакуваш персонално", заяви той.


Ирена Кръстева: Двамата са бизнес партньори.


Къде са замесените в избора на Пеевски:


Сергей Станишев: Бившият вече лидер на БСП, който единствен защити номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС, от парламентарната трибуна, вече е евродепутат, продължава да е президент на Партията на европейските социалисти.


В интервю по повод 50-годишнината си Станишев заяви: Аз съм сигурен, че много хора искрено излязоха да протестират през лятото на 2013 г., защото се почувстваха предадени. Към тези хора изпитвам уважение и на тях дължа извинение. Най-голямата ми политическа грешка бе, че тогава, през 2013 г., допуснах по този начин да провокираме хората, че не успях да убедя политическия ни партньор ДПС, който искаше да има позиция в сферата на сигурността след два атентата срещу политическия им лидер Ахмед Доган, да преосмисли исканията си и че подобно решение - избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, ще взриви обществените нагласи, кабинета и всичко, за което сме се борили."


Пламен Орешарски: Премиерът, предложил официално Пеевски за шеф на ДАНС, в момента се занимава основно с преподавателска дейност. След разрив в отношенията си със Сергей Станишев отказа да влезе в листите на ДПС за парламентарния вот през 2014 г. В тв интервю наскоро Орешарски отново коментира, че това е отчетено като грешка, но е било политическо решение и за него трябвало да се питат председателите на БСП и ДПС. На въпроса дали той не е оспорил решението за назначаването на Пеевски, Орешарски отговори с въпрос: "Това ли е най-интересното от днешния ден? Пеевски кога придоби медийната си мощ при мен или по време на първия мандат на Борисов. Питайте го него", настоя Орешарски.


Лютви Местан: Бившият вече лидер на ДПС основа своя партия ДОСТ, след изгонването му в края на 2015 г. Той определи като значително влиянието на Делян Пеевски в ДПС и в държавното управление, без да го назовава директно. Впоследствие се появиха слухове, че Пеевски напуска ДПС и затопля отношенията си с Местан, които бяха отхвърлени от депутатите от ДОСТ.


Местан заяви, че е бил първият политик, който е казал, че решението за назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е неприемливо за българското общество. Попитан дали ще се извини, той заяви, че "извинението предполага съзнание ако не за вина, то за отчетлива, едностранна политическа отговорност". "Що се отнася до отговорността, тя ако е на Местан, аз поднасям много искрено извинение. Но питам г-н Станишев има ли доблестта да се появи в това студио и да каже: Отговорността за назначаването на Пеевски е на г-н Местан", заяви той.


Депутатите от БСП, които не участваха в гласуването по избора на Пеевски:


Георги Кадиев: Вече лидер на партия "Нормална държава" и изгонен от БСП независим депутат.
Янаки Стоилов: Зам.-председател на Народното събрание и бивш зам.-председател на БСП.
Младен Червеняков: Посланик в Черна гора.


Какво следва: Въпрос с много неизвестни.


И след връщането на власт на ГЕРБ и твърденията лично от премиера, че Пеевски напуска страната, видимо е, че влиянието му през последните години не е намаляло и дори сега Пеевски да бъде прикрит, "моделът Пеевски" остава и работи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK