Депутати не одобриха закриването на комисията по досиетата

Проектът бе представен от депутата от БСП Атанас Мерджанов, който е и един от вносителите му.

© Надежда Чипева, Капитал

Проектът бе представен от депутата от БСП Атанас Мерджанов, който е и един от вносителите му.Вътрешната комисия не подкрепи законопроект на Атанас Мерджанов (БСП) и група народни представители за закриване на Комисията по досиетата. С четири гласа "за" (БСП и АБВ), един "въздържал се" и десет "против" парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърли Законопроектa за архива на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия, с който се иска отмяна на Закона за досиетата.


Предложението на социалистите, което те лансират от години, е архивът на Комисията по досиетата да се прехвърли в нова структура – Институт за националната памет. Предвижда се този институт също да прави проверка за чисто ДС минало, но при различни условия – със съгласието на проверявания и без задължение резултатът да бъде публично обявяван.


Идеята е партии и коалиции, органи на законодателната, изпълнителната и съдебната власт да могат да искат предварителна проверка по отношение на кандидати за изборни длъжности и предстоящи назначения на хора на публични длъжности. Професионални, синдикални, обществени, религиозни, научни и други граждански организации и сдружения също ще могат да искат проверка за своите членове.
Институтът за национална памет да се ръководи от председател, който се избира от парламента по предложение на правителството за срок от 5 години, е идеята на проекта, внесен от Мерджанов.


Той предвижда при наличието на т.нар. "картонче" с имена или псевдоним, то да не се приема като доказателство за принадлежност към бившата Държавна сигурност, ако липсват други документи.


Според Красимир Янков от БСП Комисията по досиетата, освен че "шантажира обществото", нейната работа се приема като не толкова добросъвестна. По думите му Комисията по досиетата пречи на МВР и ДАНС да работят с традиционни за разследването методи, като използване на секретни сътрудници и агентура, под страх от вероятност в бъдеще да бъдат тормозени или изнудвани те или техни близки.


Какво ядоса БСП


Комисията по досиетата е изпратила писмо до БСП с искане да се проверят за принадлежност към ДС ръководствата на партията от 10 ноември 1989 до сега. Писмото бе наречено от Мерджанов "шедьовър", който е доказателство за абсурда в последните 25-26 години.


Цветан Цветанов каза, че и ГЕРБ е получила такова писмо. И той е разпоредил да бъде отговорено в срок. "Аз съм сигурен, че това дори и Методи Андреев не би го подкрепил", каза Мерджанов с шега за най-активния депутат в разкриването на връзките с ДС.


"Миналото трябва да бъде прочетено обективно, без спекулации, но действително това минало трябва да бъде прочетено от специалисти", заяви Мерджанов и допълни, че това по никакъв начин не трябва да накърнява интересите на страната.


Атанас Атанасов (ДСБ) припомни на депутатите от БСП, че комисията е била създадена по време на тяхно управление, когато премиер е бил Сергей Станишев. Според него един ден Комисията по досиетата ще бъде премахната, но това време все още не било дошло. Хора между 50-60 години, които са в активна възраст, са били в полезрението на ДС и е важно обществото да знае "кой избира".


Мерджанов му отговори, че в БСП е отчетено като "тежка грешка" създаването на Комисията. Тогава те били избрали най-лекия вариант, за да не се стигнело до лустрация. Практиката обаче опровергала идеята им и е показала, че Комисията се използва политически, за шантаж и за отстраняване на неудобните.


Съгласие с Мерджанов изрази и най-новият член на вътрешната комисия Росен Петров (Български демократичен център), че е време за национално примирение. По думите му обаче обществото не е готово за тази промяна и той гласува "въздържал се".

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  Соломоновско решение - няма да закрият комисията, за да не правят лустрация.

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  То само това оставаше! Въпреки опитите на БСП да покрият истината за миналото, няма да им мине номерът.

 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ама големи наглеци станахте!Ето затова искаме лустрация!

  Tony
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  Комисията е много важна ,за хората ,които избират съзнателно.На другите не им пука. Не знам, с какво пречи на БСП ,като техните гласуват под строй. 15/15

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Методи Андреев (ГЕРБ) им бъркаше много лошо на ДС мамуните - ток ги хваща от него. Много им пречи тази комисия? Що така?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Мерджанов му отговори, че в БСП е отчетено като "тежка грешка" създаването на Комисията.""

  И в учебниците нищо да не пише. Иначе пак тежка грешка.
  Грешките ви са сто годишни, земетете ги старателно.

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#1:"volarok"]Соломоновско решение - няма да закрият комисията, за да не правят лустрация.[/quote]
  Не мога да прикеия възхищението си от вас отдел Агитация и Пропаганда! Този коментар предполагам че е отдавна подготвен, та да изскочите първи с гяволе за читателите.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Лустрация до дупка,....или докато има живи агенти....???

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Освен , че научихме кои са агентите и доносниците, друго не се случи. Седят си в парламента, пращат ги посланици, избират ги за кметове, притежават медии, навсякъде в държавната администрация ги има. Освен, че искахме да знаем, искахме и да не зависим от тях. Уви, не се случи.

 10. 10 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 913 Весело

  Отвреме навреме вземат и по някое мъдро решение...

 11. 11 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 953 Весело

  Разбира се, че няма да одобрят закриването на тази комисия! Нали хората трябва да вземат заплати отнякъде?

 12. 12 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  [quote#9:"Роси"]Освен , че научихме кои са агентите и доносниците, друго не се случи. [/quote]
  и това им се види много на дс мършите очевидно... "преходчето" стана някакси, твърде прозрачно

 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Значи има още какво да се разкрива, щом комунистите се опитват да закрият комисията. Интересно ще е като разкрият доносниците в ръководството на БСП. Трябва да се признае, че ГЕРБ имат последователна позиция ЗА разкриването на досиетата, за което браво.

 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Весело

  'Идеята е партии и коалиции, органи на законодателната, изпълнителната и съдебната власт да могат да искат предварителна проверка по отношение на кандидати за изборни длъжности и предстоящи назначения на хора на публични длъжности."

  бухаха, а тука, нещо, корабче?

  "Каква е приликата между БСП, ДПС, ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и всички други парламентарно представени партии и коалиции на предстоящия местен вот на 25 октомври 2015 г.?

  Че всичките са номинирали в листите си сътрудници на тоталитарните комунистически служби. Това не е нов виц, а жалката истина. Тя блесна отрезвяващо в края на миналата седмица, когато Комисията по досиетата обяви проверката за принадлежност към комунистическите служби на регистрираните за местните избори кандидати за кметове в страната.

  Проверката показа, че всички парламентарно представени партии и много от тези извън парламента са включили в листите си сътрудници, работили за комунистическата система и нейния репресивен апарат. Негативната класация се води от БСП с 60 души, следвани от ГЕРБ с 41, ДПС – 39, АБВ – 15, Реформаторски блок – 11, НФСБ – 7, ВМРО – 6, „Атака” – 5 и БДЦ – 4"
  http://desebg.com/2011-01-16-11-42-13/2485-2015-10-19-15-03-25

 15. 15 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  И интересно Мерджанов защо скача срещу проверката на ръководството на БСП. Комисията само изпълнява закона, според който такава проверка трябва да се направи.

 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Весело

  [quote#13:"spiegel"]Трябва да се признае, че ГЕРБ имат последователна позиция ЗА разкриването на досиетата[/quote]
  гагага - изхили се графа на развален испански

  'Със своите 41 кандидати с досиета само сред издигнатите за кметове партията на Борисов прави голямо отстъпление в сравнение от местните избори през 2011 г., когато лично шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ ще извърши предварителна проверка за принадлежност за своите кандидати. Такава действително беше извършена, макар ГЕРБ да не се съобрази напълно с разкритите сътрудници и не отстрани някои от тях от листите си.

  Досега не сме чули причината, поради която ГЕРБ се отказа от политиката, възприета през 2011 г. Вероятно няма и да чуем логично обяснение. Какъв е смисълът от това да отчиташ, че си предал архивите на ДС (екипът на Цветанов през 2010 г.) на Комисията по досиетата, че няма да допускаш назначаването на посланици агенти и ще оттеглиш вече назначените (2011), че няма да има сътрудници на ДС в правителството ти (2011 г. и 2014 г.), когато на местните избори си издигнал цяла рота кметове с досиета?

  А тази цифра без съмнение ще набъбне значително след разкриването на кандидатите сред общински съветници..."

 17. 17 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Весело

  " Ако през 1995 година не бях го прибрал от улицата, Мерджанов може би щеше да лежи в затвора, заедно с видния строителен предприемач на “Градът на мечтите” - Соломон Анжел, защото работеше за него заедно с Елена Вълчева, дъщерята на Тодор Вълчев - тогавашният гуверньор на БНБ. Какво може да работи заедно с Анжел един социолог? Сигурно е крал заедно с него! Елена Вълчева пък му се правеше на “връзки с обществеността”...Та, ако тогава не бях го прибрал в Министерския съвет, когато съдеха Анжел, че е измамил клиентите си, той щеше да влезе в затвора заедно с него"
  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/27875-krasimir-raydovski-atanas-merzhdanov-steshe-da-lezhi-v-zatvora-zaedno-s-anzhel-no-go-pribrah-v-ms.html%7D

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 18. 18 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1041 Весело

  аха... ще им се в новия институт да има един Френхайт 451 екип... да отговаря на запитванията...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 19. 19 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  [quote#7:"oporna_to4ka"]Не мога да прикеия възхищението си от вас отдел Агитация и Пропаганда! Този коментар предполагам че е отдавна подготвен, та да изскочите първи с гяволе за читателите.[/quote]Какво не Ви харесва на коментара ми? Мнозинството в НС е преценило, че е по-добре да оставят Комисията да съществува, отколкото да дават обяснение, какво ще правят след нейното евентуално закриване и защо не правят лустрация (всъщност, главният въпрос е, защо не е направена досега, след като навсякъде другаде в бившите соцстрани тя беше проведена и дори удължена, напр. в Германия и Румъния)? Сега по-ясно ли става?

 20. 20 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Проста работа,публикуват в интернет всички СЪТРУДНИЦИ към ДС, без изключения, с картонче и без картонче И ЗАКРИВАТ комисията НА ДРУГИЯ ДЕН.Сега този бил онакъв,другия такъв и вечно ще се шикалкави.

 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  То хубаво,ама без закон за лустрация,тази комисия работи само като информационна агенция.

 22. 22 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  [quote#20:"chuggun"]Проста работа,публикуват в интернет всички СЪТРУДНИЦИ към ДС, без изключения, с картонче и без картонче И ЗАКРИВАТ комисията НА ДРУГИЯ ДЕН.Сега този бил онакъв,другия такъв и вечно ще се шикалкави.[/quote]++++++++++++++++++++

 23. 23 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  До коментар [#21] от "chicago514":
  "То хубаво,ама без закон за лустрация,тази комисия работи само като информационна агенция."
  ................................
  Именно за това я оставят в сегашния й вид - за да не правят лустрация.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Е на това "умните" хора му викат стабилност, а глупавите "застояло блато"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  И аз мисля,че тази комисия не е изиграла предназначението,защо се показват досиета на година по лъжичка и продължават да се крият част от досиетата,за да продължава да съществува тази комисия и наши хора да получават заплати от данъците на данъкоплатците.Време е всички списъци да се качат в Интернет и тази паразитна комисия да бъде закрита.Време е да бъде закрита и комисията за придобито имущество по престъпен начин,защото тя не е ефективна.Бюджетът на комисията е по-голям от разкритото имущество придобито по престъпен начин.Тя не се самосъзира да разследва придобитото имущество на Делян Пеевски,а разследва кокошкари...

 26. 26 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  #9.Роси не се случва,защото първо сме овци и второ на изборите поправят нагло списъците,за да останат на власт,а ние си мълчим,"съдът" и до днес не се е произнесъл по фалшифицираните протоколи от изборите,ние пак си мълчим и те продължават да ни срижат и доят бе-е-е...

 27. 27 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 422 Неутрално
 28. 28 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Мечтата на комунетата е да си прикрият срамностите които са вършили като слуги на СССР, но няма да стане.

 29. 29 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 494 Весело
 30. 30 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 917 Неутрално

  те затова го разиграват тоя цирк ,да няма последствия..няма лустрация няма нация...много хора ще го проумеят ама ще е късно...тове е било едно от условията източна германия да се присъедини към западна...помислете защо те са го поставили като условие..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 31. 31 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  Тез мишоци, да им се ненадяваш.
  Значи навремето им показали моркова от Европа с милиардните кинти и те кандисват за НАТО (самото Гоце дори) и на Комисия за досиета която с години не пущаха да работи, защото не можеха да и намерят място където да работи само и само да няма лустрация и сега като мина време и Путин Късия позаглади перчема покрай Крим наште мишоци набраха кураж и станах плъшоци.
  Ти, мани това ами и самия Баце подлъгаха да се изцепи и репчи за базата в Атия и сега пак ще му спрат кинтите и не мое си изкара мандата, а пък Главнокомандуищий нема как да стане никога вече.
  Най ме е яд за Баце, че го подведоха и прецакаха, наистина.
  А имаше хляб в този младеж от Банкя.
  Всяко зло за добро - ще има повече време да показва щангата на унуката.

 32. 32 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "но при различни условия – със съгласието на проверявания и без задължение резултатът да бъде публично обявяван"

  така де, комунетата най-много мразят да бъдат осветявани и да ги сочат с пръст що за некадърници са.

  "Мерджанов му отговори, че в БСП е отчетено като "тежка грешка" създаването на Комисията. Тогава те били избрали най-лекия вариант, за да не се стигнело до лустрация."

  в крайна сметка винаги ги е било страх от лустрация, нали? и са приели създаването на комисията под угрозата за закон за лустрация.

  оня изрод, Роската Петров, и той искал да се помиряваме национално!? какво помиряване с престъпници, които се укриват, лъжат, провокират и отново извършват престъпления? какво помирение с червени рецидивисти?!?

  лустрация до дупка и никакви длъжности в държавната администрация и на управленски постове в частни и неправителствени организации за всички гнусни доносници. и Гоцко да става портиер някъде. да му се отнемат всички привилегии като президент, да му се отнеме и незаконно придобитото имущество най-вече по време на 2-та му мандата!

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  с удобно злокобни, проблеми вековни...

  Значи, Лустрация.

  (за по-здрава нация)

  "Мерджанов му отговори, че в БСП е отчетено като "тежка грешка" създаването на Комисията. Тогава те били избрали най-лекия вариант, за да не се стигнело до лустрация.

  Практиката обаче опровергала идеята им и е показала, че Комисията се използва политически, за шантаж и за отстраняване на неудобните."


 34. 34 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Нямат си друга работа, разправят се за нишо. Трябваше да има лустрация. Единствено това можеше да стане обаче при управлението на Иван Костов, тъй като ОДС имаше собствено мнозинство, но не беше направено. А сега е твърде късно за всичко.

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  ТЯ (МРЕЖАТА) ще се погрижи
  "пропал картон" да немаш грижа

  До коментар [#20] от "chuggun":

  Проста работа,публикуват в интернет всички СЪТРУДНИЦИ към ДС, без изключения, с картонче и без картонче

  И ЗАКРИВАТ комисията НА ДРУГИЯ ДЕН.

 36. 36 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 527 Любопитно

  От какво ви е страх,червенотиквеничета?Особено др.мерджавом?

 37. 37 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  До коментар [#3] от "Free person":

  ако искаме България да не се разпадне напълно ,трябва лустрация ,видяхме какво могат партиите на ДС ,освен разпад и кражби нищо друго ,затова трябва промяна ,но тактиката е във всяка нова партия ,веднага водач одобряван и назначен от ДС .

 38. 38 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Този ,най младия член на партията извинете ,на комисията не беше ли студентин от Симеоново. Същият не бе ли внедрен под прикритие в едно шоу а в последствие издигнат в ранг МАНИПУЛАТОР със собствено предаване в една телевизия преди Барека да го политизира.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 39. 39 Профил на petr
  petr
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Страхотна идея! Създайте т.нар. "Институт за националната памет", НО преди това направете една ЛУСТРАЦИЯ, за да не се използва повече политически материята, да се пречистят всички и да не спат с такова напрежение дали ще бъдат хванати или не!

 40. 40 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  БСП иска миналото да бъде погребано и забравено.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 41. 41 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#37] от "edin drug":

  Съгласна с Вас!

  Tony
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK