Бареков и Софиянски започват нов проект, канят консерватори

Бареков и Софиянски започват нов проект, канят консерватори

© ДневникЗапочва работата по нов дългосрочен фундаментален проект – консервативен клуб, отворен за всички партии и личности. Това обявиха пред Би Ти Ви Николай Бареков, евродепутат от Европейските консерватори и реформисти и лидер на "България без цензура", и служебният премиер и бивш кмет на София за три мандата Стефан Софиянски.


Евродепутатът сподели впечатления, че Европа е пред много сериозно разцепление заради неуспешната интеграция на почти цяла Източна Европа и България не прави изключение. "Ситуацията в Европа и света показва, че е нужен нов консервативен проект. Ако успеем да изградим този проект на време и се обединим около подходяща фигура, ще се явим на президентските избори", каза Бареков.

"Очевадно в момента нашето общество се е изпразнило от идеология, ние нямаме цел, нямаме идея. Затова даваме и тези изключително слаби резултати", коментира Стефан Софиянски. Ако се сравнят десетте години от 97-ма до 2007-ма, когато станахме член на ЕС, се вижда, че икономическото и стопанското развитие на България е било много по-силно, отколкото времето, през което сме членове на Европейския съюз, даде пример той.


Но причината не е в Европейския съюз, а в това, че тогава сме имали много ясна цел – да влезем в ЕС: "Тогава работихме ние. Тогава бяха правителствата на Костов и на Царя. Ние имахме цел и работихме да влезем в ЕС. Успяхме. Влязохме. Сменихме обществената си принадлежност – в НАТО, в ЕС и постигнахме нашата цел".


"България може да има само една цел. Не може политикът да има друга цел, освен една и тя е много проста - българинът днес да живее по-добре от вчера и утре да живее по-добре от днес. Друга цел няма. Въпросът е как да се постигне", каза Софиянски. По думите му именно затова страната има нужда от нов десен проект, защото в момента върви с изключително слабо икономическо темпо и влиза в тежка финансова задлъжнялост.
На въпрос на водещата кого харесват за президент, Бареков и Софиянски отговориха не с идеята за личности, а с формулата за добро управление и с желанието им да обединят обществото около идеи, а не около личности и партии.


Движението е дългосрочен, фундаментален проект и не е свързано с предстоящите президентските избори, каза Бареков. На въпрос конкретно са съвместни действия с Радан Кънев той отговори, че се търсят, и било по-добре да се намерят чрез телевизията, а "не на някоя бензиностанция".По повод на случващото се в бившата му парламентарна група Николай Бареков каза: "Има една поговорка, може би е вярна – за един бит десет небити давам. Аз много бой изядох за последните две години и това много ме обогати. Боят е доста мъдър. Като стоиш на ринга и всички скачат върху главата ти, човек започва да си дава равносметка за хората около себе си, за идеята и т.н.".

"Съжалявам единствено, че тези хора забравиха идеите, с които бяха избрани, знамето, с което влязоха в парламента. Доколкото разбирам, те са се разделили на фенове на г-н Борисов и фенове на г-н Първанов – толкова по-жалко за тях", добави той по адрес на депутатите, избрани с листата на ББЦ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK