Турция не приема обратно мигранти заради преговорите ѝ с ЕС, заяви Бъчварова

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи

© Георги Кожухаров

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работиТурция се въздържа от изпълненията си по споразумението за реадмисия на мигранти. Аргументите са свързани с отношенията и процесите, които текат в разговорите с Европейския съюз", заяви в Бургас вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от БТА.


Бъчварова обясни, че споразумението за реадмисия между Турция и ЕС е трябвало да влезе в сила от 1 юни, след като в началото на май България стана първата европейска страна, която подписа с Анкара протокол за прилагането му. До момента обаче страната не е отговорила за заявените за обратно връщане бежанци.


"Фактическото състояние в момента е такова, че ние имаме оформени документи за 200 мигранти, които трябва да бъдат върнати в Турция по силата на това споразумение. Отговор от турска страна в упоменатите срокове, обаче не е получен", каза вътрешният министър.


Тя увери, че има планирани мерки, които да се предприемат, ако ситуацията по българо-турската граница се промени, а властите следят случващото се и предприемат не само оперативни, но също дипломатически стъпки. "Очакваме различни варианти, които могат да се случат - от най-леките до най-опасните. Надявам се, че въпреки, че турската страна няма да изпълни задълженията си по реадмисия, ще продължим да поддържаме добрите отношения в оперативен порядък и ситуацията няма да се промени драстично", каза още Бъчварова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK