Патриархът към учителите: само знания не правят човека и живота му достоен и щастлив

Патриархът към учителите: само знания не правят човека и живота му достоен и щастлив

© Цветелина БелутоваБез ясни ориентири човек много лесно може да се изгуби в днешното необятно море от информация. Без духовно-нравствени ценности и идеали, като любов към ближния, честност, взаимопомощ, трудолюбие, патриотизъм не могат да се изграждат цялостни личности и добри граждани", пише патриарх Неофит в обръщение към участниците в националния учителски събор.


На 19 юни 12 000 учители се събират на национален учителски събор в зала "Арена армеец", София. Министерството на образованието и науката събира представители на учителската професия преди старта на сериозна реформа в образованието, която започва с влизането в сила на 1 август на новия закон за училищно и предучилищно образование.


Идеята е да се възроди традицията от годините на Възраждането, когато учителски събори с взимали важни решения, свързани с образованието, видовете училища, правата и задълженията на учителя. Съборът под наслов "Мисия учител" иска да изпрати послание към цялото общество за издигане престижа на учителската професия.


"Дневник" публикува в пълен текст писмото на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит до министъра на образованието и науката Меглена Кунева и участниците в събора:

"Уважаема госпожо министър, уважаеми учители, скъпи труженици на духовната нива на просвещението и образованието на българския народ,

Обръщаме се към Вас с най-искрени чувства на признателност и уважение за високоморалната мисия, която имате и неуморния труд, който полагате за образованието и духовното просвещение на българските деца и младежи.

Служението на учителите винаги е било на почит в нашата родина, защото в техния просветителски труд се разкриват високите духовни идеали на Българското възраждане и грижата за бъдещето на нацията ни.

От вашите трудове, от любовта, която влагате в работата си, зависи бъдещето на нашата страна и на човечеството. От вас зависи учениците да придобият не само знания, а и нужните им нравствени критерии, за да станат достойни личности и граждани на България, да са истински полезни и ценни за своите близки и обществото.

Образователната система е призвана да помага на човека да придобие нужните му познания, за да се ориентира в заобикалящия го свят и да намери своето място в него. Но само по себе си придобиването на знания не прави човека и живота му пълноценен, достоен, щастлив. Човек може да има много знания, да бъде високообразован и същевременно да остане неспособен да изгражда дълбоки и искрени отношения на взаимно доверие и любов, да не знае кой е той, защо и как да живее, за да бъде животът му смислен и значим.

Хилядолетия наред човечеството е имало свой относително устойчив морален кодекс и общоприети нравствени правила. Днес като че ли се прави всичко, за да се отмени този нравствен закон, чиято основа са 10-те Божии заповеди и най-висшата християнска заповед: за любовта към Бога и към всеки човек.

Без ясни ориентири човек много лесно може да се изгуби в днешното необятно море от информация и във все по-размиващите се нравствени категории. Без духовно-нравствени ценности и идеали, като любов към ближния, честност, взаимопомощ, трудолюбие, патриотизъм, не могат да се изграждат цялостни личности и добри граждани. Не можеш да станеш добър гражданин на страната и член на обществото, ако не знаеш и не спазваш дадените от Бога заповеди: "не убивай", "не кради", "почитай баща си и майка си...", които са еднакво валидни и за вярващи, и за невярващи.

Трудности има във всяка професия, във всяко служение, но любовта, с която пристъпваме към своето служение, прави проблемите лесно преодолими. Отправяме молитва Бог да ви укрепява и вдъхновява в това ваше свещено дело! Да ви удостои да усетите радостта от добрите плодове, които дава словото, посято в душите на вашите възпитаници, ако това слово е оживотворено от духа на правдата и любовта. Да ви даде да видите истински достойни люде, израснали под вашите всеотдайни грижи!

А на учениците молитвено благопожелаваме Бог да всели в тях духа на премъдростта и на познанието, да ги запази в душевна чистота, да укрепи волята им, за да напредват в придобиването на душеспасителни знания и висока нравственост.

С отеческо благословение, НЕОФИТ, патриарх Български"

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Е, пагоните и подгъването пред Русия помагат на щастието.

 2. 2 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Разбира се. Знаещите са атеисти, най-често. Физици, математици, астрономи... плащат църквата.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 638 Весело

  Да ме прощават свестните учителки, но повечето от това съсловие са щастливи, когато в голямото междучасие с колежките се сврат в някои храсти до оградата на училището,дори да е кално, в едната ръка цигара, в другата кафе от автомат, смартфона в употреба, подпрян с рамо към ухото.Кеф.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 4. 4 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Разстроено

  ДС патриаршията хвърли поредната кофа КГБ опорки на народонаселението и неговите учители.

  Два века след Ренесанса и триумфа на рационализма, агентът–патриарх си позволява да подлага на съмнение Знанието и Мисълта. Защо? Защото на него и господарите му от североизток им трябва стадо, а не мислещи, свободни и независими личности – те трудно се управляват без "народен съд"!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 5. 5 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 573 Неутрално

  ДС-КГБ се подмазва на учителите с надежда те да продължат да отстояват ретроградните идеали на славянофилската любов към миризливия ботуш, и бич, на казака

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 6. 6 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1261 Весело

  'полковникът-вълк, ама с расо наместо рокерия си изпя парчето, докато се радваше на аудиторията - ух на вълчо уфчичкитееее; после се сети, че трябва да докладва на осмаков и делово се мушна в лъскавата западна лимузина'

  'Добра завръзка', помисли си евлампи, докато си представяше как Кейти Пери му пее послучай Пулицъра

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 7. 7 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Който трупа знания, трупа и тъга. Това го е казал баш началникът на този патриарх. Така че знанието и щастието са две неща трудно съвместими.

  Що се отнася до знанието и достойнството, то второто без първото е само фукня. Да не говорим че вярата поначало е нужна най-вече на тези, които нямат съвест.

 8. 8 Профил на Georgi Milev
  Georgi Milev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не съм учител,но не съм и заблуден вярващ в измислени неща,с които да се опитват да ни разделят и държат в подчинение.На тоя и на другите агенти на ДС и КГБ искам да кажа,че многото знания наистина правят Живота достоен и щастлив

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5659 Неутрално

  "Без ясни ориентири човек много лесно може да се изгуби в днешното необятно море от информация и във все по-размиващите се нравствени категории..."
  Днешните учители предпочитат да си "изпеят" урока, да мине часът и да се приберат в учителската стая.В края на месеца си получават сигурната заплата, независимо колко е голяма.Учениците за тях не са най-важния фактор, върху който трябва да въздействат и предадат знания и изградят ценностна система

 10. 10 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 746 Весело

  от коментиралите дотук май само един е влизал в църква?

 11. 11 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#2] от "vloti":

  Съвсем не е задължително. Тамън 27 Нобелови лауреати по физика, химия и медицина и физиология вярват в Бог.
  http://www.adherents.com/people/100_Nobel.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 12. 12 Профил на red4ever
  red4ever
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Леле ...бе какви ученици и ученички.Аууууу та те кинат амута.Ученичките ...ако им викате така де не можеш да ги различиш от Брюкселските проститутки.А учениците приличат на зле поддържани травестити.А честито ....да ти таковам не образованието а ценностната система...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече!
 13. 13 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 810 Весело

  [quote#11:"baba_zozolana"]Тамън 27 Нобелови лауреати по физика, химия и медицина и физиология вярват в Бог. [/quote]

  Аааа как можах да изпусна директора на Проекта за човешкия геном Франсис Колинс!
  http://edition.cnn.com/2007/US/04/03/collins.commentary/index.html?eref=rss_tops

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 14. 14 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Любов към ближния" - замислете се кой спада в категорията "ближния" според официалните изявления на БПЦ. Думи, думи, думи, но не и слово!

 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3160 Весело

  "когато учителски събори с взимали важни решения, свързани с образованието, видовете училища, правата и задълженията на учителя" - пак нещо за народовластие иде реч, а г-жата със специалните знания е наясно как стават учудващо лесни за изпълнения директивите, още повече подКРЕПЕНИ от СъБОР. Ще падне една прозрачност, че ще се виждат всички лошотии сред просветителите от отдавна сложилите си розови очила. Е, също и индулгенция за правилните посоки, грешните изпълнители и усвоените пари.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 16. 16 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#11] от "baba_zozolana":

  видях че почва с Айнщайн и спрях до там

  Birds of a feather flock together.
 17. 17 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#16] от "Realistic Cock":

  Не знам, все пак не съм чела тези 27 писма: http://www.washingtontimes.com/news/2015/jun/11/albert-einstein-was-no-atheist-27-letters-up-for-a/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 18. 18 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1261 Весело

  До коментар [#17] от "baba_zozolana":

  Никой умен човек не е атеист

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Неутрално

  "Без духовно-нравствени ценности и идеали, като любов към ближния, честност, взаимопомощ, трудолюбие, патриотизъм не могат да се изграждат цялостни личности и добри граждани", пише патриарх Неофит в обръщение към участниците в националния учителски събор."

  Колко хубаво го е казал нашия патриарх, браво, дано посланието му бъде чуто.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#3] от "sin.ga.pour.toi":

  И какво от това?!
  Нещо незаконно или неморално ли вършат през междучасието?

  Продавачките пред магазините по цял ден стоят с цигара и кафе в ръце и въртят глави като ветропоказател, да не пропуснат кой минава по улицата.
  Държавните служители по цял ден тракат по клавиатурата и пълнят Дневник с коментари под статиите, вместо да си гледат работата. Мога още да изредя, но не за това иде реч.

 21. 21 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Прав е време е Българите се върнат към християнските си корени за да оцелеем.Другите 2 стълба на държавата са образование и армия.Мултикулти културата е мъртва и така прокламираните европейски цености също.Предстоят болезнени промени и в ЕС и САЩ .Брекзит ,Тръмп .В близкия изток това тече дори в момента и се променя доста динамично към радикални възгледи.Малцинствата ще бъдат прогонени или поробени от тези места .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 22. 22 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Вън мръсните ръчички от училището.
  Трябва да се изграждат образовани и зачитащи човешките права граждани. Промитите мозъци не могат да формират гражданско общество, нито се вместват в която и да е било европейска образователна концепция. Трябвали им религиозни, некритични послушни, управляеми и примитивни душици. На мен подобни не ми трябват.

 23. 23 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Изследването обединява резултатите от 63 научни проучвания, осъществени в САЩ, Канада, Великобритания, Белгия и Холандия. На научен език става дума за анализ на метаданни, че съществува обратна зависимост между интелигентността и религиозността. За 50 години те показват идентични резултати като висок коефициент IQ и ниска степен на религиозност."

  http://www.capital.bg/light/tema/2014/04/20/2282654_dogma_i_sumnenie/?sp=0#storystart

 24. 24 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Патриархът към учителите: само знания не правят човека и живота му достоен и щастлив.

  Аз към патриарха: само вяра не прави живота ти достоен и щастлив.

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  [quote#22:"ruby"]Вън мръсните ръчички от училището.
  Трябва да се изграждат образовани и зачитащи човешките права граждани. Промитите мозъци не могат да формират гражданско общество, нито се вместват в която и да е било европейска образователна концепция. Трябвали им религиозни, некритични послушни, управляеми и примитивни душици. На мен подобни не ми трябват. [/quote]

  Вън на мръсните атеистични ръчички от училището! В почти цяла Европа има часове по Вероучение и религия в училищата, такива трябва да има и в България!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK