Москов: Пациентски организации следват интереса на фармацевтични и болнични компании

Москов: Пациентски организации следват интереса на фармацевтични и болнични компании

© Надежда Чипева, КапиталОгромната част от организациите, които наричат себе си – между тях има и много почтени, пациентски, всевъзможни лобистки организации, всевъзможни организации за защита на не знам си какво си. Това са организации с договори с фармацевтични компании или болнични вериги. И в тази публична битка те следват този интерес." Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов пред БНТ.


Той разказа за добър пример с асоциацията за лечение на хепатит, която на българско, европейско и световно ниво е обявила лечение за болестта за непосилно скъпо и е изискала от фирмите вносители да намалят цената на съответното лекарство, и е призовала държавите в противен случай да не се съобразят с патента. "Това е почтено действие на пациентска организация. А не през носене на ковчези до касата да се извиват ръцете на касата, за да дава пари във фирмите, без да има нужда от това нещо", заяви министърът.


По думите му в последната година са нарушени търговски интереси, а благодарение на договореното с фармацевтичните компании те са върнали в бюджета 45 млн. лв. като задължителна отстъпка.


"В последната година са нарушени търговски интереси и са спечелени за публичните интереси и за интересите на данъкоплатеца суми от порядъка на 250 млн. Тоест тези пари са влизали в определени търговски интереси, което е честно – търговецът иска това – да продава повече и по-скъпо. Въпросът е дали отсрещната институция му позволява. Това са много пари, предизвикват много интереси и да кажем, че вероятно наистина не е безопасно", заяви още здравният министър.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Хаахах и клатят стабилността нали? :Д АБЕ ДАЙТЕ МУ НАКРАЯ 1 партийна книжка от ГЕРБ и да се знае! :Д Колкото повече време минава толкова повече прилича на тях... :Д

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Скоро! Немедленно тролчета ! Фърляйте се срещу Министър Москов да го иронизирате, да го плюете та та та...та за 2 стинки да го направите! Ай че Аамбубата е наредила да се саботира по всевъзможен начин!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Сигурно има пациентски организации, които действат лоббиски за фармацефтияните фирми, По-интересно е лекарите за кого работят .

 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Прав е д-р Москов,моят личен лекар непрекъснато е посещавана от разни фармацевтични компании и дори няма ввреме да си свърши истинската работа!

 5. 5 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  “В последната година са нарушени търговски интереси и са спечелени за публичните интереси и за интересите на данъкоплатеца суми от порядъка на 250 млн.”

  Все едно слушам Борисов и притчите за борбата с контрабандата!

  I Want To Believe
 6. 6 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 952 Неутрално

  [quote#3:"naskom44"]По-интересно е лекарите за кого работят . [/quote]
  Ами за ДРУГИ фармацевтични фирми.Както и Петьо Очите.

 7. 7 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4042 Неутрално

  Ами това е публична тайна.Отдавана това са поросто лобита.

 8. 8 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 952 Неутрално

  [quote#5:"2.50"]Все едно слушам Борисов и притчите за борбата с контрабандата! [/quote]
  Тия двамката са царе не грандиозните и трудно доказуеми приказки.Петьо Очите можеше да изтърси и "400" милиона -"спасени" или "икономисани".Оди проверявай ...
  А антиконтрaбандист N 1 досега не е казал именцето и на единствен контрабандист,чиято контрабанда е прецакал...Лаф да става,ден да мине,самун да загине.

 9. 9 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Москов защо още не е в затвора?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 10. 10 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Разстроено

  в България има двама Московци, които са лъжци.

  Теди Москов, който разказва забавни и увлекателни и трогателни истории, част от които са лъжовни истории.

  и Петър Москов. който от половин година насам не спира да лъже. и излъга доверието на десните си избиратели.

  а здравна реформа все още няма.

  нито електронно управление на здравните осигуровки, здравните карти, медицинските грижи и интегрирана система между осигуровки, лечение и разходи.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 11. 11 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 952 Неутрално

  [quote#9:"vinetu"]

  Москов защо още не е в затвора? [/quote]
  Ми по чисто медицински причини...

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5081 Неутрално

  [quote#4:"uwl04499532"]Прав е д-р Москов,моят личен лекар непрекъснато е посещавана от разни фармацевтични компании и дори няма ввреме да си свърши истинската работа![/quote]

  Още преди години ми направи впечатлени, че нашият семеен лекар изписва лекарства само и единствено на Новартис! В аптеките пък ме съветват да купя на други производители.

 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Може и да има няква истина в думите му, но това не го прави по-добър министър - изключително слаб е.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2468 Любопитно

  [quote#0:"Статия"]асоциацията за лечение на хепатит, която на българско, европейско и световно ниво е обявила лечение за болестта за непосилно скъпо и е изискала от фирмите вносители да намалят цената на съответното лекарство[/quote]
  Фирмите-вносители какво общо имат с цената? Тя се определя от производителя, а вносителят може само да си намали надценката ... и да спре да внася.
  И за кое лекарство става дума? Само от Европейската медицинска агенция са разрешени за употреба 47 лекарства. Някои са с патент, други са без патент.

 15. 15 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ами просто е:фармацевтичните фирми много лесно могат да подкупят и пациентските организатори и лекарите.Това си е азбучна истина.Москов не ни казва нищо ново.

 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Прав е Москов. Но тази фармацевтична мафия е прекалено силна, тя смуче на световно ниво стотици милиарди. Тук просто виждаме едно от най-тънките и пипълца, ако знаете в САЩ и Европа за какво иде реч....

 17. 17 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1397 Весело


  - Браво д-р Москов !

  Найо-добрият Мин-Здрав от квотата на ГЕРБ.

  Като ДСБ-арин си беше просто => доктор СКОТ

  вливайки се в ГЕРБ > стана човек и профвсионалист.

  - Вземете пример от Москов бе ..... ДСБ-ари неориентирани .... от Аген Агов, от Иван Иванов
  от всички, които целуват на ръка на Борисов !!!

  поучително-изкусително

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  [quote#0:"Статия"]и е призовала държавите в противен случай да не се съобразят с патента.[/quote]
  Какво значи "да не се съобрази с патента"? За директно действащите анвирусни лекарствени средства като Daklinza, Exviera, Harvoni, Olysio, Sovaldi и Viekirax, още няма генерична фирма, която да ги е разработила, та да нарушава патентната им защита или държавата да наложи принудителна лицензия. Дори държавата да събере най-добрите специалисти от цял свят, вариант на оригиналния продукт (тоя, дето бил с висока цена) би бил възможен най-рано след две години - това е минималното време за тестовете за стабилност и, биеквивалетност, ако продуктът е точно копие на оригиналния. И няма гаранция, че цената ще бъде удовлетворителна за "пожизнените пациенти".
  Или се очаква Москов отново да внася контрабандно неясни продукти и после да ги унищожава като ваксината "Еувакс" против хепатит Б?

 19. 19 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Разбира се, че е така както казва Москов...
  Това, че някой е в бяла престилка и название доктор пред фамилията не дава задължително морална спирачка в живота.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2468 Любопитно

  [quote#16:"niakoi_si"]Но тази фармацевтична мафия е прекалено силна, тя смуче на световно ниво стотици милиарди.[/quote]
  Това "смучене" повече ли е от това на "банкерската мафия", "енергийната мафия" или "оръжейната мафия"?
  Само ще отбележа, че пазарът на лекарства у нас, в едно с билки, хранителни добавки и "божествена козметика", е 3.5 млрд. лв. Само акцизът от горива е 6 млрд. лв. годишно.

 21. 21 Профил на mirack
  mirack
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Най-голямата конспирация е между лекари и фармацевтични компании. Колкото пъти заведа сина си на лекар с оплаквания сополи и кашлица от тях, сметката в аптеката е поне 50 лв. В тези пари няма нито един лекарствен продукт - всичко е хранителни добавки.
  Веднъж ми се случи една дама очевидно представител на фармацевтична компания да пита в аптеката кои лекари са изписвали лекарствата, за които лобира. Чест й направи на фармацевта, че я отряза. Това е просто недопустимо. За да живеят лекари и джипита по-добре трябва да ни тровят децата с излишни лекарства. Когато им е удобно на джипитата го обръщат на хуманност, а когато им се засяга интереса се възприемат като търговци предоставящи здравна услуга.

 22. 22 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#20:"wanderer"]Това "смучене" повече ли е от това на "банкерската мафия", "енергийната мафия" или "оръжейната мафия"? [/quote]

  Не е, но това не е оправдание.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2468 Любопитно

  [quote#15:"pro_bono"]много лесно могат да подкупят и пациентските организатори и лекарите.[/quote]
  Това какво отношение има към цената на лекарствата, която се определя със заповед на министъра на здравеопазването? Или към избора на потребителя? Все едно да твърдите, че Съюзът на хлебарите и преподавателите в хранително-вкусовите училища са подкупени от някои производители на хляб за да може цената на хляба да е висока като напр. едрозърнестия ръжен хляб или френска франзела. Някой насила да те кара да ги купуваш?

 24. 24 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 513 Любопитно

  "Той разказа за добър пример с асоциацията за лечение на хепатит, която на българско, европейско и световно ниво е обявила..."

  москов е голям тарикат...
  Може би става въпрос за пациентска организация "Хепасист", на един младеж Хърсаджиев, който е спонсориран от Глаксо Смит Клайн, Новартис и други, видно от сайта им: http://www.hepasist.org/?p=sponsor
  Освен това, има и друг негов проект, за който дневник ни осведоми: http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/05/24/2765408_nova_platforma_za_pacientski_signali_shte_zaraboti_do/?ref=id#comment-6
  Изобщо, има ли смисъл да коментираме?

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  До коментар [#22] от "platenputinist":

  Аз не правя опит да оправдавам. Само сравнявам с други "регулирани" от държавата бизнеси ... в "името на потребителя". Или по комунистически - "в името на народа" се турга "въжето на пациента".
  А докалкото съм запознат със "здравния пазар", тая "фармацевтична мафия" трябва да действа във всякакви посоки - от представянето на неосигурено лица за осигурено, през фалшив болничен, клинична пътека, лечение (само на хартия), до рекет като на Москов (д-р Божидар Нанев отказа да бъде рекетират от шефа на ИПОН и биде "хвърлен" на прокуратурата) към добросъвестни търговци на лекарства и лекари.
  Дали причината за да има почва за такава мафия не се крие у самия "потребител" - оставил друг да решава вместо него - от размера на осигуровката до "избора" на смъртта?

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2468 Весело

  [quote#24:"Terry bear"]който е спонсориран [/quote]
  Често разни келеши притургат имена на фирми уж спонсори или партньри без да имат нещо общо въпросните фирми с келешите.
  А това сдружение "Хепасист" трябва да бъде закрито служебно, защото мандатите на управителите му са изтекли през 2012 г. и няма годишен и финансов отчет за 2015 г. https://ngo.mjs.bg/bg/Information/Information/RegisterDetails?id=8gE890TThYs%3D
  От финансовия отчет за 2014 г. не е видно някой да му е бил спонсор.
  Въпросното лице, младежа Хърсаджиев, върти едни стотина хиляди лева във всичките си дружества:
  ФОНДАЦИЯ "НОВИТЕ ЛИДЕРИ" Фондация, гр. София
  СДРУЖЕНИЕ "ПАЦИЕНТСКА МРЕЖА" Сдружение, гр. София
  СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ" Сдружение, гр. София
  СДРУЖЕНИЕ "БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ЗА КРАСОТА,ЗДРАВЕ И НАЧИН НА ЖИВОТ ПАГАНЕ" Сдружение, гр. София
  МЕД КОМЮНИКЕЙШЪНС ЕООД, гр. София

 27. 27 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#26] от "wanderer":

  ХАСЪРДЖИЕВ е един от верните клакьори на Москов- надушват се през девет баира!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8857 Неутрално

  Тука съм съгласна. Явно добри комисионни получават пациентските организации. Всички са свързани в кражбите.

 29. 29 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Добър-лош, добре, че е Москов да признае как седят нещата! Който плаща, той поръчва музиката!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 30. 30 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#20] от "wanderer":

  ""Това "смучене" повече ли е от това на "банкерската мафия", "енергийната мафия" или "оръжейната мафия"? ""

  Ми май е повече, колега..

  http://www.nytimes.com/2015/09/21/business/a-huge-overnight-increase-in-a-drugs-price-raises-protests.html?_r=0

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK