Турция не изпълнявала споразумението за връщане на бежанци (обобщение)

Премиерът Бойко Борисов.

© Юлия Лазарова

Премиерът Бойко Борисов.Избори 2022

Прекратила ли е Турция едностранно споразумението с България за реадмисия се чудиха половин ден институциите, политици и медии. Официално информацията не беше потвърдена от двете страни, но премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че Анкара не изпълнява договореностите да приема обратно бежанци.


След като сутринта източници от правителството заговориха за прекратяване на споразумението и го обвързаха с отказа на България да се включи в общ военен флот в Черно море, по-късно Борисов призова да не се смесват темите и обяви, че Анкара не е уведомила писмено София, "но факт е, че от 200 мигранти, които сме върнали, имаме 200 отказа".


Борисов посочи, че ще намери всички дипломатически възможности да разговаряме с турските власти, за да се разбере дали това е случайно, временно или има някакъв друг проблем". И обясни, че България е един от "най-лоялните и точни" членове на ЕС и НАТО, след като има българско-американска база, провеждат се постоянно учения.
Междувременно от турското посолство заявиха пред "Дневник", че южната ни съседка не е прекратила едностранно споразумението с България за реадмисия. По-късно през деня и българското Министерство на външните работи съобщи, че няма такова официално писмо.


В началото на май България и Турция подписаха протокол за прилагане на споразумението между Брюксел и Анкара за реадмисия от края на 2013 г. Така България стана първата държава - членка на съюза, с която Турция подписа документа за обратно приемане на незаконно пребиваващи хора.


Борисов междувременно предупреди, че ако външният министър Даниел Митов и министърът на отбраната Николай Ненчев са предприемали ангажименти зад гърба му, ще има сериозни мерки срещу тях. По-късно Борисов и Ненчев се срещнаха извънредно при президента Росен Плевнелиев и след разговора тримата увериха, че няма разминаване в позициите им всяка регионална инициатива в Черно море да е в рамките на НАТО.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK