С бъдещия закон за културното наследство - по-лесно да "премахнеш" паметник на културата от обикновен

С бъдещия закон за културното наследство - по-лесно да "премахнеш" паметник на културата от обикновен

© Анелия НиколоваСъдбата на културното наследство от категория "местно значение" и по-ниска е на път да премине в ръцете на общините. Това предлага работната група, която трябваше да ревизира спорните поправки в Закона за културното наследство след общественото обсъждане между първо и второ четене в парламента. Днес депутатите в комисията по култура и медии ще решат дали да пратят текстовете за окончателно гласуване в пленарна зала.


До обсъждането се стигна след продължителен протест на експертната общност - според организацията "Форум културно наследство" прехвърлянето на оценките за намеси в ценни обекти в общините е предпоставка за корупция, инвестиционен натиск и конфликт на интереси, особено ако служителите трябва да санкционират европроект, внесен от своя кмет.


Работната група обаче е склонна на само няколко компромиса. Произнасянето за паметници от световно и национално значение ще остане в специализирания Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Предлага се да отпадне и принципа за мълчаливо съгласие, според който липса на становище се смята за позволение. Новият срок, в който институциите ще са длъжни да реагират, се движи между 2 и 4 месеца, според препоръките на парламентарния сайт.
Те съвпадат с желанията на Сдружението на общините


В работната група, която трябваше да систематизира текстовете въз основа на общественото обсъждане, са участвали зам.-министърът на културата Бони Петрунова, ръководителите на дирекциите "Правна", "Културно наследство" и "Инспекторат по опазването на културното наследство" в министерството, Сдружението на общините в лицето на Тодор Чобанов, както и вносителите на различните предложения. Те обаче са присъствали единствено да ги защитят.


Общинските звена ще се открият от съществуващия щат в администрации съгласно шестте планови икономически района - София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Плевен, ще бъдат избирани от НИНКН и ще работят под неговото методическо ръководство.


Появяват се обаче и някои нови идеи


Законодателите искат да въведат и санкция за недобросъвестни стопани, които не изпълняват предписаното в закона задължение да изградят наново разрушен паметник на културата. Не е ясно обаче как глобата между 15 и 30 хиляди лева ще заплаши собственици като тези на тютюневия склад в Пловдив, чието реконструиране би излязло много по-скъпо. Досега няма случай механизмът на глобите да е бил приложен.


Предвижда се и глоба до 30 хил. лв. за поставяне, преместване или премахване на монумент без одобрението на министъра. Предложението той да се изказва само за монументите със защитен статут отпадна.


Премахване на "премахването"


За сметка на това текстът, според който "премахване изцяло или частично" на недвижима културна ценност се разрешава единствено след становище на компетентните органи, ще падне от члена за съгласувателните процедури. До "премахване" на ценни сгради може би не би се стигало, ако собствениците и общините прилагаха задълженията си по други членове и ги поддържаха безопасни. Последните месеци обаче дадоха много примери за обратното. Според арх. Дафина Барфончовска от организацията "Форум културно наследство" падането на тези четири думи в закона би го отворила за тълкувания, а оттам - и за злоупотреби.


Реформата тръгва в грешната посока


и скоро ще стане ясно, че не прави взимането на решения по-бързо, коментира арх. Йорданка Кандулков от "Форум културно наследство". Без дигитализирани и актуализирани архиви, общинските служители много скоро ще открият, че за всяко нещо трябва да пътуват до НИНКН. А над 20 хиляди паметници, които още нямат категория или режим на опазване ще останат отговорност на института. Че промените няма да сработят смята и депутатът Вили Лилков от Реформаторския блок, който внесе алтернативни текстове от името на експертите.


Макар да се създава известен риск за корупция, реформата е необходима, смята неговият колега Иван Иванов от РБ, който е сред вносителите на оригиналния законопроект. Той посочи, че във Велико Търново има десетки сгради, които тънат в разруха в очакване на бавещи се становища от НИНКН. "Разбира се, най-добре би било териториалните звена да са на подчинение на института, а не в общините", смята Иванов. На това обаче основно се противопоставило Министерството на културата. Мотивът - няма средства да ги поддържа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  Естествено, че иде реч за лобизъм. Въобще не се и съмнявам.

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ай да бочкаме паметници на всякъде да о'ерем пейзажа с фалшиви герой и кумири? Какво ще кажете скъпи съграждани а? А? С историята пък заиграем ли се можем да направим поколения българи въртоглави с лекота!Патриотизми, национализми - подлепим ли тази "струна" ще им скъсаме шортите !

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Той посочи, че в родния Велико Търново има десетки сгради, които тънат в разруха в очакване на бавещи се становища от НИНКН.
  ______________
  Комшулука нали са го измислили , либералните туркофони в управлението могат да ходят в командировка в Истанбул да видят как имот които тъне в разруха може да загуби стопанина си ако той не му оправя покрива и не го стопанисва грижливо!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Илюстративната снимка не е случайна - заради тази къща се случват дивотиите! Тази власт с кръв са я взимали...все пак....

 5. 5 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Адекватното възстановяване на културно-историческото наследство означава възстановяване и поддържане, поне на идеята за оригиналните функции на съответния обект. Правилното "прочитане" на историята на съответния регион по естествен път възстановява опит и памет, това проектира обекта-обектите като естествен център за културен интерес на външните публики, а вписването в съвременна среда би трябвало да е от интерес на общините, най-малкото създава креативен поминък от типа на занаятите, а не измислени туризми. Дава идея, също така за трансформиране от традиционно към модерно с интерес към съвременното функциониране на сгради в среда, това струва ми се, създава атмосферата, за която говори арх. Стоилова от цитираната статия.
  Не мисля, обаче че "дострояването" на крепости дават представа за история на България, най-малкото заради бутафорното типизиране. А спазването на историческите перспективи при възстановяването им ще извади история, която естествено ще продължи в живот.
  Пари по европейски програми, мисля, че има. Но са нужни качествени концепции с глобално включване на минало и настояще, и точна историческа перспектива за въстановяване на традиционни пропорции, за да не се губи опит и памет.

 6. 6 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Милиция и културно-историческо наследство?
  Събаряй всичко. За какво им е историческо и културно наследство на тези безродници? Те почитат повече историята на северноазитската сатрапия, а култура за тях е имагинерна категория.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  До коментар [#6] от "Индивидуален паметник на културата":

  Същите като ИДИЛ-ци, ама малко по-завоалирани.

 8. 8 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Да събарят, щото от тази Мутрохерия прилична държава все едно не се получава.

 9. 9 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Добре би било малкото защита за българската история и паметници на културата да остане и е естествено териториалните зване да останат на подчинението на експертите от НИНКН, а не на общините. Колкото до дигитализирането на архивите на културно-историческото наследство, това не е ли нещо, което започна отдавна, докъде стигна то?

 10. 10 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Докато има неработещо правораздаване в съчетание с липсата на фалит на физически лица, ще има нереални цени на имотите в съчетание с волности около събарянето и строителството. Баси, ще се тъпчат в стария център на градовете (където са и къщите-културни паметници), при условие че нито улиците позволяват нормален трафик нито въздуха го бива нито зеленината е достатъчно. Да не говорим че няма място за басейни и барбекюта и куп още екстри, с които да се демонстрира лукс и положение... Това пасище ще трябва да го косим още поне 60-70 години, докато започне да придобива вида на английска ливада...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#6] от "Индивидуален паметник на културата":

  Те събарят само паметници на „апетитни “ места. Другото го дострояват с итонг за „усвояване“

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  Точно така. Единствено за паметници да бъдат обявени районните, всичко останало - под ножа.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Любопитно

  "в родния Велико Търново има десетки сгради, които тънат в разруха в очакване на бавещи се становища от НИНКН"

  Това е, защото има 3-ма човека, на които трябва да се плати известна сума, за да тръгне процеса. Всичко става чрез определен архитект - ако не работиш с него можеш да забравиш да реставрираш къща паметник на културата. Корупцията в общината и в НИНКН са причина за бавещите се становища.

 14. 14 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "kki":

  Доколкото знам от "препатил" първо купил къща със спестена информация от брокера, че е паметник на куптурата, му е било обяснено, че няма как да стане без подкуп. Но дори подкупът не е задвижил процеса - отне му около 3 години да му одобрят проекта за реконструкция, през което време къщата се разруши още повече и вече нямаше смисъл. Та така за опазването на паментниците!

 15. 15 Профил на Georgi Stoilov
  Georgi Stoilov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  На паметник на културата с местно значение в днешни времена се гледа единствено като парцел в центъра, с огромно РЗП на бъдещата сграда. Без значение е "съборетината", която стои там какви архитектурни или исторически достойнства има.

  https://www.24chasa.bg/Article/5183100

  Четвъртият въпрос казва всичко за съжаление, а държавата естествено помага с всички сили. Каквото има останало, по чудо ооцеляло досега, от Петър Диков, ще се надстроява, остъклява, разрушава...


  25 години не може да се измисли нито един ефективен и работещ механизъм за подпомагане или стимулиране запазвеното и реставрацията на тези сгради, но щом се отнася за "премахване" или падане на статути сме същински факири. Пълна погнуса за пореден път от крайните решения и начина по който се стига до тях...

  "Ех, лошо,
  ех, лошо
  светът е устроен!
  А може, по-иначе може..."

 16. 16 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 672 Разстроено

  ... веднага да се организира работна среща за обмяна на опит с ИДИЛ-ци ... те знаят как да се отърват от културно наследство!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 17. 17 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  "С бъдещия закон за културното наследство - по-лесно да "премахнеш" паметник от обикновен"

  Анонса в заглавието не ми стана ясен...

  После прочетох статията...и пак не разбрах, какво точно ще се случва с "паметниците на културата"...тоест, не разбрах, кой точно и каква отговорност ще носи за запазването им.
  Нещо, култура, май се смесва с културизъм...!!!

  Форумът е в будна кома...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK