Главното мюфтийство излезе с протестна декларация срещу закона за забрана на забулването

Единствено в Пазарджик има жени, които носят никаби - това е облекло, което покрива лицето, но оставя открити очите.

© Анелия Николова

Единствено в Пазарджик има жени, които носят никаби - това е облекло, което покрива лицето, но оставя открити очите.Главното мюфтийство се противопостави на опитите за инкриминирането на религиозни задължения и обязаности в ислямската религия и в частност носенето на хиджаб от мюсюлманките.


В протестна декларация срещу опитите за ограничаване на религиозните свободи в България,
приета на заседание на Висшия мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание, се посочва, че мюсюлманската общност е "силно обезпокоена и потресена от действията чрез "Законопроект за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето" да бъде забранено вековно установеното традиционно и религиозно предписано облекло (хиджаб, забрадка, шамия, кърпа и др.) на жените мюсюлманки, под претекста, че се защитават националната сигурност и обществен ред, които касаят и гражданите, изповядващи исляма".


Законопроектът, внесен от Патриотичния фронт, беше приет в сряда на първо четене от парламента със 108 гласа "за" и 8 "против" (ДПС и ДОСТ).
От Главното мюфтийтво се надяват на мъдър и обществено отговорен подход от страна на държавните институции при приемането на закони, засягащи правото на свободно изповядване на религията, предпазването от въвличане в евтин политически популизъм, който би върнал мюсюлманската общност в спомените им за мракобесните времена преди 1989 г.


Ето и пълния текст на декларацията:


Висшият мюсюлмански съвет в качеството си на централен колективен ръководен орган на религиозната институция мюсюлманското изповедание, представляваща мюсюлманската общност в Република България, позовавайки се на правото на вероизповедание като основно, естествено и демократично човешко право, гарантирано от Конституцията на Република България, Всеобщата декларация за правата на човека на ООН, Европейската конвенция за правата на човека, заявява следното:


Отчитайки явлението на нарастваща ислямофобия през последните 15 години в глобален план и тенденцията за пренасянето на това явление в национален мащаб, изразяваме безпокойството си от опитите за ограничаването на религиозните права под претекст, истерията и популизма на определени политици и кръгове, че с налаганите рестрикции върху религиозните права се защитава националната сигурност и обществен ред.


В този контекст ние сме обезпокоени от действията на някои общини, които с нормативните си документи накърняват религиозните права и чувства на мюсюлманите, налагайки забрана и санкция за носенето на определени дрехи, покриващи лицето. Защото според определени сунитски канонични тълкувания това е религиозна разпоредба и задължение за мюсюлманките.


Още повече мюсюлманската общност в България е силно обезпокоена и потресена от действията чрез "Законопроект за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето" да бъде забранено вековно установеното традиционно и религиозно предписано облекло (хиджаб, забрадка, шамия, кърпа и др.) на жените мюсюлманки, под претекста, че се защитават националната сигурност и обществен ред, които касаят и гражданите, изповядващи исляма.


Припомняме, че мюсюлманската общност в България се представлява от Мюсюлманско изповедание – религиозната институция с повече от 100-годишна история, и всички опити да се говори от името на общността или да бъде пренебрегната институцията е откровено незачитане на демокрацията и конституцията предвид факта, че религиозната институция е призвана да организира религиозния живот и да отстоява религиозните права на мюсюлманската общност в България.


Заявяваме, че ще отстояваме човешките и най-вече религиозните права, вековните традиции и идентичност на мюсюлманската общност в България с всички законови и демократични методи, осъзнавайки, че това е всеобщ граждански дълг в една демократична страна с пълноправни граждани на България и Европа.


Затова ясно и категорично се противопоставяме на опитите за инкриминирането на религиозни задължения и обязаности в ислямската религия и в частност носенето на хиджаб от мюсюлманките.


Надяваме се на мъдър и обществено отговорен подход от страна на държавните институции в Република България при приемането на закони, касаещи правото на свободно изповядване на религията, предпазването от въвличане в евтин политически популизъм, който би върнал мюсюлманската общност в спомените им за мракобесните времена преди 1989 г. и би заличил положените през последните 26 години общи огромни усилия по пътя към изграждането на демокрацията в Република България чрез гарантиране зачитането на изконните човешки права.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Ново двайсе. Е кога в България мюсулманките са се забулвали? Имам предвид в след Освобождението?

  Panta rhei....
 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Нали бурките не били използванни от българските мюсюлмани. Защо се сърдят от мюфтийството?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално
 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  (хиджаб, забрадка, шамия, кърпа и др.)
  --------------------------
  Доколкото знам, никой не е забранил забрадките.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2386 Весело

  Е ние не сме и очаквали друго.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Да си вземат мюфтийството и всички мюсюлмани и да отидат да живеят в страни, където забулването е норма

 7. 7 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица."

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 8. 8 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#1] от "Molossian":
  Ами мисля,че никога. Но в този дух, Главното мюфтийство какво ще каже срещу "нетолерантността" на българските закони към традиционната практика в исляма за бичуване,режене на крайници,убиване с камъни,бесене? Какво "дискриминационно" отношение и неуважение към шерията.....

 9. 9 Профил на cognitive
  cognitive
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ченгетата от ДС си подават топката, не се палете толкова. Валери сега ще наприказва новите "патриотични" дрънканици, плебса ще ръкопляска, ще гласува, знаете как е, по-спокойно.

 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1091 Неутрално


  До коментар [#1] от "Molossian":

  Какво освобождение? Удобното представяне на събитието в днешно време е, руската окупация на свободна България, в която е имало присъствие на гости от османската империя.

  мурзилка
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Любопитно

  Защо ми се струва, че от главното мюфтийство нещо са се объркали. Този законопроект в парламента никъде не пише и не забранява носенето на хиджаб, а само на НИКАБ и бурки (които и без това почти никъде не се носят в България).

  Закона е срещу забулването или скриването на цялото лице на дадения човек (както при никаба и бурката), докато при хиджаба на жените лицето е открито, така, че няма от какво толкова да се притесняват от мюфтийството!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Мисля, че е крайно време да се смени главния мюфтия и поместните му наместници.

 13. 13 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  "Мустафа Кемал Ататюрк, първият президент на Турция (1923-1938), намерил правилния начин да затвори устата на тогавашните фундаменталисти. Той издал прост закон, който имал незабавен ефект: всички турски жени имат право да се обличат така, както те искат. Но всички проститутки трябвало да носят забрадки.

  На следващия ден жени с покрити коси в Турция повече не се виждали."

 14. 14 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  И от кога у нашенско мюсюлманките ходят с бурки, явно им е дошъл паричен превод от СА

 15. 15 Профил на cognitive
  cognitive
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#12] от "Chubachubs":

  А патриарха? Той много читав ли е?

 16. 16 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 713 Любопитно

  А за гейпарада? Кога ще излязат с протестна декларация и срещу София Прайд? Патриаршията ги изпревари.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 17. 17 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Тея да се осъзнаят, на кой свят се намират.
  Както в арабските страни принуждават белите жени да се съобразяват с тях, така тук те ще се съобразят с нас!

 18. 18 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#8] от "thepirineagle":

  Ми явно Главното Мюфтийство по никакъв начин не защитава интересите на българските мюсулмани. Много е притеснително че това изявление някак си кореспондира със салафитството. А при него няма никакво съвместяване нито със секуларната държава, нито пък със свобода и т.н. Една малка справка със Саудитска Арабия.

  Panta rhei....
 19. 19 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#15] от "cognitive":

  Патриарха не е завършил преподаване на религия в СА и до колкото знам не се е изказвал против забраната за забулването (наличието на жени нинджи).

  Нямам отношение към него.

 20. 20 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Главното мюфтийство говори с гласа на ислямска държава.

  мурзилка
 21. 21 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 623 Неутрално

  е те нали не ходят с бурки, кво протестирт че не разбрах

  Birds of a feather flock together.
 22. 22 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 623 Неутрално

  едновременно казват че не ходят с бурки и че забраната на покриала на лицето от този род им пречи. баси ората

  Birds of a feather flock together.
 23. 23 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Много,ама много грозно се изнасилва думата свобода. Тая думичка всеки я използва,както му е изгодно. Когато в мюсюлманските държави, християните започнат свободно да изповядват религията си и не са наказвани за носене на кръстове,а християнките засравяни да се съобразяват с морала и традициите на исляма, тогава мюсюлманите може и да имат очи за някакви претенции.
  България е светска държава,БЕ,християнска,БЕ, господа и госпожи мюсюлмани и техните заклети фенове-либерали!

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 24. 24 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#22] от "Realistic Cock":

  Ми разногледи станаха(ментално); от една страна хем им се живее в гяурския свят, хем пък и явно искат да угодят на някои от спонсорите си. Та от това и раздвоението.

  Panta rhei....
 25. 25 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 397 Весело

  "От Главното мюфтийтво се надавят на мъдър и обществено отговорен подход"

  Този закон е мъдър и обществено отговорен.

 26. 26 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 225 Неутрално

  хора ако искате да разберете къде ще се крият десебарите, гласувайте за комиска на Шиле
  http://www.dnevnik.bg/comix/154030/

 27. 27 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Няма нищо случайно в декларацията на Главното мюфтийство.Турския посланик е на всяка среща на ДОСТ в БГ по места.Турския бизнес е започнал да се изнася към БГ и да завзема стратегически места като болници,реклама,местно производство в смесените райони.Предстоят драматични неща за България в близките 2 години с този съсед.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2330 Весело

  Щом мюфтията се жалва за бурките значи е станал уахабит !
  А Баце пък е много толерантен към радикализираното мюфтийство.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  След като Ердоган дефакто обяви война на България, макар и с невоенни средства, ДАНС трябва скоростно да започне закъснялото с 20 години разследване за подривната дейност на мюфтийството и на всички мюсюлмански организации у нас.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 30. 30 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И къде в Корана пише, че жените трябва да се забулват?
  Може ли дамюфтията да ми цитира?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 31. 31 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Къде и кой го е предписал?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 32. 32 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "да бъде забранено вековно установеното традиционно и религиозно предписано"

  Къде и кой го е предписал?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 33. 33 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Глупостите на аврамистичните религии нямат край. Кога най-накрая Светът ще разбере, че Юдаизмът, Християнството и Ислямът са социално-политически култове и нямат абсолютно нищо общо с Бог?

 34. 34 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 789 Неутрално

  И очаквате тези хора да се разграничат от терористите - никога...

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 35. 35 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Беше очаквана реакция и че ще се използва всеки повод, за да се наблегне, че са им нарушени правата- религиозни, човешки и пр.. Само да припомним, че забраната се отнася също и за всички останали немюсулмани, в случай, че решим да ходим на обществени места маски на лицата. Мюфтийството все пак да отчете, че забрадките и шамиите не са забранени и всичко можеш да си сложиш на главата, но лицето трябва да е открито. Отнася се и за православните баби, които ползват такива.
  Никой не им пречи на мюсулманите да си изповядват религията.

 36. 36 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  България е светска държава, ако са го забравили да прочетат конституцията! Ако не им харесва, има достатъчно други държави, в които не само ще ги приемат по-добре, ами и ще живеят по-добре.

 37. 37 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  АВЕ КАКВИ ХИДЖАБИ В БЪЛГАРИЯ ВЕЕЕ, ОТКОГА ЗАПОЧНАХТЕ ДА ГИ НОСИТЕ?!?!
  Българските мюсюлмани никога, НИКОГА не са носили хиджаби.
  Аз нямам протв забрадките, никой няма против, бабите и прабабите ни ходеха със забрадки.
  Ама НИНЖИ никога не са били мюсюлманите у нас, сега ЗОРЛЕМ ги правите.
  Малоумници...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 38. 38 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Главното мюфтииство , май
  работи за идеологията на Идил !!!

 39. 39 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  [quote#27:"tamplierr"].Турския посланик е на всяка среща на ДОСТ в БГ по места.[/quote]
  Ако в България властта и прокуратурата не изобилстваха от либерални туркофони и закрилници на уахабити ДОСТ щеше да е заличена от конституционния съд .

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8253 Неутрално

  Главното мюфтийство има право да протестира, а НС да не се съобрази с протестите.

 41. 41 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#37] от "pariah":

  и кой ги прави зорлем - тези дето забраняват нинджа-облеклата ли?

  Birds of a feather flock together.
 42. 42 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Абсолютно съм съгласен с мюфтийство. Моята религия примерно повилява че аз трябва да ходя гол с овита тоалента хартия на челото, и въпреки това тираничната държава всеки път ми отнема това мое ПРАВО и свобода!!! До кога? Моя бог така казва че трябва, защо ми отнемате правото и свободата да изразявам моята религия така както повилява единственият господ във вселената?? Не ви ли е срам?

 43. 43 Профил на MissingPerson
  MissingPerson
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Има ли изобщо понятие "религиозни права"? Право на религия - Да, но религиозни права!? Кои точно права произтичат от религията да даден индивид!? Някой моля да обясни тази ситуация.

  Caveat lector! "Тоя победен човек да ми вземе кафеварката..."
 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5493 Неутрално

  Преди време проучвах Корана в сравнение с Катехизиса. Едно интересно нещо-никъде в Корана не е поставено изискване за хиджаб, никак и други видове дрехи. Там се казва, че жените трябва да покриват гърдите си, и не следва да показват части от телата си "освен това което е необходимо".
  Е, дали хората от мюфтийството не си мислят, че при жените всичко е гърди освен очите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5493 Неутрално

  Поправка: никаб

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Законът забранява ли забулването в джамията и в домовете на хората?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 47. 47 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 737 Гневно

  [quote#10:"Маршалов"]Какво освобождение? Удобното представяне на събитието в днешно време е, руската окупация на свободна България, в която е имало присъствие на гости от османската империя.[/quote]
  Ми то във всички документи, най-вече руски никъде не се споменава за "освобождение".Думата "окупация" обаче я има в много текстове.

 48. 48 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Депутатите обесиха Левски за втори път, на първо четене!!

  Това е чисто милиционерски закон, приет от шестаците от Септичния фронт и ГРАБ. Целта на закона е съвсем друга и това директно го каза човекът от ДАНС. Има техника, която е купена отдавна, с помощта на която софтуер за секунди разпознава всеки на улицата и оттам нататък пътят на Левски до бесилото е прокаран! Това е истинската цел на закона, а населението е толкова тъпо, че те директно му я казват в лицето и то пак не реагира!

  http://i.imgur.com/Kx3SYOj.jpg
  http://i.imgur.com/Jm04zkn.jpg
  http://i.imgur.com/Rna56Ut.jpg
  http://i.imgur.com/GZfPTtY.jpg
  http://i.imgur.com/KLghmSC.jpg
  http://i.imgur.com/qm8EXK4.jpg

 49. 49 Профил на месара
  месара
  Рейтинг: 225 Гневно

  е от кога стана задължително да се закриват мюсюлманките бе мюфтийство та чак главно ? за каква вековна традиция говорите , за какви потъпкани религиозни права квичите ? забравихте ли че турците са заробили БЪЛГАРИЯ и насила са накарали БЪЛГАРИТЕ да носят потури и забрадки ? вие на какво сте наследници , какви сте - БЪЛГАРИ или турци ? който или която иска да се забулва ................... турция е близо , да фаща влака и да заминава !!! тук е БЪЛГАРИЯ и ще се спазват единственно БЪЛГАРСКИТЕ закони !!! ай сиктир ................!!!

 50. 50 Профил на Slavtcho Gueorguiev
  Slavtcho Gueorguiev
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Народното събрание се занимава с измислени проблеми. Вместо да прокарва закони кои дрехи са модни и кои не, да си управи съдебната реформа.

 51. 51 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2576 Неутрално

  И аз да бях мюфтийството, и аз бих направил същото.

  Нямаха ли си депутатините друга работа, че да се занимават с простотии с нулева практическа стойност?

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 52. 52 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Даже в мюсюлманския свят бурките са рядкост!
  България не е била няма и да бъде мюсюлманска държава и затова трябва закон за вкарване на мюсюлманите в гражданския живот и осигуряване поне на официални права на иначе напълно безправните мюсюлманки!

 53. 53 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  [quote#36:"Лео"]България е светска държава, ако са го забравили да прочетат конституцията![/quote]
  За съжеление малоумниците от 7 ВНС не вкараха такъв текст и го няма.Просто религията е отделена от държавата.

 54. 54 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мюфтийството, обучено предимно в Саудутска Арабия, държава-извор на иалямски фундаментализма, трябва да се грижи за опазване мирното съжителство на религиите и интеграцията на мюсюлманите във всички сфери на държавата, а не да съботира. За съжаление то често създава впечатление, че защитава не интересите на бългатските мюсюлмани, а тези на чужди държави, които го спонсорират. Това не е национално отговорно поведение!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK