Училището, скрило как класира първокласници, напълни още две паралелки

Всяко училище само определя критериите за прием в първи клас.

© Анелия Николова

Всяко училище само определя критериите за прием в първи клас.Ръководството на 19-о СОУ "Елин Пелин" в София, което отказа пълна прозрачност на родителите за класирането и приема в първи клас за учебната 2016/2017 година, разкри и напълни още две паралелки. В тях са записани деца, които имат по-малко точки в класирането - балът пада до 6 точки, но отново няма яснота кои точно са те.


След като преди седмица родители изпратиха сигнал до "Дневник", че училището публикува списък с имената на приетите в първи клас ученици, но не и получените точки, ръководството му смени информацията на сайта - публикува входящите номера на кандидатствалите деца и точките, които са получили те, но не и имената им. Така стана ясно, че балът пада 9 точки.


Максималният брой точки, които едно дете може да получи в класирането, е 12. Критериите са да живеят в близост до училището, да са посещавали предварителна група или да имат брат и сестра, които учат в 19-о СОУ, родителите им да работят в съседство или да са учили в същото училище, както и да са работели или работят там. Според родителите след като не е ясно кое точно дете колко точки има, се пораждат съмнения дали всички написани точки са реални.
За първи клас в 19 СОУ са кандидатствали над 350, като на първо класиране са приети 90, а на второ - още 45. "Вчера приключи записването след второ класиране. Първоначално бе обявено, че в английската паралелка има 6 свободни места, после бяха запълнени. Не е ясно как", обясни пред "Дневник" Стела Йосифова, майка на бъдещ първокласник. Тя е една от родителите, които отказаха да запишат децата си в първи клас, въпреки че ръководството разкри две допълнителни паралелки и прие още деца.


Новите паралелки са разкрити след разрешение на образователното ведомство и общината, но има родители, които се притесняват дали ще има достатъчно учители, които да преподават в час и на занималня на децата им. От ръководството им обяснили, че има и зали, и учители. "Дневник" потърси директора на училището, но никой не отговаряше на посочените контакти.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 704 Весело

  как беше - "бюджета следва ученика"?

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Развалиха им далаверата.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  В тях са записани деца, които имат по-малко точки в класирането - балът пада до 6 точки, но отново няма яснота кои точно са те."Пак за едни пари става дума.

 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 909 Неутрално

  БГ мамите да не би да бойкотират даскалото?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Браво, Кунева, така ли правите реформа? Концентрирате ученици в едни училища, за сметка на други? Защо позволявате допълнителни паралелки, а в други училища се чудят как да съберат 1 или 2? Изобщо деца извън дадения район не трябва да бъдат допускани.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 6. 6 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Всъщност, това е добро решение. Предполагам, че всеки може да си сметне колко точки има в неговата кандидатура или най-малкото може да поиска да си я види, по този начин ще разбере къде е в класирането.
  Може би трябва единствено да се публикува процентът деца със Специални образователни потребности, без имената им естествено и колко е средния процент в района. Не е лошо и да се даде справка за разстоянията на децата от дома до училището, също не поименна. Но мисля, че такава трудно ще се издейства. Не че нещо ще се промени, но ще действа отрезвяващо за намаляване на натиска догодина.

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Тъпа работа. Ако имат сграден фонд и кандидати, защо изобщо връщат някого. Ако нямат, защо се напъват? Не е нормално да излизат от нищото едни 50 места.
  В комедията "Големанов" героят се гласеше за министър, но не искаше просвещението, че било най-мършаво. Тия и от даскало пачка правят май!

  Еретик
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  А на виновните ще им се размине.

 9. 9 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 533 Неутрално

  И там стана една мафия!!!

 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  Щом има желаещи, ще има и нови паралелки!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 550 Разстроено

  Това с ваденето на фалшиви удостоверения за хронични заболявания и специални образователни потребности е най-голямата гнусотия... Дано не ги стига заболяването, което са си написали, че съдбата често не разбира от шегички много-много.

  Умен и красив жълтопаветник.
 12. 12 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "stoiank":

  С Вас продължаваме от миналата седмица

  Нищо хубаво няма в решението! Как може от МОН да предпочитат да отворят две допълнителни паралелки, а не да се ревизира първото класиране!? Откъде пари и ресурси за тези две паралелки!? Това е пълна импровизация за да не разкрият как е протекла процедурата за първо класиране!

 13. 13 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  [quote#12:"alffastar"]Откъде пари и ресурси за тези две паралелки!?[/quote]
  Сега са Ви в кърпа вързани. Имате класирането /първото по точки, без значение с имена или без/, хващате достатъчно публични личности и искате проверка на точките. Явно са супер фалшиви, но е имало и натиск от Инспектората, след като толкова скоростно им разрешиха две паралелки. Аз Ви казах, след като са публикували критериите са пътници. Потърсете омбусман, кмет или някой депутат заедно с представител на родителите да прегледа класирането и имате решението. Те имаха глупостта да го обявят и сега няма как да подменят документите. Мисля, че Ви написах в лично съобщение какво да правите. Не се отказвайте, ако трябва вземете някой от Икономедиа или лекар с престиж и сте готови. Те са елементарни, както очаквах, да разкрият две паралелки показва, че поне половината деца са с "фалшиви" предимства.

 14. 14 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 515 Неутрално

  По-селата няма проблеми, пишмян граждани.

 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Така е, защото директорите в държавните училища изпълняват поръчки спуснати я от министерството, я от инспектората. Приемат деца с връзки, по-просто казано. За това и никой не смее да ги накаже. Смятат, че училищата са им бащиния, въобще най-големия проблем в България остава КОРУПЦИЯТА.

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#12] от "alffastar":

  Вижте първите десет държавни училища по успех на НВО, във всичките се приема с подкупи. СМГ, 20,19,73,107,38,145.

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#6:"stoiank"]Може би трябва единствено да се публикува процентът деца със Специални образователни потребности, без имената им [/quote]
  Що да не е с имената им???
  Нещо неморално ли е?Незаконно? Или какво?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 18. 18 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "stoiank":

  Ами г-жа директорката по БНТ каза, че до нова година нямат бюджет за тези паралелки!? Въобще има мног неизвестни не само за тази учебна година, но и за напред. Тези шест паралелки ще се движат нагоре, поне до 4ти клас - просто безобразие е това решение.
  Иначе не спираме дотук, де - искаме прозрачно класиране с проверени и доказани документи!

 19. 19 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#18] от "alffastar":

  Май ще ме убедите, че някой хора трябва да си подадат оставката. Нещо много жалко и долно изглежда в това училище. Съжалявам че Ви е толкова близо и е неразумно да отивате в някое друго иначе бих Ви посъветвал, детето Ви не трябва да отива в такава помия.
  Може би някой от Инспектората или кметът все пак трябва да се задействат по въпроса, не да се крият като мишки. Поне районният кмет....
  Трябва да Ви дадат ясен отговор - класиране, бюджет, материална база, персонал и т.н. с конкретни числа и имена.

 20. 20 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#19] от "stoiank":

  Да, обърнали сме се към много институции и очакваме да ни се предостави информация за класирането и документите!
  Иначе ние и доста други се отказахме да запишем детето в това училище!

 21. 21 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#20] от "alffastar":

  [quote#20:"alffastar"]Иначе ние и доста други се отказахме да запишем детето в това училище![/quote]

  Трудно и неудобно решение, но шапка Ви свалям.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK