Борисов: Ще пратя Ненчев и Митов на кораб да воюват

Борисов: Ще пратя Ненчев и Митов на кораб да воюват

© Цветелина Белутова, КапиталПремиерът Бойко Борисов призова да не се смесват темите за отказа на България да се включи в обща флотилия на НАТО в Черно море и разпространената информация, че Турция е прекратила едностранно споразумението с България за реадмисия на бежанците. Министър-председателят допълни, че Анкара не е уведомила писмено София, "но факт е, че от 200 мигранти, които сме върнали, имаме 200 отказа".


Министър-председателят коментира темата пред журналисти след откриването на конференция на тема: "Кохезионната политика на ЕС – ориентация към резултати".


"Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите, за да разберем дали това е случайно, временно, или има някакъв друг проблем", посочи Борисов. Той обясни, че България е един от най-лоялните и точни членове на ЕС и НАТО, след като има българско-американска база, провеждат се постоянно учения. "Непрекъснато идват самолети, тренират – ние сме направили всичко, което като членове на НАТО трябва да направим", допълни той.
Борисов припомни, че във времена на криза правителството е ревизирало политиката си, за да увеличи парите за въоръжаване на армията. "Помните как нашите реактори от "Белене" заминаха за НАТО-вска Турция. Нито един мой съсед или колега не се намеси в моя защита, когато президента Путин, в присъствието на Ердоган в Анкара, ми размаха пръст, че България е загубила всичко", каза още премиерът.


По думите му България винаги е защитавала националните си интереси, както по темата за Южен поток, така и за АЕЦ Белене. "Ние бяхме повече от твърди, няма такива други в Европа", допълни той. Според премиера страната няма как да бъде нападната от Русия. "Те имат друг тип действия на територията на България и те са преди всичко икономически, но с ракети и танкове съм убеден, че нямат такива идеи. Ние сме православни християни, имаме много общо между религията, културата и всичко останало", каза още Борисов. Хората са забравили какво е война и колко милиони са измирали, коментира той. "Ако е далеч, иди-дойди", но според него да се разполагат в Бургас и Варна военни и то по време на туристическия сезон е неприемливо.


Той каза, че ако министрите на отбраната и външните работи са давали напразни надежди, без да го информират ще имат проблеми. Попитан какви, той отговори "Ще ги пратя на кораб, да воюват те."


Русия може да е много нервна към други, но много ще я заболи, ако се направи от нас, обясни Борисов отказа на България да се включи в обща флотилия на НАТО в Черно море. Това било неговото мнение и ако народът мисли друго, щял да го свали.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK