СЕМ: Връщането на Лили Маринкова в БНР е извън правомощията ни

Част от инициативния комитет в подкрепа на Лили Маринкова пред СЕМ - Михаил Иванов, Иван Кулеков, Юлиана Методиева /от ляво на дясно/

© Анелия Николова

Част от инициативния комитет в подкрепа на Лили Маринкова пред СЕМ - Михаил Иванов, Иван Кулеков, Юлиана Методиева /от ляво на дясно/Уволнението и възстановяването на Лили Маринкова в БНР е извън правомощията на СЕМ, но съветът ще съдейства на инициативния комитет за среща с генералния директор на БНР.


Този е - най-кратко - резултатът от срещата ни със СЕМ.


Съветът за електронни медии (СЕМ) откликна на молбата за среща на инициативен комитет от журналисти и общественици, който миналата седмица излезе с декларация и събра подписка за възстановяване на журналистката Лили Маринкова в ефира на БНР. Маринкова бе уволнена на 6 юни от новия генерален директор на БНР Александър Велев веднага след встъпването му в длъжност и в двете й качества - като директор на програма "Хоризонт" и като журналист-водещ на предаването "Неделя 150".
В отговор на молбата днес СЕМ в пълен състав, ръководен от председателя на съвета Мария Стоянова, ни прие - петима представители на инициативния комитет: Юлиана Методиева - главен редактор на сайта "Маргиналия", Михаил Иванов - правозащитник, Иван Кулеков - журналист и преподавател в Нов български университет, Емил Коен - член на УС на сдружение "Маргиналия", и аз, като журналист от "Дневник".


Разговорът премина оживено, но с внимателно изслушване, и - обобщен - отбеляза три акцента:


- Изразено разбиране от наша страна, че СЕМ наистина няма компетенции по закон да се намеси за възстановяване на Маринкова, тъй като това е в правомощията на генералния директор;


- СЕМ се ангажира - по тази причина, да съдейства за среща на инициативния комитет с генералния директор на БНР;


- Настояване от наша страна СЕМ да изрази поне позиция като морален акт, тъй като уволнението на емблематичен журналист без заявени мотиви буди според нас съмнения за изпълняване на поръчка и руши доверието в журналистиката изобщо, която и без това страда от ред пороци.


По третия акцент председателят на СЕМ Мария Стоянова отбеляза, че СЕМ за съжаление не е морален регулатор и добави: "Оставете това на нашата съвест".


Разговорът започна с експозе на Юлиана Методиева, която представи същността на декларацията за незабавно възстановяване на Лили Маринкова като водещ на "Неделя 150".

Михаил Иванов: Уволнението на Лили Маринкова е събитие, което не може да бъде отминато


Михаил Иванов определи Лили Маринкова като "силен глас" в радиожурналистиката, който знае да задава въпроси, и докато журналистиката ни не се намира в добро състояние - зависимости, корупция, слаб професионализъм, толкова повече би трябвало най-добрите доказали се журналисти да се ценят и пазят". Поради това той смята уволнението за "важно събитие в нашия обществен и политически живот, което не може да бъде отминато без внимание". Още повече - добави Иванов, че уволнението придобива политическо измерение, тъй като се случва в навечерието на президентските избори. Той уточни, че говори за Маринкова не като директор на програма, а като водещ на предаване.


Иван Кулеков: Може ли да чуем мнението на СЕМ за уволнението?


Това поиска Иван Кулеков с кратък въпрос. Той цитира през телефона си от сайта на СЕМ, че съветът се ръководи в своята дейност от интересите на обществото. И попита как уволнението на Лили Маринкова съответства на интереса на обществото.


Емил Коен: Това уволнение е пробен камък за моралния интегритет на СЕМ


Да, СЕМ няма правомощия да отменя решения на генерален директор, но СЕМ не е само админстративен регулаторен орган , законодателят е вложил - по думите на Коен - по-висок, морален смисъл. Преди всичко СЕМ е "стожер на свободното слово, гарант за пълноценната информация". Затова - добави той - случаят с уволнението на Лили Маринкова е пробен камък за моралния интегритет на СЕМ и съветът трябва публично да изрази мнението си "по това брутално, без всякаква конкретика уволнение". Той описа Лили Маринкова като безпристрастен политически журналист, в подкрепа цитира Веселина Седларска, която написа, че и до днес не знае какви са идеологическите пристрастия на Лили Маринкова. Коен определи уволнението като "политическо" и призова СЕМ "да изрази тревога от този акт".


Петя Владимирова: Уволнението на Маринкова е изпълнение на поръчка


Аз разграничих уволнението на Маринкова като директор на "Хоризонт" от битността й на водещ предаване, но все пак се спрях като слушател накратко на състоянието на "Хоризонт" и възразих на коментара на генералния директор по Дарик радио, че "Хоризонт" не стои добре. Дадох конкретен пример - нито една от трите национални телевизии не съобщи новината от Европейския съд за правата на човека в Страсбург от миналата седмица, че България е осъдена за пореден път заради изявления на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, за разлика от Хоризонт. Ако Хоризонт, ръководен довчера от Маринкова, не стои добре, или е "съсипан", както се е изразил генералният директор пред Маринкова, то този съществен детайл - как медиите отразяват информационния поток, не подкрепя мнението на Велев за състоянието на програма "Хоризонт", напротив.

Що се отнася до Маринкова като журналист, заявих, че тя е от онези уволнявани в различно време при различна по цвят власт, което е ставало пред очите ми, която не направи биография от уволненията, а показа журналистическа безкомпромисност към естаблишмънта без оглед на неговия цвят, пълна неподвластност на конюнктурата и стана емблема на професионализъм и безпристрастност. И при тези неоспорени от никого констатации за нейния професионализъм - да бъде уволнена веднага с встъпването в длъжност на новия директор без мотиви ... това ме кара да смятам, че уволнението й е изпълнение на поръчка.


Мария Стоянова репликира, че обвинението ми е много сериозно, че то рефлектира и върху СЕМ, а не посочвам доказателства. Обясних че не визирам СЕМ и не поднасям доказателства, а черпя аргументи за мнението си от непрозрачното управление на всички сфери на държавата. Посочих, че не е задължително каналите за поръчките и неявните интереси да тръгват или да минават през регулатора и дадох примери с другите независими регулаторни институции - КЗК, КФН, БНБ, които привидно са си на местата, но не можаха да посочат нито кой приватизира Булгартабак и после го ликвидира, нито как стана така, че докато награждаваха КТБ, банката фалира пред очите им...


Мария Стоянова, председател на СЕМ, изслуша с внимание всички мнения

© Анелия Николова

Мария Стоянова, председател на СЕМ, изслуша с внимание всички мнения


Мария Стоянова: "Има и друго обществено мнение, звънят ми журналисти от БНР"


В отговор на различните изложения Мария Стоянова няколко пъти акцентира, че СЕМ няма правомощия - генералният директор е този, който назначава и уволнява. "Прочетете чл.32,т.1 от Закона за радио и телевизия – СЕМ осъществява надзор на медийния доставчик. И вижте чл.38, т.5 – назначенията в БНР се осъществяват от УС на БНР." (Впрочем не се разбра на срещата дали УС е подписал уволнението на Маринкова като директор на "Хоризонт").


А що се отнася до искането на Кулеков съветът просто да изрази мнението си за уволнението, председателят на СЕМ обясни, че няма взето решение, тоест не може да бъде изразено мнение, което не е обсъдено и прието по надлежния ред: "Ние сме колегиален орган, решенията ни се взимат на заседания, а такова още не е проведено", подчерта тя. Дори не били единни в СЕМ дали да бъде проведена срещата с нас. Защото - "трябва да кажа - продължи Стоянова - че освен изразеното във вашата декларация, има и друго обществено мнение, то също публикува своите декларации, журналисти от БНР ми звънят по телефона и те също ни питат - как защитавате нашите интереси..."


Иво Атанасов, член на СЕМ: "Притеснен съм"


Само Иво Ананасов изрази мнение - лично - въпреки липсата на решение на СЕМ. Предавам го по памет:


"За избора на генерален директор трябваше всеки от нас първо да посочи по трима от кандидатите. Бях се спрял на Петър Пунчев, заради концепцията му, но когато той заяви в отговор на въпроса ми какво ще прави със старото ръководство – "ще бъдат уволнени", каза категорично - аз се отказах от подкрепата си. Александър Велев каза "не, няма да ги махам, първо ще обсъдим", затова и гласувах за него. Той дойде и подписа Възлагателен договор, че ще предприеме срещи с екипите, за да направи промените, които смята за нужни. А след това уволни Лили Маринкова! Аз съм много притеснен – Велев настоява, че съгласно чл.62, т.15 от ЗРТ той може да отстранява от ефир радиожурналисти - това изобщо не мога да го приема! Огорчен съм, че така започна работата – с едно решение, което разделя обществото, колегиалното, слушателското! Съгласен съм с Мария, СЕМ няма правомощия, но заявявам, че не съм удовлетворен от действията му."


Реплики от дискусията, според фрагментарните ни записки и по памет


По-надолу предавам само реплики от дискусията, тъй като само фрагментарно някои от нас си водиха записки или ги запомнихме.

Михаил Иванов: ... Но СЕМ, освен съдържанието, регламентира отношенията между директор и журналисти! Щом говорите за наличието на алтернативно мнение, изслушайте ги, след което си изработете становище – не по правния аспект на уволнението , а по същината – защо бе уволнена Лили Маринкова. Ние очакваме да чуем това ваше становище.


София Владимирова, член на СЕМ: Ние не сме ви повикали, вие пожелахте да се срещнете с нас. Нашата работа е действително да пазим обществените интереси – интересите на колегията, интересите на слушателите... По време на изслушванията на кандидатите за генерален директор бяха представени социологически данни за слушаемостта на "Хоризонт" – има спад на слушаемостта. Да, вие искате СЕМ да излезе с морална позиция, която да е отвъд споровете вътре в БНР. Ще се опитаме...


Иван Кулеков: Вашата работа е да защитавате плурализма и обществените интереси – направете го!


Мария Стоянова: СЕМ регулира съдържанието...


Иван Кулеков: ... тогава махнете от сайта това " в обществен интерес"!


Мария Стоянова: ... не разполагаме с институционална възможност, нямаме правомощия. /.../ Защо не предприехте среща с Александър Велев?


Михаил Иванов: От Дарик научихме,че той не желае да говори по казуса Лили Маринкова. Вие, като обществен орган, бихте могли да съдействате за такава среща!


Мария Стоянова: Ще осъществим тази медиация! А решението на СЕМ по този казус оставете на нашата съвест!


Емил Коен: Иво Ататанасов каза, че решението на Велев за уволнението на Маринкова е неудовлетворително и притеснително – синхронизирайте се!


Иван Кулеков: Уволнението на Лили Маринкова е морален казус, той стои над всички "технически", юридически и прочие съображения...


Междувременно от "Репортери без граници" са подкрепили декларацията в подкрепа на Лили Маринкова


и ще излязат с комюнике, съобщи Юлиана Методиева пред СЕМ.


Европейската асоциация на журналистите - България (EAJ) също излезе с декларация


на сайта на организацията, в която казват:

"Поради създаденото напрежение и обществен интерес към случая с прекратяването на трудовите отношения на директора на програма "Хоризонт", Лили Маринкова, Асоциацията на европейските журналисти – България призовава новото ръководство на Българското национално радио (БНР) да обяви публично причините за това решение."


И още: "Без ясно оповестяване на причините /.../ подобно действие отваря път на всякакви спекулации, които едва ли ще са от полза на професионалната среда в БНР, както и на новото ръководство. Надяваме се БНР да се противопостави на практиките на предишното ръководство, което вкара общественото радио в трайна криза. И новият екип ръководители, именно с прозрачност и публично оповестяване на решенията си, да не допусне и сянка на съмнение в началото на мандата си."


Декларацията за подкрепа и и възстановяване на Лили Маринкова в БНР заедно с подписката е публикувана на сайтовете Marginalia.bg и Bivol.bg


"Дневник" ще следи развитието на конфликта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK