Прокурор беше оправдан по обвинение за натиск над подчинен и съдия

Прокурор беше оправдан по обвинение за натиск над подчинен и съдия

© Окръжна прокуратура - ПлевенСофийският градски съд (СГС) е оправдал вчера окръжния прокурор на Плевен Иво Радев за престъпление против правосъдието. За присъдата се разбра днес след съобщение на пресцентъра на институцията. Съдебният състав с председател Даниела Борисова е признал Радев за невиновен, като делото се е разгледало по съкратената процедура и е приключило след 3 заседания.


Присъдата подлежи на протест в 15-дневен срок


След разследване на специализираното звено "Антикорупция" през април 2015 г. административният ръководител на прокуратурата в Плевен бе обвинен за това, че в периода от 13 до 17 юни 2014 г. е склонявал подчинената му Снежана Георгиева да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването. На 5 юни 2014 г. прокурор Георгиева е изготвила и внесла в окръжния съд предложение за групиране на наложени наказания "лишаване от свобода" на многократно осъждания Ивайло Ячков. Тя е поискала определеното общо най-тежко наказание на Ячков да бъде увеличено с една втора, каквато възможност е предвидена от закона.
В рамките на четири дни през юни окръжният прокурор на Плевен Иво Радев я склонявал да не поддържа пред съда направеното искане за увеличаване на общото наказание на Ячков, а настоявал да се наложи единствено определеното общо най-тежко наказание. Той е убеждавал и съдия от окръжния съд в града да вземе решение за неприлагане на предвидената в закона възможност за увеличаване наказанието на Ячков.


Според държавното обвинение това е в разрез с чл. 14, ал. 1 от НПК, в който се казва, че съдът, прокурорът и разследващите органи вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководят от закона.


Според защитата на Радев обвинението е повдигнато заради лични отношения на базата на това, че прокурор Снежана Георгиева, както и Иво Радев, и други прокурори са били кандидати за поста административен ръководител на Окръжната прокуратура в Плевен преди 4 г. и половина.


След избора на Иво Радев за окръжен прокурор на Плевен решението на ВСС е било обжалвано от двама от кандидатите, единият от които е била Снежана Георгиева, но съдът е потвърдил решението. След това Георгиева, която дотогава била зам. окръжен прокурор, не е попаднала в екипа на новия административен ръководител и последвал сигнал срещу Радев, предаде "Правен свят". Иво Радев бе избран за окръжен прокурор през ноември 2011 г. от предишния състав на ВСС със 17 гласа "за".


За конкретното дело срещу Ивайло Ячков адвокатът на Радев обясни тогава, че подзащитният му е бил наблюдаващ прокурор и ръководител на екипа от българска страна по това дело, тъй като то се водело съвместно с прокурори от Бремен за трафик на жени в Германия и за пране на пари срещу членове на ромската фамилия Беркови. Обвиняемите се признали за виновни, като техните адвокати и прокуратурата са сключили споразумение за размера на наказанията "лишаване от свобода". Присъдите са влезли в сила, като тази на Ивайло Ячков е била ефективна.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Андрейко
  Андрейко
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Слочаеност, нали?

  Sileto et spera!
 2. 2 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1466 Любопитно

  Е какво толкова е направил човекът?! Просто е упражнил правото си да даде задължителни указания на по-нискостоящ прокурор, не ли?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  "Правосъдие" по български

 4. 4 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Смешно обвинение. Интересно какви са доказателствата. Навсякъде горестоящите прокурори се разпореждат както си искат с тези под тях. Ако за такъв тип указания/разпореждания/устни/ можеше да се осъди някой прокурор ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 5. 5 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#4:"bludniq_sin"]Смешно обвинение. Интересно какви са доказателствата. Навсякъде горестоящите прокурори се разпореждат както си искат с тези под тях. Ако за такъв тип указания/разпореждания/устни/ можеше да се осъди някой прокурор ..[/quote]
  Ами свидетелските показания на един прокурор и един съдия не ти ли се струват достатъчно доказателства?Като те много добре знаят,че носят наказателна отговорност при лъжесвидетелстване.Административният ръководител няма никакво право да се меси на наблюдаващият прокурор,още по-малко на съдията.
  Естествено моите разсъждения са на база изнесеното в статията.Не съм запознат с делото.

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Всъщност, оспорени ли са данните, или е дадено различно тълкуване на случая?

  Еретик
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Дато Стейнхаюс: „В Холандия при 2 пъти по-малко прокурори се приключват 8 пъти повече дела”.
  Това е бивш гл. прокурор на Холандия.

 8. 8 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#4:"bludniq_sin"]
  Смешно обвинение. Интересно какви са доказателствата. [/quote]
  Аз бих дал на всички прокурори по 5г без да имам никакви доказателства. За мен лично България потъва точно заради продажни и смешни прокурори.

 9. 9 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Не може да е... Може да иска... много да иска.
  Невъзможно е адвокат Съд на натиска?


 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 984 Неутрално

  И двете тези са трудно доказуеми-думата на единия срещу думата на другия.По-вероятно е наистина да е оказван натиск,но няма доказателства.Друго би било,ако имаше записи от СРС.А иначе всеизвестен факт е,че по-горните прокурори дават задължителни указания на подчинените.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK