Зам.-министър Красимира Филипова: Да намалим броя на онези, които се връщат в затворите

Заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова

© Анелия Николова

Заместник-министърът на правосъдието Красимира ФилиповаТрябва да обединим усилията си, за да минимизираме риска от рецидив. Знам колко трудна и емоционална е работата на всички вас всеки ден, но намаляването на броя на лицата, които се връщат в затвора, е най-сигурният гарант, че сме си свършили работата добре. Убедена съм, че работим за утвърждаване на европейските стандарти при изпълнение на наказанията в България."


Това каза заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова, която заедно с директора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Гергана Георгиева взеха участие в 21-вата годишна конференция на директорите на затворнически администрации и корекционни служби от страните-членки на Съвета на Европа - в Заандам, Холандия, информира пресцентърът на Министерството на правосъдието.


Темата на конференцията бе "Включването на общността в затворническата и пробационната работа". Домакин на събитието бе холандското Министерство на сигурността и правосъдието и холандската Агенция за лишаване от свобода. Целта на конференцията е да обедини високопоставени представители на затворите и пробационните служби, както и представители на
гражданското общество, с акцент върху актуални теми, сред които основната е да намалим броя на онези които се връщат в затворите.
Бяха обсъдени редица казуси, за чието решаване се обединяват държавите-членки на Съвета на Европа: Пренаселеността на затворите, справяне с радикализацията на затворниците, способите за превъзпитание и ресоциализация, както и ролята на общността и семейството в целия процес.


Представено бе и развитието на електронния мониторинг в Холандия и Северна Ирландия - заедно с пречките за въвеждане и ползите от контрола при използването му.


Зам-министър Филипова проведе работна среща с главния директор на Норвежката корекционна служба Мариан Волан и директора на отдела за международно сътрудничество Харолд Фьоскер. Основна тема на срещата бяха инициативите между двете държави за следващия програмен период от Норвежкия финансов механизъм.


За предишния програмен период България разполагаше с над 10 милиона евро по Норвежкия финансов механизъм, информира зам.-министър Филипова. Тя оцени високо сътрудничеството и помощта в тази изключително важна сфера, която е показател за цивилизоваността на обществата - превъзпитанието и ресоциализацията на затворниците.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK