На учителския събор Кунева ще обяви, че в центъра на реформата са преподавателите

Меглена Кунева

© Анелия Николова

Меглена КуневаНа учителския събор в столичната зала "Арена Армеец" в неделя просветният министър Меглена Кунева ще обяви, че в центъра на образователната реформа е преподавателят. На събитието, което ще продължи два часа и половина с приветствия и официална част, ще бъдат дадени основни разяснения по влизащия в сила от 1 август нов закон за предучилищното и училищното образование. Това обясни Кунева на въпрос на "Дневник" от каква полза ще бъде съборът за 12 000 учители, почти всички от които ще пътуват от цялата страна в неделя сутринта, за да го посетят.


"Ние трябва да подкрепим учителите, защото образованието е най-важното за опазване на нацията. Ако сме обяснили законът в едно, две, три интервюта, това не значи, че те са прочели или разбрали всичко", заяви Кунева. От образователното министерство "рекламират" събитието, което ще се проведе под надслов "Мисия учител" със завръщането на традициите - първият учителски събор е бил през декември 1868 г. и е продължил до януари следващата година с прекъсвания. Кунева дори лансира идеята да има събори на две години.


Най-голямата критика на опозицията от БСП е, че събитието ще струва над 500 000 лева, а учителите ще бият път от цялата страна "само за два часа". Според изчисленията на министерството ще бъдат платени само 100 000 лева. "Това са разходите за залата. Учителите ще дойдат с училищните автобуси, а тези разходи ще бъдат поети от бюджета за командировки на самите училища", обясни Кунева.


Предвижда се форумът да бъде открит в 11:00, след което да се чуят приветствия от официалните гости. За час и половина ще има изказвания и разяснения по образователната реформа, след което форумът ще бъде закрит. Очаква се на учителите да бъдат раздадени разяснителни материали за новия закон и стандартите, по които се прилага, тъй като в образователното ведомство са пристигнали над 2000 въпроса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK