Съдия Мирослава Тодорова разясни на Димитър Узунов със съдебно решение смисъла на закона

Димитър Узунов и Мирослава Тодорова

© Дневник

Димитър Узунов и Мирослава ТодороваРешение на Софийския градски съд, публикувано в деловодната система, разбулва представата на представляващия Висшия съдебен съвет Димитър Узунов за смисъла на правните норми и по базисния въпрос на правосъдието - що е то безпристрастен съд.


От съдебния акт става ясно, че Узунов е искал отводите на съдиите от състава по дело на уволнената съдийка Румяна Ченалова срещу него за клевета. Основанието на Узунов - че се съмнява в съдийската безпристрастност, тъй като той - като член на ВСС, е участвал във вземане на решение за дисциплинарни наказания на съдии, включително и срещу съдията докладчик Мирослава Тодорова.

В крайна сметка съдебният състав със съдия докладчик Мирослава Тодорова и членове Александра Йорданова и Десислава Тошева прекратява делото срещу Узунов като потвърждава разпореждането на първата инстанция - Софийския районен съд, поради процедурни нарушения и липса на престъплението клевета и решението е окончателно.


Но решението на СГС представлява интерес с подробните мотиви, които - разказани на популярен език, изясняват


големия проблем - могат ли членовете на ВСС да искат отводи на съдиите с посочените от Узунов доводи и защо съдиите не трябва да се отвеждат, а да разглеждат делата


Според логиката на аргументите на Узунов, излиза, че нито един съд не може да гледа дело срещу него, тъй като той като член на ВСС има дисциплинарни правомощия спрямо всички съдии в България и може да поиска отвода на всеки.


Това става ясно от детайлен анализ на съдебното решение в сайта "Правен свят"


Предисторията е още по-любопитна


- натоварена е с проверки от ВСС на председатели на съдилища и масови отводи на съдии при които попадат дела срещу членове на ВСС, защото се страхуват да гледат дела, в които върховните им кадровици са страна в спора.


През юли м.г. уволнената съдийка Румяна Ченалова завежда 4 дела от частен характер за клевета срещу членовете на ВСС Димитър Узунов и Галя Георгиева. През декември м.г. ВСС започна д проверява по искане на Георгиева председатели на съдилища, в които са изпратени делата, с мотив, че тя и Узунов не са били уведомени за тъжбите на Ченалова - след това решение на ВСС последваха отводи на съдии.


Междувременно съдии от Софийския районен съд при които попада едно от делата, си правят отвод, и едно от тях е изпратено в Пазарджишкия районен съд, където следват също верижни отводи на съдиите - никой не иска да гледа дело срещу член на ВСС, от когото зависи атестационната му оценка.


Конкретното дело срещу Узунов е било прекратено в СРС, Ченалова обжалва пред СГС и то се пада през системата за случайно разпределение на съдия Мирослава Тодорова.


Узунов иска настоятелно отвода на Тодорова - и на нея, и на целия състав, и на всички съдии от съда, включително командированите


Освен протокола от заседанието на ВСС на 27 март 2014 когато съветът наказва Тодорова повторно /след възстаноявавнето й от уволнението през 2012/ за едни и същи нарушения - този път с понижение за две години в СРС, Узунов кой знае защо прилага и протокол от вота на заместник-председателите на СГС по предложение на новия председател на съда Калоян Топалов, срещу които е гласувал.


Този вид аргументи - че е гласувал против това ръководство на съда, значи съдиите от СГС ще бъдат предубедени срещу него, издава тежък манталитетен проблем - представляващият ВСС смята ръководителите на съдилищата за началници на съдиите, които могат да им влияят за решаване на делото, коментираха магистрати.


Мирослава Тодорова отказва да си даде отвод и съставът приключва делото с решение, чиито мотиви дават урок и на кадровиците, и на съдиите


Но делото няма да отшуми, защото, както предисторията с проверките на председателите на съдилищата, така и доводите конкретно на Узунов, заедно с приложените протоколи кога какви решения е гласувал на заседанията на ВСС, и преди всичко настоятелните искания на отводи, когато се правят от върховен кадровик на съдебната власт, във всяка европейска страна биха се възприели като заплаха и натиск над съда, не и у нас. Тук съдията може да се оплаче само на... ВСС, чиито член и даже представляващ в конкретиня случай е ответникът. Или просто да събере кураж да гледа делото, въпреки натиска.


Затова и съдиите масово са се отвеждали.


Що се отнася до съществото на делото - репликата на Узунов, че Ченалова се държала като "удавник за сламка" за едно дело /делото "Октопод"/, заради която реплика тя го дава на съд, съдебният състав не намира това за клевета. И пояснява, че "Ченалова е инкриминирала образна реч на член на съвета и субективния си прочит на тези му думи".


С оценката, която е дал за работата на Румяна Ченалова, представляващият ВСС е изразил гледната си точка, но тя не е меродавна и не подлежи на проверка за достоверност, доколкото е резултат от индивидуален начин на мислене, който характеризира субекта на гледната точка, пише съдия Тодорова.


"Субективното възприемане на значението на израза и личното чувство за оскърбеност на адресата на думите не са характеристика на състава на престъплението, който изхожда от обективни положения, приложими спрямо всички граждани независимо от техния мироглед, образование или социален статус", изтъква още съдебният състав. И потвърждава прекратяването на делото.
Но - както вече подчертахме, това решение заслужава внимателен прочит заради куража на тримата съдии да гледат делото въпреки натиска на представляващия ВСС да се откажат.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK