Учителите са уверени в себе си, но не чувстват подкрепата на обществото, сочи проучване

От 15 септемри по нови учебни програми ще се преподава в първи и в пети клас.

© Георги Кожухаров

От 15 септемри по нови учебни програми ще се преподава в първи и в пети клас.Българските учители са уверени в себе си и общността си, но трима от четирима от тях не чувстват обществото да вярва в тях. Наблюдава се умерен оптимизъм по отношение на реформата.


По-голямата част от учителите декларират готовност за работа по новите учебни програми, които от 15 септември влизат в сила само за първи и за пети клас. Ако сред професионалното съсловие смисълът на новия закон за предучилищното и училищното образование постепенно се изяснява, то явно е необходимо още усилие, за да стигне той до по-широката общественост. Като цяло идеята за учителски събор се подкрепя - 85% от запитаните одобряват възстановяването на традицията за провеждането му.


Това сочат данни от експресен сондаж, който е проведен от "Галъп интернешънъл" сред учители. Анкетата е направена на 11 и 12 юни чрез стандартизирано телефонно интервю сред 715 учители от различни степени, специалности, учебни заведения и населени места в цялата страна, сред педагогически и административен персонал. Допитването е част от изследователска програма на Министерството на образованието и науката, която цели получаване на обратна връзка.
Близо 2/3 от запитаните пък се определят като достатъчно информирани за новия образователен закон. Сред най-младите декларираната запознатост е най-ниска, а сред директорския състав – очаквано най-висока. 46% вярват, че реформата в образованието ще помогне за повишаване на престижа на учителската професия, а 39% са на обратното мнение. По-обнадеждени от реформата изглеждат най-младите.


Според 81% от запитаните посланията на новия образователен закон явно не са достигнали в задоволителна степен до родители и ученици. В същото време мнозинство от 60% от запитаните учители свидетелстват, че са готови за работа по новите учебни програми. Огромно мнозинство от 95% подкрепя възможността учителите сами да вземат решения по методите на преподаване.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Българските учители не чувстват обществото да вярва в тях и усещането им е съвсем правилно .

 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 723 Весело

  ...проведен от "Галъп интернешънъл" сред учители.
  ----------------
  това, подозирам, ще да е "експресен сондаж" в Лозенец, София, не в Благоевградско или Шуменско?

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Личи си. Само като гледам какви неграмотни деца има, а преминават от клас в клас.

 4. 4 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Младите учители ги назначават до края на учебната година, а после пак от септември. Първокласниците свършват на 24 май. После какво ще правиш до септември без работа? Законодателството позволява така да те третират три години в едно училище, после на четвъртата да те назначат постоянно. Скоро ще има голям недостиг на учители, а младите ще се отдръпнат от тази професия.Нещо трябва да се промени.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А що не са ги питали дали усещат подкрепа от страна на министерството? То не че това е някаква заслужаваща доверие социологическа агенция.

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 6. 6 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Интересно ми какъв въпрос са задали за "събора"? Или са го задали само на участниците (откъде Кунева изсмука, че този цирк бил традиционен?!? ) ?
  Иначе не е нелогично повечето млади учители да не разбират реформата. Първо на тях не им пук и казват това, което мислят и второ, директорите в много случаи ги е шубе за мястото им. А най-страшното за по-старите е да дадат знание на по-младите.
  Ако пък всичко с изследването е наред, и конкретно в частта за събора, то учителската ни гилдия е много зле. Макар, че ще е интересно да зададат същия въпрос след събора. Но разбира се няма да го направят. Меглена Кунева ще се хвали до небето, а директори ще и пригласят, под заплаха за уволнение.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 7. 7 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1022 Весело

  за добро обществено образование требват кинти, много кинти...
  ако дигнат със 300-400 % заплатите на учителите, ше видите кво чудо ше стане...
  ама надали...
  ше ги дигнат...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 8. 8 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#7:"tucker case"]
  за добро обществено образование требват кинти, много кинти...
  ако дигнат със 300-400 % заплатите на учителите, ше видите кво чудо ше стане...
  ама надали...
  ше ги дигнат...[/quote]

  Ако можеше да се оправи само с пари, лесно щеше да е. Заплатата на учителите не е основен фактор при качествено образование, защото тези, които си пеят едно и също от 20 години просто ще продължат да го правят още 10, само че на значително по-висока заплата.
  Младите даскали, които са се решили да даскалуват, защото за друго не ги бива, пък ще препишат пет точки от учебника, направят едно тестче и в останалото време, ако не трябва да се надвикват за тишина, то ще са на лаф по сериали и що станало в диското с учениците (иска ми се да си го измислям, но за съжаление не е така, нито е единичен случай).
  Университетските специалности ще се напълнят с педагози, понеже е лесно и с гарантирано висока заплата. В крайна сметка, недостиг на кадри и пренасищане с негодни такива е лошо по един и същ начин.

  Престиж на професия не се създава, нито стимулира с по-висока заплата, а с по-високи критерии и съответно заплащане, според възможности и резултати. Колкото до мотивацията, трудно става, ако въпреки горното, разните учителски комисии и парламентарни плъхове държат директори и учители с вързани ръце и остарели програми.

 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4419 Неутрално

  До коментар [#1] от "марулко":
  Ами да, обществото вярва на Азиз! Дотам я докарахме.

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4419 Неутрално

  До коментар [#7] от "tucker case":

  Само с вдигане на заплатите едва ли ще се постигне резултат. Започва се от подбора в университетите, магистърски и докторски програми само в избрани и утвърдени центрове, солидна подготовка и повишаване на квалификацията, заплати базирани на професионални нормативи за качествена оценка, въвеждане на национални звания "майстор учител" който да е в състояние на подготвя останалите, оцебки по специалности и нива от националните професионални асоциации и така нататък, мога да изброявам доста вече правени неща в добрите системи, но защо ли?

 11. 11 Профил на angmar
  angmar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#1:"марулко"]Българските учители не чувстват обществото да вярва в тях и усещането им е съвсем правилно .
  [/quote]
  Демек децата са възпитани от родителите си, че учителите не заслужават доверие? При подобно отношение на учениците към тях не очаквайте особено високо качество на образованието.

  Ментор
 12. 12 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 485 Неутрално

  с цялото ми уважение към учителите, мисля, че цялото общество се чувства точно като тях

 13. 13 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Българският манталитет е такъв,че не обича държавните служители-имам предвид всички на бюджетна издръжка,сред които и учителите.Вече няма никакво уважение към учителите от страна на родителите.Помня как реагираха моите родители ако някой учител се оплачеше от мен.Получавах съответно наказание-най-често,свързано със забрана за излизане на улицата.Сега дори и родителите на най-големите лекета не търсят вината в тях,а се карат с учителите.Е как учениците да имат респект?

 14. 14 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1022 Весело

  До коментар [#8] от "Fazer":
  До коментар [#10] от "daskal1":
  е, аслъ де... по-високите заплати идат с по-високи изисквания... не иде реч на сегашните даскаля, да им дигнат запалатите, ами с високите заплати да привлечат учени и специалисти от различни области...
  и целото туй мамбо-джамбо с центрове, квалификации, професионалнности, качествености, оценки, звания, майстори-учители и прочее е тотален булшит... няколкомесечен курс и тест за лицензиране могат да направят учител от секи инжинер, химик, адвокат, доктор и къвто щете професионалист... номерът е запалтата да е атрактивна, та да имат мерак да се юрнат по курсове и тестове...
  в бизнеса това се прави лесно - тургаш изискванията, определяш кинтите и чекаш мераклиите... но както рекох по-горе, иде реч за обществено образование, което се финансира излючително от държавата... затуй надали... не толкоз надали за кинтите, тех може и да успеят да ги изпросят от европа или нейде... надалито е за цялата промяна и разбиване на статуквото...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 15. 15 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 656 Весело

  Учителите стават такива , щото за друго не стават. Много правилно мнение е изказано по-горе. Точно така трябва да учите децата си , а ако даскалът ги изнерви , да му шибнат една тупаница. Сега тепърва ще има недостиг на кадри. Според мен учителите , "които не стават за друго" са малък процент.

 16. 16 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#15:"vloti"]Точно така трябва да учите децата си , а ако даскалът ги изнерви , да му шибнат една тупаница. [/quote]

  Нали?Само дето и даскалките имат мъже.Не ми се мисли какво ще се случи на лайното,което посегне на жена ми.

 17. 17 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#3:"Роси"] Само като гледам какви неграмотни деца има, а преминават от клас в клас. [/quote]
  Е то за сервитьор или продавач не е нужно да може да правиш анализ на Яворов я!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 18. 18 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#13] от "mushashi":

  Учителката на моят хубостник го оставила при портиера,защото "имали съвет".
  Кой е прав - учителката и или родителите,които се възмущават?
  А иначе много бих искала да имат респект,но......

 19. 19 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#4:"vloti"]Скоро ще има голям недостиг на учители[/quote]
  В софия за едно място ималои над 40 кандиодати?
  Къде го видя този недостиг?
  Да, в село Долно Нагорнище-може.
  Но в окръжните градове и дума не може да става!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 20. 20 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1609 Любопитно

  Учителите го казаха право в очите на обществото!
  На това същото общество, което с перверзно удоволствие ги нарича "нищоправещи, данъкосмучещи дембели" и аплодира физическите разправи с учителите.
  Били некачествени, а...?
  Сега учители са в правото си на балтията на обществото към тях да му отвърнат с една хубава балтия.
  А на министерШАТА Кунева, образователния търговец Александров и воайора-тарикат Стаматов - балтия до балтия!!!!
  Да не пропуснат Милена Дамянова, Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов и неговия велик експерт Танев.
  С благодарност за новия закон, превръщащ окончателно учителите в законово задължени донори за печалбите на европейски и местни образователно-издателски "преквалификационни" корпорации, фирми и фирмички, НПО-та. Казано накратко - роби.
  Перфектният лобистки корупционен закон!
  Ареня Мутреец.....
  Мутростран....
  !

 21. 21 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#7:"tucker case"]

  за добро обществено образование требват кинти, много кинти..[/quote]
  А кому е нужно???
  На държавата и трябват 3-4000 висшисти, на оостаналите им стига четвърти клас: да четат, пишат и смятат до 1000.
  Доброто образование си е проблем на Иванчо, не на държавата! Ако Иванчо чака някой да го умолява на колене-много е сгрешил!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#18:"xmm"]Учителката на моят хубостник го оставила при портиера,защото "имали съвет". [/quote]
  Какво означава това?Колко е годишен,кога го е оставила,по кое време свършват часовете?Така както го представяте нищо не се разбира.

 23. 23 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Весело

  [quote#13:"mushashi"]Получавах съответно наказание-най-често,свързано със забрана за излизане на улицата[/quote]
  Проституирането по улиците винаги е било морално укоримо де!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 24. 24 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Учителите са много задължени на обшществото, много!
  Кой направи 13ти клас? За какъв чеп? А защо се учи 12 години?Каква толква наука се налива 12 години в общообразователни училища??
  За да има работа за учителите!
  Защо се прави целодневно обучение?! От любов към децата ли??
  Защото за него трябват учители, но по две!
  Всичко това се прави за да има работа за учителите, въпреки ниската раждаемост и липса на деца!
  учителите трябва да целуват ръка!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 25. 25 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#22] от "mushashi":


  в 11,00ч,часовете свършваха в 13,00.
  Два часа е стоял без надзор,никой не се е обадил.
  Съжалявам,че изглежда като "плюене",но притесненията ми остават.

 26. 26 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#22] от "mushashi":

  На 8 г

 27. 27 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 458 Гневно

  До коментар [#24] от "toyaga":

  За къв се мислиш ти бе да ти целуват ръка учителите?
  Те трябва да целуват ръка на ГОСПОДИН БОЙКО БОРИСОВ за неимоверните усилия дето полага да ги обгрижва и подкрепя!

 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#26] от "xmm":

  Не знам в подробности случая,но нали в класа на сина ви е имало и други ученици.Техните родители как са уведомени?Нямате ли уговорка с някой друг родител в подобни случаи взаимно да се уведомявате,или дори да си прибирате децата ако сте с автомобил и живеете наблизо?И на 8 години вече всичките ученици имат мобилни телефони.Именно,за да знаят родителите им къде са.А и казвате,че е оставен при портиера.Значи не е бил без надзор.Все пак става въпрос за второкласник,а не за дете на 3 години.

 29. 29 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#28] от "mushashi":

  Мобилните телефони са забранени в училище!
  И не,никой на никого не се е обадил.

 30. 30 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#29:"xmm"]Мобилните телефони са забранени в училище! [/quote]
  След консултация с две учителки установих,че е забранено да се ползват мобилни телефони в час.Но не и да се носят и ползват след часовете.Така че аз на тях вярвам,а не на вас.Честно не мога да разбера какво искате.Бил е оставен за две часа при портиера.Което не бих нарекъл без надзор.Аз като бях второкласник се прибирах винаги сам след училище.Включително и зимните месеци,освен най-студените дни.Естествено сега е много по-опасно отпреди 30 години.Но не виждам какъв е проблемът ако е изчакал при портиера.

 31. 31 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#30] от "mushashi":

  Не ми се спори.
  Лека вечер.

 32. 32 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#19] от "toyaga":

  Имало е 40 кандидати преди 15-20 години. Днес е много по-различно.

 33. 33 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#17:"toyaga"]Е то за сервитьор или продавач не е нужно да може да правиш анализ на Яворов я![/quote]

  Ако се целиш да си кадърен такъв, само с подобни "знания" и ден няма да изкараш.

 34. 34 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 503 Неутрално  До коментар [#33] от "Fazer":


  [quote#33:"Fazer"]Ако се целиш да си кадърен такъв, само с подобни "знания" и ден няма да изкараш.[/quote]

  До коментар [#17] от "toyaga":


  [quote#17:"toyaga"]Е то за сервитьор или продавач не е нужно да може да правиш анализ на Яворов я![/quote]

  Само не успях да разбера с какво способността да правиш анализ на Яворов ще ти помогне в реалната икономика ?
  Езици,Selling skills ,negotiations skills ,способността да правиш финансови отчети,маркетингови отчети................но не мога да разбера каква е ползата на Яворов ?

 35. 35 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#34:"kapitalcho"].но не мога да разбера каква е ползата на Яворов ?[/quote]

  Метафорично, да можеш да вържеш две приказки грамотно. Тоягата явно си мисли, че продавачеството и сервитьорството свършва с кварталното магазинче/кръчма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK