Бюджетната комисия подкрепи антикорупционния закон на Кунева

Бюджетната комисия подкрепи антикорупционния закон на Кунева

© Анелия НиколоваС единадесет гласа "за", два "против" и пет "въздържал се" бюджетната комисия подкрепи антикорупционния закон, съобщи пресцентърът на Движение България за гражданите (ДБГ).


Законът за предотварятване на корупицята по високите етажи на властта съдържа като принцип гражданската конфискация, което е основната новост в него. Отнемането на противозаконно придобитото имущество е най-ефективната част и ще направи закона по-силен. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева при представянето на законопроекта в четвъртата комисия в парламента - тази по бюджет и финанси, пише в съобщението на партията.


Според нея законът е бюджетно неутрален и не изисква увеличаване на администрация или щат, дори думите й на практика с прилагането му ще се осъществи административна икономия. Бюджетът ще е приблизителен сбор от бюджетите на сегасъществуващите институции, а и Министерството на финансите е подкрепило проекта, защото е бюджетно неутрален.
Кунева обясни, че ръководството на Бюрото за предотвратяване на корупцията не може да се избира от парламента с квалифицирано мнозинство, защото в Конституцията са ясно указани случаите, в които изборът става с такова мнозинство.


На отправени критики от БСП Кунева отговори, че законопроектът е предложение на кабинета и пое ангажимента да работи за постигане на текст, който е в полза и интерес на страната. Вече парламентът ръководи процеса, напомни още вицепремиерът на народните представители в отговор на искането им тя да променя текстове.


По думите й, законът в сегашния си вид е отразил критиките към предишния вариант като например дали да е едноличен или колективен органът по предотвраятване на корупцията. "Целим да има разпознаваема отговорност и с предложението удовлетворяваме исканията на парламентарните групи органът да е колективен с председател и четирима заместници при ясна отговорност", подчерта Кунева.


По отношение на друга забележка към проекта за анонимните сигнали Кунева обясни, че не ги дели на подписани и неподписани, а изразените опасения са развити с контрамерки. В законопроекта е указано какво съдържат сигналите, има образец и материята е стриктно регулирана, посочи Кунева и заяви категорично, че няма никакви възможности за злоупотреба с политически цели със сигналите.


Кунева припомни пред комисията милиардите, които България ежегодно губи от корупция и подчерта, че законът е много важен политически знак за средата, в която се развива икономиката, за инвестициите и репутацията на страната. След приемането на закона ще мерим ефекта от прилагането му, добави Кунева и даде пример, че КОНПИ има конфискувано имущество за 6 милиона лева за настоящата година до момента, а за миналите две - 26 милиона лева. председателят на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов


В началото на юни правната комисия пусна закона, тогава се разбра, че председателят й Данаил Кирилов е поел ангажимент пред Европейската комисия - работна група да доизглади проекта между двете му четения. Две седмици по-рано проектът бе отхвърлен от парламентарната комисия срещу корупцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK