Въпреки протестите съдбата на паметници на културата отива в общините

Въпреки протестите съдбата на паметници на културата отива в общините

© Николай ДойчиновСъдбата на част от културното наследство е на път да премине в ръцете на общините, след като ресорната комисия прие "ревизирания" вариант на спорните поправки в Закона за културното наследство. Единодушно депутатите пратиха текстовете на второ четене в пленарна зала, като срещу тях не се възпротиви и някогашния им опонент БСП.


Намесите в ценни обекти , но само до категория местно значение, вече ще се оценяват от общински служители в центровете на съответния планов икономически район - София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Плевен. Произнасянето за паметници от световно и национално значение ще остане в специализирания Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), като и в двата случая накрая ще се подписва министърът. Депутатите се съгласиха да отпадне и противоречивия принцип за мълчаливо съгласие, според който липса на становище се смята за позволение, и удължиха срока за реакция на институциите на 4 месеца, въпреки, че мотивът за промените бе именно бавната процедура. Реформата трябва да заработи до две години.


Законодателите въведоха и санкция до 30 хил. лв. за недобросъвестни стопани, които не изпълняват заповед на министъра да изградят наново разрушен паметник на културата, и същата сума за юридическо лице, което постави, премести или премахне монумент без одобрение на министъра. В мотивите си зам-министърът на културата Бони Петрунова парадоксално пожела те да сработели, защото и досега разписаните в закона механизми не работят.
Приетите поправки напълно съотвестват на позициите на Министерството на културата и Сдружението на общините, които реално са и техни автори. В работната група, която трябваше да ревизира текстовете след протестите и общественото обсъждане, са участвали зам.-министрите на културата, ръководителите на дирекциите "Правна", "Културно наследство" и "Инспекторат по опазването на културното наследство" в министерството, Сдружението на общините в лицето на Тодор Чобанов. Вносителите на различните предложения са били поканени да ги защитят.


Работната група и депутатите пренебрегнаха напълно дългия протест на експертната общност, според която прехвърлянето на оценките за намеси в ценни обекти в общините е предпоставка за корупция инвестиционен натиск и конфликт на интереси, особено ако служителите трябва да санкционират европроект, внесен от своя кмет. Според тях това ще доведе до разрухата на археологически обекти и ценни сгради. За техните предложения- укрепване и разширяване на експертния Национален институт за недвижимо културно наследство - не гласува нито един депутат. НИНКН е отживелица, заяви зам.-министър Бони Петрунова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Паметниците на културата са нужни на тези, които нямат култура. изобилието им у нас е чиста проба имитация на културност.

  Превърнали са се в безсмислена свещена крава.
  А институтът за опазването им се превърна в изнудваческа инстанция, която не прави нищо.

  А има ли култура в обществото - истинските й паметници нямат от какво да се страхуват.

 2. 2 Профил на 0sy8621
  0sy8621
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Гарантирано от ОПГ ГЕРБ?

  Пльатнахотка с льотка
 3. 3 Профил на thramondana
  thramondana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Ние ще ви ремонтираме чинията, дето я направихме ваша собственост, а вие ще ни гласувате корупционния ЗКН!"
  Чисти сметки, добри приятели...
  Такова трогателно единодушие при гласуването на закон, внесен от марионетки в ръцете на вездесъщия и вечен директор на НИМ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK